Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nem csöves és nem asztali

Schrödinger macskája cikke a Torokgeek rovatból, 2006. május 10. szerda, 10:42 | 38 hozzászólás

Bizony, nem csöves, nem asztali, nincsenek aranyozott csatlakozók és természetesen nem hifi. Akkor mit tud, tenné fel a kérdést vájt fülű barátunk, amire egy szóval válaszolhatunk. Mindent. Ugyanis a minidisc az istencsászár.

Örülök, hogy ebbe a blogba írhatok a régóta foglalkoztató kérdésről, hogy miért van ilyen mostoha helyzetben kis hazánkban a minidisc, és miért mondják állandóan a műsorkészítő kollégáim is, hogy ébredjek már föl, és haladjak a korral. Úgy vélem, nincs teljesen igazuk, és itt a sesblogon mégis több műszaki ember jár-kel, akik majd jól igazat adnak nekem.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a különböző formátumok között rendkívüli harc dúl napjainkban, aminek a leglényege ugye, hogy ki lesz az alfahím, ki lesz a domináns. Ami nem mp3, és különösen ami nem iPod, azt manapság egyszerűen lesajnálja mindenki, akinek még nem volt iPodja, az nem tudja, milyen szerencsés, hogy nem részesült ebben az örömben. Az iPod-tulajdonosok pedig a megvásárlás után néhány héttel döbbennek rá, hogy a csodamasina ezt sem tudja, meg azt sem. Mp3 lejátszóból aztán meg annyiféle van, mint egy zacskónyi zizi, van fix memóriás, van flash memóriás, van amelyikre már képeket is fel lehet tölteni, sőt az igazán nagy tárhellyel rendelkezőkön már filmeket is nézhetünk. Műsorkészítő kollégáimmal sokat vitáztunk erről, ők azt állítják, hogy pusztulnia kell a minidiscnek, semmit nem lehet a javára írni, használhatatlan, egész egyszerűen eljárt felette az idő. Én tavaly vásároltam egyet, és a hordozható formátumok közül azóta is a legjobbnak tartom, a használhatóság és szinte minden egyéb paraméter tekintetében is megérdemli a piros pontot.

Minidisckel nem csak zenét tudunk hallgatni jó minőségben, hanem jó minőségben zenét is rögzíthetünk, például mikrofonnal, de a minidisc kész a számítógéppel való kommunikációra is. Letölthetek a minidiscről pc-re bármilyen hangmintát, illetve az illegális úton megszerzett mp3-as zeneszámokat, amelyek tömegével ülnek mindannyiunk számítógépén, át is vehetem a minidiscre (az újabb készülékek már szinte mindegyik formátumot képesek lejátszani), de az originál cd-ket is átjátszhatom, így egy kicsi, könnyen kezelhető, hordozható lejátszóhoz jutok.

Nézzük részletesebben. A minidisckel szemben gyakori érv, hogy drága. Mióta megjelent az iPod, és egészen apró vinyókat képes gyártani az ipar, tehát megjelentek a valóban nagy kapacitású készülékek, azóta nem érdemes az árról beszélni. Az iPodnak irreálisan magas az ára, ezt mindannyian tudjuk, az á/érték aránya csapnivaló, egy tetszetős, de buta masinát vehetünk sok pénzért. Az mp3 lejátszók olcsóbbak, illetve a készülék kapacitása és tudása határozza meg az árát. Az igazán nagy tárhellyel rendelkező és kisokos masinák még ma is egy vagyonba kerülnek, de tény, hogy vásárolhatunk már fillérekért is, mondjuk fél gigásat, ami semmi másra nem lesz képes, csak lejátszani a zenét még éppen hallgatható minőségben.

Egy korszerű minidiscnek a tároló kapacitása szinte végtelen, ugye csak a megvásárolt lemezek szabnak határt, egy lemez 400-600 Ft-ba kerül, és egy milliószor újraírhatom. A tudása megegyezik bármelyik hordozható lejátszóéval, ugyanúgy képezhetek csoportokat a tárolt zeneszámokból, letörölhetem őket, bárhova beilleszthetek egy újabb zenét, összevonhatom a zeneszámokat, szétdarabolhatom őket. És ne feledjük a legnagyobb előnyét: kitűnő minőségben készíthetek felvételt egy mikrofon segítségével a néhány hét múlva esedékes Tankcsapda koncertről, vagy az amszterdami coffeshopokban megejtett vicces beszólásokról.

A képek tárolása sokáig kérdéses volt, de a Sony kijött egy új kütyüvel, aminek a segítségével átvehetem a digitális kamerám által készített képeket a minidiscre, lemezenként 700 megát, de a legújabb minidiscek, az úgynevezett HiMD készülékek már kezelik az egy gigás lemezeket, de ezek a lemezek még brutálisan drágák. Való igaz, hogy nem nézhetek filmet egy minidiscen, viszont a mérete sem lett két tenyérnyi. A Sony egyébkén megjelent a piacon egy olyan masinával, amely ötvözi a minidiscet és a digitális fényképezőgépet, de ezt kezeljük úgy, mint az autóshow-kon feltűnő tanulmányautókat.

Tőlünk nyugatra, illetve a japán piacon rendkívül népszerű (volt?) a minidisc, sok-sok évvel megelőzte a korát, jó minőségben, digitális felvételeket lehetett készíteni vele, amit azonnal meg is vághattunk ízlésünk szerint. Népszerű volt, talán még ma is az az újságírók körében, a Panasonic például kijött olyan kütyüvel, amit kifejezetten a riportereknek szánt, beépített mikrofonnal és hangszórókkal. Néhány évvel ezelőtt műsoros minidiscek is megjelentek, azt is simán el tudom képzelni, hogy ha ma bemennék egy japán lemezboltba, az eladó nem azt kérdezné meg először, hogy milyen lemezt keresek, hanem hogy milyen formátum érdekel. A Sony időközben jogtulajdonossá lépett elő, valahogy azóta nem akaródzik neki a fejlesztés, és minden apró akadályt ott felejt az útban, hogy a felhasználók minél nehezebben másolhassák a zenéket ide-oda. Mások, például a Panasonic 2003-ban jelent meg utoljára új készülékkel, vagy örökre leszámoltak ezzel a formátummal, vagy van még valami a tarsolyban, mondjuk egy új minidisc.

dzsingisz

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (38)

1

diabolo, 2006. május 10. szerda, 11:29 (#)

Én 1996-ban vettem egy Sony asztali(MDS-JE500) készüléket -megjegyzem akkoriban meglehetősen drága kütyü volt, nembeszélve a lemezek 2000-2500 Ft/db áráról- és arra számítottam, hogy 1-2 éven belül népszerű lesz itthon is. Nagyot tévedtem. Talán ott ment el a hajó, hogy nagyon későn ébredtek a Minidisc - PC összekapcsolhatóságot illetően....

2

lipilee, 2006. május 10. szerda, 11:30 (#)

te magad mondtad ki az ítéletet fölötte az utolsó mondataidban. nekem ennél több kritika nem is kell ahhor, hogy sikítva meneküljek.
egyébként mennyibe van egy MD lejátszó manapság?

3

Loft, 2006. május 10. szerda, 12:21 (#)

Semmi pénzért nem cserélném el az MD lejátszóm.
1. CD másolás optikai kábellel. Minden track kezdetét automatikusan bejelöli.
2. Bárkinél hallok valami jó zenét, azt azonnal át tudom venni.
3. Számítógép nélkül is használható!

4

Threpwood, 2006. május 10. szerda, 13:05 (#)

Sokáig CD-s lejáccóval nyomultam, ott fontos volt, h OGG-t is le tudjon játszani, de végül memóriásnál kötöttem ki. Az ok egyszerű: nincs mozgó alkatrész, futás közben sosem állt még le vagy ugrott. Nekem ez volt a döntő.

5

tekatana, 2006. május 10. szerda, 13:19 (#)

mint az ipod friss áldozata, bizakodva olvastam, de nem győztél meg. most akkor - azon kívül, hogy tudok fel tudom venni a kocsmai dumálást - miért is jobb egy mp3 lejátszónál (aminek számomra kiemelkedő előnye, hogy nem kell állandóna cédékkel vacakolni)?

6

darthwalk, 2006. május 10. szerda, 13:28 (#)

Loft:
Az 1. pontodat nem lehet überelni, a másolásvédett CD-knél jól jön. De csak ehhez drága.

2. ez mind szép, hogy bárkinél bármit át tudsz venni ami tetszik (ha van nálad optikai, vagy egyéb kábel).

3. Na igen, de a zenéimnek csak elenyésző része van audio cd-n és amint veszek egyet azonnal átmáolom mp3-ba.

Aztán a többi érv, ami felmerült, diktafonként lehet használni bármelyik mp3 lejátszót már szinte, ami persze nem jó arra, hogy koncerteket bootlegeljünk vele, de erre az MD sem alkalmas szerintem (lásd, neten keringő borzalmas minőségű budapesti Therion koncert). Vagy talán kicist jobb.

Lemez. Én használtam kis CD-s mp3 lejátszót és az volt a tapasztalat, hogy nem vettem elő a régen megírt CD-ket, hanem azt a pár RW-t hallgattam, apit naponta megírtam újra, új zenékkel. Most nagyobb tárterületű mp3 lejátszóm van, mint az RW-k mérete és sokkal gyorsabb rátenni zenét.

A Sony szoftverei borzalmasak és lépten nyomon igyekeznek elgáncsolni az embert, hogy ne másolhasson akármilyen zenét a lejátszójára. Régebben virtuális CD meghajtóról kellett zenéket begrabbeltetni vele, aztán megtörték a szoftvert, hogy lehessen mp3-ból is.

Jó persze a network walkman-ek meg a HiMD-k már ennyire nem akadékoskodnak, de még mindig nem az igazi.

Szerintem a Sony is rég letett már a MiniDiscről és inkább a kisvinyós/flash-es kütyükkel foglalkoznak, nagyon helyesen, hisz ezek jóval rugalmasabbak mint a régi lemezes szerkentyűk.

Az egyik legjobb barátom nagy MD rajongó, mióta az USÁban beszerzett egyet, de mostmár ő is váltott vinyós megoldásra.

7

lili, 2006. május 10. szerda, 14:07 (#)

én sokat utazok, nekem kellett olyan készülék ahova letudom tölteni a fényképeket, hogy ne a laptopom cipeljem végig, meg szeretek hangos könyveket, irodalmat hallgatni amit magam veszek fel BBC adókról legtöbbször...
"total recorder" segítségével
http://www.highcriteria.com/

vettem magamnak Wolverine MVP, 100 GB-os
készüléket, nagyon megvagyok elégedve vele...sokszor irott könyvet is letöltök, ha nincs kedvem a palm-ot is vinni magammal. Olvasható tisztán.
Sőt jó minőségben zenét/beszédet is rögzíthetek a beépített mikrofonnal...

8

ses, 2006. május 10. szerda, 15:19 (#)

Dszsingisz, ez a "kütyü", amivel a digiképeket veheted át a minidiscre, valójában szimpla kártyaolvasó, ha jól értelmezem. Illetve nem az, mert azok mindenhez jók, ez meg "csak Sony MD walkmannal használható". Ráadásul nagyobb, mint maga a minidisc.

Azért ez kicsit muhaha. Megfigyeltem, hogy a Sonyból (is) a legrosszabbat hozza ki, amikor proprietary formátumos cuccokkal harasszálhatja a felhasználókat.

9

olvaso, 2006. május 10. szerda, 16:50 (#)

"harasszálhatja"

aztahétszázát

10

Ali, 2006. május 10. szerda, 17:34 (#)

Engem nemrég megleptek egy általam ismeretlen márkájú 512megás mp3 lejátszóval és ennek kapcsán az első, ami eszembe jutott, az egy egykori IBM AT volt, ami a Cocom lista miatt "hivatalosan csempészve" jutott el a SZÜV-höz, ahol CAD-elni tanultunk vele és két darab 20megabyte-os HDD volt benne (igen, a memória meg egy mega volt) és úgy néztünk fel rá a Robotron 64K munkamemóriája és 320k-s floppyjai után, mint a végtelenség megtestesülésére...

A kapott cucc alapvetően az USB kulcs és a beleintegrált mp3 lejátszó működő kombinációja, wma-t is lejátszik, rögzíteni is tud és a fejhallgatójára még egy rádió is van hegesztve, inkább árukapcsolás jelleggel. A #6-osban leírtakkal egyetértve azt már nem akarom elismételni, de ehhez képest az iPod nem nyújt annyival többet, hogy érdeklődésemre tartson számot, az MD pedig tíz éve még érdekelt volna, de akkor is inkább, mint floppy-helyettesítő eszköz. Manapság ugyanez a lassan filléres USB kulcs. Úgy is csak út közben kell.

Vannak ilyen "elkésett", illetve "ígéretes, de" eszközök. Annak idején a Video8-as rendszerekért is "odavoltam", főleg azért, mert többsávos hangrögzítést is tudtak az extra készülékek. Megfizethetetlen volt, aztán mire meg tudtam venni, már PC-n vágtam a videót. A laserdisc (analóg videó és digitális hang) szintén egy a be nem futott eszközök közül, a DVD az emlékét is elmosta. A floptical (A)drive szintén létezett, de igazán nem terjedt el, pedig a 20megás kapacitása egy időben csábító volt. Biztos eszembe jutna még több is. Hasonló "jókat" várok a HD-DVD-től és versenytársától is: merem remélni, hogy a holodisc a maga kezdésnek is 100gigás kapacitásával hamar eltapossa. Ugyanis a számítástechnikában általában a belső háttértárolók kapacitásával kellene arányban állnia a cserélhetőnek, most pedig egy mezei felhasználónál is van 120-160giga.

11

ses, 2006. május 10. szerda, 18:38 (#)

(9), a "proprietary" után éreztem, hogy ezt a mondatot csak így lehet befejezni :)

12

dzsingisz, 2006. május 10. szerda, 20:00 (#)

válaszolok mindenkinek szépen sorjában...
2. nem mondtam ítéletet, valójában azt sugalltam, hogy döcög a fejlesztés. a sony rendre kijön valami új dologgal, én azt érzem, hogy kivár az ágazat. de lehet, hogy mindig ez volt a baj vele, hogy kivártak. :) az ára: 30-50 ezer, a csúcsmodell 70 rugó.
4. okés, ebben forgó alkatrészek vannak, a rázkódástól nem kell tartani, most ebben a pillanatban kipróbáltam, többször erősen megráztam, és gond nélkül működik, most kipróbálom, hogy földhöz csapom..:)
5. igazából azt akartam ebben a cikkben bizonygatni, hogy van annyira jó, mint egy mp3 lejátszó, bár assem utolsó szempont, hogy fel tudsz venni vele.
6. való igaz, mindenki szidja a sony szoftvereket, télleg szarok. sztm a sony a problémáktól függetlenül nem állt le a fejlesztéssel, a minidisc.org oldalán lehet olvasni, hogy sorra jönnek ki az új cuccok.
7. erről a problémáról is írtam. annak a 100 gigásnak megnézném a testsúlyát, és megnézném a méretét, pláne ha filmet is akarsz nézni rajta. nagy kijelzője van, ami mégsem olyan nagy, hogy élvezni lehessen a filmeket. egy utazásnál éppen az a lényeg, hogy kicsi és könnyű legyen, a mindidisc pedig pont ilyen.
nem tudom, hogy konkrétan a te készüléked milyen minőségben rögzít mikrofonról, de az köztudott, hogy az mp3-as kütyük pocsék minőségben vesznek fel, a tiszteletteljes kivételeknek pedig horror áruk van.
8. én még nem láttam ilyet csak olvastam róla, de ez több mint egy egyszerű kártyaolvasó, mondjuk úgy, hogy ez egy kiokosított kártyaolvasó.
10. télleg nem akarom szidni senkinek a masináját, de az olcsó, usb-s, de zenélő mp3-as kütyük vacakul szólnak, én nem vagyok egy hifibuzi, de párat leteszteltem, és rögtön mondtam, hogy ezt azért mégsem. sztm teljesen feleslegesen raknak rá egy fülhallgatót, kritikán aluli a teljesítményük, akkor már inkább két minidisc. :))

13

nzanga mobutu junior, 2006. május 10. szerda, 21:35 (#)

dzsingisz, 10. pont: milyen fulhallgatoval hallgattad? csakmer a mdplayeredre is tudok olyan dugot kotni, ami utan kukaba aszod az egeszet s.k.

14

nyelv-ész, 2006. május 10. szerda, 21:44 (#)

Én meg a PDA-mon tárolom a zenéket tetszés szerinti formában (mp3, ogg, wma, aac, stb.) és minőségben. És az SD meg a CF foglalatba olyan kapacitású tárolót teszek, amilyet akarok. És igen, fel is tudok vele venni. És képet is, meg filmet is, meg e-book-ot is megjelenít.

Meg még egy tucat egyéb dolgot is tud (pl. GPS-szel navigálni). És nem kerül többe, mint egy tejfölösdoboz színű ipod.

15

dzsingisz, 2006. május 10. szerda, 23:28 (#)

nzanga: olyanon hallgattam, amit adtak hozzá, de a minidiscet is olyan fülessel hallgatom, amilyet adtak hozzá. ég és föld a különbség.

nyelvész: az új minidiscek is képesek minden formátum lejátszására. ha a pda-d kicsi, akkor nem túl izgalmas azon filmet meg képeket nézni, ha meg nagyobb a kijelző, akkor ugye visszakanyarodunk oda, hogy most akkor kényelmesen hordozható vagy nem?

16

eszpee, 2006. május 11. csütörtök, 00:10 (#)

dzsingisz, ez elég hülye érvelés a videólejátszással - vegyük ki a kalapból akkor egyszerűen, ha se a kicsi se a nagy nem jó, és nézzük a cucc többi tulajdonságát. :)

17

dzsingisz, 2006. május 11. csütörtök, 00:45 (#)

hülye érvelés? a gyártók azon egyensúlyoznak, hogy tulképpen kicsi is legyen a kütyü, meg nézhető is legyen. van arra is példa, hogy zsebben hordozható a méret, viszont éppen emiatt alig élvezhető a film, vagy van emberes méretű kijelző, viszont azt már nem rakod zsebre. de én csak a mindentudó 100 gigás lejátszókra reagáltam ezzel...:)
teljesen egyértelmű, a könnyű, tenyérnyi hordozhatóságnak ára van: nem tudsz filmet nézni minidisckel, ez tény. ebben alulmaradt az ellenfelekkel szemben. :)

18

eszpee, 2006. május 11. csütörtök, 00:48 (#)

én csak azt mondom, hogy ha kategorikusan kijelented (ezt teszed), hogy nincs mobil lejátszó, ami alkalmas lenne filmnézésre (vagy túl kicsi a kép, vagy túl nagy az eszköz), akkor ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy nincs mobil lejátszó, amivel szögeket lehetne beverni, mert vagy nem bírja az ütéseket a cucc, vagy túl nehéz. Én csak javasoltam, hogy akkor egyszerűen ne törődjünk a videó (vagy kalapács) funkcióval, és nézzük a többit, palm, gps, net, volt még pár.

19

Nagyga1, 2006. május 11. csütörtök, 07:26 (#)

#14: Nekem meg a notebookom tud szinte mindent minden formátumban. Tud kártyát olvasni, CD-t, VCD-t, DVD-t, tud CD-t írni is. Jó nagy képernyője van, mozi lejátszáskor ez nagy előny. Per pillanat 80 G fér rá, de az usb portokon rakhatsz rá akár mennyi külső vinyót is.

Csak nagyon megnéznek amikor pl futáshoz beletűzöm a rövidgatyámba.

20

BaBe, 2006. május 11. csütörtök, 09:45 (#)

#19: marrrhaaa...
:D

(én a dzsingiszekkel vagyok!/a víziló)

21

SealArt, 2006. május 11. csütörtök, 12:04 (#)

Nekem van MiniDiscem is, meg iPodom is. Előbbi egy QS asztali deck 2001-ből. Nagyon vártam, hogy a Sony kijön valami olyan usb-s drive megoldással, mint amit a mátrix 1-ben láttunk - ami nemcsak adatokat, hanem zenéket is tud másolni (úgy értem, adatként - nem átvenni). Ez hosszú évekig nem történt meg, és a amikor megjelent valami hasonló, akkor azt természetesen nem forgalmazták európában.

Az ideális konfiguráció számomra az lett volna, ha van egy drive a gépemben (ami adott esetben maga a deck), van egy MD-walkmanem, az autóban pedig egy MD-lejátszó. De ez még ma is utópia, főleg apple viszonylatban. Hiába szól az ATRAC egy nagyságrenddel jobban, mint az MP3, győzött a kényelem. A decket két éve be sem kapcsoltam sajnos, a disceken lévő fontosabb zenéket vagy megvettem, vagy megszereztem más forrásból, annyira nem érte meg jobbra-balra konvertálgatni.
Nagyon sajnálom, hogy elszúrtak egy ennyire igéretes tecnikát ? de ez ma már halott ügy.

22

Loft, 2006. május 11. csütörtök, 12:47 (#)

A minidisc csak annyira halott, mint a bakelit. :-)

23

lili, 2006. május 11. csütörtök, 14:00 (#)

17. "100 gigás lejátszókra reagáltam ezzel...:)", én nem filmnézésre vettem.
Most voltam Görögországban és Angliában, maga a hangoskönyv amit magammal vittem 20 giga volt, a többi hely kellett a képekre, e-könyvekre...
Nem filmnézés volt a fontos kritérium a döntéshez hogy ehhez a masinához jutottam el.

12. / 7.

"megnézném a testsúlyát, és megnézném a méretét"

súly: 9.9oz.= 280 gramm

méret: 5.04"x 3.01"x 1.2" (LxWxH)
12.8 cm x 7.6 cm x 3 cm

24

lili, 2006. május 11. csütörtök, 14:47 (#)

pl. tegnap volt itt Mogwai skót együttes (latest CD, Mr. Beast) a 9:30 klubban,
feltudom venni az egész koncertet erre a masinára...

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5384035

25

Ali, 2006. május 11. csütörtök, 19:44 (#)

#12: Az átlag felhasználónak átlag füle van. :)
#14: Régóta gondolkodom, hogy ha rászánnám a pénzt, milyen PDA-t vennék, de nem tudok eligazodni a sok kamunak látszó információból mi a valós. :( PDA felhasználó ismerősöm pedig kevés van. Szóval érdekelne a téma bővebben...

26

nzanga mobutu junior, 2006. május 12. péntek, 00:28 (#)

dszingisz15, reszletkerdes, h mit adnak mihez. allitasod (relative "vacakul szolnak") onmagaban csak akkor allja meg a helyet, ha a fulhallgato elvalaszthatatlan es kicserelhetetlen reszet kepezi a mdnek/mp3playanak. ez nem all; te a fuleddel egyszerre hallgatod a lejatszot es a fulhallgatot, tehatha a lejatszo milyenseget akarod tesztelni, akkor javaslom, azonos fulhallgatoval tedd azt (lasd: jpe modszertan, illetve hifitest methodology, chapter 1 :)

loft22. mer, a bakelit mennyire halott? s.k.

27

dzsingisz, 2006. május 12. péntek, 11:15 (#)

nzanga: jaj már, ne menjünk el ilyen módszertani vitába, meg hogy mi a hifi és mi nem, és a csöves a jobb vagy nem.
van egy csomag, amit lehet kapni a boltban, ennek a csomagnak része a füles is, van egy másik csomag, amit szintén a boltban lehet kapni, és része a csomagnak a füles, én ilyen alapon hasonlítottam össze, hogyan szólnak ezek a kütyük. és a legkevésbé sem érdekel, ha a csomag részét nem képező 100 ezer forintos sennheiser fülesre lecserélve a gagyit talán jól szólhat, illetve ha végrehajtok még egyéb tuningot is. különben is a minidisc, illetve a minidisc létjogosultsága a téma, és nem a filléres mp3 lejátszók. :)

28

Ali, 2006. május 12. péntek, 11:21 (#)

Dzsingisz: ha nem ugyanolyan feltételekkel indítod őket (azaz ua. füles), akkor a technológiáról (MD vs. MP3) nem, csak a kivitelről beszélsz. Ahogy fentebb írták, MD is szólhat szarul rossz fejhallgatóval.

29

dzsingisz, 2006. május 12. péntek, 11:24 (#)

lili: az én kütyümnek a paraméterei: 78.2 x 71.6 x 16.0mm, 88g.
de megnéztem egyébként a Wolverine MVP-t, nagyon ígéretesnek tűnik, éppen csak az nem derült ki az oldalon, hogy mennyibe kerül, legalábbis itt, magyarországon. megnéztem a paramétereit, azok is jók, kicsit az iAudio x5 összmédiás kütyüjére hasonlít így első blikkre, bár annak 100 ezer fölött van az ára.

30

eszpee, 2006. május 12. péntek, 11:45 (#)

Ha jól látom, akkor ez a Wolverine MVP egy átcsomagolt Vosonic VP6230-as, az 100 gigával bruttó 100 rugó körül van itthon:

http://www.quasar.hu/catalog/qproduct_info.php?cPath=101&products_id=889421

31

ses, 2006. május 12. péntek, 12:14 (#)

Én Vosonicot vettem, és most teszteltem az ázsiai úton, nekem teljesen bevált arra, amire kellett: fotók és zenék tárolására (fotóknál nézegetésre is), valamint mobil HDD-ként való használatra. Rövidgatyába nem tűztem.

32

lili, 2006. május 12. péntek, 15:18 (#)

Igen, ez az a Vosonic VP6230-as
102,240.00 HUF= 498.062 USD

amazon.com-on: $449.99
én 300 körül költöttem rá...(volt kedvezményes utalványom)

Amire kellett, nekem is teljesen bevált.
Itt helyben leginkább felvett rádió műsorokat hallgatni használom...
pl. most megy BBC7-en Charlotte Bronte: Shirley című regénye sorozatban, BBC3-n hétvégén volt dramatizálva Dosztojevszkij Ördögök című regénye, mind remek nekem mikor vezetek
hallgatásra.

Utazásaim során remek fotó tárolására is...azért vettem.

33

nyelv-ész, 2006. május 13. szombat, 17:39 (#)

#25 - Ali:

Ez attól függ, mire szeretnéd használni. Nekem a Palm gyártmányok a kedvenceim, de mivel a térkép- és navigációs szoftverek is érdekelnek, és ezekből itthon is használható szinte csak windózos PDA-ra készül, így jelenleg egy olyan PDA-t használok, amiben Windows Mobile 5 van, és beépített GPS.

Ha nincs szükséged a navigációra, akkor szerintem Palm TX a kóser.

34

goldenAXE, 2006. május 17. szerda, 11:07 (#)

"lili: az én kütyümnek a paraméterei: 78.2 x 71.6 x 16.0mm, 88g. "

Ez már nekem is tetszik.

Amúgy ipodpárti vagyok, nekem arra kell, hogy a vonaton, meg futás közben, vagy a városban séta közben hallgassam. Arra tökéletes. Zenéket nem veszek, letöltök. Ogg kivételével szerintem minden épeszű formátumot ismer. Filmeket nézni útközben? Tényleg túlzásnak tartom. Egyszerűen filmnézésre igényes ember, otthon nagy plazmatévével 9.3 hangrendszerrel útközben 4"-en néz filmet? Na neee. Ez gépbuziság már szerintem. Nekem az ipodom megfelel, és életemben először élvezem, hogy nem csak célszerszámot vettem, hanem, státuszszimbólumot is. Én letettem a voksomat. Volt md-m is, de nem volt fénykábelem, és fénykimenetű hangkártyám, tehát 1:1 felvétel ment mint a régi magnóknál. Még jó hogy ellopták, lehet hogy pénzt öltem volna bele.
Az ipodom meg 4GB, ha kell vinyó, ha kell egyujjas kifordított bundakesztyű. És most cseréltem benne akkut, 3500Ft volt. Ipod-problémák? Keressetek ;)

35

lili, 2006. május 17. szerda, 23:51 (#)

külvárosban - kertvárosban lakom, ahol kell fűvet vágni is, fűvágás közben is remek...

nagyon kedvelem... gyorsabban megy az idő, avagy a összekötve a hasznost (könyvhallgatás) a muszájjal az remek dolog...

36

zsborg, 2006. május 25. csütörtök, 00:07 (#)

Nekem, és páromnak is van MD lejátszója. Nagyon jó, de a sony sajna ott bukta el az egészet hogy nem ébredt rá hogy az MD-nek bármilyen más adat tárolására is volna lehetősége. Lehetett volna PC-be MD meghajtó, vagy mp3 lejátszóban adattároló, stb.
Az is tény hogy minőségben az MD veri bármely MP3-at, (lévén hogy nem tömörit, hanem az emberi fül számára nem hallható, de egyébként ott levő üres sávokat nem tárolja), míg az mp3, mindenképpen ront a minőségen. - Az persze kérdés hogy mennyire hallható ez fejhalgatón keresztűl...
- Következtetés, ha megdöglik a lejátszó, akkor már én is valami más eszközben fogok gondolkodni.
(Pedig van pár gyári kiadású műsoros minidisc-em is amit még régebben vettem. (Media Markt)

37

sjee, 2006. augusztus 24. csütörtök, 21:19 (#)

Nekem van minidisc-kem 3 asztali 2 hordozható és hozzá kb 400db lemez
én maradok ennél a formátumnál.
A magnósklub ahová járok ott ez a trend.
Főv Müv Ház.

38

sjee, 2006. augusztus 24. csütörtök, 21:20 (#)

sukein@freemail.hu


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork