Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Feltöltődtem, húzzál ki!

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2006. október 3. kedd, 19:15 | 31 hozzászólás

Ha minden igaz, a jövő mobiltelefonjai figyelmeztetni fognak minket, ha befejezték az akkumulátor töltését, és felszólítanak, hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból. A nagyszabású terv kiötlői szerint ha a mobiltelefon tulajdonosoknak csak 10% engedelmeskedik a felszólításnak, azzal a világ máris annyi energiát spórolna meg, amennyit hatvanezer európai háztartás használ el egy teljes év alatt. Szinte hihetetlen. Arról a kézenfekvő megoldásról, hogy a jövő szuperokos telefonjai esetleg saját maguk kapcsolják le magukat a töltésről, ha már nincs rá többé szükségük, valamiért nem emlékezik meg a cikk. Kár, mert ettől a cikknek „amerikai tudósok kimutatták” zamata lett.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (31)

1

Ali, 2006. október 3. kedd, 19:43 (#)

Amíg a telefon okos, ám a töltő olyan egyszerű és buta, mint egy plázacica, addig semmi remény, mert nem veszi (nincs mivel) a jelzést, hogy "ki kéne kapcsolni". Ehelyett előjön a jó öreg számítógépes embervezérlés: a felsőbbrendű okos program a telefonban jelez az alsóbbrendű humán usernek, hogy tegye már meg, amit egy jelfogó is megtenne, csak sokkal megbízhatóbban. :) :(

2

thozoo, 2006. október 3. kedd, 20:36 (#)

Érdekesnek találom, mert amikor a telefonom feltölt, akkor a töltőm elkezd kihűlni, és kb. 15 perc múlva teljesen hideg. Ebből én arra következtetek, hogy a töltő (vagy a telefon) tudja, hogy már nem kell töltenie - és nem is tölt tovább.

Vagy én vagyok műszakilag analfabéta.

3

Tschöppy, 2006. október 3. kedd, 20:50 (#)

A nokia6230i már tudja ezt, bár elég fapadosan (kijelzőn az "Az akku feltöltve" felirat díszeleg, ha megtörtént. Igaz, ezt némán adja tudtunkra, így aztán előfordul, hogy néhány óra múlva sikerül észrevenni, hogy feltöltődött a mobil.

4

nyelv-ész, 2006. október 3. kedd, 21:25 (#)

Ez szerintem hype a javából. Az én Siemens telefonom például a töltés végeztével szépen lekapcsolja a töltést, de csendben marad, csak a kis töltésjelző ikon mutatja, hogy már nem kér enni. Ha leveszem a töltőről, majd rögtön visszateszem, pár másodpercig ugyan próálkozik, de azután rájön, hogy már jóllakott, és megint lekapcsol.

Egyébként abban megnyugodhat minden műszaki analfabéta geek, hogy bármilyen akkumulátorról is van szó, amint feltöltődött, a töltőáram majdnem nullára esik vissza.

Mindenféle csodaelektronika nélkül is!

A töltő adapterekre inkább azért van szükség, hogy a töltés elején ne tudjon a töltőáram erőssége az egekbe szökni. Ez ugyanis az akku tönkremeneteléhez vezet. Szegény akku olyan, mint disznó a makkosban: ha üres gyomorral beereszted, halálra zabálja magát.

Az "intelligens" töltők egy része még azt is tudja, hogy az akksit bizonyos töltöttségi fok alatt előbb teljesen kisüti, és azután maximumra tölti. Ezeket inkább a ceruzaakku töltőkben szokták alkalmazni, mobiltelefonnál nem. Pláne, amióta a lithium akkuk elterjedtek.

5

katmandu, 2006. október 3. kedd, 22:09 (#)

Hát ez meg már milyen? Ahogy a többiek is írják, már a korábbi telefonok is jelezték, ha az akku fel van töltve (ez a töltődésjelző animáció leállása után valamivel szokott megjelenni), big deal.

Nagy terv, spanyolviasz feltalálás, tényleg. Az ember mint kifacsart citrom, hazaesik, lefekvés előtt a telefont rádugja a töltőre, bealszik, és az intelligens telefon a legszebb álmából fellármázza, hogy konnektorokat huzigáljon ki. Micsoda analóg badarság.

6

katmandu, 2006. október 3. kedd, 22:12 (#)

Jöhetne inkább egy olyan cikk, ami a vezeték nélküli tápenergia-továbbítást taglalná. Wireless Power Supply, na ez érdekes lenne :)

7

Penálen, 2006. október 3. kedd, 23:01 (#)

Ahelyett, hogy feltalálnák az olyan töltőt/teflont, ami, ha tökig az akku, megszakítja vhogy az áramfolyamot - így télleg egy mikrowattal sem pazarol több energiát. Ja, és nem kell mellette lenni a megfelelő pillanatban. Mert, ugye, azt mindannyian tudjuk, hogy a telefon MINDIG és kizárólag éjjel töltődnek fel.

8

Author Profile Page stsmork, 2006. október 4. szerda, 08:13 (#)

Gondolkoztam rajta, szerintem itt egy kicsit másról van szó. Azt eddig is minden telefon tudta, hogy lekapcsolja magát a töltésről, amikor feltöltötte az akkumulátorát. Azt viszont egyik sem tudja megcsinálni, hogy a töltő adaptert kihúzza a konnektorból, pedig a benne lévő transzformátor primer tekercsén továbbra is folyik az áram. (Ez ugyan elhanyagolható fogyasztás, de nullánál nagyobb.) Gondolom, hogy erre figyelmeztetne az a bizonyos üzenet. Műszakilag problémás lenne ezt automatizálni, mert a relé, ami megszakítja a primér kört, arról a transzformátorról kapná az áramot, amelyet éppen ő maga kapcsol ki, de ez is biztosan megkerülhető valahogy.

9

Ali, 2006. október 4. szerda, 08:26 (#)

Biztosan. Kiejtőkapcsolás, azaz nem baj, ha miután megtette, amit a mórnak meg kellett tennie, nem kap több áramot. :) Csak ugye a legközelebbi csatlakozáskor tenni kell valamit, hogy újra éljen az áramkör. :)

Régebben létezett egy olyan Orion típusú tévé, amelyik, ha a távkapcsolóval kikapcsoltad, akkor egy durva rúgással mechanikusan is kinyomta a bekapcsológombját, tehát _bekapcsolni_ nem lehetett távirányítóval. Ami az általános használati gyakorlat alapján nem is butaság. Így viszont ez a készülék nem maradt "készenléti" üzemben.

Kb. ez kellene a töltőre is. Telefon jóllakott, gomb ki. Ha újra akarod tölteni, majd benyomod megint.

10

katmandu, 2006. október 4. szerda, 10:12 (#)

Á szóval akkor ez a standby fogyasztás csökkentésének sodrába tartozik, na így máris világosabb, való igaz, a sima off csak a szekunder tekercset választja le...

Ez most elég sok helyen előjön, mert a háztartásokban rengeteg cucc van napközben is standby módban, sőt egy rakás találmány ezekre alapul (indulsz haza, és az intelligens ház már előmelegíti a jacuzzit, főzi a kaját stb.)

Telefonra visszatérve, ezzel együtt valahogy bárgyú megoldásnak tűnik, hogy a telefon figyelmeztet a kihúzkodásra.

Mi lenne, ha intelligens konnektorokat csinálnánk? Nem jó, azoknak is áram kell...

Hopp, megvan:
A telefon ne beszéljen mellé, írja ki pontosan, hogy mennyi idő kellene neki a teljes feltöltéshez. Ezt te leolvasod, majd a konnektorba bedugott ilyen kis mechanikus felhúzható időzítős bigyót dugsz a konnektorba, ami ha lejárt az idő, mechanikusan bontja az áramkört. Tekerentyűn beállítod a telefon által kért időt, bedugod a telefon töltőjét a bigyóba, telefon zabál, telefon tele, idő lejár, áramkör bontva, pazarlás nincs, telefon kussol, te alszol bunda gyanánt. Na? :)

11

gargoyle, 2006. október 4. szerda, 10:19 (#)

ize csak hogy legyen itt egy anti greenpeaces is. ha ki tudunk talalni megfelelo energiatermelo eljarasokat (mokusok zseblampaval ulnek a napelemek felett, szikora robi kituntetestol roskadozo zubbonyanak hasado energiaja stb) akkor mi a celja annak hogy kilojuk azt amit egyszer valoszinu nem veletlen kitalaltak (mmint a standbyt) mobiltelefonnal spec jo kerdes valoban szukseg van-e ra tolteskor de amugy igenis kapcsolodjon be a tv taviranyitoval esatobbi esatobbi

12

katmandu, 2006. október 4. szerda, 10:46 (#)

Mókusok abuzálása állatkínzás, ejnye :) Mivel energia nem keletkezik, nem vész el, csak átalakul, ezért nyugodtak lehetünk, hogy mindig lesz energia bőven :) de támogassuk az alternatív energiaforrásokat.

Mi idehaza pl. rendszeresítettünk már egy érdekes zseblámpát, 3 xenonfényű led van az elején, erősítő lencsékkel, és van neki egy tekerhető kurblija, azzal lehet bele energiát tekerni és akkor egy jó ideig vígan világít (még nem próbáltuk ki, meddig bírja újabb tekergetés nélkül).

És a sok vacak wifis és más drótnélküli cucc (perifériák stb.) is kikerülhetne a világból, ezek _állandóan_ fogyasztják és szórják szanaszét az energiát, akkor is, ha hozzájuk se nyúlnak (báziskapcsolat fenntartása), legalább azokat, amiknél alternatíva a vezeték, nem kéne dróttalanítani.

(Nálunk kizárólag vezetékes hardverek vannak, aki wifit hoz a házba, zálogot ad :) )

13

katmandu, 2006. október 4. szerda, 10:46 (#)

(Bluetooth lemaradt, na aztat se támogassuk mink.)

14

i, 2006. október 4. szerda, 10:50 (#)

#4:

OFF

hm, a disznó a makkosban nem zabálja halálra magát. ha jól tudom a disznó ebből a szempontból nagyon okos állat, be tudja osztani a táplálékát..

nem mintha a töltő szempontjából ez számítana..

15

nyelv-ész, 2006. október 4. szerda, 11:08 (#)

i,

jó tudni... :-))

16

nyelv-ész, 2006. október 4. szerda, 11:25 (#)

#8 és #10:

szerintem az az áram, ami a mobiltöltő trafók primer tekercsén átmegy, a világ energiafogyasztásának akkora nagy hányada, hogy kiiktatásuk után az összes atomerőművet nyugodtan le lehetne állítani!

Ha ezt a problémát végre megoldanánk, nem lenne többé energiagondja az emberiségnek...

17

gargoyle, 2006. október 4. szerda, 11:39 (#)

ehhez kepest az hogy 1kg sajthoz vagy sonkahoz 35000l vizet hasznalunk fel mellekes .)

18

Author Profile Page ervin, 2006. október 4. szerda, 11:53 (#)

gargoyle (17), nem tudom, mit akartál főzni, de attól tartok, hogy elnézted a receptet.

19

sic, 2006. október 4. szerda, 12:00 (#)

A vizes sajtot én sem értem, de arra tippelek energia kapcsàn merul fel a tulzott vizhasznàlat. Szoljon be nekem a sonka hogy megfott?

20

katmandu, 2006. október 4. szerda, 12:07 (#)

#18/ervin:
Gargoyle természetesen a búvársajtra gondolt, amit egy 35 köbméteres lagúnában célszerű elkészíteni :)

21

Penálen, 2006. október 4. szerda, 13:31 (#)

sic (#19)

Kicccsit génmanipulált? :))))

22

gargoyle, 2006. október 4. szerda, 13:45 (#)

magam is csodalkoztam, lehet elirasrol van szo, megprobalok utananezni azt hiszem az 1-2-3 hettel ezelotti hvgben volt egy cikk a vizkeszletekrol

23

Ali, 2006. október 4. szerda, 15:39 (#)

Gargoyle,
és azt tudod, mennyi víz kell a világóceánokon zajló hajóforgalom fenntartásához? :D

24

Penálen, 2006. október 4. szerda, 20:52 (#)

No, és az esőerdők fenntartásához? :)

25

gargoyle, 2006. október 5. csütörtök, 00:14 (#)

ti mind gunyolodtok rajtam aztan amikor jon a Mad Max MDCLXVIII meg harcolni fogtok az utolso zacskosvizer akkor en odaallok aszott fejetek ele, feltartom a mutatoujjam es megmondom a tutit, meg azt is hogy en mar reg megmondtam regen a kispadon :P

26

katmandu, 2006. október 5. csütörtök, 07:42 (#)

Nekem ez a mutatóujj felemeléses rész tetszik, nagyon zen. Ha khát is horkantanál melléje, az összes warrior megvilágosulna :)

27

Author Profile Page NagyGa1, 2006. október 7. szombat, 04:51 (#)

Azért nálam igencsak falhoz csapódna az a telefon amelyik miután elalvás előtt elkezdtem tölteni hajnal háromkor sípolni kezd hogy feltöltődött...

28

Penálen, 2006. október 7. szombat, 15:13 (#)

Hát, ha te egy sípolós telefont éjjel töltenél, akkor meg is érdemelnéd :P

29

Pairg, 2006. október 16. hétfő, 20:40 (#)

Visszatérve a zen-ből: már a mobilok "töltői" is lekapcsolnak. Ennélkül a LiPoly, és LiIon akkuk elég veszélyesek lennének (értsd: nem zenére, hanem robbanásra ébrednél). Másrészt vannak olyan (nem mobilhoz való) töltők, amit akár számítógéppel is lehet állítgatni. Ezeket a modellezők használják, és a fejletebbek nagyon sok mindent tudnak (még grafikonokat is rajzolnak :-)). Persze nem két fillér egy ilyen, de ha elterjedne ez is lehetne annyi (mint ahogy a mobilok is drágák voltak anno).

30

Ali, 2006. november 16. csütörtök, 13:08 (#)

Fejlemények töltés ügyben:

Drót nélkül jön az áram
http://index.hu/tech/tudomany/power1115/

31

katmandu, 2006. november 16. csütörtök, 15:44 (#)

Az elektromos fogkefék már érgóta így töltődnek, a tartójuk egyben indukciós tekercs is. Semmi drót, semmi érintkező, mégis töltődik. Varázslat! :)

Az viszont érdekes lesz, amikor a konnektorba bedugott bigyó kiadja magából a wifi 220-at, amit 5 méteres körzetben tud venni pl. egy üzemelő fúrógép. Aki a kettő közé belép, hagyjon fel minden reménnyel. Zzzzap.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork