Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Abcug Opera

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2006. október 10. kedd, 08:58 | 21 hozzászólás

Opera logoSajnos, elérkezett az ideje, hogy az Opera önkéntes evangelistájaként visszhangzott sok Á után most egy rövid, de hangsúlyos B-t is mondjak. Néhány hónapnyi használat megerősítette az első benyomásaimat: a jelenlegi, 9-es generáció az általam eddig látott leggyengébb frissítés. Ráadásul úgy tűnik, hogy az általános hasfájások mellett ezúttal konkrétan minket érintő bénázások is súlyosbítják a helyzetet.

Kezdődött a dolog ott, hogy az Opera egyik "upgrade"-je elfelejtette kezelni a fotoblogom egyébként szabályos (és addig általa is kedvelt) kódját; ehelyett inkább összecsúsztatta az oldalt. Mondanom se kell, én semmit se változtattam rajta, és a másik két böngésző továbbra is hibátlanul jelenítette meg ugyanazt, amit addig. A gond még ma is tartana, ha időközben nem cserélek designt.

Az új verzió viccesen kezeli a leveleket is. A Gmailről küldött üzenetek egy részének csak a címét képes letölteni, így zarándokolhatok föl a biztonsági másolatokat tartalmazó saját Gmailes levelesládámba. Ezért az ajándékért sem tettem semmit, ugyanakkor eszpeenél például nem fordul elő ugyanez a jelenség.

Egy ideje az Opera már a Kispad címlapján lévő rádiódobozt sem képes helyesen értelmezni, persze ott sem mi változtattunk menet közben.

Pórul jártunk a blogolás terén is. A Kispad motorját adó Movable Type legfrissebb verziója szintén megoldhatatlan kihívás elé állítja az Operát, amely így nem használható blogadminisztrálásra.

A kedvenc böngészőnket készítő norvég fiúk a jelek szerint tehát több szempontból visszafelé pedáloznak, és csak találgatni tudom, hogy mi lesz ennek a vége. A kézenfekvőnek tűnő megoldás (térjünk át Firefoxra) számomra egyelőre nem opció; még mindig túl sokat kellene reszelni ahhoz, hogy Mozilla alapon megkapjam ugyanazt - mármint a pozitívumokat -, amit az Opera alapból nyújt, azután pedig minden új verziónál reszkethetnék, hogy melyik kiegészítés készítője mikor követi le az eseményeket.

Úgyhogy most kivárásra játszom; de nem mosolygok közben. Egyetlen örömöm, hogy a telefonomon lakó Opera Mini a régi szép időket hozza vissza: fantasztikusan működik, és remélem, hogy minél később fejlesztik fel a használhatatlanságig.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

Author Profile Page eszpee, 2006. október 10. kedd, 09:53 (#)

Egyedül az MT-ben van egy kis csúsztatás, mert ugye ott a sixapartosok is fejlesztenek, ráadásul a 3.33 nekem szépen megy opera alatt is, de egyébként maximálisan egyetértek - sajnos.

2

Author Profile Page Karaj, 2006. október 10. kedd, 09:55 (#)

Tény, hogy az Opera mostanában elhanyagolja a hibajavításokat. Annak idején volt egy Elektrans nevű csoport, akik az Opera belső buildjeit tesztelték ezerrel, és alavetően csak akkor került ki a publikum elé egy előzetes vagy egy release, ha ők azt mondták, hogy ok. (Úgy tudom az Eketran a régi Opera motorjának a neve volt)

Ez a csoport most is létezik, de már közel sincs ekkora befolyása szerintem. Most már szinte hetente jelennek meg belső buildek, amik sokszor tele vannak hibákkal, ennek megvan az a jó oldala, hogy sokkal többen tesztelhetik, viszont ha felraksz egy ilyen buildet a normál Operára, lehet, hogy soha többé nem tudod helyrehozni .. :) Ráadásul hiába tesztelnek többen, hiába dolgozik egyre több fejlesztő az Operánál, a hibák valahogy mégis maradnak, sőt gyarapodnak. Gondolom elérkeztek egy olyan szintre, ahol a régi, jól bevált sablonok már nem működnek, vagy nem hatékonyak. Erre lehetett próbálkozás a heti build, viszont ez láthatóan nem jött be, az Opera 9 első kiadása elképesztően bugos volt. Régen a kiadás időpontja nem volt meghatározva, ha valaki megkérdezte, hogy mikor jelenik már meg az új Opera, csak egy sablon választ kapott: WIR (When it's ready) vagy RSN (Really soon now). Az Opera 9 esetében ez is megváltozott, a kiadás dátumát összekötötték valami hülye eseménnyel, és mint fordító, én már hónapokkal előtte tudtam róla, vagyis ez már egy előre lefektetett mérföldkő volt. Ha követik a régi szokásokat, még több hónapot is várhattunk volna a 9-es verzióra, megjegyzem, jobban is jártunk volna szerintem.

3

Author Profile Page ervin, 2006. október 10. kedd, 09:59 (#)

eszpee, gondolkoztam ezen én is, de akkor érezném jogosnak, amit mondasz, ha a sixapart fejlesztése az összes brózert megfektetné. a szóban forgó verzió viszont csak az operát fekteti meg, így nem nagyon tudtam kreditet adni neki.

4

Author Profile Page eszpee, 2006. október 10. kedd, 10:05 (#)

ervin, ettől még simán lehet a sixapart sara, nézd meg a friss Google fejlesztéseket (most például az új reader), általában nem mennek rögtön Opera alatt, csak később javítják ki őket. (konkrétan a readerre egy userJS megoldást is ad, tehát nehéz lenne elhitetni, h nem lehetett volna kapásból jól is megcsinálni...)

5

Author Profile Page ervin, 2006. október 10. kedd, 11:15 (#)

persze, lehet.

6

Author Profile Page eszpee, 2006. október 10. kedd, 14:23 (#)

Update: a 3.33-as MT alatt is bénázik az Opera, de ezúttal a kategóriaválasztásnál. Grrr.

7

szaboat, 2006. október 10. kedd, 20:30 (#)

Kicsit off de miniben csak en nem talalom a find in page funkciot vagy meg nincs ilyen?

8

Author Profile Page eszpee, 2006. október 10. kedd, 20:32 (#)

szaboat, sztm nincs még ilyen.

9

Ali, 2006. október 10. kedd, 21:37 (#)

Mostantól a böngésző neve Operett? :) Az két 't', azaz múltidő! :D

10

katmandu, 2006. október 10. kedd, 21:58 (#)

Legfőbb IdEje megtérni az IE kebelére, tévelygő lelkek :)

11

Ali, 2006. október 11. szerda, 07:43 (#)

A tévelygők mehetnek, de az öntudatos munkás marad a Mozillánál. :)

12

katmandu, 2006. október 11. szerda, 08:27 (#)

Heresy! Heresy! :)

13

Ali, 2006. október 11. szerda, 12:17 (#)

A vallásháborúknak egyébként vége:
http://index.hu/homar/index.php?p=2902&more=1&c=1&tb=1&pb=1

14

nyelv-ész, 2006. október 11. szerda, 15:13 (#)

katmandu:
aki az IE-ben hisz, az hamis istent imád :-)

Sajna a miunkahelyen én is rá vagyok kényszerítve, de némi hekkeléssel meg tartalomszűréssel relatíve alacsony a rizikófaktor. Viszont nyíltszíni böngészésre egy olyan program, ami enged ActiveX vezérlők képében a tudtom nélkül turkálni a windózba' - no azt azért már nem!

15

katmandu, 2006. október 11. szerda, 16:06 (#)

nyelv-ész:
Ne telepíts magadnak faragott browsereket! :)

Egyébként az aktivexek nálam se garázdálkodhatnak csak úgy kedvükre. Vezérlő jön, security csípi fülön, és udvariasan megkérdi tőlem, hogy települhet-e, vagy hajítsa a kaszásverembe.

Aki nem húzza fel a pajzsokat, az persze könnyen meglepődik, de hát az emberi faktor sajna. Mindenesetre én gondosan felrakom a patcheket, van egy hardveres és egy szoftveres tűzfal, 2 popupkiller és totális kontrol az IE-ben, és el ne kiabáljam, eddig egyetlenegyszer fordult elő, hogy egy kártevő bejutott, de az is emberi ostobaság folytán.

Ettől függetlenül hajrá alter fejlesztések, novemberig még van idő, utána meg itt az IE7 és akkor lesz öröm, bódottá :)

16

katmandu, 2006. október 11. szerda, 16:07 (#)

(Nem, azért én is tudom, a security egy dolog, az elbaltázott css kezelés meg egy másik. Én is fejlesztek olykor, nekünk is van mikroszkópunk :) )

17

nix, 2006. október 12. csütörtök, 11:44 (#)

Nekem idebe' muszáj IE-t is használni (MS Exchange web interface grrr), de akkor már inkább http://www.maxthon.com/

18

katmandu, 2006. október 12. csütörtök, 12:11 (#)

Jé, ennek a leánykori neve MyIE2 :)

19

nyelv-ész, 2006. október 13. péntek, 20:32 (#)

Én inkább az Avant Browserrel tartom kordában az IE-t...

20

Author Profile Page Balazs Jori, 2006. december 4. hétfő, 13:37 (#)

8.0-ás verzióról tértem most át a 9.02-re, és valóban zavaró hogy a régi CTRL+N gombról át kell szoknom a CTRL+T-re, de az akvárium widget mindenért kárpótol, kétpercenként új kis ékfoltos razbórám születik, és már kétféle vizinövényzet közül is választhatok!

21

nyelv-ész, 2006. december 6. szerda, 17:24 (#)

Hát a vízinövényzet választhatósága valóban ellensúlyozza a hiányzó szolgáltatásokat...

Nekem mongyuk egy olyan widget kellene, ami a vízinövények mellett jól kiszűrné nekem az adware jelegű tartalmat, és egy kattintással választhatnék, hogy engedem-e a weboldalakon burjánzó flash reklámokat, vagy sem. Persze ha ilyet szeretnék, akkor elég a firefoxra átváltanom.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork