Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Állatorvosi projekt

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. október 17. kedd, 14:52 | 13 hozzászólás

haragos missAnnyira szép példát találtam egy jelenségre, hogy muszáj megosztanom. Dobj össze egy kurrens témát (kereső) a legsávszélességpazarlóbb technológiával, találj pár elmebeteg támogatót, akik öntik beléd a pénzt, és már kész is a Ms. Dewey, szinte látom magam előtt a befektetői prezentáció első slide-ján a "forradalmasított keresés!" felkiáltást.

Ez a pénzszóró gondolkodásmentes műfaj egyébként klasszikusan a dotcom boom környékén virágzott - a boo.com sztorira emlékszik még valaki? Csak nem megint lufi készül? Slusszpoén, jön vissza a Boo is...
(Forrás: MetaFilter)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

spamdog, 2006. október 17. kedd, 15:23 (#)

A csaj hasonlít Jessica Alba-ra (ez pozitív) de egyébként a kivitelezésen még lehetne finomítani.

2

darwin, 2006. október 17. kedd, 15:27 (#)

Még ha levetkőzne, de így... szar.

3

katmandu, 2006. október 17. kedd, 15:31 (#)

Ez a jerky, eltúlzottan gesztikuláló, delta-grafika (fix háttér előtt letárolt bitmap anim) emlékeztet a jó öreg Tex Murphy kalandjátékokra, no meg Laaaaance Boyle-ra a "Megarace"-ből, bár azok sokkal viccesebbek voltak :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Megarace
http://en.wikipedia.org/wiki/Tex_Murphy

De technológiailag mire jó ez? Semmire, a sávszélesség zabbantáson kívül. Ha valakik ilyen keresőre vevők 2006-ban, meg is érdemlik szegények. Ki használna ilyet? Ez tényleg a dotkomlufi idejéből reinkarnált idea...

4

robi, 2006. október 17. kedd, 15:56 (#)

szerintem vicces :)

5

katmandu, 2006. október 17. kedd, 16:03 (#)

Valamennyire vicces, de főleg az a vicces, hogy milyen hüjeségekre képesek fejlesztési erőforrásokat fordítani egyes cégek...

A boo-t is jó hogy említette Eszpee. Az főleg azért zakózott, mert modemekre csináltak agyonflesselt bloatsitét, aztán csudálkoztak. Ez nemtom milyen minimálkonfigre van tervezve, itt csak 2,5 megabit van, azon szaggat (azt nem is feltételezem, hogy a videobetétek ilyen frameszegények :) ).

6

Author Profile Page CsasZ, 2006. október 17. kedd, 17:17 (#)

Emlékszem még '99 környékén valami idióták úgy képzelték el az online vásárlást, hogy VRML-ben bolyongunk valami plázában és betérünk a boltokba. Sok fogyatékos cégvezető meg zabálta az ötletet. A koncepciótlan badarságtól eltekintve az sem zavart senkit, hogy nem találtak olyan gépet, amin elfogadható sebeséggel futott volna a cucc. Mindez Magyarországon, a vicces modemes internet korában.
BTW, nálam megy a cucc, pár tucat Mbit általában elég szokott lenni :)

7

katmandu, 2006. október 17. kedd, 18:02 (#)

#6/CsasZ:
Sávszélességedért fogadd elismerésemet.

Amit írsz, igen ismerős. A Népszabadságnak volt egy ilyen virtualizált plázája, már az akkori grafikai szinten is hátborzongatóan gagyi vizualizációval. Az egész egy téren indult, amin átsétálva az impozáns(nak szánt) Plaza kapujához értél, belépve előcsarnok, lift, és aztán szintenként bolyongás. Mindez korabeli sávszélességgel, akadozással, kb. VGA színmélységgel és kongó üzletekkel.

Valahogy nem tolongtak a cégek, hogy árlistáik és termékeik számára kibéreljék a Pláza helyiségeit. Talán rájöttek, hogy 1) a vevők ha térbeli mozgásra vágynak, betolják a megfelelő játékot, 2) ha megcsinálják a saját weboldalukat, az kicsit hatékonyabb marketing eszköz lesz...

A projekt meg, szegény, igen gyorsan és méltán eltűnt a süllyesztőben.

A "nyissunk virtuális üzletházat, várost, amit majd jó pénzért bérbe adunk" koncepció egyébként korábbról eredt: az Apple rukkolt elő a méltán elfeledett "Serendipity Village" koncepcióval, ez kb. ugyanazt vizionálta, amit a fenti eset. A dolog valószínűkleg még régebbről, a centralizált tartalomszolgáltatásból, a CompuServe avítt falai közül kerekedett elő. Még szegény Microsoft is bepróbálkozott a Microsoft Networkkel, ami egy Win95-be épített folderkezelő klienssel elérhető CS (vagy AOL) versenytárs lett volna. Szerencsére idejében magukhoz tértek :)

Ezek vezethettek oda, hogy üzletileg is komolyan vették a "virtucentralizált társzolgáltatást" (mert ez tulképp az lett volna), még nagy megoldásszállítók is terveztek ilyesmiket, amikből persze nem lett semmi.

Érdekes viszont, hogy a virtualizált _mindennapok_ koncepciója, lásd (EverQuesttől Second Life-ig) csak később, az akkor komolytalannak tartott játékszférából tört fel, és _ott_ viszont tényleg vannak lehetőségek.


8

adam, 2006. október 17. kedd, 18:12 (#)

a 'test' kifejezést érdemes kipróbálni, vicces :)

9

nz, 2006. október 17. kedd, 19:57 (#)

ez egy nagyon jó ötlet. nem a kivitelezés, nem a küllem, hanem magában az ötlet. ötször újratöltöttem csak azért, hogy a csajt minden helyzetben végignézzem.

10

robi, 2006. október 17. kedd, 20:33 (#)

nálam sima chelloval remek jól működik...

11

tekatana, 2006. október 18. szerda, 00:34 (#)

szerintem is vicces. nem jó semmire, de jópofa.

jó analógia a népszabadság pláza, bár az simán szánalmas volt, arra én is emlékszem, meg hogy nem akartam elhinni, hogy komolyan gondolták. remek példa arra, amikor agyatlanul ráerőltetik a "való világ" megszokott modelljeit a webre, figyelmen kívül hagyva minden sajátosságát.
a boo detto - tényleg visszajön? előre röhögök...

12

katmandu, 2006. október 18. szerda, 01:07 (#)

Ha már, akkor már írjuk fel a "DataNet Passage" kezdeményezést is a listára. Pláza, passzázs... aztán jött a paradigmaváltás.

Flashbackek, gyűjtőknek, a dotkom lufi kidurranása előtti időkből:
http://hirek.prim.hu/cikk/4587/
http://www.xn--bankkrtya-41a.hu/?cikk=180&lap=1
(utóbbinál az "Egyedül nem megy" c. bekezdés figyelemre méltó)

13

Author Profile Page eszpee, 2007. május 2. szerda, 16:55 (#)

Na itt az új boo.com http://www.boo.com/

Gyakorlatilag vettek maguknak egy domainnevet, semmi köze (szerencsére) az eredeti sitehoz.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork