Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mégis, mennyire gyors a merevlemez?

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. február 5. vasárnap, 13:43 | 22 hozzászólás

vinyóPersze alap, hogy a számítógép sosem elég gyors, és - pláne, ha nincs elég memóriánk - erről gyakran a vinyó lassúsága tehet. Azért nem árt néha picit belemenni, mégis mennyire is "lassú" az a szerencsétlen cucc... (3.9 MB WMV)
(Forrás: Digg)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (22)

1

ses, 2006. február 5. vasárnap, 14:13 (#)

Most már egy kicsit jobban el tudom képzelni, hogy mi minden történhetett a MicroDrive-ommal, amikor ledobtam. Meg, hogy miért nem veszek többet olyat. :)

2

eszpee, 2006. február 5. vasárnap, 14:18 (#)

Ha működés közben dobtad le, az szép :)

Ha nem, akkor a fej általában - pláne ilyen mobil eszközöknél - elég jól be van parkolva.

3

N', 2006. február 5. vasárnap, 16:39 (#)

nezni is rossz, azt hiszem elkezdek backupolni.

4

nyelv-ész, 2006. február 5. vasárnap, 18:40 (#)

Hogy mennyire szűk keresztmetszet a winyó, akkor döbbentem rá, mikor az adataimat áttettem egy SATA RAID 0 lemezpárosra. Azóta nem a homokóra nézésével töltöm az időmet...

5

ses, 2006. február 5. vasárnap, 18:46 (#)

nyelv-ész, éppen most készülünk merevlemezt venni háttértár céljára, ha van tuti tipped, szívesen fogadom itt vagy mailben! köszi.

6

eszpee, 2006. február 5. vasárnap, 18:56 (#)

seshez adalék: USB2-es (esetleg sesnek firewire, nekem nem) külső cuccot keresünk, és abba kell vinyó. itt ugye a sebesség kapásból nem szempont, mert a kábel lesz a szűk keresztmetszet, engem konkrétan olyan tipp érdekelne, hogy melyik vinyó melegszik legkevésbé, mivel zajártalmi szempontokból ventillátormentes külső házat szándékszom vásárolni... persze erről is le lehet beszélni, és úgy általában, külső ház tipp is jöhet. Köszi! :)

7

Boca, 2006. február 5. vasárnap, 22:20 (#)

Ses, ez a raid dolog dupla sebesség dupla áron.

8

Jano, 2006. február 5. vasárnap, 22:54 (#)

Raid 0-nál dupla kockázat. Elég ha egyik vinyó elszáll.

Általában elöszőr inkább RAM-ot kell bővíteni, hogy nem fogyjon el a memória és ne kényszerüljön a rendszer SWAP-pelni mert az aztán a tényleg lassú.

9

NagyGa1, 2006. február 6. hétfő, 02:25 (#)

"mivel zajártalmi szempontokból ventillátormentes külső házat szándékszom vásárolni"

????
Nem értem, mi van?

10

eszpee, 2006. február 6. hétfő, 08:41 (#)

Boca, Jano, NagyGa1: KÜLSŐ háttértárral akarunk bővíteni, tehát ilyen 3.5" vinyót befogadó, USB-re dugható "ház" és vinyó lesz a megoldás, kérdés, milyen ház és vinyó.

11

NagyGa1, 2006. február 6. hétfő, 09:33 (#)

És miért nem 2.5?
Azokhoz tuti nem kell hutés, kevesebb mint 1cm vastagok házzal együtt, és tök könnyuek. Nem sokkal drágábbak a nagyoknál, viszont sokkal jobban megéri szerintem.

12

NagyGa1, 2006. február 6. hétfő, 09:35 (#)

(Igazság szerint nem kellene beszólnom, mert még sohasem láttam 2.5-nél nagyobb külso vinyót... :))

13

Deansdale, 2006. február 6. hétfő, 12:32 (#)

Én mint szakértő nem javasolnám a külső lemezt, de ha nincs más megoldás...
Meg mint laikus azt gondolnám, hogy minél kisebb fordulatszámút vegyetek, mert az kevésbé melegszik. (Ha a sebesség úgyis mindegy.) Amúgy szerintem márkára már nincs akkora különbség, a legjobban ajnározott is bedobhatja a törülközőt két hónap múlva.
Egyébként ha fontos az adatbiztonság, akkor a tükrözős RAID módot ajánlanám (bár anyagilag kész katasztrófa). Sajnos nem jut eszembe a száma, de ezen már nem csodálkozom mióta elfelejtettem, hová raktam a Cavintont.

14

eszpee, 2006. február 6. hétfő, 15:30 (#)

NagyGa1, azért 3.5", mert több helyem van az asztalon, mint pénzem. :) Egyébként se fogom szállítani sehova. (2-3szor annyi a 2.5" mint a 3.5"...)

Deansdale, RAID puska: http://blogs.sun.com/roller/page/wilfred?entry=raid_for_dummies (az egyesről beszélsz, az fut egyébként a sesblog alatt is :) )

Kis rpm tippet köszi, illetve igen, muszáj a külső.

15

Ali, 2006. február 6. hétfő, 16:04 (#)

Nálam most kezdett üzemelni egy külső 3.5"-os egység, alu, hűtés nélkül, mellékszolgáltatásként rántottát süt, de rövid távon egyéb zavarokat még nem tapasztaltam, egykori Spectrum tulajdonosként pedig a melegedés mértéke nem tud meghökkenteni. :) Eredetileg olyat akartam, amit a négypontos házi netelosztómra/tűzfalamra felrakhatok, hogy mindkét gép láthassa, de annyiért, amit kértek érte, nem. :) Másrészt viszont a laptopomba aligha tudtam volna beszerelni a régebbóta meglevő HDD-t, tehát ez is a külső egységet indokolta, meg az is, hogy a külsőn a kevésbé gyakran szükséges, ám helyrabló dolgok terpeszkednek, amik kiírása sem biztos, hogy szükséges, nem sebességre van kihegyezve a dolog, hanem tárkapacitásra.

Tapasztalatgyűjtés folyamatban.

16

eszpee, 2006. február 6. hétfő, 16:15 (#)

Ali, pont ilyen kell nekünk is, pont ilyen okokból, pont ilyen célra, én is pont most mondtam le a hálózati eszközről az ára miatt, ez már félelmetes! :)

Mesélj, mit vettél mennyiért és hol, meg majd a tapasztalatokat is. Köszi!

17

Ali, 2006. február 6. hétfő, 17:20 (#)

Legfeljebb kimoderálsz. :P

A címük:
http://www.equip-info.net

A cuccost 6500 bruttóért vágtám hozzám Miskolcon, a Thököly utca kereszteződésénél. Kaptam egy üres alu házat, benne az elektronika, USB 2.0-ás, egy CD-t, hogy ha netán W98-hoz akarnám használni, azzal is menjen, korrekten a tápot és a kábeleket, tehát USB kábelt is. A cucc kinézete mondjuk "visszafogott" (no name jellegű), a csomagolás német alaposságú. Tartozik hozzá egy nem túldizájnolt láb is, hogy élére állítva se dőljön el, a melegedés miatt ez az elhelyezés ajánlott. A leghosszabb egymenetben való használat több óra volt, egy határon túl már nem melegszik tovább, USB 1.1-es kapcsolatról szívott át anyagot igen komótosan. Nem durcáskodott ettől az igénybevételtől sem, de állítólag a német dolgok a végsőkig kitartanak, akkor viszont figyelmeztetés nélkül azonnal meghalnak. Tisztelettel és óvatosan használom. :) A ház igen passzentos, nem kevés szuszogással sikerült a hdd-t beleszenvedni, viszont emiatt a hőátadása a házra egész jó. Ha ezt veszed, el fogom árulni a két fekete műanyag csík szerepét, mert az se az angol, se a német leírásból nem derül ki világosan. Ja, fekete színben is van a leírás szerint, nekem a "silber" jutott.

18

eszpee, 2006. február 6. hétfő, 17:27 (#)

Köszi Ali, dehogy moderálom! :)

19

nyelv-ész, 2006. február 6. hétfő, 21:57 (#)

ses, nálam 2 db Samsung 200 GB-os SATA winyó muzsikál RAID 0-ban, ami azt jelenti, hogy az adatot azonos fejállás mellett kb. párhuzamosan írja/olvassa a két winyó. Igaz, hogy nincs redundancia, magyarul ha az egyik winyó elszáll, oda az összes adatom. Mivel elsősorban videodigitalizálásra, régebbi Divx-es filmek DVD-re konvertálására használom, nem tragédia az adatvesztés, az anyag eredetije úgyis megvan más adathordozón.

Külső USB winyó: nekem egy Canyon márkajelzésű alu házban egy 80 GB-os laptopba való winyó pörög. Nincs aktív hűtése, de nem is kell, ha órákig kergetem, akkor se forró. A sebessége is korrekt, az IBM laptopom beépített winyója lassabb némileg. Sok GB-os anyagok másolásánál a külső winyó hamarabb végez (igaz, a swapfile-t nem neki kell tekernie:)

Az áráról nem tudok nyilatkozni, a kenyéradó cégemtől kaptam használatra.

20

ses, 2006. február 6. hétfő, 23:08 (#)

nyelv-ész, köszi az infót!

21

ferenc, 2006. február 7. kedd, 07:09 (#)

azert a mozi meg sem kozeliti egy RK05-os, vagy esetleg egy R10-eshez csatolt bolgar ESZR rendszeru lemezegyseg horrorjait (mtbf, stb)

persze mit is tudjatok tik aztat?!

22

eszpee, 2006. február 7. kedd, 08:54 (#)

RAIDügyileg fejtágító persze a wikipédia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks#RAID_0

Külső vinyó tippet köszi, de az elején kizártuk a 2.5"-eseket.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork