Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Yahoo! Mail teszt

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. március 28. kedd, 16:15 | 12 hozzászólás

Na csak megjött, amiről már novemberben lelkendeztek a fanatikusok, és amiről esküszöm először nem hittem el, hogy nem flash. Most végre az egyszerű földi halandóknak is elérhető az új (persze bétás, mi más) Yahoo! Mail - legalábbis ha volt már accountjuk itt. Nekem volt, megnéztem, röviden: Hölgyeim és Uraim, erre képes az AJAX 2006-ban. Bővebben bent.

Először pár screenshot (kattintva nagyobb):InboxÚj levélFeedolvasó összevont feed-megjelenítésselJobbgomb-menüTöbbszintű menükKeresés találati listaDrag'n'Drop - a kurzor itt sem látszik, képzeljétek oda.

A képekből talán már látszik, hogy nyugodtan állíthatjuk: ez az eddigi legösszetettebb AJAX alkalmazás. Vagy ha nem is, mindenesetre egy erősebb ütés a "web, mint platform" gondolatban kételkedők technikai érveinek koporsójába.

A rendszer specifikációjának lényegi eleme lehetett az "Outlookot a webre!" felkiáltás - sajnos. Ugyanis ez csak valami mély technikai szinten innováció, körülbelül a LEGO focicsarnok és a rizsszemre rajzolt bibliai történetek szintjén. Megcsináltuk, mert meg tudjuk csinálni. De az ezeréves "ilyen egy levelezőprogram" filozófiából már nem sikerült (nem is akartak?) kiszakadni, maradt a szolgai másolás.

Sehol egy ötlet, mivel lehetne gyorsítani, egyszerűsíteni a levelezést, pedig lettek volna az Outlookkal szemben jó példák is, hogy csak kettőt mondjak: Opera M2 és persze, a GMail.

Ez így sajnos csak egy nagyon látványos, valószínűleg brutálisan sok munkával készült bűvészmutatvány. Több bátorságot, kreativitást, a szakértelem már megvan!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Boca, 2006. március 28. kedd, 20:33 (#)

Nincs accountom, ezért csak a screenshotokból ítélhetek. Nem látok benne több funkciót, mint a Gmailben. Designt annál inkább.

2

nzanga mobutu junior, 2006. március 28. kedd, 20:48 (#)

"egy erősebb ütés a "web, mint platform" gondolatban kételkedők technikai érveinek koporsójába."

amennyiben? s.k.

3

eszpee, 2006. március 29. szerda, 09:16 (#)

nzaga, vártalak. :)

annyiban, (és csak annyiban!), hogy a klasszikus, felhasználók által megszokott desktop look'n'feel nem valósítható meg weben - mert megvalósítható.

4

nzanga mobutu junior, 2006. március 29. szerda, 11:59 (#)

tudtam, hogy csak rám vártál ;)

de ez nem technikai, hanem egonómiai érv, nem? ráadásul én nem is emlékszem, hogy vki ilyennel jött volna, mert mérne vlenne megvalósítható. már 2-3 éve vannak desktoplike websiteok :) s.k.

5

Boca, 2006. március 29. szerda, 12:41 (#)

Naznga, a web, mint platform is inkább ergonómiai kérdés, mint technikai. A web2 ismertetésekből szinte sosem marad ki, hogy igazából meglévő technológiákat gyúrnak egybe. Az egyetlen technikai újítást úgy hívják, hogy XMLhttprequest függvény, de úgy látszik erre elég sok ergonómiailag hatásos feature-t rá tudtak fejleszteni.
Ha technikailag közelítjük, akkor mondható, hogy nincs újdonság. Ha meg ergonómiailag, mondhatjuk, hogy dehát csak azt a kis technológiát használják ügyesen. Ha rázoomolunk egy-egy részre, sosem látunk nagyon új dolgot, de az egész talán mégis kiad valami mást.

6

eszpee, 2006. március 29. szerda, 12:58 (#)

"Az egyetlen technikai újítást úgy hívják, hogy XMLhttprequest függvény" - IE 5 óta létezik ;)

7

melyviz, 2006. március 29. szerda, 16:20 (#)

Van accountom, mégse nézhetem meg. A yahoo korábban - úgy emlékszem - azt ígérte, hogy azok "tesztelhetik" majd a bétát, akik rendesen használják is az emailcímüket. Nekem ez nem ment, ezért léptem most be nagy lelkesedéssel - de nem, sajnos :[

8

nzanga mobutu junior, 2006. március 29. szerda, 20:29 (#)

boca, a desktop_look'n'feel_ergonómiai kérdés. az viszont, hogy mondjuk egy macromedia fireworks, vagy egy photoshop funkcionalitású és "hatékonyságú" cuccot meg lehet-e valósítani böngészőn belül, az technológiai kérdés. imho s.k.

9

keleti, 2006. március 30. csütörtök, 16:03 (#)

Remek, remek. Én most tartottam ott, hogy felálljak az asztaltól (y!mailtől) és otthagyjam az egészet, de a beharangozó alapján, érdemes lesz várni.
A reklámok már régen nem zavarnak, firefox+adblock és már el is tűntek, de sok sok idegesítő dolog van benne ami kevésbé teszi szimpatikussá a Y!mailt.
1. Nincs multi attachment hozzáadási lehetőség, csak egyenként. Erre létezik valami trukk?
2. A csatolt képek kis előnézeti képe néha megjelenik, néha nem. (Gmailben tokéletesen működik.)
3. Csatolmány megtekintés szigorúan egyenként, vírusellenőrzés után. (Gmail pl. egyben végigküldi a scant)
4. Nincs megfelelő karakter kódolás--> az üzenetben ? az ékezetes karakterek helyén. Emiatt szoktam le az ékezet használatról, aminek nem örülök és mások sem.
5. Nincs POP ingyen, csak Y!mailbe tudod lePOPpolni máshonnan a leveleket.

Mindenki a Gmailre szavaz? :)

10

nzanga mobutu junior, 2006. március 30. csütörtök, 22:48 (#)

update:
http://re.blog.hu/2006/03/30/ajaxskecth_grafikai_program0420 s.k.

11

Boca, 2006. március 31. péntek, 09:39 (#)

Eszpee #6: Ezzel t.képpen mit akartál mondani?

12

eszpee, 2006. március 31. péntek, 09:53 (#)

Boca, azt, hogy ami már az IE5-ben is megvolt, azt én nem nagyon nevezném újdonságnak.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork