Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A BoingBoing hatás élőben

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. november 21. kedd, 08:56 | 18 hozzászólás

Persze, mindenki olvasott vagy hallott már róla, hogy ha egy népszerű sitera (eredetileg a Slashdottal indult) kikerül a blogod, tömegesen jönnek a látogatók, szerverhalál és pánik, majd el, mintha itt se lettek volna. Mi egy kvízünkkel jártunk így anno, bár az csak pár fórumra került fel, az 1 órán belüli többtízezres terhelés megfektette az egész szervert. Most Csordás Attila olvasónk kapott egy BoingBoing linket a blogjára, amiből jól látszik, hogy nem szabad általánosítani - és akkor innen át is adnám a szót neki.

No átéltem egy valódi BoingBoing attakot egy blogterview-m kapcsán. Nem igaz, hogy több 10 000 találat jön és lerohadnak a szerverek, ugyanott vagyok kábé napi 100-200 böngészőből felkeresés között, mint egy hete Boing előtt.

Stabil feed olvasók száma is maradt 20 körül. Viszont sok helyről kaptam így plusz bejövő linket, bár több helyen a boingot linkelték tovább, eredeti forrást nem, és persze vannak splogok is bőven. A hosszú távú hatás nem tudom mit jelent. A stabil niche közönség mérete nagyjából változatlan maradt , de ettől még mindenképp érdekes megboingolva lenni, mert jó móka, ajánlom mindenkinek :) Ezek után sokkal biztosabban lehet továbbépíteni a blogot, házalni A-listásoknál tippekkel.

Ja és mi kell ahhoz megboingoljanak egy posztot sztem: angol nyelvű blog, jó és furi téma: life extension, jó műfaj: blogterview, fotogén témaceleb, akinek lehet csámcsogni a külsején: Aubrey de Grey és egy BoingBoing blogger (itt Mark Frauenfelder), aki már ismeri máshonnan a munkádat, és elküldöd neki az anyagot.

És a látogatási adatok:

látogatási adatok

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (18)

1

dani, 2006. november 21. kedd, 09:02 (#)

kíváncsi vagyok, hogy ennek a cikknek a hatására hogy fog megnőni a látogatottság ; )

2

Author Profile Page eszpee, 2006. november 21. kedd, 09:16 (#)

Hopp, erre nem is gondoltam, de én is! :)

3

attacs, 2006. november 21. kedd, 11:02 (#)

ok, az itteni statisztikákból írunk sztorit majd a klog.hu -ra. :)

4

Ali, 2006. november 21. kedd, 13:14 (#)

Tudom, a dínók már kihaltak, ennek ellenére én még mindig egy rendkívül statikus (újdonságokra néha éveket kell várni :) ) weblap gazdájaként figyelgetem a látogatói számot és tettem szert valamelyest a posztban ismertetetthez hasonló tapasztalatra. A látogatói számom tavaly őszig 25-30 volt. Akkor Indexre kerültem :) egy link erejéig, ez egy nap alatt egy gyengébb hónap forgalmát hozta, maj pár hétig másfélszerezte a forgalmat. Minden Skoda három napig tart, a kimutatható hatás lecsengett, bár az a cikk még most is fel-feltűnik, mint hivatkozó oldal. (Ritka pedig az olyan cikk az Indexen, ami egy év múlva is érdeklődést kelt!) Az ünnepeket februárra :) kipihenték a netezők, ekkorra visszaállta magasabb látogatottsági szint, kb. 45 napi találatra (friss anyag továbbra se nagyon van :)) és szintre észrevétlenül növekszik nyárig, amikor megint az okosabb netezők inkább off-line-ba kapcsolnak. Júliusban van néhány váratlan "százplusszos" napi csúcs, de amúgy semmi különös. Augusztusban ismét link jön az oldalamra egy igazából veszélyesnek nem is látszó rövidhírhez kapcsolódóan, mire egy erősebb hónap forgalma megy le egy nap alatt. A lecsengésig ismét magasabb forgalom és ismét egy picit magasabb szintre áll vissza (50-55), mint előtte volt.

Amit nem értek, pedig szeretnék: hogyan tudok én egy olyan weblappal, amin az anyagok átlagéletkora 6-8 ÉV ilyen forgalmat generálni? Tényleg szeretném megérteni a hozzám látogatókat. :) Például, hogy tudjam, ha végre legyőzöm alapvető lustaságomat, akkor mi újat adjak számukra?

Bloggerekkel, akik akár naponta új tartalmat tesznek közzé, biztos nem vehetem fel a versenyt...

(Direkt nem linkelem a lapomat, ez nem reklám akart lenni. :) )

5

Penálen, 2006. november 21. kedd, 13:22 (#)

"Ja és mi kell ahhoz megboingoljanak egy posztot sztem"

de szép nyelv is ez a magyar...

6

attacs, 2006. november 21. kedd, 13:34 (#)

Történt már olyan veled Penálen, hogy túl gyorsan fogalmaztál egy emailben és kihagytál kötőszavakat, vesszőket, egyebeket, mert tudtad, hogy enélkül is érteni fogja a címzett, aki a mondat jelentésére koncentrál, nem szintaxisára?
Írtál már olyan sms-t, amiből kellő terjedelem hijján kihagytál egy "hogy"-t?

7

sic, 2006. november 21. kedd, 14:17 (#)

A "hogy" hiàny nem tunt fel, a "megboingolàs" igén volt szàmomra a hangsuly és nem is kritikaként inkàbb egy ujabb bizonyiték valami lenyugozo flexibilitàsra.

8

attacs, 2006. november 21. kedd, 15:44 (#)

igen, a rövidítési kényszer a tömörített infos webes műfajok esetén nagy úr, legjobb lenne csak annyit mondani: megboing, a 2 boing már nagyon hosszú.

9

Orosz Péter, 2006. november 21. kedd, 19:16 (#)

Nekem egyszer a Fleshbot linkelte be egy posztomat, ráadásul nem is külön entryben, hanem a Wet Spots napi linkgyűjtőben, egymondatos ajánlóval. Ez csinált 10 ezer PI-t és hatezer látogatót egy nap alatt.

De ami sokkal érdekesebb: hosszú távon 40%-ot dobott a napi látogatószámon és 30-valahányról 90 körülre vitte a feed subscriberek számát. Egy pár naponta-hetente frissülő, különösebb téma nélküli énblogról van szó, nem egy rendes, tematikus blogról, mint az attacsé.

Az internet még mindig pinadeliveráló csatornaként értelmezhető elsősorban. Én már látom a meggazdagodás útját. Jason Kottke, Sasvári József és John Gruber tévúton járnak. De most mennem kell leszarvasbőrözni a muslicákat a Lambóról.

10

Guczó, 2006. november 21. kedd, 23:31 (#)

Egyszer a szanalmas.hu-n megjelent linkre linkeltek be valami del-amerikai oldalrol, na akkor megfekudtunk kicsit. Ez ugy ket-harom honapja volt, de meg mindig jonnek onnan.
A spanyol nyelvterulet is tartogathat meglepeteseket, vigyazzunk.

11

Penálen, 2006. november 22. szerda, 00:12 (#)

attacs (#6),

elsősorban nem is a kimaradt ", hogy"-ra gondoltam, hanem az egészre, ahogy hangzik. Biztos csak azért hangzik nekem szörnyáen, mert nem vagyok benne a blogéletben, majd megszokom én is.

12

pollner, 2006. november 22. szerda, 09:08 (#)

"angol nyelvű blog, jó és furi téma: life extension, jó műfaj: blogterview, fotogén témaceleb" + A-listás kapcsolatok + egy BoingBoing blogger ismeretsége - ennyi strapa azért, hogy egy nagyon rövid időre elérjem a 2500-ös látogatószámot (hogy aztán meredken visszazuhanjak doa, ahonnan jöttem. Szerintem ez a legrosszabb hatékonyságú marketing akció, amiről mostanában hallottam. Akkor inkább a Marketincommando valamelilyik marketing-gyorstalpalója!:-)

13

attacs, 2006. november 22. szerda, 12:09 (#)

Pollner, a pont a tárgyban loopnál van, nem nálad: "De ami sokkal érdekesebb: hosszú távon 40%-ot dobott a napi látogatószámon és 30-valahányról 90 körülre vitte a feed subscriberek számát. Egy pár naponta-hetente frissülő, különösebb téma nélküli énblogról van szó, nem egy rendes, tematikus blogról, mint az attacsé.
Az internet még mindig pinadeliveráló csatornaként értelmezhető elsősorban."

A blogom erősen niche, mert erősen szakmai, őssejtkutatással, regenerációs orvostudománnyal, bioteches üzleti lehetőségekkel és life extensionnel foglalkozik. Olvasói nagyrészt amerikaiak, kutatók, Szilikon Völgybeli VC-k, biotechben érdekelt IT emberek, akik telepumpálják dollárokkal a biotech szektort arrafelé, nekik célzom a dolgot, nem például neked. Megjegyzésed köszönöm.

14

sanna, 2006. november 22. szerda, 12:35 (#)

Pollner, azon túl, hogy számos megjegyzésedben van egy állandó kapros savanyú uborka szag, ami már kissé kezd zavarni, ez a legkevésbé szakértői marketingkövetkeztetés egy online stratégiai lépésről, amit eddig olvastam.

És:
Érdemes figyelmbe venni a többszörösen réspiaci jellegét az interjúnak és témájának, és méginkább a blog rendszeres tematikájának: a technológia még tág kör, de aztán gyorsan szűkül: biotechnológia--őssejtkutatás--életmeghosszabbítás--Aubrey de Grey vonalon (és nagyon sok szakkifejezés van benne ami a feedeket nem vonzza, még ha éppen biotechnológus is az adott olvasó, de inkább nanotechnológiával foglalkozik).
Erre a nagyon szűk keresztmetszetre hozni 2k-s eredményt nagyon-nagyon szép teljesítmény.
Ahogy egy énblogra hozni és megtartani 3x annyi feedelőt is.

Ezt összemérve a nagyon széles érdeklődésre számot tartó aktuális média, vagy webes hírek témájával, olyan mintha 10-30-150k-s látogatottságot produkált volna egy blog az ismeretlenségből, médiás hátszél nélkül.

Olyan jó lenne már kicsivel több jóindulatot kiolvasni a hozzászólásaidból. Miért nem írsz arról, hogy neked mostanában mi nyomta fel a statodat és vsz. miért? Biztos konstruktívabb lenne. Üdv: Anna

15

pollner, 2006. november 22. szerda, 12:35 (#)

attac(s): Lassabban a pontok osztogatásával!:-)
Én nem a te "niche blogodról" írtam (valóban nem nekem szól), hanme a Kispadon idézett szöveg utolsó bekezdéséről. Arról a tanácsodról "mi kell ahhoz megboingoljanak". Ezz éppen nem a niche közönség lézerpontos eléréséről szólt. (Vagy újabban a Boing (x2) az őssejtkutatás és a regenerációs orvostudomány fóruma???)
A "különösebb téma nélküli énblogok" olvasottsága olyan téma, ahol a minden tudományos módszer érvényét veszti, ezt inkább hagyjuk ki...
"az internet még mindig pinadeliveráló csatornaként értelmezhető elsősorban" - Nyilván vannak aki számára így érttelmezhető, de így általánosítani, hm, erős túlzás.

16

attacs, 2006. november 22. szerda, 12:50 (#)

pollenr: speciel a life extension téma olyan, hogyha egyszer valami komoly technológiai áttörés lesz, akkor garantáltan érdekelni fog nagyon sok embert, talán még téged is. Az interjú erről egészében szól és nem kifejezetten őssejtkutatásról. Persze Fraunefelder beidézte kontextus nélkül a legérthetetlenebb részt belőle, talán mert sok ott a rövidítés, ami nagyon tudományos, nem tudom. Máshol érthetőbb részeket ragadtak ki: http://www.fightaging.org/archives/001027.php Jó olvasást amennyiben mégis.

17

pollner, 2006. november 22. szerda, 12:56 (#)

sanna (14): Szeretem a kapros (kovászos) uborkát, csak sajnos elmúlt már a szezonja...
Szar dolog, amikor egy poént kell elmagyarázni, de megpróbálom: Egy áltudományos tanácsra ("hogyan kell megboingolni az anyagodat") írtam egy áltudományos választ. Én tehát nem a bioizéve stb. foglalkoztam, hiszen - a kovászos uborkával ellentétben - arról fogalmam sincs, csupán az fenti bejegyzés utolsó bekezdéséhez fűztem rövid megjegyzést.
Az írott szövegekben az a jó, hogy nem kell mindent, az elejétől a végéig elolvasni, lehet ugrani. Ha zavar, amit írok, nyugodtan ugord át!

18

Author Profile Page eszpee, 2006. december 8. péntek, 16:45 (#)

Plastik Józsi is bekapta a digget:

http://webisztan.blog.hu/2006/12/07/lediggeltek_a_plastik_hu_t


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork