Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


AI a Windowsban

Schrödinger macskája cikke a Torokgeek rovatból, 2006. május 5. péntek, 11:14 | 8 hozzászólás

A Windowsba egyre több mesterséges intelligencia épül be, működése egyre jobban közelít az emberi gondolkodáshoz. Ennek azonban megvannak az árnyoldalai is, az XP-t a teljeskörűség égisze alatt olyan negatív emberi tulajdonságokkal is felruházták, mint a sértődés, vagy a depresszió.

Már korábban csodálkoztam azon, hogy az Excelben (jó, az nem a Windows, de MS termék), ha a kis gémkapocs tanácsait 2-3 alkalommal kikapcsolom, utána magától megjelenik, és sértődötten valami ilyesmit mond: "Úgy tűnik, Ön nem szeretné, hogy a beépített segítség tanácsokat adjon".

Akkoriban dumáltunk róla, hogy merre fejlődhet ez a funkció. Esetleg a durcás gémkapocs újra megjelenik, és azt dohogja: "Csak megjegyzem, hogy a beépített segítségen, amit maga nem használ, 14 programozónk dolgozott hónapokig. Ha maga ennyire nem becsüli a munkánkat, jobb lesz, ha inkább Notepad-et használ.", vagy később, amikor mondjuk grafikont készítenék, "Ha a beépített segítség nem kellett akkor ez se kelljen! A grafikonkészítő modult és egyéb fejlett szolgáltatásokat letiltottam".

Most egy kitömörítés során kiderült, a Windows képes a depresszióra, teljes tanácstalanságában a következő ablak jelent meg. Könny szökik az ember szemébe, amikor ennyire szétcsúszni látja az operációs rendszerét. Szinte látom, ahogy próbálkozik jobbra-balra, nem megy, nincs eredmény, végül belátja: Nincs mit tenni.


nincsmit1.jpg


nincsmit2.jpg

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

yaanno, 2006. május 5. péntek, 11:26 (#)

lmfao

hozzáteszem egy kedves élményemet a Win-nel kapcsolatban: egy régi winchestert szerettem volna (40gb) 3 operációs rendszerrel használni, mire az xp nem volt hajlandó sohat többé elindulni, települni stb a lemezre; besértődött - érdekes módon Linuxok sem akartak felkúszni rá. Szomszédom (win rendszergazda) azt mondta, ennek a lemeznek annyi, megsérült fizikailag. OK. Félretettem úgy 1.5 évig. Most elővettem kísérletképpen, feltettem rá egy FreeBSD-t, és csodák csodájára szuperül működik, leszámítva a nyögéseket és kerregéseket (hja, a korral jár). Unix rulez :)

2

Ali, 2006. május 5. péntek, 12:20 (#)

Ez a mondat egy majdnem tíz éve netre kikerült írásból származik, a terméknek már akkor is lelke volt (jó sötét):

"Nôvel levelezni olyan, mintha Windows programot használna az
emberfia: sosem tudhatja, a következô lépése nem az utolsó lesz-e az
alkalmazásban..."

3

Ali, 2006. május 5. péntek, 12:23 (#)

Ezt meg a W95 beköszöntekor írtam, azóta elég sok helyen láttam viszont:

MS-DOS 10.0
Jobb, de nem az igazi
http://kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/story/mor/msdos10.html

4

Deansdale, 2006. május 5. péntek, 13:37 (#)

Kevés dolog van amit jobban utálok, mint amikor a szoftver jobban tudja hogy mit akarok, mint én.

5

ggyuri, 2006. május 5. péntek, 13:44 (#)

lmfao

egyszerűen csak valameik os elba..ta az MBR-t. azert nem ment.

6

yaanno, 2006. május 5. péntek, 14:00 (#)

ggyuri - pontosan; bár a lemez tényleg sérült fizikailag, a bsd szépen fut rajta :)

7

nyelv-ész, 2006. május 5. péntek, 16:24 (#)

Az Office 2003 is rendkívüli telepatikus képességekkel bír: bármelyik programjának indításakor az első dolgom a munkaablak nevű, jobbszélen virító sáv bezárása. 4-5 ilyen tranzakció után rákérdez, hogy most akkor én télleg nem akarom a munkaablakot használni? Hát nem...

8

Pepito, 2006. május 6. szombat, 06:33 (#)

Gyanítom, hogy a Windows-nak és az Office-nak rengeteg ilyen beépített okossága van, amelyek fel sem tűnnek, ha pont azt csinálják, amit az ember elvár. Én ezt az alkalmazott AI-t az ergonómia irányából közelíteném. A fijjug az MS-nél nyilván sokat költenek a munkafolyamatok elemzésére: figyelik Mancikát dolgozni. Ez abból áll - gondolom -, hogy minden egérmozgást, kattintást, billentyűleütést regisztrálnak, elemeznek. Ha Mancika egy konkrét feladatot csak két kilométer egerészéssel és 827 kattintással tud megoldani, akkor baj van. Pedig HA TUDNÁ, hogy hol a funkció, akkor 135 centi és 5 klikk lenne csak.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork