Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mi legyen a magyar spamekkel?

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. november 28. kedd, 20:01 | 35 hozzászólás

Tegye fel a kezét, aki már kapott magyar nyelvű kéretlen reklámot emailben. Köszönöm. Most tegye fel a másik kezét is az, aki bármilyen jogi lépést tett erre. Nagyon jó, akinek mindkét keze a levegőben, az mehet is haza, mára már megtette, amit kell - mi pedig fogjuk meg a még asztalon levő egy kezünkkel az egeret, és kattintsünk az Online marketing blog príma összefoglalójára, majd azonnal jelentsük is fel a következő spammert. Nem, ez nem a besúgómentalitás, hanem elemi önvédelem, hogy senkinek eszébe ne jusson ilyet csinálni. De rég óta várok egy ilyet, köszi, Konrad!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (35)

1

Author Profile Page BufferTly, 2006. november 28. kedd, 20:57 (#)

én is köszönöm az ötletet, nem tudtam róla. eddig csak telefonon fenyegetőztem polgári perekkel meg ilyenekkel, több-kevesebb sikerrel. én sem tartom bemószerolásnak; a spamszűrés meg nem teljes megoldás, mivel a leválogatástól függetlenül terhelik a sávszélességemet és foglalják a tárhelyemet.

2

carlos, 2006. november 28. kedd, 20:58 (#)

halal a spammerekre. : )

3

Author Profile Page BufferTly, 2006. november 28. kedd, 21:03 (#)

igenigen halál rájuk, a SpamPoison http://spampoison.com/ ötlete például egész hangulatos.

4

Author Profile Page eszpee, 2006. november 28. kedd, 21:29 (#)

A spampoison egy dologra jó: a site készítőinek anyagi megélhetését lendíti fel.

Elképzelhetetlennek tartok ugyanis ma már olyan spamrobotot, ami ne szűrné az *.spampoison.com URLt, és menne tovább másfele.

5

Konrad, 2006. november 28. kedd, 21:55 (#)

eszpee: szívesen! :-)

6

Adi, 2006. november 28. kedd, 22:09 (#)

Idézet Konradtól: "soha ne akarjunk önbíráskodni! Egyrészt ők az erősebbek (hiszen ebből élnek), másrészt a fenti idézetből is látszik: ők már nem fognak megkapni egy több gigás csatolt állományt."

Ugyan-ugyan! :) Meg kell nézni a hirdetett site-ot. Van rajta egy idióta kódolta jelentkező-form? Okos ember máris készít egy kis ügyes Perl-scriptet, ami a spammer saját címeivel "jelentkezik" a hírlevélre. Természetesen minden egyes űrlapot egy kicsit módosított adatokkal küld el, hogy a motor a duplumokat ne tudja szűrni. Máris meggondolják legközelebb ezt a spam-dolgot, ha másnap reggel arra mennek be spammerék az irodába, hogy pár ezer új "ügyféljelöltjük" van. :)))

7

katmandu, 2006. november 28. kedd, 22:25 (#)

Gerilla-ellencsapás: a küldő cég összes nyilvánosan elérhető adatát, az e-mail címekkel kezdve, azonnal megadni az összes fetishpornó és hasonló szájtokon, felírni őket minden szembejövő hírlevélre.

Egyébként telefoon is érdemes udvariasan, nem keménykedve próbálkozni, a marketing vezetőt kérni, és elmondani neki, hogy milyen tévedésben van, és mennyire nem fog eredményt elérni. Többször kipróbált módszer, és az esetek kétharmadában kiderült, hogy ismeretek hiányáról volt szó, még hálálkodtak is, amikor az opt-in és az opt-out közötti különségeket megismerték.

A megrögzött spammereknek viszont napalmot, mármint virtuálisan, jogilag stb. mert álnok férgek ők.

8

Bártházi András, 2006. november 29. szerda, 01:20 (#)

Valóban sokszor az ismeretek hiányáról van szó. Visszatámadni, hát, nem tudom, nem biztos, hogy túl etikus, néha tényleg célszerű lehet, amíg nem jelent fel valaki emiatt. A cél nem szentesíti az eszközt.

Kéne valami összefogás a spammerek elleni harcban, bármi. Nem a hagyományos kis bizbasz logó, hanem valami olyasmi, amivel fel lehetne hívni egy kicsit erre a dologra az emberek figyelmét. Ha valakinek vannak médiakapcsolatai, próbáljon már megszervezni cikkeket a témában...

Amúgy sajnos van egy ellenszer a törvény ellen: külföldi, erre szakosodott cég szerveréről kell kiküldeni a spamet. Az ellen sajnos a hazai törvénykezés nem véd. :(

9

robi, 2006. november 29. szerda, 09:25 (#)

Szerintem hiába küldte egy magyar cég magyar embere egy külföldi szerverről a spamet, a törvény rá vonatkozik, és nem a gépre.

Ha külföldi spammercégre gondolsz, akkor meg a megrendelőt lehet megkérni, h hülyeséget csinált, és hagyja abba. Esetleg valaki jogban járatos hozzászólhatna, h a spamet megrendelőt lehet-e vegzálni valamilyen indokkal...

10

Author Profile Page CsasZ, 2006. november 29. szerda, 09:29 (#)

Én írni szoktam egy barátságos levelet, hogy azonnal távolítsanak el a listájukról és tájékoztatom őket, hogy a következő levelem a rendőrségi feljelentés lesz. Eddig minden esetben bejött. Leszednek, válaszolnak, stb.
Bár az inboxokba összesen kb. napi 3-4 spam jut el, azok ritkán magyarok, tehát csak pár ilyen levelet kellett írnom.

11

spamdog, 2006. november 29. szerda, 09:39 (#)

Akkor ehhez mit szóltok?
Múlt héten kaptam ennek aztán van bőr a pofáján:

zoltankonkoly@yahoo.com
Tisztelt Cégvezető!

Felajánlok az Ön cégének 750.000 db. Magyarországi email címet, marketing célokra. Az ára: 120.000 Ft. Gondoljon csak bele, hogy mennyibe kerülne ennyi prospektust legyártatni. Így egyszerűen eljuttathatja ajánlatát több ezer emberhez.

Ha érdekli ajánlatom, keressen a fenti email címen.

Remélem segíthetek cége működésének fellendítésében.

Üdvözlettel:
Zoltán

Rá 2 napra :
zoltankonkoly@searchmachine.com

Tisztelt Címzett!

Változott az email címem.
Ez az új címem. Kérem a jövőben ezt használják és ide válaszoljanak.
zoltankonkoly@searchmachine.com

Üdvözlettel:
Zoltán

12

sic, 2006. november 29. szerda, 13:00 (#)

A vertikàlisan challengelt elnokjelolt tavaly megspammelte a fél orszàgot ezzel: http://www.flickr.com/photos/onesque/97650453/ az esetet sarkospam-nak nevezték el, két darab torvényt szegtek meg, rengetegen jelentették fel stb, semmi eredménye nem lett, még elnézést sem kértek.

13

freak, 2006. november 29. szerda, 14:46 (#)

Ajanlom meg az index spammer feljelento template-jet.

Egy regi cikkben talaltam (http://index.hu/tech/net/spmfel041007/)

http://img.index.hu/tech/nospam/feljelentes.doc

14

Author Profile Page Kelt, 2006. november 29. szerda, 18:40 (#)

CsasZ:
Ha azzal kezdődik a spam, hogy informálnak, hogy ez nem spam, és nyugodtan írjak, akkor levesznek a listáról, akkor én is szoktam írni a spammer címére is. Csak, hogy biztosan tudja, hülyeségre hivatkozik. De, lévén kevéssé jóindulatú, az első levél az NHH-hoz megy.

15

tekatana, 2006. november 30. csütörtök, 00:36 (#)

én pont most kaptam egy ilyet, egyből gondoltam beidézem, hogy na és ezzel mit csináljunk, aztán látom, hogy spamdog megelőzött.
az ilyenekkel egyébként már lehetne kezdeni valamit follow-the-money módra, mert ugye a tranzakcióhoz kapcsolatba kell lépni.
gondolom olyan is van, hogy legálisan árul listát, de erősen kétlem, hogy az ilyen freeemailes címmel spammel spamből bizniszelőnél ez volna a helyzet.


Tisztelt Címzett,
szeretném az ön részére megvételre felajánlani
800.000 magyarországi vállalkozás és magán ember email címét.
Amennyiben érdekli Önöket, kérem, hogy jelezzenek.

Tisztelettel,
Kis Zoltán"

16

katmandu, 2006. november 30. csütörtök, 09:01 (#)

Kelt,
tévedel, pont az NHH-nál írják, hogy az informálás(nak álcázott) spam is spam...

Mostanában tévesen sok spammer azzal kezdi, hogy "tájékoztat", elnézést kér a zavarásért, és "hozzájárulást kér".
Az ilyen levelek explicite szerepelnek az NHH tájékoztatókban és már ezek is spamnek minősülnek.

Semmilyen mail nem megengedett, ami valamilyen üzleti tevékenység promotálásával kapcsolatba hozható ÉS a címzett előzetesen nem járult hozzá, hogy neki ilyet küldjenek.

Na, ezekről kell udvariasan tájékoztatni :) a delikvenseket (miközben a másik ablakban épp felírod őket a Mennyei Élvezet vibrátorgyártó hírlevelére... :)

17

katmandu, 2006. november 30. csütörtök, 09:03 (#)

#15/Tekatana:

Simán a rendőrségre lehetne továbbítani azt a mailt, személyes adatokkal való visszaélés és jogosulatlan kereskedés vagy mittomén milyen címen.
Vagy legalább az ombudsmannak.

18

yaanno, 2006. november 30. csütörtök, 11:15 (#)

Vessetek meg, de én néha nagyon tudom szeretni a spameket - tartalmilag persze, és itt most nem a pr0nra gondolok :) Aki nyitott mondjuk a vizuális költészetre, vagy az "if six monkeys ..." jellegű dolgokra, igazi gyöngyszemekre lelhet. Kifejezetten élvezetes és nevetésre ingerlő spameket is kaptam már, ami az egész napomat feldobta.

Egy drb. szupertitkos spamellenes ötletemet megosztom veletek: ki kell írni a keresőmarketing, vagy goldenblog stb. dologhoz hasonló contestet, amely arról szólna, hogy "nakérem, várjuk a legötletesebb, legszebb, legvalamilyenebb spameket", a beküldőket pedig jól le lehetne nyomozni (tartóztatni, mondjuk a díjátadón :D) - a legjobb benne az, hogy a spammer önkéntesen adatszolgáltat, tehát még ombudsman barátunk se szólhat ellene. Természetesen spamkommandót kell felállítani önkéntesekből (!=police). Már csak azt kéne valahogy megoldani, hogy a "kockafejű" spamkommandósok fejére megfelelő sisakot találjunk ...

19

gargoyle, 2006. november 30. csütörtök, 12:48 (#)

az en kedvencem a viagra professional

najah a hivatasosoknak is kellhet... (:

20

Boca, 2006. november 30. csütörtök, 14:27 (#)

Mértéktartó bosszú lehet még, ha berendelünk a hirdetett szolgáltatásból fizetési kötelezettség nélkül, vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységből, pl. ha nyelvtanfolyamot hirdetnek, akkor mindenképp kérek postán ismertetőt, hagy járjon jól a Posta is.

21

jozsi-9, 2006. november 30. csütörtök, 15:06 (#)

Nem azert tortent, de akar azert is tortenhetett volna:
http://it.news.hu/c.php?mod=10&id=14424

22

Penálen, 2006. november 30. csütörtök, 15:09 (#)

Olvaslak titeket és szerencsésnek érzem magam, ugyanis én egyelőre - és viszonylag rég óta - bőven kezelhető mennyiségű spamet kapok, amik törlése fél perc naponta. Én a védekezés azon módját választottam, hogy egyszerűen nem izgatom magam, rászánom azt a fél percet a törlésre. no, persze, ha majd egyszer beszopok valamit, és jön a napi ezer, majd másképp fogom látni...

Amúgy ismeretlen helyről jövő mélt meg se nyitok, ismerős helyről jövő, de gyanús subjectjűt tózse, élből kuka. Volt olyan hét, mikor magamtól, bnőmtől, illetve apámtól is kaptam pénisznövelő javaslatot mélben - utóbbi márcsak azért is meglepett, mert egyrészt kinek köszönhetem a kis méretet, ha nem apámnak, másrészt nem beszél angolul, ennek ellenére ilyen nyelven jött a mél - legalábbis a subject :)))

23

Penálen, 2006. november 30. csütörtök, 15:16 (#)

jozsi-9,

"a média általában a kéretlenlevél-küldőre lesújtó jogos népharag kontextusába helyezte a történetet. Annyiban nem alaptalanul, hogy a Kusnyir folyamatosan kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat. Két évvel ezelőtt például az akkor távközlési miniszter, Andrej Korotkov zúdított irodájára ezer telefonhívást egy reggel, hogy így bírja rá a bosszantó reklámkampány leállítására."

Na, végre, egy emberszagú lépés a bürokráciáról -figyelj és tanulj, nyugat! :)))

(Ámerikában volt etörténet, ami nekenagyon tetszett: tag úgy vélte, hogy roszul állapították meg az adóját, de vesztett a perben. Bosszúkísérletként az adóját egydolárosokban fizette be.
Az IRS-nél is dolgozik ember, em csak robok, ezt bizonyítja, hogy egy hónamúlva kapott egy értesítéstmiszerint újra átszámolták az adóját, és Tleg kicsit többet számítottak, mint kelleolna és a jogtalan pénzmennyiséget, valami százas nagyságrendű összeget, vissza is fizették.

Egycentesekben.)

24

Penálen, 2006. november 30. csütörtök, 15:18 (#)

(Ennyire rosszul nem írok, a billentyűzetem rendetlenkedik...)

25

Ali, 2006. november 30. csütörtök, 16:24 (#)

(Mély beleéléssel) Ahhaaa... :D

26

sic, 2006. november 30. csütörtök, 17:43 (#)

Engem gyakran hisznek virusnak, még akkor is ha az Subject-be azt irom hogy "apàm ne dobj ki, szeretlek". Talàn nevet kéne vàltoztatnom.

27

katmandu, 2006. november 30. csütörtök, 18:55 (#)

#22/Penálen:
Nem a törléssel van a baj, nálam az Outlook a spamek kb. 99%-át előzékenyen kiszórja, és ha sikerül a SpamAssassint beélesíteni a szerveren, akkor talán ezt is megspórolhatjuk.

Inkább az a tudat idegesítő, hogy itthon is teremnek ugyanolyan bűzhödt alakok, mint "odakint". Valahogy "közel jön" az egész probléma, lehet hogy veszed a kenyeret a boltban, és ott áll melletted az a pattkány, aki teleszórja az inboxodat. Meg a cég, ami komolyan gondolja, hogy az internet egyetlen hatalmas direktmarketing vadászterület.

Ilyenkor valahogy gyorsabban nyílik a rugós fénykard és a napalmszóró a zsebben.

28

Penálen, 2006. november 30. csütörtök, 20:29 (#)

katmandu,
sajnos, rosszindulatú, vagy "csak" mást leszaró emberek sajna mindig lesznek. A neten is mindig lesznek olyan kiskapuk, amiket ezek ki tudnak használni. Ebbe valszín bele kell törődni.

29

sic, 2006. november 30. csütörtök, 21:22 (#)

Az a baj hogy a spam ROI-ja nagyon jo, foleg mert alig kerul valamibe, pl a papirhoz képest. A negativ vetuletrol pedig nincs felmérés, és be kell vallani a memoriànk sem olyan jo hogy alkalomadtàn a "rohadt egy spammelo ez" alapon utasitsunk vissza valamit.
Euh, amig a spam kinyitàsa eléri a 30%-ot, a click 8-at, a retour lehet akàr 1,5 akkor is megéri.

30

katmandu, 2006. november 30. csütörtök, 23:17 (#)

Hát, nemtom, azért az opt-in alkalmazói magasabb megtérülésre számíthatnak (bármit is jelentsen ez), mint az opt-outos tolakodó állatok (főként négylábú emlősök).

Ha opt-in érkezik (nem direktben, hideg címre), abban valahogy becsülöm, hogy próbálja intelligensre venni a figurát.

De amíg nem lesznek szigorúbb törvények, amíg nem lesz köztudatilag is elfogadott, hogy éppúgy nem szórjuk tele a postaládát, mint ahogy nem nyitunk be a szomszédhoz és nem fújjuk fel a hirdetésünket neoluxxal a nappali tapétájára meg a krémszínű olasz bőrgarnitúrára, addig marad az elkeseredett harc.

31

katmandu, 2006. november 30. csütörtök, 23:19 (#)

Lám, a wiki mennyivel tömörebb:
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Opt-in

32

nyami, 2006. november 30. csütörtök, 23:25 (#)

http://images.wikia.com/spam/hu/images/f/fd/Spamkonzerv.jpeg

33

Author Profile Page Kelt, 2006. december 2. szombat, 01:00 (#)

#16 Katmandu
Félreértesz, belőlem sem a vásárló jön ki a "tájékoztatjuk" és az "elnézést kérünk" jellegű spamektől, hanem a népművelő. Mert mi van, ha tényleg nem tudja. (Nem a fenéket.) Nyugtalan lenne az álmom miattuk.

34

sanna, 2006. december 4. hétfő, 11:04 (#)

fn.hu: "az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt azoknak az állampolgári beadványoknak a száma, amelyek magánszemélyek e-mail címeit tartalmazó adatállományok árusításáról szólnak." (Péterfi Attila: fn.hu dec 01.)
csak nem a kispad-kelt-konrád akció hulláma ért oda? vagy a karácsonyi DM-ből lett elegük?

35

kereszt, 2007. január 19. péntek, 16:53 (#)

felhasználva az itt tanultakat decemberben 2 bejelentéssel éltem. az egyikre tegnap postán megkaptam az nhh 3 oldalas határozatát, amelyben tájékoztattak, arról, hogy a feladó céget a vonatkozó jogszabályok miatt elmarasztalják, de mivel ez az első eset ezért csak felhívják, hogy hagyjon fel a spammeléssel. elvileg amúgy 50-500e forintra büntethetik, amennyiben folytatja akkor mintegy súlyosbító körülményként veszik figyelembe, hogy nagy tömegben küldött már korábban spam-et és eszerint fogják megbüntetni.

most reménykedem, hogy a nevezett cég nem csak röhög egyet a határozatot olvasva.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork