Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az ideális szervező keresése - 2. rész: próbálkozások

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. április 5. szerda, 12:26 | 22 hozzászólás

Az előző részben nagyjából összefoglaltam, hogy mit várok egy szervező rendszertől. Most egy történelmi áttekintés, megpróbálom felidézni, hogy miket használtam erre a feladatra eddig több-kevesebb sikerrel. Ahol emlékszem még, ott megemlítem azt is, hogy miért bukott meg a dolog.

Időrendi sorrendben próbálok haladni, csak egyet emelek ki ebből: a hagyományos papíralapú előrenyomtatott naptár és filofax csoportot, mert azzal többször is próbálkoztam, de 1-2 hónapnál tovább sose bírtam, túl nagy volt, és főleg nem volt elég flexibilis: vagy hatalmas üres lapokat ugrottam át egy-egy kevésbé eseményteli héten, vagy nem volt elég hely egy megbeszélést rendesen lejegyzetelni. Ugorjunk is.

1998 vége, ha nem csal az emlékezetem, amikor megveszem életem első PDA-ját, egy Psion Siena személyében. Imádtam. Az okosan kitalált interfészt, a rengeteg telepíthető programot, a valódi multitaskos oprendszert, mindent. Hamar el is értem a korlátait, mivel egy bár újabb, de lebutított s3-ról beszélünk, a legtöbb letöltött program elég frusztráló módon nem indult el a kisképernyős Sienán. Eljött az idő a váltásra.

1999, a klasszikus Psion Series 5. Az egyetlen PDA amit a mai napig sajnálok, hogy eladtam. Nem csoda, hogy Váncsa István is megelégedett Psion tulaj volt ezekben az időkben. (Azóta sajnos az egész PSION cég a mi szempontunkból nézve beborult az árokba, ez a sors vár azokra a termékekre, amik megelőzik a korukat.) Érintésérzékeny képernyő, infra port, soros port (emlékszem rendszergazdára, aki terminálként használta a szerverteremben), Outlook szinkron, CFlash olvasó... de mégis a Series 5 legnagyobb előnye a hihetetlenül kényelmes billentyűzet volt.

Írtam kocsmában hosszú specifikációkat, jegyzeteltem megbeszéléseket, emaileztem, webeztem (itt használtam először Operát), sőt, egyszer egy Kékestetős telelés során rövid ideig valószinűleg enyém volt az ország legmagasabb IP címe is - de ezt akkor senki nem hitte el nekem a #magyaron. Igen, a geek-korszakom csúcsa volt ez az időszak.

De minden elmúlik egyszer, rájöttem, hogy hiába a kényelmes billentyűzet, ha 90 százalékban "output" jelleggel használom a gépet, a kinyitás meg hosszú gyakorlás után sem ment magabiztosan egy kézzel, ezért sajnos egyre gyakrabban maradt fiókban az eszköz. Ez így nem mehet tovább, mielőtt nagyon elterjedtek volna a képernyőkábel szériahiba hírei, fájó szívvel, de elég jó áron túladtam a Psionon. (Azóta rájöttem, hogy a CFlash-olvasónak és az isteni billentyűzetnek hála nagyon jól tudnánk használni - így ha valakinek lenne baráti áron egy eladó S5-je vagy Revoja, az szóljon.)

2000-2001 környéke, a fenti output-input arány felismerése után rájöttem, hogy nincs szükségem a billentyűzetre, ellenben minél kisebb és használhatóbb eszköz kell: a PSIONért kapott pénz töredékéből vettem egy Palm m100-ast, amit szinte napokon belül lecseréltem egy m105-re.

Hawaii. A cucc az S5höz képest picike, szinkronizál Outlookkal, amit akkoriban használtam naptár/telefonkönyv problémára, a híres/hírhedt Palmos kézírást tényleg könnyen meg lehetett tanulni, a négy applikációgombnak hála egy gombnyomás volt kikapcsolt állapotból például a mai nap eseményeire ugrani, élveztem. Ez a készülék jött velem egy évre Barcelonába is, így a magyar irodalom terén továbbra is fennálló hiányaimat legalább részben tudtam pótolni.

A probléma, ami végül a készülék cseréjéhez vezetett, az volt, hogy bár elég kicsi az eszköz, mobillal együtt bárhova mentem, két kütyüt kellett volna cipelni, plusz a szövegbevitel a vártnál mégis egy picit gyakrabban kellett volna, hiányzott a PSION billentyűzete, a Palmos betűk meg még ha nem rontottam is, elég lassan mentek. Az m105 is szép lassan a fiók mélyére került.

2003, tovább nem cipelek két eszközt, ide nekem a PDA-mobil integrációt, egy szép kis Handspring Treo 180-as képében. Ismét a szokásos hawaii feeling, bár a cucc telefonnak elég alap, az, hogy egy konzisztens helyen vannak a telefonszámok, és nem kell két eszközt hurcolni, az mindent ver. Plusz visszajött a lehetőségekhez képest korrekt billentyűzet, sosem látott sebességgel gépelhettem SMSeket, és olyan okos használható feature-ökkel volt teli a cucc, mint például a telefonkönyv-szűrés: nem keresek az adatbázisban, hanem ahogy gépelem a nevet (akár a vezeték-, akár a keresztnevet, esetleg monogrammot), szűkül a lista a kijelzőn. Király.

Aztán jöttek a gondok. Egyre megbízhatatlanabb volt a telefon, gyakori lefagyások, plusz a típushiba itt is az "ami mozog az el fog törni" elmélet alapján a flip halálát jelentette. Ezt ugyan egy szép gányolós hardver hackkel pár hónapra meg tudtam oldani, de a szoftverhibákon nem tudtam túllépni, fiók lett ez is.

Innen folytatom legközelebb, már így is szép hosszú darab lett.

(Képek: SXC, mypsion.ru, PDAMania, Palmari, PCWeb)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (22)

1

c300ers, 2006. április 5. szerda, 13:24 (#)

heló
fateromnak van egy psion5öse, és nemigazán használja, majd megkérdem :)
jah, meg van egy psion3a is a fiók mélyén :)

2

eszpee, 2006. április 5. szerda, 13:26 (#)

c300ers, az S5öt köszi, írj email ha jutottál valamire! (emailt raktam a cikkbe)

3

Géé, 2006. április 5. szerda, 13:41 (#)

Kivancsian varom a 3. részt
Nem lehetne mondjuk most? :)

4

eszpee, 2006. április 5. szerda, 14:03 (#)

Géé, amint megírtam, jön. :)

5

artúr, 2006. április 5. szerda, 15:03 (#)

soha nem használtam ilyen eszközöket hasonló célra, max papír, tenyér, de azért élvezettel olvasom, hogy mik vannak...

6

nyelv-ész, 2006. április 5. szerda, 19:56 (#)

eszpee,
nekem is van egy 5MX-em, de a világ minden kincséért nem válnék meg tőle. Az eddig leírtak alapján a Te barátod egy Palm Treo 650 lesz. Vagy talán már az is?

7

ferenc, 2006. április 5. szerda, 20:33 (#)

geek-odusszeia:)

8

wyfli, 2006. április 6. csütörtök, 00:36 (#)

Van egy Series 5om "ceruza" nelkul, irjatok fol a listara.

9

eszpee, 2006. április 6. csütörtök, 09:21 (#)

wyfli, így is érdekelhet, ha esetleg el akarod adni...

10

ply, 2006. április 6. csütörtök, 18:33 (#)

Esetleg érdemes a német eBay-en is körülnézni, pár hónapja vettem innen egy Revo Plus-t, utalási+szállítási költségekkel együtt is 10 rugó alatt. Aksija sem vészes, ingyen magyarítható, úgyhogy most élvezem. :-)

11

eszpee, 2006. április 6. csütörtök, 18:58 (#)

Köszi a tippet!

12

wyfli, 2006. április 6. csütörtök, 20:37 (#)

Nincs ara, nem eladhato :)
De szivesen odaadom ha tenyleg tudjatok hasznalni a vilagpolgaros utazasaitokhoz.

(Na, egy falas ebedet vagy jo pofa sort esetelg elfogadnek erte cserebe :D )

13

eszpee, 2006. április 6. csütörtök, 22:00 (#)

wyfli, megtisztelő, ha ses hazajött, megbeszéljük, köszi!

14

Orosz Péter, 2006. április 6. csütörtök, 23:15 (#)

Több év kütyüfétis és a produktivitást nem növelő Palm-cirógatás után a Getting Things Done elolvasása volt az, amit évek óta keresek. A gizmók és a szoftverek semmit nem érnek a mögöttes filozófia nélkül. Úgyhogy szerintem az út első lépései ezek:

0) Moleskine füzet vásárlása. Az Írók Boltjában lehet kapni, 2000-párszáz forint. Most lehet nevetni, hogy izé, papír, muhaha, de négy év papírmentes élet után rájöttem: semmi, de semmi nem veri meg a papírt, mint véletlen elérésű információrögzítési eszközt. Ajánlott kiegészítő hozzá egy minél vékonyabb japán toll (én egy 380 mikrométeres Uniballt használok, de lehet rendeli 180-asat is, amivel gond nélkül lehet rizsszemre írni). A füzet mindenhová jön velünk.

1) GTD könyv megvásárlása, elolvasása, újraolvasása (magyarul: http://www.bagolyvar.hu/konyvek/a78.php , angolul: http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0142000280/ )

2) A GTD könyv vállalati középvezető-fókuszából fakadó hiányosságainak geek-specifikus kiegészítései. Erre a legjobb a 43 Folders blog, azon belül is a "Hogyan írjunk használható to-do listát" ( http://www.43folders.com/2005/09/12/building-a-smarter-to-do-list-part-i/ ) és a "Hogyan ne őrüljünk meg az emailtől" ( http://www.43folders.com/izero/ ) sorozatok, valamint az összes GTD-témájú poszt: http://www.43folders.com/category/gtd/

3) Szoftver. Igazából lényegtelen, ASCII fájlokkal is meg lehet oldani mindent (amit aztán rá lehet szinkronizálni egy akármilyen PDA-ra). Én a Kinkless GTD-t (http://kinkless.com/ , Mac-only, de aki fél váltani, annak mától nem kell félnie: http://www.apple.com/macosx/bootcamp/ ) használom, mert elegáns és zseniális.

4) Kütyü. A megfelelő mindset elérése után a jelentősége sokat csökken. Mert ugye a kevesebb néha több. Jelenleg egy 10 éves telefont (Nokia 8110) és egy 4 éves PDA-t (Sony TG-50) használok, aztán ha majd kijön végre a Sony Ericsson P990, akkor veszek egy olyat.

5) Review, review, review.

15

eszpee, 2006. április 6. csütörtök, 23:44 (#)

Péter, a GTD-t említettem az első részben, a többire a következőben reagálok. Mindenesetre örülök, hogy te is találtál magadnak egy működő megoldást! :)

16

Jano, 2006. április 7. péntek, 14:55 (#)

Aproneten van par Psionos hirdetes most is.

17

Trofimov, 2006. április 7. péntek, 16:32 (#)

Orosz Péter: Akkor ez azt jelenti, hogy nákad mindig van telo+PDA+Moleskine? Mert ez így lehet hogy kielégitő, de rohad sok cucc.

18

Peter Orosz, 2006. április 8. szombat, 09:03 (#)

eszpee: láttam ám, láttam ám, de azt is, hogy a könyvnek nem tulajdonítottál különösebb jelentőséget, pedig szerintem van neki. Természetesen nyilvánvaló dolgokat fogalmaz meg, de tegye a szívére a kezét akinek tényleg struktúrába van szedve az élete és minden bejövő cuccra következetesen alkalmazza az információkezelés elveit.

Trofimov: igen, de nem zavaró. Persze én nörd vagyok és zsebes gatyában járok. A Moleskine kicsi és lapos, észre se veszed, a telefon meg a PDA meg ugye nemsokára egy lesz (ha a Sony végre kiadja a P990-at és valahogy megállják hogy ne töltsék színig DRM-es szeméttel).

19

nyelv-ész, 2006. április 8. szombat, 23:19 (#)

Péter, és ha keresel valamit, akkor a pda-ban is, meg a füzetben is meg kell nézned? Ha igen, akkor ez rendkívül hatékony...

20

Orosz Péter, 2006. április 9. vasárnap, 12:39 (#)

nyelv-ész: nézd meg még egyszer a 14. hozzászólás 0) pontját, ahol ezt írom: "..véletlen elérésű információrögzítési eszközt." A hangsúly a rögzítésen van. A Moleskine füzet nem tartalmaz végrehajtandó feladatokat, kizárólag információ gyűjtésére és rögzítésére szolgál, ami ugye az első lépés. Az információ feldolgozása és feladatokká rendszerezése papíron nehézkes, erre valók a digitális eszközök. A PDA-ra már csak jól definiált, konkrét feladatok szinkronizálódnak a számítógépemről, amit a megfelelő kontextusban el tudok végezni. A teljes rendszer tényleg rendkívül hatékony.

21

nyelv-ész, 2006. április 9. vasárnap, 17:43 (#)

Ok, hatékony, de mégis két dolgot cipelsz magaddal. Nálam mindez annyival "fejlettebb", hogy én eleve a PDA-ba jegyzetelek.

22

NagyGa1, 2006. április 10. hétfő, 05:03 (#)

És milyen sebességgel jegyzetelsz a PDAba?
Pl mennyi ideig tart egy gépelt oldalt bevinni? :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork