Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


TescoSoft

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2006. október 2. hétfő, 12:53 | 20 hozzászólás

A hihetetlenül alacsony ár (és minőség) szinonimájaként elhíresült hipermarketlánc tovább bővíti profilját; a TESCO gazdaságos májkrém és mosópor mellett hamarosan PC-s szoftvereket is találunk a boltok polcain, bár egyelőre csak Angliában. Első körben szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, víruskeresőt és CD/DVD-égető programot árulnak majd, húsz angol font körüli összegért. A TESCO márkanévvel forgalmazott szoftverek valójában egy cambridge-i szoftvercég termékei, amelyeket a szuper-hipermarket-óriás a saját neve alatt dob piacra. Kíváncsian várom a fejleményeket; vajon a Microsoft felveszi-e a kesztyűt és elkezd-e szupermarketeket nyitni?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (20)

1

katmandu, 2006. október 2. hétfő, 13:51 (#)

Desztilláljunk kissé: a linkelt formjet cég csak forgalmazza MÁSOK termékeit (lásd a linkelt oldalon rögvest a Pandáéit), illetve amolyan területi support képviselőként is szolgáltat, de nem fejlesztőcég.

Ennek alapján az értékesítési lánc úgy fest, hogy:
fejlesztőcég > formjet plc > retail chains, pl. Tesco.
Hogy ez az újabb közvetítői lépcső miért jó, azt talán csak az angolok tudják, lehet hogy beválik. De egy olyan országtól, ahol a rossz oldalon hajtanak és ráadásul rossz oldalon előznek, túl sokat ne várjunk :)

A Microsoft viszont nyithatna jó kis discount boltokat :) de még jobb lenne, ha a termékportfólióját nem az ésszerűtlenség jegyében alakítganá, lásd pl. fejlesztési csapásirányok leállítását, kifejlesztett termékek beszüntetését, majd a kialakult vákuum utólagos foldozgatását másodkézből vett 3rd party vacakokkal :(

2

Author Profile Page mami, 2006. október 2. hétfő, 14:07 (#)

Start / Programs / Tesco / ...

Mellesleg vannak jó cuccok is Tesco márkanév alatt, bár elismerem, hogy nem ez a jellemző. De példának okáért én a budipapírjukat szeretem.

3

katmandu, 2006. október 2. hétfő, 14:15 (#)

Ez lehet, de a szoftver az mégsem az a kategória, mint a sajátmárkás klozettpapír vagy málnalekvár (vagy búvárkifli)...

Épp elég szomorú, hogy sokan már szupermarket sarkában vesznek olcsó gagyi számítógépet, szakértelem, körültekintés, ismeretek nuku, védelem semmi, ehhez majd jön pár Tesco alkalmazás (képzelem, milyen gondos fejlesztéssel, teszteléssel és supporttal), aztán a gyerek és a kalóz haverjai elintézik a többit :/

4

Ali, 2006. október 2. hétfő, 14:54 (#)

Ha nem is sokkal, de a Kispad volt a gyorsabb! :)
http://index.hu/tech/uzlet/tesco061002/

5

ninkananka, 2006. október 2. hétfő, 15:19 (#)

az index-nek esélye nincs gyorsabbnak lenni, mivel ők gyorsan átalakítanak :)

6

katmandu, 2006. október 2. hétfő, 15:20 (#)

Érdekes, a zindex is ugyanazt a termékportfolio oldalt linkelte be, mint stsmork, és leírnak olyan hülyeséget, hogy a Formjet szoftvercég.

Legalább a kommenteket is elolvasnák, ha már innen nyúlnak :)

Tessék:
http://www.formjetplc.com/100-formjet.htm
Egy árva szóval nem állítják magukról Formjeték, hogy fejlesztéssel foglalkoznának. Csak egy UK company, ami területi jogokat szerez 3rd party szoftverek értékesítésére, terméktámogatásra ilyesmire.

Még a legvégén említett Software Dialog Direct nevű leányvállalata is csak menedzseli azokat a megoldásokat, amiket a Formjet disztributál.

Hüje a zindex, innen üzenem :)

7

Penálen, 2006. október 3. kedd, 00:41 (#)

Én megvárom a Tesco gazdaságos kocsit, lakást és bankhitelt... Előbb-utóbb ezek is sorra kerülnek.

8

katmandu, 2006. október 3. kedd, 00:51 (#)

A legjobb lesz a Tesco Gazdaságos Pénz. Tesco logós 1000 Ft-os bankjegyeket adnának nevetségesen olcsón, amikkel aztán bármelyik Tescóban vásárolhatnál -- de csak Tesco Gazdaságos Pénzeket :)

9

Ali, 2006. október 3. kedd, 07:49 (#)

Tesco-gazdaságos politikusok és fapados állam kell a szavazónak! :D

10

Penálen, 2006. október 3. kedd, 08:34 (#)

katmandu,
gratulálunk, ön feltalálta a vásárlási utalványt :)))

11

a_petri, 2006. október 3. kedd, 09:17 (#)

#11/Penálen:

Nem! Katmandu valami egészen mást - és sokkal súlyosabbat - talált ki.
(A végén, a duplakötőjel után van a lényeg.)

És csak remélni merem, hogy a tecsós kreatívcsapat egyetlen tagja sem olvassa el...

12

robi, 2006. október 3. kedd, 09:33 (#)

#1/katmandu:

Szerintem meg éppen elég baj, hogy ismeretek, szakértelem, hozzáértés kell, hogy számítógépet vásároljon az ember.

13

a_petri, 2006. október 3. kedd, 09:58 (#)

#12/robi: kérdezz meg egy többgyermekes háziasszonyt, hogy mekkora tudomány a bevásárlás a közértben ;-)

De most komolyan: szerintem ismeretek, szakértelem, hozzáértés nélkül nagyjából bárminek a megvásárlása legalábbis rizikós. (Igen, beleértem a zacskóstejet és a sóskiflit is.) További információ a "Caveat Emptor" címszó alatt.

14

katmandu, 2006. október 3. kedd, 12:10 (#)

#12/robi:
Megértem, ha ez bosszant, de ezzel nincs mit kezdenünk, ilyen a technológia. A számítógép két, önmagában is nagyon összetett komponensből áll (hardver és szoftver), és a működése, használata is teljesen eltér a szokványos célgépegktől (pl. háztartási gépek vagy szórakoztatóelektronika).

A fejlődés szerencsére elég erős, egy mai számítógép összeállítása és üzemeltetése ma már sokkal egyszerűbb a mondjuk 10-15 évvel ezelőttiekével. Én anno megküzdöttem az XMS és EMS konfigurálásával DOS alatt, meg a korai DOS-Windows duókkal, szóval van mihez mérnem :)

Annak idején pl. nem volt web, amin utánanézhettél dolgoknak, vagy letölthetted volna a frissítéseket, nem volt USB pendrive sem, és a cd-t is csak kevesek engedhették meg maguknak.

Ma már sokkal kevesebb infót kell előzetesen begyűjteni és sokkal könnyebb is a dolga annak, aki szán rá időt. De sajnos, a legtöbb embernek még erre az arányosan kevesebb utánjárásra sincs ideje (kedve, energiája).

Sokan ezért kedvelik az Apple megoldásait, mert ott a hardver szinte teljes egészében egyetlen gyártótól származik, nincs szükség a pc-k esetében alapvető gondos összeállításra (mert egyben adják a gépeket). Ennek viszont ára van, a szó szoros értelmében, az inkompatibilitásról és a belterjesség egyéb hátulütőiről nem is beszélve.

(Tessék figyelembe venni ez utóbbi bekezdésnél az elfogultságomat: elismerem és megcsodálom az Apple szépséges és úttörő megoldásait, de nem szeretem őket, nem és nem. Én egy másik filozófiát kedvelek, de ez teljesen lényegtelen.)

15

katmandu, 2006. október 3. kedd, 12:12 (#)

#10/Penálen:
Érdekes vásárlási utalvány, ami kizárólag vásárlási utalványok vásárlására jogosít :)

16

Penálen, 2006. október 3. kedd, 13:39 (#)

katmandu,
még jobb :)

17

Pairg, 2006. október 16. hétfő, 20:47 (#)

A számítógép, és az internet - bármilyen bonyolult is - az életünk részévé válik, és mint ilyen a Tesco is felkarolja. Ez elkerülhetetlen. Egyébként meg azért nem veszel a Tescoba mosógépet, mert nincs szakmai kiszolgálás? Pedig az is bonyolult szerkezet (meg mostmár az is intelligens).

18

katmandu, 2006. október 16. hétfő, 22:18 (#)

Nemtom kinek szólt a #17-es komment, de a mosógép meg a számítógép 2 tök eltérő dolog.
Mosógépet bármilyen intelligens is, csak mosásra, centrifugálásra, esetleg szárításra lehet használni. Kenyérpirításra, kávéfőzésre, porszívózásra nem. Fix funkciói vannak, amiket előre definiált módon (kombinációkban) használhatsz, nem fejlesztenek rá és nem is lehetne rajta futtatni máshonnan származó mosóprogramot.

A számítógép meg még mindig a 2 fő részből áll össze, ezért nem is lehet egy kalap alá venni a többi kütyüvel. Arról nem is beszélve, hogy a mosógépedet ritkán bővíted vagy frissíted, és nem avul el 1 év alatt.

Az analógia tehát nem pontos. A mosógép kategóriába mondjuk a játékkonzolok mehetnének az informatika világából, azok is csak sok szódával :)

Én meg ott veszek elektronikai cuccot, ahol kedvem tartja :) de odafigyelek rá hogy mit hol. Hipermarketben jó pár éve vettem már pl. akciós márkás tévét, kitűnően szolgál azóta is. Ugyanis a Sony gyárból jött ki, ezért tökmindegy, hogy milyen boltban veszem meg.

Számítógépet viszont előzetes tájékozódás után papíron összeírom, kiválasztok alaplapot, processzort, satöbbit, aztán megrendelem egy hardverboltban, átvételkor ellenőrzöm, berakatom ott helyben a procit meg a ramot, a többit meg otthon be lehet fejezni.

Így ugyanis tudom, hogy tényleg az kerül bele, ami nekem kell, és nem az eladhatatlan maradék szeméttel, noname alkatrészekkel, noname forgalmazó által tákolt "kész" szart kell levenni a hipermarket polcról. Azokat vigyék csak a balekok.
Ez nem vonatkozik a brand PC-kre, bár ilyesmi, a célgépeket - konzolok, PDA-k, lejátszók - eddig nemigen tűnt fel ilyen helyen, de lehet hogy csak nem figyeltem oda.

A szoftverre meg külön fejezeteket áldozhatnánk, az OEM előtelepítések hajmeresztő állapotától az elkeveredő licenceken át a hülyén particionált vinyókig és malware hegyekig.

(A csak adott szoftver vagy csak adott hardver alkatrész megvétele természetesen megint a fenti tévés kategóriába tartozik. Ha a hipermarketben van akciós Windows meg Office féláron, azok jó vételek lehetnek, már ha a vevő tudja, hogy mit akar venni.)

Szakmai kiszolgálást meg szívesen fogadnék főleg mosógépek esetén mert azokhoz nem értek eléggé. De a legtöbb boltban már semmiféle kiszolgálás nincs, kereskedők nincsenek, hozzáértő eladók is alig, tisztelet a kivételnek. Okos ember ezért felkészülten vág bele műszaki cikk vásárlásába. Mit, hol, miért, megmondja most a piért :)

19

Dr. Minorka, 2006. október 16. hétfő, 22:29 (#)

Kinek a piért, kinek a piár...:)

20

Frontrider, 2011. április 8. péntek, 21:06 (#)

Hát,jobb mintha olyan szoftvert adnának el amire a hivatalos patch asszondja hogy illegális másolat...(nem a reklám helye de,a játékszoftver neve massive assault,az egyetlen játék amit tescoba vettem,és a multija se jó xd) Most tervezem hogy az újra megveszem,hogy legyen blokk,kipróbálom hogy jó-e már,változott-e,ha nem,beperelem kalózkodásért.mer nehogymár kifizetem azt a majd ezrest(máshol kettőt kapok ezért az árért.gondolom tudjátok hol)és kapok érte valamit ami csak félig működik.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork