Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Diggológia

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. március 20. hétfő, 14:32 | 14 hozzászólás

Digg?Őszinte kitárulkozás, önvelőben vájkálás és gyónás következik, a gyengébb idegzetűek most ne nézzenek ide, de ezt nem bírom már magamban tartani tovább. Nincs mese, az őszinteség mindenek előtt, bevallom hát: én nem értem a digget.

Azt értem persze, hogy miért jó szemlézni a címoldalt, gyakran találunk mi is jó témákat.

Azt is értem, hogy miért éri meg bármilyen site-tulajnak nyomnia a saját cuccait itt, mert - bár a tőzsdemanipulálás nekem már a túlzás kategória - az vitathatatlan tény, hogy hatalmas, már-már a híres Slashdot-effektet is túlszárnyaló ugrást képes hozni a látogatásban egy-egy jó helyen szereplő link. Az ilyen célú adattöltést viszont - vállalva az általánosítás vádját - hadd nevezzem az egyszerűség kedvéért spamnek.

Azt is értem, hogy a némileg hasonló del.icio.us-t (például nekik is van szemlézésre érdemes népszerűségi oldaluk) miért érdemes nem spam jelleggel is tölteni: azzal együtt, hogy nagyon trendi koncepció a "web mint platform", tényleg el tudok képzelni olyan, például egy munkahelyi és egy otthoni gépet rendszeresen használó felhasználótípust, akinek jól jön az, ha egy központi, bárhonnan elérhető helyen tudja tárolni a bookmarkjait.

Egy dolog maradt csak ki, amit nem értek: miért éri meg nekem, egyszeri felhasználónak linkeket küldözgetni a Diggbe? (Vagy ilyen alapon akár a most indult Linkterbe, és akkor kiderült a jelen cikk időzítésének apropója is.) Pedig ez a legfontosabb összetevő: folyamatosan érkező új és érdekes anyagok hiányában hiába a szavazói lelkesedés (amit még értek is valahol) - ha nem jönnek a jó linkek, akkor nincs mit kiemelni.

Persze, azt értem, hogy jó dolog viszontlátni a címlapon az általam először kiásott oldalt, de ha már web2, akkor miért nem blogolok róla inkább? Ha meg web1, akkor miért venném fel plusz egy oldalra, mielőtt körlevélben továbbítom a mellettem ülőknek? Meddig tarthat az a közösségi lelkesedés, ami például az Open Directory Project alól már kiesett, és alakította a DMOZt - javarészt a kezelhetetlen mennyiségű spam miatt - egy elitista, bürokratikus intézménnyé?

Nem tudom. A Digg egyelőre virágzik, a felhasználók lelkesen nyomják a híreket, szavaznak, kattognak, megvalósult hippi álom. Meddig fog kitartani a lelkesedésük? Győzzetek meg, én szeretném legjobban, ha ez esetben tévednék.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

bede, 2006. március 20. hétfő, 15:33 (#)

Amikor tegnap lattam a postot a Sztahanovon arrol, hogy itt a magyar Digg, elkezdtem egy kommentet irni arrol, hogy ezer forintot adok annak, aki elmagyarazza, mi a forradalmi egy oldalban, amelyen linkek vannak mas oldalakra. Aztan inkabb deleteoltam, mert nem volt kedvem flameelni. Orommel latom kedves baratom, hogy van, aki helyettem is harcoljon!

2

pohly, 2006. március 20. hétfő, 17:15 (#)

Egyetértek az urakkal - én sem hiszek a Digg-modellben. A del.icio.us és a Digg között alapvető attitűdbeli különbség van: az elsőben a magam számára tárolok linkeket (ezzel egyébként hízlalva statisztikákat), a másodikban másoknak ajánlok cikkeket (ezzel egyébként eltéve magamnak is). Az első tömegviselkedés (mindenkinek vannak bookmarkjai), a második az aktív (törpe) kisebbség sajátja. Ráadásul kevés elvetemült van, aki elment magának cikkeket a jövőre gondolva - jól jön még ez valamikor-alapon. Miért jönne jól? Ez sem tömegtevékenység, újságírók, kutatók, geekek és passz. Végül, harmadszor: ha elolvastam egy jó cikket, vajon veszem-e a fáradtságot, hogy felmásszak a linkterre, ott beposztoljam az URL-t és még taggeljek is? Nem, azt hiszem, nem leszünk sokan...

3

lipilee, 2006. március 20. hétfő, 18:35 (#)

nem flame war, egyetértek a dolog értelmetlenségével. (illetve értetlenséggel fogadom a jelenséget - így pontosabb.)

4

The Hedgehog, 2006. március 20. hétfő, 20:08 (#)

Engem totál nem visz rá a lélek ezeknek a használatára... Sosem érdekelt, meg sem akartam érteni a működésüket. Nem akarok trendi lenni, nem tudok az lenni. Sajnálom.

5

kobak, 2006. március 20. hétfő, 21:36 (#)

Kiprobaltam mindkettot, regisztraltam a digg-en is tegnap. Nezegettem mindegyiket, s csatlakozom az ertetlenkedokhoz...

6

bede, 2006. március 21. kedd, 00:23 (#)

Hehe, akkor asszem le is zarhatjuk a vitat.

"Vesszen a haladás! Vesszen a modernség! Vesszen a nyugat!"

7

ans, 2006. március 21. kedd, 00:28 (#)

És blogot minek írsz? Van átfedés a kettő között. A digg olyan mint egy publikus blog néhány kötöttséggel. De azzal az előnnyel hogy sokan olvassák.

(off: ok, minek a frankó diszkrét javascriptes "budapest" captcha ha js nélkül nem működik a "Hadd menjen!" gomb?)

8

War_New, 2006. március 21. kedd, 05:36 (#)

ha tul altalanos, nincs sok ertelme, mert kapunk egy jo nagy blikket. viszont ha adott tema kore kerekedik, akar hasznos is lehet.

egyebkent egy erdekes funkcioja: ha irsz, csinalsz valami (szerinted) erdekeset, nem kell vegigspamelned minden a-listas bloggert, hogy olvasdd el, irjal rola. kinyomod, kesz.

ugyanakkor en pl. sosem fogok szavazni, hacsak nem lesz az altalam olvasott post aljan egy link erre.

ugyanakkor mikor nagyon szenvedek, birok megnezni ilyen oldalakat, hatha talalok valami erdekes olvasnivalot az adott temaban.

9

eszpee, 2006. március 21. kedd, 07:55 (#)

Hedgehog (4), miért sajnálod, ha sose akartad érteni, akkor sikerült! :)

ans (7), azért írok blogot, mert a nem átfedő részek szimpatikusabbak a blognál :)

(off: hú, ezt a JS dolgot jó, hogy említed egyébként, köszi, ránézek.)

Tisztázás végett: szeretem a digget, drukkolok a linkternek, éljen mindenki. Olvasni jó, szavazni szép, csak azt nem értem, hogy hogyan fog hosszú távon sok, értékes új tartalom folyamatosan bekerülni a rendszerbe. Nem a saját anyagok reklámozására gondolok persze.

10

c300ers, 2006. március 21. kedd, 10:23 (#)

én a digget használom, igaz read only módban. naponta egyszer átolvasom a termést, és az érdekesnek talált cikkeket megnéznem, ha még úgy is érdekes, elolvasom. érdekes dolgokat tudhat meg az ember, mondjuk erősen technokrata témakörökben.

11

Kelt, 2006. március 21. kedd, 14:50 (#)

A 'miért nem blogolom be inkább?' kérdésre válasz talán az, hogy találok olyan írásokat/híreket, amik annál jobbak, hogy hagyjam elsüllyedni őket. Viszont a megírásukhoz hiányzik az idő/kedv/hozzáértés.

Ebből persze még nem lesznek tömeges linkajánló júzerek, de pár felhasználó motivációit talán megmagyarázza.

12

nzanga mobutu junior, 2006. március 22. szerda, 00:46 (#)

hehe, eloszor ide akartam, de aztan eszembe jutott, h az ilyenekre ott a belog s.k.

http://re.blog.hu/2006/03/21/twb2krtkj_osszd_meg_es

13

PAStheLoD, 2006. március 23. csütörtök, 22:17 (#)

Digg , mert megosztani egymással az érdekesnek vélt linkeket jó.

Szerintem ennyi.

14

Skid, 2006. március 23. csütörtök, 22:33 (#)

Én már azt sem értem, hogy ki szavaz egy cikkre, miután elolvasta. Mármint a kezdeti lelkes 2 db szavazás után. Az egész arra jó, hogy legyen mégegy valami, amit lehet majd jól spammelni és hekkelni. Mi meg majd azt hisszük, hogy valami kollaboratív w2es okosságot csekkolunk esténként, pedig csak a spamkonteszt toplistáját bámuljuk ..


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork