Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kazettadigitalizálás

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. szeptember 26. kedd, 18:15 | 10 hozzászólás

20060926_deck.jpgTapir néven futó olvasónk küldte be a címoldali üzenő dobozban a megoldást arra a problémára, miszerint mi a fenét is kezdjünk az egy-két évtizedes, dobozokban porosodó kazettagyűjteményünkkel. Természetesen a logikus válasz az lenne, hogy vállrendítés után hajítsuk ki a következő lomtalanításkor, de lehetnek pótolhatatlan emlékek is magnószalagon, hát jó lenne digitális formában megőrizni őket.

Az eljárás ilyenkor egy ismerős felkutatása, elkerülendő a magnó beüzemelésével, kábelekkel járó szenvedést, valamint egy pár üveg sör és türelem - vagy ezentúl a PlusDeck 2c beszerzése. Mivel digitalizálandó kazettám van, ellenben 5,25"-ös beépítési lehetőséggel rendelkező, windowst futtató gépem nincs, tudtok valakit, aki pár üveg sörért digitalizálna nekem?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

carlos, 2006. szeptember 26. kedd, 18:24 (#)

Fúúúúúúú...

vagy 100db tilos kazetta var otthon. palotaik meg ablaka dubrak meg reggeli musorok.

2

katmandu, 2006. szeptember 26. kedd, 18:39 (#)

Érdekes gadget.
Akit érdekel közelebbről is, itt egy 5 oldalas, jól illusztrált rivjú róla:
http://www.devhardware.com/c/a/Peripherals/Plusdeck-Review/

3

Penálen, 2006. szeptember 26. kedd, 18:47 (#)

eszpee,

ha a cuccost nem nekem kell bszereznem hozzá, akkor nálam mehet.

4

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 26. kedd, 18:48 (#)

Ja jó, hát megvenni nem akarom egy kazetta miatt... :)

Azért köszi!

5

Penálen, 2006. szeptember 26. kedd, 18:51 (#)

Update:

asszem, vissza kék vonnom. Ez itt határozottan nem 5.25 inch :(((

Mindegy, a hézagba megy kis purhab :)

6

Penálen, 2006. szeptember 26. kedd, 18:53 (#)

Hinnye, 140 dollár, és még kék is...

7

Author Profile Page mami, 2006. szeptember 26. kedd, 20:47 (#)

Magam is hasonló cipőben járok: bár nem sajátom, de hozzáférésem van egy komolynak mondható kazettagyűjteményhez, amit a tulaj digitalizálás fejében ad nekem kölcsön. Mivel számomra értékes anyagról van szó, beszereztem egy kazettás deck-et, egy DSP-s kütyüt meg a kábeleket (a felvételek közt sok a csapnivaló minőségű, tehát még korrigálnom is kell).

eszpee: régi ismeretségünk emlékére hajlandó vagyok neked digitalizálni, ha gondolod - feltéve, ha egy az egyben megfelel, mert sajna minőségi tuningra nincs időszeletem, meg azért nyilván ne állj be egy IFA-nyi kazettával a ház elé :)
Nem kérek cserébe semmit, persze ha ragaszkodsz a sörhöz, annak azért nem állok ellent :)

email-em megvan.


8

Ali, 2006. szeptember 27. szerda, 11:35 (#)

Nekem hét-nyolc éve volt ilyen problémám (1979-től rengeteg kazetta összegyűlt), de mert azok minősége legtöbbször az "archív" szóval volt a legjobban leírható, ezért egy jobb minőségű walkman és a hangkártya szolgálta ki a digitalizálást. Elkövettem egy óriási hibát is, ugyanis nem számítottam a realmedia formátum marginalizálódására, s mivel akkoriban ugyanolyan minőség mellett kevesebb helyet foglalt, mint az mp3, abba kódoltam el...

Előhozott egy olyan problémát is a mentés, hogy főleg a régi felvételeknél halovány sejtelmem nem volt, ki és mit ad elő. Akkoriban egy Tesla rádióval vadászgattam és úgy emlékszem, még a belgrádi rádióból is vettem fel egy-két számot (KH, RH, sejthető minőségben, Polimer és ORWO kazettákra...). Mármost elvben ma bármit letölthet az ember az internetről, ha tudja a címet. Enélkül viszont nem sok esély látszik egy-egy, egyébként tetsző, de az ötfokozatú skálán mínusz kilences minőségű, beledumált, csonka, zajos felvétel megszerzésére...

9

Author Profile Page BufferTly, 2006. október 1. vasárnap, 10:29 (#)

#8
Szerintem nem feltetlenul a zene miatt kellhet a hanganyag, pl. az ertekesebb lehet amikor a gyerek elso beszedet vagy szavalasat, eneket visszahallom egy evtized utan, es nem akarom hogy tovabb romoljon a szalagon tarolt minoseg.

10

Ali, 2006. október 1. vasárnap, 11:12 (#)

ButterTly, igaz, Így van meg pl. néhány nyolcvanas évekből való kabaré, amit ma visszahallgatni igencsak tanulságos... De olyasmi is, hogy a rádió ZX Spectrum programkódot adott le (igen, azt az irtózatos csikorgást) majd két percen át és rögzítve az valóban betölthető volt. :) Egyvalamit nem sikerült rögzítenem, a sok éven át leadott sztereo beállítójeleket. :D


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork