Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A kapcsolásirajz-készítés kínjai - 2.

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2006. szeptember 16. szombat, 15:46 | 6 hozzászólás

Kapcsolási rajz részletHipergeek sorozatunk befejező része következik; szerencsésen happy enddel a végén. Nebulus: a lényeg tehát az, hogy miután több tízezer dollárt kiadtunk erre a szemétre (ezen most az előző részben tárgyalt OrCAD-et kell érteni), mindenki továbbra is azt használja, amit eddig, nekem meg még a kapcsirajz-problémám sem lett megoldva.

(Első rész)

Aztán történt, hogy egy tavalyi maszek projectem keretében nyákot is kellett terveznem (a kapcsirajzot egy régebbi OrCAD-del szoptam össze). Haveroktól kaptam egy CirCAD nevű nyáktervezőt, és ment is nagyon rendesen, bár bizonyos vonásait eléggé magától-nem-értetődőnek tartottam. Aztán a kütyümhöz kellett építenem egy kis, kijelzővel ellátott szám-billentyűzetet is, és a szükséges nyák pont akkorára jött ki, mint amekkorát az ExpressPCB a szuper-olcsó opcióban készít. Nosza, letöltöttem hát az ExpressPCB-t, bár a profok óva intettek, hogy ugyebár a fájlok formátuma egyedi, ergo ha azzal tervezek, csak az ExpressPCB-nél gyártathatom le a nyákot. (Nagy ügy; ők is mindent tudnak, amire nekem van szükségem, ráadásul jóval olcsóbban, mint a legtöbb más cég...) Ami rögtön megdöbbentett ez ExpressPCB szoftveren, az az, hogy bár nem tud annyi mindent, mint a CirCAD, a kezelése nemcsak hogy egyszerű, hanem rendkívül kézreálló is. Remekül át van gondolva, és látszik rajta, hogy akik írták, terveztek már nyákot életükben.

Aztán most, épp csak pár hónapja, újra előjött ez a kapcsirajz probléma, ezúttal saját célra. Végső elkeseredésemben belenéztem ebbe az ExpressSCH-ba is. Annak idején játszottam már vele egy kicsit, de nincs benne rengeteg alkatrész, megaztán a flip-flopokat sem pont úgy jelöli, mint ahogy manapság a tankönyvekben van, így gyorsan leírtam a jószágot. Hanem ezúttal elhatároztam, hogy vetek rá egy komolyabb pillantást, elvégre a nyák-tervezője komolyan tetszett. És was tut Gott, ezzel a progival is ugyanolyan kiváló élményem volt. Igen, nincs minden alkatrész meg, viszont rendkívül könnyű új alkatrészeket kreálni, esetleg a régiek módosításával. (Ily módon egyébként a nem tetsző szimbólumokat is meg lehet kozmetikázni.) Tessék, íme az idevágó részlet egy levélből, melyet az egyik kollégámnak küldtem;

A few days ago, out of morbid curiosity, and in a final stage of desperation over the fact that in none of the other 5 schematic CAD tools I could even get the slightest idea how to define a symbol for Nixie tubes, I opened this ExpressPCB schematic tool. (I had opened it once, but it looked too simple and rudimentary, so I didn't bother to play with it any further.) But now that I took a closer look at it, I suddenly realized that this, just like its PCB-design sister, is another little piece of jewel! It draws very pretty schematics, and if you can’t find a symbol, you can make your own, either out of an already existing one, or totally from scratch; then you can save it in your own library. The tool is so easy and handy that couple of times I yelled out in exultation, like a Jesus-freak in church; I'm not kidding! It even places text when you want and where you want, and guess what, it is also willing to remove text if that's what you want; this is something most other tools seem to have problems with.

Úgyhogy most így állunk; a sok profi szar helyett tehát az ExpressSCH a kedvenc kapcsirajzoló rendszerem, és ezt ajánlom a szivacsoknak is. Ez mindent tud, amit kell, nem akar minduntalan nálam okosabb lenni, stb. No igen, ez persze nem tud szimulációt, de éppen emiatt nagyon egyszerű a használata. Ha meg valami tényleg húde komolyat tervezel, azt úgyis valamiféle FPGA tervező rendszerrel csinálnád, és FPGA-ba égetnéd bele. (Ezeknek egész elfogadható a kapcsirajzoló része is, de persze mondanom sem kell, baromi bonyolult.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

nyelv-ész, 2006. szeptember 19. kedd, 20:27 (#)

Régi szép idők... OrCAD... Istenem, mennyire gyűlöltem. Pedig még tanították is anno a főoskolán. Azóta se használtam sose. Vagy odaadtam a kapcsrajzot nyákgyártó cégnek, heggessze le az egészet méretre, vagy kínomban alkoholosfilc+sósav+hidrogénperoxid. Persze csak ha valami primitív nyákot kellett gyártani.
Szerencsére ma már nem kell ilyenekkel kínlódnom.

2

Ali, 2006. szeptember 19. kedd, 20:35 (#)

Én viszont még mindig könnyes szemmel emlékszem vissza az első fejlesztésemre... :)

3

gargoyle, 2006. szeptember 19. kedd, 23:24 (#)

a tanaraid is mi? :DDDD

4

Ali, 2006. szeptember 20. szerda, 09:10 (#)

Úgy lenne természetes, de nem így történt: előbb készült el az első működő mikroprocesszoros vezérlőm, mintsem felvettek volna a felsőoktatásba (akkoriban még a "rossz származásúak" csak munkahelyi ajánlással jelentkezhettek, azaz előtte dolgozni kellett). Az "asszisztensem" egy Moszkvában végzett villamosmérnök volt, aki addig kétajtós szekrény méretű alkatrésztemetőket készített 74-es sorozatból, egyébként meg a főnököm volt. :) Ebből viszont következett, hogy hallgatóként ezen a vonalon semmi újat mondani nekem már nem tudtak, mire oda jutottam, sőt harmadéven már én tartottam az órákat a többieket, s csak annyi probléma volt, hogy vajon adhatok-e magamnak a végén gyakorlati jegyet. :D

5

nyelv-ész, 2006. szeptember 21. csütörtök, 17:51 (#)

Ali, aki Moszkvában végzett, attól a 74xx-es sorozat ismerete is igen dícséretes. Merthogy nekik még az elektroncsöveket tanították bizonnyal...

6

boz6, 2007. december 15. szombat, 17:12 (#)

Az első rész elolvasása utánn én rögtön az ExpressSCH-t ajánlottam volna, de a fentebb is részletezett hibái miatt -nincs szimuláció- aztán mégsem.
És vártam, hogy kiderül a tuti kapcsirajz-panel heggesztő cucc neve, de nem ....

Egy szivacsrobi :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork