Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mire figyeljünk új notebook vásárlásakor?

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. december 20. szerda, 19:27 | 51 hozzászólás

Nem vagyok hardveres szakember, csak felhasználó, mondjuk "power user", akit már rég nem hoznak lázba a legújabb buszfrekvencia-emelkedések, egyszerűen csak használni szeretném a gépem. Ma vettem át a harmadik notebookom, a felgyülemlett tapasztalatot osztanám csak meg, hátha valaki hasonló cipőben jár a közeljövőben.

Még a boltban, lehetőleg fizetés előtt

Alapdolgok, amiket perceken belül ellenőrizni lehet:

- stimmel-e a rendelt konfiguráció: oprendszer hiányában is lehet pár dolgot BIOS-ból / indulásnál ellenőrizni, ezek: processzor típusa, memória mérete, merevlemez típusa. Ha gond lenne, azt utólag is meg kell, hogy oldják, de azért jobb ezen még hazavitel előtt átesni.

- halott pixelek: itt sok mindent nem tehetünk sajnos, több okból sem. Egyrészt nem valószínű, hogy hozott lemezzel bootolva különböző spéci alkalmazások villódzó képernyőire meredhetnénk hosszú időn át a boltban, másrészt a legtöbb esetben 1-2 halott pixel nem is számít garanciális hibának. (Részletek például az origo cikkében.) Annyit azért megpróbálhatunk, ha sikerül a gyors boot / BIOS közben kiszúrni valami gondot, hogy megtagadjuk a gép átvételét, és cserét kérünk, de őszintén szólva itt azért nincs sok esélyünk.

- tartozékok megvannak-e: minden notebookhoz jár ugye egy tápkábel, meghajtóprogramokat tartalmazó CD, használati utasítás, valamint általában valami egyszerű kis táska is.

- külsőleg minden rendben van-e: karcolások, repedések, stb., utólag nehezebb meggyőzni a boltot, hogy nem mi estünk neki csavarhúzóval.

Otthon, amint lehet

Őszintén szólva nem tudom, hogy a jelenleg életben lévő jogszabályok alapján létezik-e, kötelező-e a három napos cseregarancia - erről valaki felvilágosíthatna egy hozzászólásban -, de ettől függetlenül is érdemes az alapteszteken komolyabb belakás előtt túlesni, nehogy feleslegesen telepítgessünk. Nagyjából sorrend:

- Memóriateszt: Az egyik legrejtélyesebb leállásokat tudják a memóriahibák okozni, de van szerencsére egy nagyon alapos és ingyenes memóriatesztelő program, a Memtest86, ami cd-re írás után bebootolva kitartóan nyaggatja a teljes memóriát mindenféle ravasz kérésekkel. Egyébként az Ubuntu cd-jén is rajta van, indításkor "Memory test"-et választva már fut is. Célszerű otthagyni éjszakára, reggel ha nincs error a képernyőn, örülünk.

- Merevlemez: Az ördög sosem alszik, particionáljuk csak fel a teljes területet, és írjuk is tele, hogy tényleg rendben van-e. Gyorsformázást most az egyszer felejtsük el.

- Meghajtóprogramok: Telepítsünk fel mindent, ami ahhoz kell, hogy a gép összes harverét ki tudjuk próbálni. Akkor is, ha soha az életben nem tervezünk többet modemen betárcsázni, inkább most derüljön ki, ha nem is tudnánk valami miatt, mintsem akkor, amikor már ugyan nincs garanciánk, ellenben valamiért hirtelen nagyon kéne. Figyeljünk oda, hogy általában célszerű a dokumentációban megadott sorrendben telepíteni a drivereket.

- Tényleg megvan minden? A príma - és egyébként magyar fejlesztésű - Everest programmal alaposan szétnézhetünk, hány megahertz és mennyi gigabájt is az, amit kaptunk. Régen volt egy teljesen korrekt ingyenes home edition-je, most ezt nem nagyon találom, de a 30 napos próbaverzióban is meg lehet nézni az alapokat.

Figyelem, azóta folytatás is van!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (51)

1

Adi, 2006. december 20. szerda, 22:10 (#)

A halott pixelek kiszűrhetőek egyszerűen úgy, hogy a háttérszínt végigzongorázod ezen az öt színen: #ff0000, #00ff00, #0000ff, #ffffff, #000000. Ha viszonylag gyorsan tudod léptetni ezeket, akkor azonnal kiugrik a pixelhiba. Egy Linux live CD-vel ezt parancssorból is egyszerűen meg lehet csinálni, Windowson nem tudom, hogy hogyan. Rémlik valami fórumból egy Nokia monitortesztelő program, talán azzal.

2

Dr. Minorka, 2006. december 20. szerda, 23:10 (#)

Az ASUS gépekre van un. "30 napos (ZBD) világító pixel hiba garancia", talán másokra is (khm, az most kérdés, hogy ez most csak monitorokra, vagy noteszgépekre is vonatkozik)
itt le van írva a pixelhiba, szabvány szerint (kicsit más, mint az origo):
http://www.laptopmania.hu/index.php?page=3
ez is hasznos lehet:
LCD-TFT pixelhibák garanciális elfogadásának ismertetése:
http://www.case.hu/szerviz/tajekoztato.pdf

3

kobak, 2006. december 21. csütörtök, 00:42 (#)

És milyen notebookot vettél? ;-) Ilyen helyzetekre (notebook vásárlás ismerősnek, vagy magamnak) mindig viszek magammal egy livecd-t (slax kis cd-n), s azzal végignézem a szükséges dolgokat. Mindenesetre köszönet a jó kis összefoglalóért.

4

Jano, 2006. december 21. csütörtök, 00:50 (#)

Meghajtók:
Egyik jó barátom vett gépet Auchanban és mivel Linux oprendszerrel adták a gépet, Windowsos drivereket tartalmazó CD-t nem kapott. Ilyenkor ha nem hasonló szupermarketben hanem valódi számtech boltban veszi az ember a gépet lehet próbálkozni az eladónál, de ha nem megy akkor gyártó honlapjáról általában szépen le lehet tölteni a legfrissebb meghajtókat. (Szinte 100% azonban, hogy nem .hu-ról!) A gép alján található mindig a pontos típus szám, ezzel kell keresni.

Vegyünk egy rendes USB-s egeret.
Ez főleg első gép használókra vonatkozik. Hiába van ott a tapipad vagy bütyök sokkal gyorsabbak leszünk egérrel. Telepítéskor úgyis elég sokat kell kattintgatni. (Legyen optikai és görgős.)
Az iszonyú pici notebook egérnek hirdetett apróságokat szintén érdemes kerülni, mert felnőtt kézben elvesznek.

Matricák:
Nem tudom miért van, de félgépet betöltő matricákat raknak sokszor a gépekre. Ezeket érdemes minél hamarabb óvatosan leszedni. (Esetleg a gép aljára átragasztani.)

Billentyűzet takaró:
Mindig van egy vékonyka anyagdarab a billentyűzetre terítve. Ezt érdemes lehet megtartani, mert sok notebooknál egyszerűen becsukáskor hozzáérnek a billentyűk a tft-hez és idővel a kézről a billentyűzetre ragadt mocsok átkerül a tft-re.

Plusz tartozákok ami jól jöhet:
1 doboz írható DVD. Legyen min áthozni az ismerőstől a meghajtókat, programokat, filmeket...
1 legalább 3m-es UTP kábel.
1 usb elosztó, hogy nyomtató, egér, fényképező ne mind a laptopból álljon ki.

5

Author Profile Page ststofi, 2006. december 21. csütörtök, 08:07 (#)

Mi leonovo/ibm thinkpadekhez (X4, X6 szériák) nem szoktunk semmilyen optikai adathordozót kapni. Viszont mindig találok egy tacepaot a dobozban, hogy mik a csomagolt tartozékok - szerintem célszerű ez alapján végignézni.
Kérdeznék én is, hátha. Keresek egy ideje Memtestx86-ot helyettesítő programot Core processzorhoz, mert ezekre nem kóser már (nem ismeri az úgy chipseteket/procikat - régi volt az utolsó buildja).
Velem gyakran fordul elő, hogy a mellékelt akkumlátor rossz (leonovoknál), ilyenkor egyáltalán nem tölthető fel (0% marad a készenlét) - ezt célszerű tényleg három napon bellül intézni. (sohasem volt még gond, lekopogom)

6

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 09:13 (#)

kobak, clevo m555n

Jano, ezek nagyon jó tippek, köszi, már megérte cikket írni!

ststofi, nekem core2duo-m van, és futott szépen rajta a memtest...

7

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 09:38 (#)

Minden matricát leszedhetsz, kivéve a Windows OEM COA matricát (ha OEM Windows van a gépen); ennek hiánya ugyanis jogkoszosságot eredményez. Jobb noteszgépeken ezért is teszik inkább a gép aljára.

8

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 09:41 (#)

katmandu, az a gondom az említett COA matricával, hogy rajta van a product key, ha 5 percre magárahagyom a gépem valahol, simán leírja bárki, aztán nézhetek, amikor legközelebb aktiválnám a windowsom...

9

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 09:44 (#)

#5/ststofi (stsmork rokona?):

Memóriatesztre MemTestx86 helyett/mellettnálam jól bevált, hibákat szépen detektált a GoldMemory. Cseh cucc, DOS-os (a Hiren BootCD kollekcióban is szerepel a MemTestx86 mellett).
http://www.goldmemory.cz/

Szintén Hirenben szereplő a DocMemory, ezt nem ismerem, de nézd meg, hátha jó:
http://www.docmemory.com/

10

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 09:49 (#)

Eszpee, ezt nem igazán értem. Valamit összekeversz.

A Windows product key arra való, hogy a telepítésnél az adott cd-hez, amiről telepítesz, beírd. Köze nincs az aktiváláshoz, arra egy teljesen más kódot generál a telepítő, a telepítés végén.

Gondolkozz: valaki leírja a prodkeyt a matricáról. És?
Még el kéne lopnia azt (és nem más) a cd-t, amihez tartozik. A prodkey-k már nem generálkulcsok, mint a Win9x időkben.

ÉS utána még telepítenie kéne az illetőnek a lopott cd-ről, a leírt kulccsal a Windowst, ÉS aktiválnia, ami neki már nem sikerülne, mert már a tiéddel van aktiválva.

Szóval nem világos a probléma.
Ellenben ha nem tudod produkálni a telepített géphez a COA-t (leszeded és eldobod vagy olvashatatlanná teszed a matricát), akkor oppó.

11

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 09:53 (#)

katmandu, ezek szerint minden XP telepítőlemez különböző? Ezt tényleg nem tudtam, woa.

12

Author Profile Page pala, 2006. december 21. csütörtök, 09:54 (#)

Eszpee, kihagytal egy igen fontos dolgot. Ez pedig a 3 evre kiterjesztett garancia - azt mondanam kotelezo. 30e korul szokott lenni es 3 even belul szinte biztos, h az alaplapot vagy az LCD-t cserelni kell, ezek meg 100e korul vannak.

13

nyelv-ész, 2006. december 21. csütörtök, 10:03 (#)

A Linux live Cd szerintem is a legjobb megoldàs. De mielött bàrmihez kezdenék, elöször kipróbàlom a billentyüzetet. Sajnos az olcsòbb kategòriàban àltalànos a lötyögö, gépelés közben hullàmzó klaviatúra. Vègeredmèny: a garanciaidö utàni elsö napon kiesö Enter ès CapsLock...

14

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 10:07 (#)

Eszpee:
A lemezek hasonlók, a rajtuk tárolt kód azonos, a hozzájuk tartozó prodkey-k egyediek, legjobb tudomásom szerint. Logikusan, az aktiválás is az adott gép hardverprofiljából és az adott XP egyedki prodkey-éből tákol össze egy jókora azonosító kódot, amit leküld (vagy te bepötyögsz telefonon) a MS-nak, és arra kap(sz) válaszul onnét egy engedélyező (aktiváló) kódot.

Régebben volt (ha jól rémlik, a 9x időkben), hogy a Windowsok "felmentek" egymás kulcsaival is, tehát ha volt egy lopott Windowsod, és elkérted a haverod irodájának legális Windowsának kulcsát, akkor azt a telepítő "megette".

De akkor még nem létezett aktiválás, a telepítő csak azt nézte, a kulcs valid-e, gondolom valami checksum szerint.

15

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 10:15 (#)

katmandu, ez így ok, én ezt értettem félre:

"Gondolkozz: valaki leírja a prodkeyt a matricáról. És?
Még el kéne lopnia azt (és nem más) a cd-t, amihez tartozik. "

illetve most se értem - miért ne lophatna akármilyen XP-t hozzá? ugyanúgy fogja tudni telepíteni, max az aktiválás nem fog menni neki.

16

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 10:25 (#)

Pontosítás, én se tudtam teljesen jól, de tanult barátom okosított:
Az XP azonos SKU-k megeszik egymás kulcsait, tehát _elvileg_ telepíthető mondjuk egy XP Pro SP2 angol egy másik XP Pro SP2 angol kulcsával - de az aktiválás már nem fog menni.

Szintén elvileg:
Tegyük fel, hogy valaki
1. Leírja a prodkey-det, és megjegyzi, hogy milyen XP-hez tartozik,
2. Hazamegy, az otthoni lopottXP-gyűjteményből előkeres egy ugyanolyan XP-t,
3. Előhúz egy olyan gépet, ami az utolsó diódáig azonos modell a tiéddel (hogy a hardverprofil is stimmeljen, highly likely scenario),
4. Telepít (a kulcs működik),
5. Aktivál - és itt öblöset koppan, mert az OEM Windowsok az adott hardverhez (egész pontosan az adott gép alaplapjához) kötődnek, ahhoz a very darabhoz, amire telepítettél. Egyszer és mindenkorra.

Még az is fennáll, hogy te magad se telepítheted és aktiválhatod újra, kivéve, ha a hardver változatlan marad.
OEM XP, tehát EGYSZER telepítheted ARRA a hardverkonfigurációra. Ha OEM XP-s gépedben pl. alaplapot cserélsz, a klozetbe dobhatod az OEM XP-det (tetszettél volna dobozost venni, amire nézve nincs ilyen korlátozás).
:)

17

Balage, 2006. december 21. csütörtök, 10:36 (#)

Nem különbözik egymástól minden egyes Windows telepítő CD, vannak "CD-családok", amelyeken belül a kódok elvileg átjárhatnak egymás között. Például ha ugyanabban az időben veszel ugyanott 5 db dobozos Windows XP Prót, akkor nagy az esélye annak, hogy az egyikből kivett telepítő CD-vel fel tudod telepíteni mind az 5-öt a saját termékkulcsaikkal.

Az OEM-nél viszont ennek nagyon kicsi az esélye. Egyrészt az OEM CD, pláne ha nevesebb noteszgépgyártótól veszed, már a gyártó saját kódjával egyedi lesz, tehát a tolvajnak is ettől a gyártótól származó OEM CD-t kéne tudnia szerezni. Aztán különbözhetnek az oprendszer nyelvében, az oprendszer frissességében (pre-SP, SP1, SP2, post-SP2 -- pl. a DELL előszeretettel csinál olyan OEM telepítő CD-t, ami már SP2-es és rajta van néhány azóta kijött javítás is). És ha ellopta, akkor sem biztos, hogy tudja aktiválni, lévén az OEM hardverhez kötött. Tehát interneten biztos nem, max. telefonon, de nem csodálkoznék, ha onnan is lapttintanák, mondván ez a termékkódú OEM Windows már egy másik hardveren aktiválva volt.

És akkor ez még mind semmi, így is lehet járni:
http://payskin.spaces.live.com/blog/cns!9BF07D1E50A9CFF1!373.entry

18

Ali, 2006. december 21. csütörtök, 10:45 (#)

#13-ra: Amikor a magam Clevo 375-ösét vettem, én is egy Knoppix Live CD-t vittem, azzal kipróbáltam mindent, amit lehetett és a gép (kop-kop) kifogástalanul megy azóta is. Az akku, amire fél év garanciát adtak, még eredeti, inkább azért fogok majd újat keresni, mert mire megadja magát, már nem lehet majd kapni a típushoz (másfél éves és még bőven két óra felett teljesít átlagos használattal, ami gyakorlatilag az újonnani állapotára volt garantált). Nem is igazán tudok semmi olyat mondani, amit kényszerből kellett volna elfogadnom, egyedül talán a melegedése kellemetlen tartósan teljes üzemben, de az se most, a hideg téli napokban. :)

19

Nola, 2006. december 21. csütörtök, 11:19 (#)

Sziasztok! Lenne egy arab verssel és annak írójával kapcsolatos kérdésem és gondoltam, ki máshoz fordulnék, ha nem hozzátok!:) Ha valaki tudna nekem segíteni, azt nagyon megköszönném. Ja és amennyiben tudnátok segíteni, akkor hova írjam a kérdést, ide vagy küldjem el valakinek levélben? Köszi!

20

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 11:34 (#)

Nola, csak azért nem töröltem a hozzászólásod, mert nagyon kétségbeesettnek tűnsz. A címlapi üzenő füzetbe dobd be a kérdésed, és ha tudunk - szerintem nem tudunk, de hátha - segítünk.

A következő ezzel kapcsolatos hozzászólást törlöm, ez nem fórum, bocs.

21

Dr. Minorka, 2006. december 21. csütörtök, 11:38 (#)

Ha a Kispad nem tudna segíteni, talán itt kapsz segítséget:
Sémi Filológiai és Arab Tanszék
http://eltebtk.aspnet.hu/tanszek.orientalisztika.semi.aspx

Országos Idegennyelvű Könyvtár
http://www.oik.hu/menu/oik2.htm

MTA Könyvtár
http://www.mtak.hu/hun_js.html

22

Dimi, 2006. december 21. csütörtök, 12:07 (#)

Eszpee, egyreszt koszi ezt a bejegyzest, masreszt tudsz-e javasolni, hogy milyen gyartotol erdemes vasarolni? Vagy mindegyik jo? Melyik szamit a legjobbnak ar/minoseg aranyban? Melyik a legpuccosabb?

23

Nola, 2006. december 21. csütörtök, 12:36 (#)

Bocs, hogy rossz helyre írtam, figyelmetlen voltam. És köszönöm a segítséget, meg a linkeket is!

24

mzperx, 2006. december 21. csütörtök, 12:44 (#)

Dimi,

az első , harmadik és negyedik kérdésre egyaránt Apple a válasz.

25

Author Profile Page ervin, 2006. december 21. csütörtök, 12:52 (#)

katmandu (16),

"OEM XP, tehát EGYSZER telepítheted ARRA a hardverkonfigurációra. Ha OEM XP-s gépedben pl. alaplapot cserélsz, a klozetbe dobhatod az OEM XP-det (tetszettél volna dobozost venni, amire nézve nincs ilyen korlátozás)"

ez azt jelenti, hogy ha mondjuk a második héten az alaplap megadja magát, akkor azt ugyan garanciálisan kicseréli a notebook eladója, viszont a windowst meg kell venned újra?

26

Ali, 2006. december 21. csütörtök, 12:57 (#)

Ezért kell a sokféle Linux valamelyikét használni, azzal nincs ilyen gond. :P

27

akakij, 2006. december 21. csütörtök, 14:20 (#)

Arra figyelj notebook vásárlásnál, hogy a kereskedő mennyire segítőkész, mennyire fontos neki, hogy elégedetten távozz, mit tesz meg érted a kötelező megadandón felül? Milyen a szervíz hálózat, van e választási lehetőséged, vagy csak egy helyre viheted a rossz géped, és egyáltalán milyen az a hely?

Ha ezekre figyelsz, akkor a többi felesleges para. Nem érdemes időt húzni vele.

Persze tehetsz gépet a polcról a bevásárlókocsiba is, csak akkor ne várj sok jót. (Szerencséd még így is lehet. :))

28

pblue, 2006. december 21. csütörtök, 14:27 (#)

meg arra figyelj még notebook vásárlásnál, hogy fujitsu-siemens gépet ne vegyél! nem is azért, mert mi - esetleg csak véletlenül - kifogtunk egy rossz darabot, hanem amiatt, ahogy egy ilyen balesetet ők kezelnek. sajnos nincs most időm részletesen leírni az egész sztorit, de a lényege kb ez: az említett cég policy-je, hogy garanciális időn belül akkor tekint el a javítástól, és folyamodik cseréhez, ha ugyanaz az alkatrész egymás után háromszor elromlik. ha 3 alkatrész elromlik egymás után kétszer (tehát mind a három kétszer-kétszer!), akkor ugye a policy szerint nincs csere. akkor sincs, ha te itthon vetted a gépet, de 1000 kilométerrel odébb élsz, és minden szervízelésért haza kell jönnöd és várnod a javításra két hetet, és a gép amúgy ott kint munkaeszközöd. világos, hogy a szabály az szabály, de szerintem van annyira kínálati a piac, hogy a vevő megteheti, hogy olyan cégtől vásárol, ahol teszemazt ismerik a méltányosság fogalmát. azaz: figyelj oda, hogy fujitsu-siemens notebookot ne vegyél!

29

Dimi, 2006. december 21. csütörtök, 14:31 (#)

mzperx, es a PC-s megoldasok kozott?

30

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 16:24 (#)

#25/ervin:
Érdekes kérdés. Nem tudom, meg kellene nézni az adott kereskedő által knált garanciát, hogy kiterjed-e erre. A MS-nak talán meg lehetne magyarázni, hogy kereskedő azonos, garanciás csere volt stb. De az is lehet, hogy a kereskedő egyszerűen a garancia keretében cseréli az OEM kitet is (visszaadod a régit) - passz. Rá kell kérdezni.

31

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 16:34 (#)

Dimi:
Azért ha Apple-t vásárolsz, akkor a MacOS mellett is elkötelezed magad, ennek minden következményével (ha csak nem tévedek, és az Apple nem kezdett el PC kompatibilis gépeket is csinálni, amit csodálnék).

Ha a PC világban akarsz maradni, akkor érdemes olyan gyártótól venni gépet, amelyik már szert tett bizonyos jó hírnévre, mert sok múlik az alkalmazott megoldásokon, alkatrészeken - a noteszgépek részeit jóval kevésbé lehet egyedileg csereberélgetni, felfejleszteni, mint az asztaliakéit.

Az is jusson eszedbe, hogy a neves gyártók is spórolnak, pl. az olcsóbb modelljeikbe lehet, hogy kevésbé ellenőrzött képernyőpanelt tesznek be, X beszállítótól (pixelhiba témakör).

Ha nekem kellene noteszgép, valsz Asust vennék, mert az a benyomásom, hogy az Asus termékek úgy általában jól össze vannak rakva és megbízhatók (nem csak noteszgép terén), vagy pedig Toshibából egy felsőbb kategóriásat, azokkal is jó tapasztalataim voltak.


32

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 16:50 (#)

off:
Az ilyen összevont nevű megacégek termékeivel nem árt óvatosnak lenni, pláne, ha nagyon sokfélét gyártanak, más területről, netán más iparágból kalandoztak át. Isten tudja, hogyan hatottak ki a fúziók, kavizíciók a termékpalettára és a minőségre, és hol és mivel spórolnak.

Egy Dornier-Suzuki Bank nem biztos, hogy olyan profi a pénzvilágban, mint a járműiparban :) Az NEC monitorokat is sokáig kedveltem, de amióta a Mitsubishivel kombinálódott, áttértem egy másik márkára, ami nem gyárt közben autót is :)

33

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 16:57 (#)

katmandu (31), az apple egy ideje PC kompatibilis gépeket gyárt, keress rá mondjuk a "mactel" vagy "bootcamp" szavakra, de kérem ezt a vonalat itt vágjuk is el, az eredeti cikk témája is elég tág, ne bővítsük tovább. Köszi!

34

Dimi, 2006. december 21. csütörtök, 17:07 (#)

Katmandu: koszi. Szoval asus akkor.;)

35

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 17:23 (#)

#33/eszpee:
Igazság. Elnézést.

36

katmandu, 2006. december 21. csütörtök, 17:28 (#)

#34/Dimi:
Én csak azt mondtam, én mit vennék, de ez nem szentírás, minden felelősséget elhárítok :) és egyébként is össze kell vetni a modellek paramétereit, meg kell előre fogalmazni, mi az, amit a leendő noteszgéptől elvársz, ezeket a fícsöröket megkeresni a kínálatban, és bújni a szaklapok és szakportálok tesztjeit.

Rögtön elő is vehetjük a képernyő méretarány kérdést, remélem nem off: Ti például widescreen vagy hagyományos képarány mellett döntenétek (külön tekintettel a modern oprendszerek oldalsó gadget-sávjaira, a lepedőnyi táblázat-munkalapokra és a noteszgépen való filmnézésre)?

37

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 17:30 (#)

katmandu, normál képarány, de plusz egy monitor. :)

38

pblue, 2006. december 21. csütörtök, 17:44 (#)

kemény hatalmi szóval lett elvágva a mac vonal, deazért azt muszáj elmondanom, hogy bár nincs saját notebookom, tehát hosszútávú közvetlen tapasztalataim nincsenek, de sok noteszgép előtt ültem már, és semmilyen téren, semmilyen szempontból nemtudott notebook nagyobb élményt nyújtani a macbook pronál. bármely aspektust vizsgáljuk, nálam az jön ki győztesen. ráadásul az intel korszak óta már árban is hihetetlen versenyképes termékekről beszélünk. imho persze

39

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 17:47 (#)

pblue, pont ezért volt elvágva a mac vonal, az ilyen hozzászólások akkora flame-eket eredményeznek, amit inkább a plastik.hu-n olvasgatok, nem a saját házunk táján. a következő lelkes macest vagy antimacest törlöm.

40

Author Profile Page ervin, 2006. december 21. csütörtök, 18:18 (#)

katmandu, az én módszerem: normál képarány, plusz megvetetjük a barátnőnkkel magának a széleset a mozikhoz. :)

egyébként az eszpeevel együtt vett előző generációs notebookunk (az is Clevo) képernyőmérete, az 1400:1050 nekem optimálisnak bizonyult. ilyet keresek a nemsokára esedékes cseréhez is, és pl. ez az egyik pont, ahol megint a Clevo látszik nyertesnek és a többiek elvérezni látszanak: ugyanis azoknak vagy nincs ilyen monitoruk, vagy baromi drágán adják azt a modellt.

41

Penálen, 2006. december 21. csütörtök, 21:47 (#)

Wow, pont gépvásárlás előtt/közepén vagyok, ennél jobbkor egy ilyen király összefoglaló nem is jöhetett volna nekem, nagy köszönet érte.

Mivel nem vagyok otthon a témában, egyelőre még nem döntöttem, úgyhogy kérdeznék is: MSI, Acer. Érdemes tovább gondolkoznom rajtuk?

42

Author Profile Page eszpee, 2006. december 21. csütörtök, 21:57 (#)

Az a baj, hogy az ilyen "ezt a márkát ne vedd, de ezt meg igen" tanácsokból Dunát lehet rekeszteni, és sajnos a legtöbb gyártót már mindkét helyén hallottam a mondatnak... szóval szerintem ha nem muszáj, ebbe se nagyon menjünk bele.

43

Penálen, 2006. december 21. csütörtök, 22:07 (#)

Akkor ezexerint hülyét kérdeztem. Bocsi :(

44

Author Profile Page NagyGa1, 2006. december 22. péntek, 02:59 (#)

Penálen, jól értem hogy lehülyézted a kispad teljes olvasóközönségét? :)

45

BaBe, 2006. december 22. péntek, 09:51 (#)

:D...

46

Penálen, 2006. december 23. szombat, 01:52 (#)

NagyGa1,

te nem értesz magyarul, már megbocsáss, és ezzel engem hozol nagyon kellemetlen helyzetbe!!!

Én csak eszpeet hülyéztem le :)

47

Author Profile Page :a:, 2006. december 28. csütörtök, 13:59 (#)

eszpee! notebook.hu-nál vásárolsz, és azt írod, hogy "Egyrészt nem valószínű, hogy hozott lemezzel bootolva különböző spéci alkalmazások villódzó képernyőire meredhetnénk hosszú időn át a boltban"!?

én ugyanott (konkrétan a mammut1-ben), egy évvel ezelőtt, és vittem magammal a cd-t, amin minden elérhető és szükségesnek látszó segédprogram ott figyelt (nem csak deadpixel, hanem memtest, proctest, stb.), és amikor megkérdeztem, hogy *ugye* futtathatok ezen a gépen pár dolgot, akkor azt mondták (habozás nélkül), hogy jó, csak utána majd csináljak uninstall-t is. érted ezt? még telepíthettem is volna bármit, bár én direkt úgy készültem, hogy azonnal (lemezről) futtatható alkalmazásaim legyenek, így nem kellett összerendetlenítenem a rendszert. és bizony *hosszasan* elvoltam ott, mert arra is kíváncsi voltam, hogy mennyire melegszik a processzor (és amiatt a gépház), ha 100%-os a terhelés jóideig.

szóval nyugodtan lehet vinni bármit, még telepíthetsz is. ez egy ilyen bolt, ezért (is) jó.

egyébként meg *dell* :-)

48

Author Profile Page eszpee, 2006. december 28. csütörtök, 15:57 (#)

:a:, ez korrekt, erre tényleg nem számítottam. Köszi!

49

Penálen, 2006. december 29. péntek, 09:49 (#)

Ja, eszpee, gondolom, feleslegesen szólok, de asszem, nekem megvan még valahol egy CD-n a még ingyenes Everest telepítőfájlja - ha esetleg mégis érdekelne :)

50

Author Profile Page eszpee, 2006. december 29. péntek, 09:57 (#)

Köszi, ha oda jutok megint, lehet, hogy elkérem.

51

Penálen, 2006. december 30. szombat, 13:54 (#)

OK, any time.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork