Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


SonyEricsson K800i: gigantikus tesztcikk

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2006. november 7. kedd, 12:55 | 127 hozzászólás

Hivatalosan már korábban véget ért a teszthónapunk, de a végén annyi mindent akartunk mondani, hogy bokros teendőink közepette elég sokáig tartott megírni a cikket. Eszpee ragaszkodott hozzá, hogy az eredményt darabolás nélkül tálaljuk elétek, én meg némi vívódás után belementem, mert én is szeretem a rosszindulatú humort.

Következzen tehát, amit a gyakorlati felhasználás során kiderítettünk a telefonról. Igyekeztünk válaszolni a feltett kérdéseitekre is.

Telefonálás

Ezen egyetlen mondatban essünk túl, mert az lenne a furcsa, ha egy mobiltelefonnal nem lehetne telefonálni. A K800i-vel is lehet, ahogy az meg van írva a nagykönyvben és a használati útmutatóban. Még videotelefon funkció is van, kipróbáltuk, működik. Ezt a fejezetet ezért csak kipipáljuk, és a továbbiakban az érdekesebb szempontokkal foglalkozunk.

Rádió- és zenehallgatás (ervin)

Két dolog tántorított el attól a korábbi, évtizedes meggyőződésemtől, hogy a lehető legegyszerűbb telefont használjam, amivel csak telefonálni lehet, de azt egyszerűen és jól.

Az egyik ok az volt, hogy egy ideje igyekszem keveset járni autóval a városi káosz miatt, így menet közben nem tudom az autórádiót hallgatni. A másik pedig az, hogy a Kispadon mobil cikkeket is igyekszünk publikálni, amihez ugye valami megfelelő alkalmatosság is szükségeltetik. Ebben és a következő bekezdésben a K800i két megfelelő funkciójáról fogok értekezni.

Ott kezdem, hogy nem tartozom az iPod-kultusz áldozatai közé. Jóval erősebb bennem a meggyőződés, hogy nem akarok külön kütyüt magamnál hordani minden egyes személyi szolgáltatás kedvéért, mint az a vágy, hogy elegáns fehér drót álljon ki a két fülemből és bármelyik pillanatban meg tudjam hallgatni a 63427 dalból álló zenegyűjteményem bármelyik elemét. Ez a hozzáállás szerencsére megment attól, hogy mp3-lejátszóra költsek, attól meg pláne, hogy még megfizessem az Apple-luxusadót is.

Így esett, hogy telefon az óra után a zsebrádió és az mp3-lejátszó létjogosultságát is megszüntette, legalábbis számomra. Sőt, részben ugyanez történt a fényképezőgéppel is, de erről később.

A K800i rádiója egyszerű, magától értetődő, az állomások kényelmesebben programozhatók, mint a K750i-n voltak. Az új modell jobban teljesít a vonatteszten is: míg az előd a mozgó vonaton néha eléggé keservesen küzdött az állomás megtartásával, addig az új telefonon soha nem észleltem ilyen problémát. Ez persze csak a gyakorlati tapasztalat; könnyen lehet, hogy technikailag ugyanaz a rádiómodul van a két telefonban. A fülhallgató szolgál antennaként is, enélkül a rádió nem is hallgatható, a telefon ilyen esetben "Nem nyert"-jellegű üzenetet ír ki.

A zenelejátszóba annyi mp3-at tölthetünk, amennyi a kis memóriakártyára ráfér. A K800i új kártyaformátumot alkalmaz: az M2 egyszerűen elképesztő. Olyan pici, hogy ha nem figyel az ember, szó szerint kifújja a kezéből a szél, de még a saját köhögése is. Íme, egy összehasonlító ábra az eltelt években általam használt 1GB-os kártyaformátumokról, közel életnagyságban:

1 GB-os memóriakártyák

A telefonba épített zenegép művész, album és dal szerint is listázza és lejátssza a számokat, illetve saját playlistek is létrehozhatók. Megjegyzi a legutóbb játszott dalt, vidám kis hangszínszabályzója van, tud ismétlést és véletlenszerű lejátszást is, és korrekt basszust nyom ki a kis fülhallgatókba., ami ilyen méretben nem elhanyagolható szempont, ha nem akarjuk a zenéinket egércincogós verzióban hallgatni.

Mindent egybevetve, teljesen elégedett vagyok ezzel a funkcióval, amire nekem kell, azt maximálisan hozza, 1 gigás kártyával viszonylag ritkán kell cserélnem a zenéket, hogy ne unjak rájuk. Amikor zenét hallgatok a vonaton, és közben az imént készített fényképet töltöm föl egy kispad-cikkbe e-mailen, az órára pillantok és kéjesen gondolok arra, hogy mindezt egyetlen kütyüvel meg tudom ugrani.

Fényképezőgép (ervin)

A SonyEricsson K800i a fényképezés területén mutatja messze a legtöbb újdonságot, mind a saját verzió-elődjéhez, mind pedig a korábban általam látott más telefonokhoz képest. Nem tudom eldönteni, hogy egy kamerás telefon esetén ez most dicséret vagy kritika inkább. Fölfoghatjuk úgy, hogy akkor a telefonálás terén viszont kevesebb az újdonság, na de úgy is, hogy mivel az alaptelefonálásban már nem nagyon lehet újat hozni, legalább ott odatették magukat, ahol még volt hová.

Kezdjük a verdikttel: ez a telefon egyik legjobb része. Egy teljesen korrekt 3 megapixeles gép. Amennyiben valakinek nem hiányzik a zoom, és a point-and-shoot kategóriában sokan vannak ilyenek, akkor a jövőben nyugodtan ellehet ezzel, nem kell még egy fényképezőgépet is magával vinnie. Nálunk, a kispados fotoriporterkedéshez szintén teljesen bevált, illetve mindketten fotózunk vele a saját fotoblogunkra is.

Telefonról lévén szó, meglepett, hogy mennyi beállítás elérhető rajta. Sorolom: felvételi mód, motívumprogramok, képméret, képminőség, élességállítási mód, vaku, önkioldó, effektek, fehéregyensúly, fénymérési mód, zárhang, időbélyegző, mentési hely és fájlszámozás. Ezek mind állíthatók, és valóban működnek is, az egyes beállítások között nemcsak elméletben van különbség.

Fényképezési gyorsbillentyűkAz egyes opciók egy menünk keresztül is elérhetők, de sokkal elegánsabb és egyszerűbb gyorsbillentyűkön keresztül szabályozni őket - ezt a telefon azzal szolgálja ki, hogy az egyik gomb megnyomására egyszerre megjeleníti a képernyőn, hogy melyik beállítást melyik gombbal érhetjük el, így nem kell fejből megjegyeznünk a dolgokat, hanem csak előhívni ezt a kis segítő térképet.

A legfontosabb persze a képminőség. Sok telefonos képet láttatok itt a Kispadon a tesztidőszak alatt, így nem a levegőbe beszélek, amikor azt mondom, a képek jók. Az autofókusz elég megbízható, ez az alapja mindennek, hiszen ettől lesz éles a kép. A makró funkció is teljesen a helyén van, néhány centiről tűéles képet készít. Mindennek egyetlen feltétele van: legyen elegendő fény. Sötétben is használható a kamera, hiszen van éjszakai beállítás és önkioldó, hogy ne mozduljon be az exponáláskor, de készüljünk fel arra, hogy a színek itt már eléggé kreatívan alakulnak. Továbbá van egy érdekes jelenség, de csak néhányszor fordult elő, és egy ideje nem tudtam reprodukálni: nagyritkán elég bénán elmossa képeket bármilyen fényben, olyankor mintha a beépített zajmentesítő algoritmus (ha van ilyen) kapna epilepsziás rohamot.

A K800i-t blogtelefonként is reklámozzák. Ez annyit jelent, hogy kívánságra automatikusan létrehoz egy eléggé megjegyezhetetlen nevű blogot a Bloggeren (sajnos, a nevet nem találhatjuk ki mi, hanem ő eldönti helyettünk), és a továbbiakban oda tölti föl a készített képeinket, ha mi is úgy szeretnénk. Aki nem akar bíbelődni a blog adminisztrációjával, de szeretné mutogatni az ismerőseinek a képeit, annak ez is teljesen korrekt megoldás. Mi inkább a beépített e-mailen keresztül töltöttünk föl képeket a Kispad-cikkekhez, illetve nemsokára jön az Opera Mini új verziója, amelyik már tudja majd a képfeltöltést, így nemcsak az automatikus blogra lehet hagyatkozni, több más lehetőségünk is van.

Utoljára hagytam a videofelvételt, és nem véletlenül: ahogy a Kispadon is láthattátok, a videó még mindig gyerekcipőben jár. Élménycikkekre alkalmas ugyan, főleg, ha nincs komoly mozgás a képernyőn, de semmiféle komolyabb minőségre ne számítsunk, főleg ahhoz képest nem, hogy milyen első osztályú állóképeket készít a telefon.

Connectivity (eszpee)

Első ránézésre a mindennel és mindenkivel kapcsolódás széles tárházát kínálja a gép: ott figyel a dobozban az USB kábel, a telefonban meg az infra és a bluetooth is. Az első kettőre nem is vesztegetnék sok időt, mennek, bár az USB kapcsolatról lesz még egy-két keresetlen szavam nemsokára, de előbb a bluetooth, lévén - szégyen, nem szégyen, mindegy - nekem ez volt az első találkozásom ezzel a technológiával. Lelkesen be is ruháztam rögtön egy BTech USB-s bluetooth adapterbe, amivel kezdetét vette egy közel kétórás küzdelem.

Az adapterhez adott csodaszép "BlueSoleil" nevű program telepítése sem volt egyszerű, de a java még hátravolt. Mégis, rádiókommunikációs doktori disszertáció nélkül mit lehet erre a kérdésre válaszolni?

what?!

Persze, Yes, mégis, mit mondhatnék? Csak tudja, mit akar. Legalább azt, mert ha valami történik, arról csak homályos elképzelései vannak:

hmmm

Bár ezt már a Windows adta. Szóval kékfogú tapasztalataim nem a legjobbak, de mostanra már összecsiszolódtunk. Nem úgy, mint azzal a fránya USB kapcsolattal - de erről már a fentiekkel szemben a telefon tehet. Két üzemmódban lehet használni gépre kötött K800i-nket: Phone Mode-ban, amiben szinkronizálástól kezdve fájlátvitelen át modemig minden funkciót elérünk, illetve File Transfer Mode-ban, ami - gondolom - rendszerfrissítésre szolgál, és kiválasztásakor újraindul a telefon, lekapcsolódik a GSM hálózatról, és semmilyen egyéb funkciója nem használható, még a memória bővítésére szolgáló kártyát sem érhetjük el. Kábeleltávolítás után ismét restart, és csak ezután lehet újra használni a telefont.

A nap kérdése: melyik kapcsolati lehetőségen áll a kurzor, alapesetként, az USB kábel rádugásakor? Persze, hogy a File Transferen. Ráadásul ha az 1-2 másodpercre megjelenő "Charging" felirat leokézásával pont úgy érkezünk, hogy már épp eltűnik, azzal indítjuk is a File Transferhez szükséges fent részletezett procedúrát. Egyszer majdnem földhöz csaptam emiatt.

Ezeket a bosszúságokat leszámítva a cucc rendesen szinkronizál Outlookkal, saját Explorer-szerű filekezelőjében mozgathatunk, törölhetünk, átnevezhetünk fájlokat, stb, stb, a szokásos elvárható köröket hozza, ahogy kell - végül is ez is megbecsülhető, pláne egy Nokia PC Suite után.

Q&A a kérdéseitek alapján (eszpee)

Lássuk a hozzászólásokba érkezett kérdéseket, mégpedig az összest, ha már ilyen gigantikus lesz egyébként is ez a cikk.

robi: "ha tud 3g-t, akkor kipróbálnátok az ssh-t rajta keresztül (mmint modemként), merthogy gprsen borzasztó, edgen rossz, 3g?"
Tud 3G-t, midpssh-t próbáltam, de az istennek se sikerült működésre bírni, így sajnos sebességet se tudok mondani.

CsasZ: "gyári csomagban mekkora memóriakártyát adnak hozzá?"
Úgy tudom semekkorát se. 80 mega körüli saját memóriája van, meglepően sokáig elég.

CsasZ: "mennyibe kerül 1 vagy 2 GB kártya (valami új formátum van persze...)?"
Jelenleg 1 gigás a legnagyobb M2 (igen, új formátum, lásd fent), de azt se lehet nagyon kapni sehol - ha igen, húszezer forint körül van, ami várhatóan gyorsan esni fog.

CsasZ: "meddig bírja átlagos használat mellett az aksija (kb. napi 1 óra beszélgetési idővel)"
Nem beszélgetek naponta egy órát, de rengeteget webezek, rádiót vagy mp3-at hallgatok, így 2-3 nap max.

Adi: "hogyan fog ez a telefon kinézni és mennyire lesz működőképes 3,5 éves használat után?"
Nem tudom.

NagyGa1: "Van-e gyors fájlmásolási lehetőség? A SE 810i-n a leggyorsabb az USB2.0 "kompatibilis", de 1.0 sebességű csatoló, ami megy mondjuk úgy 500KB/seccel."
Ennél gyorsabb úgy érzem a 800-ason sincs.

NagyGa1: "Van-e már ebben Symbian?"
Nincs.

NagyGa1: "Van-e lehetőség több különböző nyelvű prediktív bevitel használatára?"
Igen, és teljesen jól működik is, egy apróságot vettem csak észre, hogy mintha nyelvenként tárolna különböző saját szó listát, de ezzel azért együtt lehet élni.

NagyGa1: "Shortcutot lehet-e az Applications alatti alkalmazásra direkt rakni?"
Sajnos nem, engem is zavar.

carl'os'x: "telefonalni lehet vele?"
Igen.

nyelv-ész: "Tud-e olyat ez a csodatelefon, hogy a telefonkönyv bármely bejegyzését elküldöd SMS-ben (text és/vagy vCard formátumban), illetve infrán/BT-on átküldi-e másik telefonba? Mennyire kompatibilis ilyen téren nem SE gyártmányokkal?"
Igen. Egy régebbi nokiával teszteltem, az infrás átvitel jól működött.

nyelv-ész: "Ugyanez a küldés pl egy PDA-ra hogyan működik?"
Nincs működőképes PDA-m, de gondolom az infra ott is megy.

nyelv-ész: "Szinkronizálható-e a naptára Lotus Notes, Outlook, és egyéb ilyen programokkal?"
Outlookkal próbáltam, azzal szépen ment, Lotus nincs a házban.

nyelv-ész: "Van-e limit a naptárbejegyzéseket illetően? Ha igen, mekkora ez a limit?"
Nem tudom.

nyelv-ész: "Ébresztés működik-e kikapcsolt állapotban? Hány időpont adható meg?"
Igen, öt.

nyelv-ész: "Lehet-e valamelyik gombra saját egyéni menüt készíteni? Azaz összeválogathatom-e a leggyakrabban használt menüpontokat?"
Igen, de (lásd fent) nem korlátlanul.

nyelv-ész: "Korábbi cikketekben elhangzott, hogy ez egy "blogtelefon"? Magyarra fordítva ez mit jelent? Milyen extra funkció támogatja a blogolást?"
Blogger engine-be azonnal tud postot küldeni. Részletek feljebb.

Adi: "Közben eszembe jutott még egy kérdés: mennyire működik ez a telefon együtt szabad PIM-szoftverekkel?"
Sajnos nem tudtam tesztelni, épp pár napja próbálkoztam egy Ubuntu livecd-vel, csúfos kudarc volt, alkalomadtán megírom - de lehet, hogy előbb adok neki egy rendes installnyi esélyt.

Ennyi volt az író-olvasó fórum, persze további kérdések is jöhetnek a hozzászólásokban, ugorgyunk.

Játékok és alkalmazások (eszpee)

Az a tézis, hogy a telefon telefonálásra van, már régóta nem áll - részemről hála istennek. A K800i-hez is - bár nem Symbianos oprendszere van - azért elég sok Javás cucc letölthető hozzá. Nálam eddig a következők váltak be:

Opera Mini: Erről már áradoztunk, és lelkesedésünk azóta is töretlen: a gyártónként különböző fapados böngészők helyett letett az Opera egy olyan megoldást az asztalra, ami egyrészt azokon a telefonokon is megy, ahol eddig max. a WAP jelentette az internetet, másrészt több kört rávert a versenytársakra. A K800i saját böngészőjét is nagyjából egyszer használtam, az Opera Mini letöltésére, így érdemben nem tudok mit mondani róla.

Orosz hackelt Opera Mini: Igen, van ilyen is, és persze, hogy még jobb, mint az eredeti. A letöltés kicsit kalandos oroszul nem tudóknak, valamint az egész még az 1-es családra épül, de a feature-lista meggyőző: elforgatható megjelenítés, beállíthatóan állandó kapcsolat (az eredeti minden lekérésnél új kapcsolatot épít, ez roaming közben, amikor 10 helyett 100 KByte-okban mérik az alapdíjat, különösen drága mulatság), tabok (windownak hívják, mindegy végül is), file mentése, stb. Elég meggyőző, egy dolog miatt nem használom rendszeresen: valahogy nem lelkesedem azért, hogy egy hackelt programnak adjam meg a GMail jelszavam...

IM+: Ami a Miranda vagy Trillian Windowson, az az IM+ mobilon. Egy felületen MSN, Yahoo!, AOL, ICQ, Google Talk és Jabber alapú chat - átalánydíjas csomaggal olcsóbb, mint az SMS, bár lassabb is annyival. Valójában annak ellenére, hogy fizettem is érte, sokat nem használtam élesben, két alkalomra emlékszem: egyszer egy brutálisan hosszú vonatozást túlélésében segített, egyszer pedig úgy kellett valakinek jeleznem a várható késésem, hogy nem tudtam az illető telefonszámát, csak fent volt a kontaktok közt ICQ-n.

Google Maps Mobile: elég lassú, elég sokat töltöget le, de egyrészt ingyen van, másrészt az egész világ műholdképe a zsebünkben - megfizethetetlen. Az utcaneves térkép pedig jól jött már párszor, bár utolsó pillanat történő helykeresésre inkább ne használjuk.

A készülékhez adott cuccok közül a Tennis Multiplay bluetooth-on keresztül már bizonyítottan legalább fél órára jó szórakozás, a FaceWarp nevű alkalmazás pedig, ahol a gép által készített portrékat lehet mindenféle vicces formára torzítani szintén hoz legalább ennyi időt, egyetlen feltétele, hogy legalább alapszinten részeg társaságban kell bemutatni.

Összehasonlítás a K750i-vel (ervin)

Nem feltételezzük, hogy az előző modell, a K750i tulajdonosai közül sokan lecserélik telefonjukat az új típusra, mint ahogy valószínűleg a SonyEricsson sem őket tartotta a K800 fő célcsoportjának. Ennek egyszerű oka van: a K750 maga sem túl régi, ráadásul teljesen jó telefon. Mivel azonban én történetesen pont ezt az utat jártam végig egy fél éven belül, miért ne vetnénk egy összehasonlító pillantást a két készülékre?

SonyEricsson K750i és K800i

Az első meglepetés a méret terén adódik. A K800 mindegyik dimenzióban terjedelmesebb készülék, mint az elődje. Ekkora különbségre a reklámfotók alapján nem számítottam. A hosszirányú többletet érteni vélem: a nagyobb kijelző és a videobeszélgetéshez szükséges, második kamera beépítése elegendő oknak tűnik. A többi irányban tanácstalan vagyok, elvégre a szoftver mégse lehet vastagabb az új modellben.

A K750 külcsínjéről és borításáról ez év februárjában, amikor megvásároltam, a maximális elismerés hangján nyilatkoztam. A K800-at látva azonban anélkül felülvizsgáltam a nézeteimet, hogy ez eredetileg szándékomban lett volna. A régebbi modell most korrektül összerakott alapmegoldásnak tűnik, az új verzió pedig szándékosan elegánsra tervezett felsőbb kategóriás kísérletnek.

A kijelzők között pixelszámban nincs egetverő különbség. A kijelzés érzékelhető minőségében azonban a K800-as jóval előbbre tart. A színek szebbek, a képek élesebbek, az ikonok szofisztikáltak, kvázi-számítógépszerű az élmény.

Mindkét modellnek vannak előnyei a másikkal szemben. Nézzük ezeket sorjában.

A K750 lekerekített, kisebb formája révén hordozhatóbb, és egy kisebb zsebben is kín nélkül elfér. A készülék hátoldalán elhelyezett fényképezőgép-objektívet ugyan mindkét modellen fedél védi, ám a K750 esetében ez remekül a készülék vonalába simul, így valóban elláthatja a feladatát, míg a K800 esetében a fedél egy bénácska, kiálló alkatrész, amelyre szerintem külön vigyázni kell és a telefon is feleslegesen vastagabb tőle. A K750-ben van azután egy korrekt zsemblámpa funkció is, amely sokszor meglepően praktikusnak bizonyult, például amikor a sötétben leejtettem valamit, vagy egy zárba kellett kulcsot illeszteni, és segítségképpen nem a képernyővilágítással kellett szerencsétlenkednem. Ezt a funkciót sajnos kivették a K800-ból, nagy kár érte.

A K800 a maga részéről többet tud és elegánsabb, mint elődje. Ekkora és ilyen minőségű képernyőn már egészen kényelmesen lehet feedeket olvasni vagy böngészni, úgyhogy romba dőlt az a korábbi álláspontom, hogy a mobil internetezés egy geekes hülyeség, amire értelmes embernek egyszerűen nem lehet szüksége. Az új készülék egyik legtöbbet fejlesztett része a fényképezőgép, ami ennek megfelelően sokkal jobb, mint a K750-é. Nagyobb a felbontása, a beállítási lehetőségei versenyeznek egy kisebb kameráéval, a billentyűs shortcutok rendszere és kijelzése nagyon ügyes. További előny lehet a K800 többet tudó böngészője és beépített RSS-olvasója, de bevallom, én mindkét telefonon remekül elvagyok az Opera minivel és az azon használt mobil Bloglines-zal. Végül a K800-on külön gombbal elérhetők az éppen futó és telepített alkalmazások, ami a mindennapi használat során okos megoldásnak bizonyult.

A végére hagytam a két készülék közötti legrafináltabb különbséget, ami egyértelműen marketingjellegű. Egyszerűen irigylésre méltó, ahogy a cég designerei úgy tudnak előállni egy új készülékkel, hogy az tuti elavulttá tegye az elődjét. Mint mondottuk, semmi baj nincsen a K750-nel és semmi igazán extra nincsen a K800-ban, ám az utóbbival töltött néhány nap után a régebbi modell mégis ósdinak tűnik. El nem tudom képzelni, hogyan csinálják, mindenesetre ügyesek.

Rádiós headset (eszpee)

fülbevalóA készülékhez kaptunk tesztelésre egy "HBH-DS970" fantázianévre hallgató "Sztereo Bluetooth™ Headset"-et, ejtsünk hát pár szót erről az újabb darabról is.

A cucc felsőbbrendűsége nyilvánvaló: a legtöbb bluetooth headsettel szemben egyrészt sztereo, másrészt hívás esetén a saját kijelzőjén mutatja a hívó nevét. Ezzel nehéz vitatkozni - kár, hogy a jó tulajdonságok itt nagyjából ki is merülnek. Nem tudom, hogy a bluetooth adatátviteli sebessége korlátozza-e a hangminőséget - bár kétlem, elvileg 723 kbit/sec-nek ha mindenre nem is, de hangátvitelre bőven elégnek kéne lennie. Itt viszont valami nagyon nem sikerült: míg a lejátszott mp3-ak a drótos headseten hallgatva teljesen élvezhetőek, itt pocsékul szólnak: a mélyek teljesen eltűnnek, az egésznek nagyon Sokol-hangulata van. Rádióhallgatásra meg sajnos nem alkalmas, hiányzik az eltűnt drót, mint antenna - nem is engedi a telefon kipróbálni, valószínűleg tudja az eredményt.

Jó lehet viszont szöveges podcastok hallgatására, illetve sajnos tényleg nagyon nagy királyság a hívókijelzés, és mi tagadás, jól is néz ki a darab, így egyértelmű verdikt helyett csak annyit tudok megállapítani: megvan a célközönsége a cuccnak.

Ennyi volt hát a tesztünk, ha kihagytunk volna valamit, jöhetnek a kérdések, igyekszünk legjobb tudásunk szerint válaszolni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (127)

1

Penálen, 2006. november 7. kedd, 13:51 (#)

Szép leírás, és, ami fő, szinte teljesen értettem is. Sajna annyira hozzászoktam a P900-asommal a stick használatához, hopgy nehezen szoknék vissza a joystickre, amit viszont ugyanúgy imádtam az előző telefonon. Láttam Ervin kezében a teflont többször is, a képernyője gyönyörű, a fényerő, a font/képélesség nagyon ott van.
Egy kérdés: mekkora a beszélgetési hangereje a hanxórójának? Én anno azért vettem flipes telefont, mert az előző már túl kicsi volt, kisebb zajban is már vagy a fülemtől, vagy a számtól volt túl távol a teflon, vagyis vagy én nem hallottam, mit mond a másik fél, vagy ő nem, amit én. A flipes megoldás ezt, ugye, tökéletesen kiküszöbölte, lévén így egyszerre ért a fülemig és a számig :) szal, a kérdés: lehet normál városi zajban (zsúfolt utcán, buszon, metrón menet közben) rendesen teflonáli vele? Illetve: metrón mennyire érzékeli a térerőt? Mint tapasztaltam, ez is erősen készülékfüggő tud lenni (sajna véletlenül töröltem, de volt egy fényképem, az én korai SE-m és az asszony akkori Siemense egymás mellé rakva egy metrómegállóban, mindkettő pannon, a SE-n nulla térerő, a Siemensen jó háromnegyednyi...).

A Face wrapet a saját arcommal láttam kipróbálva, mit mondjak, meggyőző volt :)

Szl, összességében először éreztem úgy, hogy egy nem flipes teflon komolyan elgondolkodtat, bár egyelőre még mindig a P900-asom updatejét, a P990-est tartom fókuszban (pláne, ha azon is van sakk :))). Ha mégsem azt, akkor viszont elgondolkodom, mert nekem alapvetően bevált a SonyEricsson.

2

Author Profile Page eszpee, 2006. november 7. kedd, 13:56 (#)

Penálen, nézzük csak:

- "lehet normál városi zajban (zsúfolt utcán, buszon, metrón menet közben) rendesen teflonáli vele?"

sorban: igen, igen, nem. bár én még nem találkoztam olyan telefonnal, ami túlkiabálta volna a száguldó metrót.

- "metrón mennyire érzékeli a térerőt? "

webezni szoktam vele metrón. egy-két kivételtől eltekintve mindig ment, a kivételeknél meg gyanúsan egy állomás elejétől végéig nem látott hálózatot, így gyanakszom az adó hibájára.

Ingyenes Java sakk meg van minden telefonra. :)

3

c300ers, 2006. november 7. kedd, 14:09 (#)

re: Q&A a kérdéseitek alapján
k500i+pgsm "3g" -vel használom a midpssh-t és szerintem teljesen jó, ircelni irssiből simán lehet vele

4

Author Profile Page eszpee, 2006. november 7. kedd, 14:31 (#)

én most újra ránéztem a midpssh-ra, és megint nem megy, annak ellenére, hogy a készülék a támogatottak listájában van. biztos bennem van a hiba.

5

Author Profile Page CsasZ, 2006. november 7. kedd, 17:22 (#)

Kösz a folyamatos tesztet, engem segített a választásban :)
Igaz, hogy egy fapadosabb 6233-as lett a döntés, de ennek csak az eltérő igény és ár az oka. Majdnem ugyanazokat a funkciókat tudja, itt-ott bénábban, cserébe olcsóbb maga a telefon és az 1 GB microSD kártya is :)).

6

Author Profile Page CsasZ, 2006. november 7. kedd, 17:29 (#)

Ja, még valami. Amennyire én tudom Bluetooth-t nem kell instalállni Windows XP-re, el kell dobni az összes CD-t a francba, bedugni a kütyüt és használni. Windóz felismeri.

7

Author Profile Page eszpee, 2006. november 7. kedd, 17:39 (#)

CsasZ, köszi, ki fogom próbálni majd.

8

robi, 2006. november 7. kedd, 18:09 (#)

thx a választ, bár amikor ssh-t írtam, nem gondoltam volna, h a telefonon fogod kínozni magad :) 3g modemként gondoltam, bár, ahogy írjátok, ott esetleg a bluetooth lesz a szűk...

9

Author Profile Page eszpee, 2006. november 7. kedd, 18:20 (#)

robi, aha, értelek. 3G modemként használva (USB kábellel) tényleg szinte lobog a hajam a szélben, olyan gyors - a hóvégi mobilszámlánál meg égnek áll, mert pillanatok alatt el lehet webezni többtucat megát.

10

Penálen, 2006. november 7. kedd, 19:07 (#)

eszpee,
köszi a válaszokat.

(A P900-on még az épp érkező metró mellett is hallható a hívott fél - általában :)

11

katmandu, 2006. november 7. kedd, 19:44 (#)

Kösz az érdekes, tanulságos összefoglalót. Egy dolog érdekelne még (elsiklottam felette vagy nincs is), a hangvezérlés/hangtárcsázás.

Régebben ez elég felkapott feature volt más telefonoknál, és lehetett tetszőleges élőszót rendelni az egyes telefonszámokhoz (így elég volt ráförmedni a telefonra, hogy "Anyuci" vagy "Tibimobil"), illetve lehetett (angolul) a számokat kiejtve tárcsázni.

Ez a dolog megszűnt létezni a mobil világban? Vagy csak pár drágább modell tudja?

12

Author Profile Page eszpee, 2006. november 7. kedd, 20:25 (#)

katmandu, nem, van itt is hangvezérlés, ha jól emlékszem - engem ugyanis nem kapott fel a feature akkoriban sem.

13

katmandu, 2006. november 7. kedd, 21:20 (#)

Eszpee, köszi az infót, megnyugtattál - én azért kedvelem a hangvezérlést, mert eszembe juttatja a Május 35-öt :)

14

Penálen, 2006. november 8. szerda, 00:41 (#)

Anno én is bepróbálkoztam az első hangvezérlést kínáló mobilommal, de gyorsan felhagytam vele, mert kicsit paranoiás érzésem volt tőle, hogy a mobilommal beszélek :)

15

Author Profile Page CsasZ, 2006. november 8. szerda, 09:21 (#)

Szerintem a hangtárcsázás fontos. Mivel a Nokia és SE a világ legidiótább telefonkönyveit készíti, ezért a billentyűkre kirakott 7 db. speed dial mellett a hangfelismerés marad az egyetlen kényelmes út arra, hogy kikeressem a 400 kontaktból azt, akit hívni akarok. Nagy pozitívum, hogy a Nokia megoldotta, hogy az összes név hívható hanggal és nem az én hangomról vesz rögzítéshez mintát, hanem a teljes telefonkönyvből gyárt(?) fonetikus adatbázist. Ezt lehet, hogy ténylegesen le is gyártja, mert a telefon "beszélt" nyelvének váltása után egy darabig nem lehet hangtárcsázni, gondolom újradarálja a mintákat. A saját TTS-ével ki is ejti a neveket, lehet szórakozni, hogyan ejti angolul a magyar szavakat :))
Egyébként szánalmas, hogy egy 5-6 éves Alcatel telcsi több featuret mutat telefonkönyv témában, mint egy mai Nokia...

16

Penálen, 2006. november 8. szerda, 12:09 (#)

CsasZ,
persze, aki rendszeresen sok számot hív, annak nagyon el tudom képzelni, hogy fontos és praktikus a hangtárcsázás, főleg, mondjuk, ha sokat telefonál kocsiban, kihangosítóra tett teflonról.
Nekem azonban tényleg elég az esetek jó nagy részében a gyorsbillentyűkre rakott 9, szám - sőt, most épp 2 hely még üres is - a többit tényleg túl ritkán hívom ahhoz, hogy nagyon gond legyen az alkalmankénti telefonkönyv-böngészés (ami, amúgy sztem elég praktikusan megoldott dolog a P900-ason)

17

Author Profile Page ervin, 2006. november 8. szerda, 15:39 (#)

CsasZ, ne csigázz, mit tudnak azok az Alcatelek telefonkönyvileg? Nekem sose volt olyan, legalább utólag hadd sajnáljam egy kicsit. :)

18

dafke, 2006. november 8. szerda, 16:32 (#)

Te jó ég, most hallottam meg egy TVreklámból félfüllel a kispad szót, megyek ellenőrzöm a csapot ..
:)

19

Author Profile Page ervin, 2006. november 8. szerda, 17:35 (#)

dafke, köszönjük szépen a megerősítést, ezek szerint jó úton járunk. :D

20

nix, 2006. november 8. szerda, 18:19 (#)

"elvégre a szoftver mégse lehet vastagabb az új modellben" :DDDD

nyelv-ész: "Tud-e olyat ez a csodatelefon, hogy a telefonkönyv bármely bejegyzését elküldöd SMS-ben (text és/vagy vCard formátumban), illetve infrán/BT-on átküldi-e másik telefonba? Mennyire kompatibilis ilyen téren nem SE gyártmányokkal? Ugyanez a küldés pl egy PDA-ra hogyan működik?"
Én a K750i-ről tudok nyilatkozni, az a teló egy bejegyzést SMS-ben/MMS-ben/infrán/bluetoothon, vagy az összes bejegyzést infrán/bluetoothon el tudja küldeni. Rém kényelmes volt az régi Alcatelemről átküldeni infrán egy Sony Clié-re a bejegyzéseket (egyesével), aztán a teljes telefonkönyvet bluetoothon a K750i-re, onnan szintén teljes telefonkönyvet bluetoothon a PC-re, infrán pedig egy Psion RevoPlusra. Éreztem az Erőt. :) Sőt, azt meg tudtam csinálni, hogy a Psion kábelét otthonhagytam, de bluetoothon felküldtem a telepíteni kívánt programot a K750i-re, onnan pedig infrán a Revora... olyan szép volt, ahogy problémamentesen ment, hogy majdnem sírtam. ;)
Nem hinném, h a K800i kevesebbet tudna connectivity terén.

21

goldenAXE, 2006. november 8. szerda, 18:35 (#)

A nyelvenkénti saját t9 szótárnak szerintem van értelme, hiszen rengeteg átfedés lenne, és mondjuk bedobálna egy csomó angol szót, amikor magyarul akarok írni. hm?

És én sem fogok váltani a k750-ről. Egy darabig még. A zseblámpa elhagyása pedig tényleg égbekiáltó bűn.

22

Author Profile Page CsasZ, 2006. november 8. szerda, 22:11 (#)

Ervin, az Alcatelről:
2000, azaz az 501-es modell óta ezeket tudják. Lehet, hogy többet is, én a 715-t 3.5 évig használtam, nem tudom milyenek az újabbak. Szóval:
+ létre lehet hozni tetszőleges számú telefonkönyv csoportokat - Nokia 6230 nem tudja ezt a luxust 4 évvel később, legyen a usernek elég 5 predef csoport. A csoportokat egyébként _semmire_ nem használja a 6230 legfeljebb külön csengőhangot rendelhetsz hozzá.
+ az Alcatel külön tab-okon listázza a saját csoportokat, a teljes telefonkönyvet és a SIM kártyát, gyorsan tudsz szűrve listázni és keresni.
+ minden egyes tabon megjegyzi az utolsó kikeresett számot (kurzorpozíciót), vagyis ha kikerestél egy kontaktot egy csoportból, akkor a következő alkalommal nem kell keresni, azonnal ott vagy rajta, ha belépsz a telefonkönyvbe, illetve az egyes csoportokhoz.

Voltak persze hülyességei is, nem lehetett csak az első betűre keresni és utána kiválasztani az S betűsek közül azt, akit keresel. Ezzel rákényszerített, hogy csoportosítsd a kontaktokat, hogy ne együtt legyen a sok azonos kezdőbetűs...
Lehet, hogy hülyén hangzik, de elég kényelmesebb volt.

23

Author Profile Page ervin, 2006. november 8. szerda, 22:31 (#)

köszi!

24

Ali, 2006. november 9. csütörtök, 12:17 (#)

Az Index megint lemaradt a Kispad mögött a maga megatesztjével. :D

A spirálfüzet apoteózisa (Nokia E61)
http://index.hu/tech/mobil/e61061103/

25

Author Profile Page eszpee, 2006. november 9. csütörtök, 13:14 (#)

Plusz végkövetkeztetésében meg örömmel látom, hogy itt egy újabb megtért ember, lásd az ideális szervező sorozatot:

http://kispad.hu/mt/mt-search.cgi?search=ide%C3%A1lis+szervez%C5%91

26

Boca, 2006. november 9. csütörtök, 14:54 (#)

Csasz (6), tudod, vagy próbáltad is?
Amennyire én tudom, esete válogatja. Ha a BT kütyüd nem a MS stackjén keresztül kommunikál, kell a saját driver. Meg valami olyasmi is van, h a windowsba épített BT driverjében a BT 7 szolgáltatása közül csak 3-at implementáltak és a szinkron épp nincs köztük.

27

Author Profile Page CsasZ, 2006. november 9. csütörtök, 15:25 (#)

Boca, igen próbáltam. Felraktam azt az idióta szoftvert, nem ment semmi. Szólt a haverom, hogy nem kell, letöröltem a francba, aztán egyből működött.
Közben szereztem még egy kütyüt, hogy otthon meg cégnél is legyen BT. Haver magyarázta, hogy itt a dobozban a minidisc, rajta a meghajtónak a driverbigyója. Megértően bólogattam a jóemberre, aztán a kacatokat behajítottam a szekrénybe, bedugtam a kütyüt és láss csodát ez is működött. Mindkét adapter tök régi, az egyik ránézésre megvan vagy 3 éves is.
Az UP cikk gecijó. Szegény embernek mondjuk elmondhatná valaki, hogy nem az E61 cseréli fel a kereszt és vezetékneveket áttöltésnél, hanem minden idióta Nokia telefon, amit 2006 előtt gyártottak. Az E61-ben végre kompatibilisen kezelik minden civilizált eszközzel, ezért borul meg a Nokia vs. régi Nokia szinkron.

28

nyelv-ész, 2006. november 10. péntek, 09:35 (#)

ervin, eszpee, köszi a kimerítő tesztet.

Sajnos a SE marketing akciója, miszerint a kispad bloggerei fognak engem a készülékük megvételére ösztökélni, sikertelen :)
Számomra a Lotus Notes naptár szinkron fontosabb a rádió- vagy mp3-hallgatásnál, pláne a fényképezésnél. Ennek ellenére kiváló készüléknek tűnik, és ha munkáltatóm neaggyisten holnap a Notes Outlookra cserélése mellett dönt, már rohanok is venni egyet...

29

mustar, 2006. november 15. szerda, 15:15 (#)

OFF:
milyen windows téma/hack/akármi, amivel így néznek ki az ablakaid?

30

Author Profile Page eszpee, 2006. november 15. szerda, 15:34 (#)

mustar, már más is kérdezte, lehet, hogy bővíteni kéne a tudnivalók oldalunkat? :)

http://kispad.hu/torokgeek/200611/frissito-frissites.html#c6

31

Nem Tom, 2006. december 9. szombat, 23:18 (#)

Boldog tulaja vagok K800i telómnak...
perverz akartam lenni és mobil MSN-re vágyom...
töltöttem egyet de nem megy..tipp??
előrre is THX
NemTom aki télleg nem tamás

32

Author Profile Page eszpee, 2006. december 10. vasárnap, 11:50 (#)

Nem Tom: tuti tippem van, csak neked: olvasd el a cikket, amihez kommenteztél! :)

33

kulcsjeti, 2006. december 21. csütörtök, 19:05 (#)

Gondolom ez nem tul érdemleges de msot KArácsonyra kaptam egy ien telót és mig égtem a vágytól hogy megkaphassam addig ezen a linken éltem:) tesztelőknek javaslom...:D jó ksi próba egyebkent a sonyericson hivatalos weboldalán sok telóval meglehet csinalni ugyanezt!


http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc=hu&lc=hu&ver=4000&template=pip6&zone=pp&pid=10407

használd a linket

34

kulcsjeti, 2006. december 21. csütörtök, 19:08 (#)

Még egy dolog: lehet ohgy én vagyok a hülye de mikor bekapcsolom atelót megkérdezi hogy normál mod vagy flight mod ----ez pontosan mire is szolgál...?

35

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 20:27 (#)

kulcsjeti, flight mode-ban semmilyen rádiókommunikációt nem kapcsol be - de például játszani tudsz vele a repülőn.

36

kulcsjeti, 2006. december 21. csütörtök, 22:26 (#)

Köszi a gyors választ!!! Betudom valahogyan állitani hogy én zoomoljak és ne a telefon önállóan?

37

Penálen, 2006. december 22. péntek, 00:34 (#)

kulcsjeeti (#33),
nagyon király a link! Csak azt sajnálom, hogy a játékokat nem engedi kipróbálni :))))

38

Author Profile Page ervin, 2006. december 22. péntek, 09:14 (#)

kulcsjeti, a zoomolás elég nehéz feladat, tekintve, hogy a készüléken nincs zoom. :)

39

Author Profile Page eszpee, 2006. december 22. péntek, 09:39 (#)

ervin, hogyne lenne, a fényképezőgépben simán van. csak az automatát nem értem, nekem mindig kézzel kell :)

40

kulcsjeti, 2006. december 22. péntek, 11:31 (#)

háát nem tudom nekem automatan zoomol mindenre... nem tudom hogyan lehet belőni hogy kézzel zoomoltassam lehet hogy felbontás válztozásnál engedi csak...3,2 megapixelen nem tudom hova akarok még zoomolni de kurva jól hangzik:D XD

41

mami, 2007. január 2. kedd, 09:27 (#)

Ebben a telefonban van (volt) valami olyan csengőhang, ami nem dallam, szöveg stb. őrület?
Nekem most SE w810i van, amit nagyon szeretek, de meg tudok bolondulni, hogy egy egyszerű mezei csengőhang sincs benne, csak a sok polifonikus szar. Valami olyan egyszerű hang kéne pl., mint amilyen Mulder ügynöknek van :)
Gondoltam persze, hogy rákeresek a weben, de mindenki játsszon el a gondolattal, hogy ha a Google-be beírja, hogy "csengőhang letöltés", akkor milyen talélatokat fog kapni... :)

42

harybond, 2007. január 28. vasárnap, 14:16 (#)

egyéni csengőnangot állíthat be a kapcsolatokhoz valamiért nekem nem mükszik....mi lehet az oka .a zeneszám felismerő funkció hogy érhető el ......

43

nyelv-ész, 2007. január 31. szerda, 13:11 (#)

Na, én is átálltam a márkára, egy K610i formájában. Tudásában hasonló a cikkben szereplő készülékéhez, leszámítva némi multimédiás cuccot, amire uccse lesz szükségem. Amire vágytam (Lotus szinkron), hálistennek korrektül működik.

Ami viszont elkeserítő:

http://index.hu/homar/index.php?p=3836&more=1&c=1&tb=1&pb=1

44

gargoyle, 2007. január 31. szerda, 14:56 (#)

ha jol latom az updatet akkor azert csak mgtalaltak a honlapon a szervizkeresot (ha illogikus uton elerve is)

45

nyelv-ész, 2007. január 31. szerda, 16:01 (#)

gargoyle: ha az "illogikus" szót az "elbaszott" szinonimájaként érted, akkor igen.

46

gargoyle, 2007. január 31. szerda, 17:09 (#)

ja. csak valasztekos vagyok :D

47

Hajni, 2007. február 6. kedd, 12:13 (#)

Tudja vki, h. miért nem hajlandó az outlookom úgy fogadni a telefonkönyvet,h.: vezetéknév_keresztnév? pedig mindenhol beállítottam már

köcc

48

Perillustris, 2007. február 6. kedd, 18:01 (#)

Gyari fuggetlen K750i >>> Vodafone K800i; "C" kategoriaban vasarolhatok K800i-t a Vodafone-nal (44,970FT), igy nem kerdes, hogy valtok, am a mobilfeny hianyat elore sajnalom. Szerencsere nem cseszte el a Szolgaltato a LIVE menuvel. :)

49

Oli, 2007. május 19. szombat, 18:24 (#)

Sziasztok!

Most szeretnék ilyen telót venni és olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e rajta dokumentumokat(pdf, doc fájlok) nézegetni és szerkeszteni?
előrre is köszi a választ!

50

Author Profile Page eszpee, 2007. május 19. szombat, 18:27 (#)

Oli, tudtommal nem.

51

nyelv-ész, 2007. május 19. szombat, 19:49 (#)

Oli, ezt a funkciót csak a márka smartphone-jai tudják (P990i, M600i, illetve régebbi P sorozat).

52

Wery, 2007. június 12. kedd, 21:36 (#)

Örömmel olvasom, hogy zenét hallgatsz K800i-n. Nekem nincs M2 kártyám és a gyári memóriából képtelen zenét játszani fél percen túl. Mit rontottam el? Bekapcsol a képernyőzár és zene lekapcs. Nem hallani semmit.

53

Author Profile Page ervin, 2007. június 12. kedd, 22:21 (#)

Wery, sajnos passz - és tudom, hogy nem fog megvigasztalni az se, ha azt mondom, hogy kártya nélkül úgyse tudsz elég zenét pakolni rá, tehát eggyel több ok, hogy vegyél egyet.

54

Penálen, 2007. június 12. kedd, 23:38 (#)

Wery,
gondolom, ez a megoldás sem érdekel, de, ha esetleg mégis: pár éve olvastam a neten egy együttesről, akik 10 másodperces számokat csinálnak, komplett szöveggel, refrénnel, stb. De frankón :D

55

Penálen, 2007. június 12. kedd, 23:46 (#)

A cikkben az FAQ-rovatban ezt írjátok:

CsasZ: "mennyibe kerül 1 vagy 2 GB kártya (valami új formátum van persze...)?"
Jelenleg 1 gigás a legnagyobb M2 (igen, új formátum, lásd fent), de azt se lehet nagyon kapni sehol - ha igen, húszezer forint körül van, ami várhatóan gyorsan esni fog.

Ez akkor, mikor írtátok, persze még helytálló volt, de azóta Tleg ment lefelé az ár, illetve elég sok helyen elérhető is lett, sztem érdemes lenne frissíteni a cikk ezen részét.

Az 1 gigás (Sandisk) M2-es kártya ára jelenleg - a depo szerint - 9 ezer körül van (én olyan 11-ért vettem, igaz, Sony-t olyan 2 hónapja, bár nem nagyon kutattam utána, lehet, hogy megkaptam volna kicsit olcsóbban is).

Viszont már látok ott 2 gigás (Sandisk) M2-es kártyát is, legolcsóbban 14 ezerért.

56

Author Profile Page ervin, 2007. június 13. szerda, 00:05 (#)

Penálen, köszi a frissítést :)

57

Penálen, 2007. június 13. szerda, 12:21 (#)

Szivi.

Mintha mondtad volna anno, hogy elkelne egy kétgigás. Vagy azóta már azod van?

58

Author Profile Page ervin, 2007. június 13. szerda, 12:32 (#)

ugyan.
Az egy giga mindenre elég.*

* részlet a "Gyorsan nevetségessé váló mondatok az informatikában" című gyűjteményből

59

Penálen, 2007. június 13. szerda, 15:05 (#)

Végülis, a férfi is 1 gigás, és milyen jól műxik, nem, :)

60

nyelv-ész, 2007. június 13. szerda, 17:09 (#)

Főleg amikor a sör megy lefele azon az egy gigán...

61

csabee, 2007. június 20. szerda, 18:13 (#)

Emberek ebben ugyan olyan joystik van mint a k750i-ben? Mert havernak k750-je van és a joy szokott szarakodni neki!

62

Penálen, 2007. június 21. csütörtök, 00:08 (#)

Bocsi, de csabee, te AZ a csabee vagy?

63

Penálen, 2007. június 21. csütörtök, 00:30 (#)

(Ejj, ez elég rejtélyes lett... Indexen van egy tag ugyanezzel a nickkel.)

64

Penálen, 2007. június 21. csütörtök, 23:24 (#)

(OK, tárgytalan, már tom, hogy nem :)

65

abrams, 2007. július 18. szerda, 16:23 (#)

Tartalmas a teszt. A fotózásról viszont alig valami.
Menjetek a www.seria.hu oldalra ott több oldalon találtok K800 fotózáshoz cikkeket.
Ennek az oldalnak a fórumán 1ébként is illik regisztrálni egy magyar Sony Ericssonosnak.

66

Author Profile Page ervin, 2007. július 18. szerda, 17:18 (#)

abrams, az utolsó mondatod a legőszintébb marketing, amit mostanában láttam. respect. :)

67

Penálen, 2007. július 18. szerda, 22:37 (#)

Hú, akkor én vagy nam magyar, vagy nem SonyEricssonos vagyok, agy egyszerűen csak nagyon illetlen???

68

Mogyi, 2007. augusztus 13. hétfő, 19:12 (#)

Sziasztok!
Kb 3 órája boldog tulajdonosa vagyok egy k800i-nek!
Segítsetekm ert nem tudom hogyan kell kinyitni a memóriakártya helyét! HELP!

Köszi

Mogyi

69

Author Profile Page eszpee, 2007. augusztus 13. hétfő, 19:34 (#)

Mogyi, tépd fel.

70

Mogyi, 2007. augusztus 13. hétfő, 20:22 (#)

ez komoly? merre fele tépjem fel? bocsi hogy egy kicsit lütyő vagyok de félek hogy kárt teszek benne!

71

Mogyi, 2007. augusztus 13. hétfő, 20:25 (#)

sikerült!!! :)

72

Penálen, 2007. augusztus 13. hétfő, 21:18 (#)

Mogyi,

tökéletesen megértelek. Nekem is a tesómat kellett felhívnom, hogy ő hogy nyitotta ki a sajátját, mert nekem is tök úgy tűnt, mintha a vékony műanyag lapocska épp törni készülne, viszont a zár, ami odatartja, nem nyílt volna. Engem is bőszen noszogatni kellett, hogy bizony, ki kell azt onnan tépni :D

73

kanai60, 2007. augusztus 31. péntek, 10:35 (#)

SEGÍTSÉG!!!!Fel raktam egy filmet a telóra,de ha nem tudom folyamatosan nézni mindig az elejéről kezdi.Ezen nincs pauze?Vagy hogyan tudom onnan folytatni,ahol abba hagytam a filmet?A segítséget előre is kőszőnőm.

74

Penálen, 2007. augusztus 31. péntek, 19:58 (#)

Passz. Én filmnézésre nem használom.

75

Adam, 2007. október 13. szombat, 18:07 (#)

hali
hallottam valami ilyesmit hogy egy két mobil telefonnál a vodafone nem engedélyezi hogy saját mp3 csengőhangot tölts fel a mobiltelefonra a gépedről..
tud arrol valaki valamit hogy le van e lockolva a k800i?

76

Penálen, 2007. október 13. szombat, 22:49 (#)

Pannonos vagyok, úgyhogy nekem nincs erről infom.

77

lajoskaaaaa, 2008. április 8. kedd, 19:01 (#)

egyetlen egy kérdésem lenne és gyors mi a különbség a sima k800 és a k800i között válaszokat köszönöm !

78

Penálen, 2008. április 8. kedd, 22:47 (#)

Elvileg az i az internet-képességet jelenti. De anno, mikor én kerestem, azt láttam, hogy a legtöbb helyen, ahol K800-at hirdettek (net, boltok kirakatai, katalógusok) az valójában K800i volt, csak az i valahogy lemaradt.

79

lajoskaaaaa, 2008. április 10. csütörtök, 19:56 (#)

köszi a válaszod !

80

Zsé, 2008. június 16. hétfő, 12:07 (#)

hali tudja valaki hogy lassítja a telot ha 2G memoriát kap thnx

81

iamhateD, 2008. június 20. péntek, 02:51 (#)

Sziasztok!
Jövőhéten akarok venni 1 k800i-t.
Havernak van,teljesen meg van vele elégedve!
Én elsősorban zene hallgatásra használom, de azért nem veszek w modellt mert a CyberShot a legjobb:)
K550i van most de eléggé szar lett,nem tudom tölteni mert nem ismeri fel ha bedugom a töltőt és kiváncsi vagyok h a 3,2mp-s cammal milyen ha puskát csinálok^^
K550ivel sokat puskáztam txt a boldogság számomra és matekdolgozatnál a 3 paddal arébb haver lefotózzta amit írt én lemásoltam a mert szép volt...na erre leszek kiváncsi h a k800ivel milyen lesz!:D

82

konradtk, 2008. augusztus 8. péntek, 11:21 (#)

Kiábrándító, hogy megszüntették a fény funkciót.NAGYON hasznos volt. Összeségében a fotozást sem találom olyan sokkal jobbnak.
A naptár, a kijelző viszont érezhetően jobb.

83

Benny Lava, 2008. augusztus 8. péntek, 12:58 (#)

Mit értesz pontosan "fény funkció" alatt?

84

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 11. hétfő, 13:32 (#)

(83), a K750-esnél még lehetett a "vakut" állandó fényként használni, kvázi zseblámpaként. Sztem erre gondol a kolléga, illetve a cikkben is esik szó erről.

85

Benny Lava, 2008. augusztus 11. hétfő, 15:15 (#)

Aha. Értem. Thx.

86

adam434, 2008. szeptember 5. péntek, 11:51 (#)

ha nincs 3G előfizetésem a magenta szolgáltatónál, de mondjuk RSS-ezni akarok vele, akkor az mibe kerül?

87

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 9. kedd, 13:47 (#)

adam, ezt az aktuális szolgáltatódnál érdeklődd meg szerintem.

88

adam9114, 2008. szeptember 13. szombat, 11:38 (#)

Segítsetek légyszives!!!
Ilyen telefonom van és az a bajom hogy amikor telefonálok, nem hallom a másikat de ő hall engem...viszont ha kihangosítom akkor tökéletesen hallom... mi lehet a baj? :S

89

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 13. szombat, 11:47 (#)

adam, ezt szerintem egy szervizben kérdezd meg.

90

J@N!, 2008. szeptember 16. kedd, 13:27 (#)

Ha te nem hallod a másikt de viszont ha kihangosítod a telefont akkor a hangszóró ment ki amit a füldhez teszel mikor telefonálsz!!!!
Szal ez 100% hogy csere lessz vidd be szervízbe ha van jótállás akkor megcsinállják ingyen de ha nincs akkor sajnos fizetned kell, mert ez garanciális cucc benne!!!
Rem segítettem!!!

91

adam9114, 2008. szeptember 18. csütörtök, 18:32 (#)

köszi mindenkinek =)

92

abi, 2008. szeptember 20. szombat, 11:55 (#)

a joystick kényelmes? szerintetek meddig birhatja?

93

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 21. vasárnap, 08:19 (#)

abi, kényelmes, és néhány évig biztosan bírja - ennyi a saját tapasztalat idáig.

94

abi, 2008. szeptember 21. vasárnap, 10:51 (#)

köszönöm:)

Neked hány éve jó?1-2; 3-4év?

95

Benny Lava, 2008. szeptember 21. vasárnap, 12:18 (#)

Nekem úgy 3 éve húzza, az utóbbi pár hétben mintha azt tapasztalnám, hogy az egyik irányt nem veszi 100%-osan, de abszolút használható még.

96

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 21. vasárnap, 13:09 (#)

nekem talán 2-2,5 lehet.

97

Benny Lava, 2008. szeptember 21. vasárnap, 16:15 (#)

Hú, akkor én elszámoltam, mert neked korábban volt, mint nekem.

98

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 22. hétfő, 09:13 (#)

Nekem kb. 1-másfél év alatt Benny Lava szintre megadta magát, az egyik irányt (már nem emlékszem melyiket) nem vette be, aztán ellopták az egészet, de ez valószínűleg nem a joy hibája volt. :)

99

zeee, 2008. október 1. szerda, 17:22 (#)

hello! sztetek még érdemes k800i tipusu telot venni? vagy inkább gyujtsön jobbra az ember?

100

Benny Lava, 2008. október 1. szerda, 17:56 (#)

Hát ez erőst függ pár dologtól. Pölö: mennyit szánsz rá, mit akarsz csinálni vele leginkább, mik azok a funkciók, melyeket valszín nem használnál, mennyire kell strapabírónak lennie, stb...

101

JimmyBoy2828, 2008. október 5. vasárnap, 22:36 (#)

Miért van az h a K800i men nem lehet se játékot se alkalmazásokat nem birom megnyitni meg nem is birok be teni oda mert olyan mintha nem is volna de van!!!

102

JimmyBoy2828, 2008. október 5. vasárnap, 22:37 (#)

Miért van az h a K800i men nem lehet se játékot se alkalmazásokat nem birom megnyitni meg nem is birok be teni oda mert olyan mintha nem is volna de van!!!

103

Benny Lava, 2008. október 6. hétfő, 00:22 (#)

Hát, akkor ott biztos, hogy valami nem műxik rendesen. Én játékokat és alkalmazásokat is be tudtam rakni és működnek is.

104

JimmyBoy2828, 2008. október 6. hétfő, 08:58 (#)

És hogy lehet azt megcsinálni mert én nem birok oda semmmit be rakni meg nem is birok elinditani semmit!!

105

Author Profile Page ervin, 2008. október 6. hétfő, 09:49 (#)

JimmyBoy2828, a telefon automatikusan ajánlja fel ezeket a lehetőségeket, úgyhogy ha neked nem megy, akkor vélhetően valamit rosszul csinálsz. Ennyi info alapján persze nehéz lenne megmondani, hogy mit.

Ha tele van a hócipőd, akkor esetleg kérj egy gyári szoftverfrissítést valamelyik SonyEricsson márkaboltban, néha az is segít. Persze az efféle művelet mindent gyalul, ami a készüléken van, tehát előtte az értékes adatokat mentsd.

106

JimmyBoy2828, 2008. október 6. hétfő, 15:57 (#)

MEglehet h valamit nem jol csinálok de más sem tudta megcsinálni szoval nem bennem volt a hiba!!Másszoval nem lehet a beállitásoknál Elvégezni?? Gondolom ithon probágatni hátha sikerül!!

107

Author Profile Page ervin, 2008. október 6. hétfő, 16:46 (#)

JimmyBoy, célszerűbb lesz a szerviz akkor.

108

Benny Lava, 2008. október 6. hétfő, 19:56 (#)

Szerintem is.

109

MMMMM, 2008. október 7. kedd, 22:04 (#)

Videónézéshez:
K510-esemnél sem lehet "pause"-ézni a lejátszást. Ha médialejátszón keresztül nézem (amin keresztül zenét is lehet hallgatni), akkor ott le lehet állítani úgy, hogy később tudd folytatni. Viszont, ha kilépek a lejátszóból film később nem folytatható onnan, ahol abbahagytam (a zenére ez nem igaz). Feltételezem a K800i is hasonlóan cselekszik.

110

Baki, 2008. október 8. szerda, 09:38 (#)

Az enyémet használtan vettem de elkapott egy virust és teljesen tönkretette az egész telefont de néha még bekapcsol nem megyek semmire : inkább most nokát fogok venni mert szerintem megbizhatobak jobban birják a strapát leht hogy nem annyira felylettek de megéri.
majd kiderül.

111

Author Profile Page eszpee, 2008. október 8. szerda, 10:16 (#)

Baki, a T9 jobb a SE telefonokban, szerintem fontold meg.

112

Author Profile Page ervin, 2008. október 8. szerda, 10:24 (#)

LOL

113

Benny Lava, 2008. október 8. szerda, 19:14 (#)

:D

114

nobzol, 2008. október 18. szombat, 19:53 (#)

Hol tudok venni egy ilyen k800i-t? Most ezt néztem ki magamnak, de nem tudom, még árulnak-e valahol...

115

Author Profile Page ervin, 2008. október 18. szombat, 22:07 (#)

nobzol, talán mindegyik szolgáltatónál és szinte valamennyi mobiltelefon-boltban. keresgélj egy kicsit, nem maradsz hoppon.

116

nobzol, 2008. október 20. hétfő, 19:31 (#)

ok, köszi

117

molnarlb, 2008. november 30. vasárnap, 19:24 (#)

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Lehet folyamatosan világítani vagy SOS jelet adni a vakuval?

118

Author Profile Page eszpee, 2008. november 30. vasárnap, 19:53 (#)

Szia, nem.

119

Benny Lava, 2008. december 1. hétfő, 15:53 (#)

Az SOS-jelzés azért, megfelelő ütemérzékkel megoldható :D :D :D

120

molnarlb, 2008. december 1. hétfő, 17:28 (#)

Ha szabad megkérdeznem, akkor miért nem! Végre örültem , hogy Xenon vaku és nem LED, erre nem lehet használni zseblámpaként?

121

Author Profile Page ervin, 2008. december 1. hétfő, 18:20 (#)

molnarlb, természetesen szabad megkérdezned, de sokkal célszerűbb, ha a gyártótól kérdezed meg, az érdemi válasz esélye úgy jóval nagyobb

122

molnarlb, 2008. december 1. hétfő, 20:55 (#)

Köszi a választ;de azért a SE-tól sem kérdezhetem meg azt , hogy van-e ilyen program vagy valami moddolási lehetőség?

123

molnarlb, 2008. december 1. hétfő, 21:01 (#)

Az előbbi hozzászólásomnál arra gondoltam, hogy van-e valamilyen program vagy moddolási lehetőség ami tudja müködtetni a XENON vakut,Nem az AF-fényt?

124

Author Profile Page ervin, 2008. december 1. hétfő, 22:10 (#)

ha az a vaku tényleg vakuszerű - és nem tudom, hogy az-e -, akkor nem is lenne egészséges állandó fényű zseblámpaként használni.

125

molnarlb, 2008. december 2. kedd, 14:25 (#)

Tudom,csak szükségem lenne rá!

126

lordbájron, 2008. december 12. péntek, 19:50 (#)

A fotófény az folyamatosan világít, ezért használható zseblámpaként, a vaku csak "villanófényt generál", ergó nem használható lámpaként, akármilyen progit rax rá, akárhogy moddolod. De ha vmit direktbe forrasztasz a vakucsatinál, megoldható, pár másodpercig világítani fog, azután örök néma csend(örök sötét).

127

panetu, 2009. február 13. péntek, 11:16 (#)

vki kérdezte, hogy érdemes-e még K800-t venni?? ...én pl. több,mint 10éves nokia széria(min.8-10típus, még n-gage -m is volt :) ) után, most fogok venni egyet :) ÉS annyira nehéz dolgom, van, hogy ahol lehet kapni, ott azonnal elkapkodják, szóval nekem is rendelésre jön németországból. elképesztő, hogy kb 2,5év alatt majdnem a 10edére! esett az ára...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork