Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Notebookvásárlás 2.

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. december 22. péntek, 18:05 | 33 hozzászólás

Hahh, mennyire szép és egyszerű volt minden, amikor még az előző összefoglaló cikket írtam! Egy fontos dolgot hagytam csak ki belőle, miszerint ha OEM Windows XP-t vesztek a géphez, amit ti telepítetek, akkor ne aktiváljátok 3 napon belül, mert úgy jártok, mint én. Na de nézzük sorban.

Ma reggelre - még szerencsére a mesebeli három napon belül - kiderült a gép (Clevo M555N, egyébként eddig semmi bajom nem volt Clevokkal, most is egy két és fél éves darabon gépelek) egy sunyi hibája: ha külső monitorra kötöm, ott szellemképes lesz a megjelenítés. Vagy homályos, erről volt egy kellemes teoretikus vitánk a szervizessel, de abban egyetértettünk, hogy röviden és velősen: szar. Plusz az optikai meghajtó tálcája nagyjából óránként egyszer magától kinyílik.

Az utóbbival nem lett volna semmi gond, mert azonnal cserélhető, ellenben rövid nyomozás után kiderült, hogy a megjelenítésért felelős Intel Graphics Media Accelerator 950 névre hallgató chip típushibája a szellemkép a külső monitoron, tehát hiába cserélik ki a gépem egy másikra, az ugyanúgy rossz lesz. Próbálkozunk még egy kósza driverfrissítéssel is, de hiába.

Hát ez első ránézésre patthelyzet. Új gépre szükségem van, plusz egy rakás egyéb nyavajám is, miszerint legalább 1400x1050-es felbontása legyen, Core2Duo processzorral, stb. Pattoghatnék "vissza a pénzt!" jelleggel, de az az igazság, hogy eddig is, és most is maximálisan meg voltam elégedve a notebook.hu problémakezelésével, a következő gépemet is ott tervezem megvenni, ahogy az eddigieket is. Kompromisszumos alapon abban maradunk hát, hogy választok egy új gépet, és annak az árába beszámítják majd ezt.

Végül a bevezetőben említett fekete leves: mivel aktiváltam az XP-met, ezért azt a licenszt már nem lehet egyszerűen egy másik gépen felhasználni, úgyhogy ha meglesz az új gép, az egy külön kör lesz a Microsoft Magyarországgal. Tehát ha jót akartok, 3 napon belül ne aktiváljatok, és mindent próbáljatok ki alaposan az új gépeteken.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (33)

1

robi, 2006. december 22. péntek, 18:25 (#)

hmm, fura, én egy Clevo M54N-en gépelek, és nekem jó a kimenet. Pedig GMA 950 van benne nekem is, bár a laptop kijelzője 1280x768. A második monitor meg általaban 1280x1024, de szellemkép nuku.

2

CDColt, 2006. december 22. péntek, 19:09 (#)

eszpee - Mac szóba sem jöhetne? Sem aktiválási problémád nem lenne, sem a CD tálcája nem nyújtogatja a nyelvét óránként. Ráadásul Core 2 Dup proci van benne. Ja, és az ára sem durva. Food for thought.

3

Jano, 2006. december 22. péntek, 19:26 (#)

CDColt: eszpee igényelt 1400x1050-es felbontásától a MacBooknak a felbontása, a Pronak meg az ára van messze.

4

Jano, 2006. december 22. péntek, 19:31 (#)

Eszpee: a kulso monitoron mindenfele felbontas-frissitesi frekvencia-szinmelyseg kombinacioban rossz?

5

Author Profile Page eszpee, 2006. december 22. péntek, 19:37 (#)

robi, lehet, hogy ez egy újabb eresztés akkor, a legfrissebb driverrel próbáltuk.

Jano, kösz a Mac-választ, és igen, sajnos minden kombinációban többé-kevébé rossz volt.

6

CDColt, 2006. december 22. péntek, 20:24 (#)

Értem. Elfogadom. Világos.

7

Adi, 2006. december 22. péntek, 22:23 (#)

Tegyél a gépre Linuxot/*BSD-t és akkor nem fogsz szívni az aktiválással. :D

Vegyél használt, de még garanciális IBM T4[123]-at, az kapható SXGA+ felbontású LCD-vel. Minőségi problémák se nagyon lesznek vele. :)

8

Author Profile Page eszpee, 2006. december 22. péntek, 23:03 (#)

Adi, köszi a zseniális tippeket.

9

Balage, 2006. december 23. szombat, 12:52 (#)

Amióta a Microsoft aktiváláshoz kötötte, hogy a legalapvetőbb biztonsági frissítéseket le lehessen tölteni az operációs rendszerhez (értsd: még halvány fogalmad nincs, hogy minden működik-e rendesen, de már aktiválnod kell a rendszert, ami ugye okozhat ilyen anomáliákat, mint amilyen ez is), azóta nem okoz lelkiismeret-furdalást, hogy a világ legelegánsabb módszerét felhasználva nagyívben szarjak az egész aktiválós mókára valamennyi *legális*, dobozos vagy OEM Windows XP esetében, ami megfordul a kezem alatt. antiwpa.org.ru. Gondolom erről itt ennyit, csak annyit még, hogy olvassátok el a readme-jét. Zseniális megoldás.

10

angelday true, 2006. december 23. szombat, 14:09 (#)

APPLE MACINTOSH A VÁLASZ!

11

Author Profile Page eszpee, 2006. december 23. szombat, 14:21 (#)

kösz józsi, már hiányoztál.

12

Author Profile Page ervin, 2006. december 23. szombat, 16:09 (#)

Kedves Alma-fanok, az evangelizációs hév tiszteletre méltó, valami hasonlót mi is átéltünk az Operával.

Amennyiben valamelyikőtöknek lehetősége van arra, hogy egy Windows-emulációra képes Mac notebookot néhány napra a rendelkezésemre bocsásson, hogy ki tudjak rajta próbálni néhány célalkalmazást, amelyeknek csak Windows-verziója van és amelyekre a munkám miatt szükségem van, akkor örömmel kipróbálnám, hogy a valóságban mire képes a cucc, és ha korrektül fut rajta minden ilyen progi is, akkor készséggel elismerem, hogy (az én szempontomból) igazatok van. A gép szépsége már korábban is megejtett, de az sajnos kevés az üdvösséghez.

13

Author Profile Page eszpee, 2006. december 23. szombat, 16:14 (#)

ervin, mivel a Mactel cuccok már nem emulálják, hanem futtatják a windowst, azon belül meg amit akarsz, nyilván menni fog minden. ha zavar, le is szedheted az OSX-et, és lehet egy trendi, de windowsos notebookod.

viszont marha jó, hogy küzdök az offolások ellen, te meg vidáman öntöd az olajat a tűzre. ha ilyen tesztelős akcióba akarsz kezdeni, miért nem írsz külön cikket neki?

14

Author Profile Page NagyGa1, 2006. december 23. szombat, 20:38 (#)

"Intel Graphics Media Accelerator 950 névre hallgató chip típushibája a szellemkép a külső monitoron"

Ez szerintem mindenképpen hatalmas kamu, a 950 egyike a világon a jelenleg lejtöbbet eladott grafikus meghajtónak, egészen egyszerűen nem lehet ilyen típushibája, mert azonnal visszavonnák.

(A jelenlegi Lenovo T60-amban is pont ilyen van, semmi gond a szellemképpel, igaz hogy a natív (de béta) linuxos driverével és 42 colos plazmával próbálkoztam (a CRT porton), illetve volt egy külső LCD is.)

6-7 évvel ezelőtt volt egy clevom, szervizelési okokból jártam is náluk többször, a konkrétumokra már nem emlékszem csak arra hogy valamiért negatív volt a tapasztalat.
Azóta nincs tapasztalatom velük.

15

Adi, 2006. december 24. vasárnap, 01:06 (#)

eszpee: örülök neki, hogy kiérezted a kommentem finom iróniáját. :)))

Komolyra fordítva a szót: ha szart veszel (te írtad), akkor miért csodálkozol, hogy problémák vannak vele? Hordozható gépeknél különösen igaz az, hogy olcsó húsnak híg a leve. Még neves gyártóknál is előfordul, hogy egyes sorozatok között minőségileg ég és föld a különbség (lásd FuSi Lifebook és Amilo).

A használt, de még garanciális laptop igenis alternatíva, mert ha jó állapotban van, akkor megkapod azt a minőséget és szervízhátteret, amit egy újért nem tudnál megfizetni. Gagyi márkáknál és modelleknél meg meg se kapod soha.

16

Author Profile Page eszpee, 2006. december 24. vasárnap, 01:30 (#)

Miért írtam volna, hogy szart vettem? Pont az ellenkezőjét írtam: soha semmi gondom nem volt még clevóval.

17

becherpig, 2006. december 24. vasárnap, 03:05 (#)

engem ez az optikai meghajtó tálcájának automatikus kinyílása megfogott: ha sikerülne finomhangolni a 'nagyjából óránként'-et, még kakukkosóra is lehetne belőle.

18

Ali, 2006. december 24. vasárnap, 09:30 (#)

A forrasztópákás énem azt suttogja, hogy ez az "automatikus kinyílás" valami kóbor kapacitás időnkénti kisüléséből keletkező hamis jel eredménye.

19

Author Profile Page eszpee, 2006. december 24. vasárnap, 11:22 (#)

Ali, valószínűleg ennél egyszerűbb, mechanikus hiba lehet, nem akadt be rendesen becsukásnál. Azért gondolom, mert teljesen kikapcsolt állapotban is eljátszotta.

20

Author Profile Page NagyGa1, 2006. december 24. vasárnap, 12:21 (#)

:DDD

21

dw, 2006. december 25. hétfő, 01:02 (#)

Kár hogy már megvetted eszpee, különben mindenképpen a HP NX7400-as szériáját javasoltam volna. Én notebookstore-ban vettem, még core duo-val egy hónapja (15.4 brigtview,1gb ram, 80gb vinyó, dvd író stb), most már core 2 duo-sat adnak ugyanannyiért. business line, nem az "eldobható" kategória, mint a már emlegetett fusi széria.

De most gyakorlatilag minden boltban utánad vágják legeslegrosszabb esetben 200 nettóért. Nyúzom rendesen és semmi baj vele, apám pedig egy 8xxx szériás hasonló HP-t használ már több mint egy éve és egyszer nem volt velük gond.

(igazából ezek még compaq-ok, de hp-nak nevezik őket).

22

Ali, 2006. december 25. hétfő, 09:42 (#)

A HP néhány rossz év alatt olyan hírhedté vált a döglődő laptopjai és a szakszervíz beleszarós, problémát soha meg nem oldó, de az ügyfelet innen oda, onnan ide küldözgető mentalitása miatt, hogy azok, akik valaminő okból ilyet vettek akkoriban, szent esküvést tettek, hogy soha többet HP és másokat is ezzel oltottak be. Engem pl. Németországban. Annyira egységes képet, mint amit a HP gyűlölők, talán még az MS ellentábor sem alkot. Ami engem illet, csak egy CD-író erejéig használtam HP terméket, ami bár igazán sosem romlott el, jó sem volt igazán soha, nem hozta azokat a paramétereket, ami elvárható lett volna és a selejtszázaléka is magas volt, akkor szoktam hozzá, hogy ha öt CD-t meg kellett írnom, akkor legalább nyolcat kellett vennem... Mármint márkás alapanyagot, igaz, sokkal több selejtet noname esetben sem csinált. Ja, és a legtöbb CD-t, amit azzal írtam, azóta már át kellett írnom, míg van néhány tíz éves(!) írott CD-m, ami még mindig oké. Emiatt aztán könnyen befogadtam a HP-val kapcsolatos negatív véleményeket és meg nem tudnám mondani, mi győzne meg az ellenkezőjéről. A HP mindenesetre nem is akar. :)

23

Jano, 2006. december 26. kedd, 22:06 (#)

Ali: En meg nem talakoztam ezzel a HP ellenes szubkulturaval. Nekem is HP laptopom van es egyelore nincs problemam vele. Igaz egy Pavilion ami a fent is emlitett notebookstore oldala szerint Magyarorszagon hivatalosan nem forgalmazott ezert nem is szervizelt szeria. Ebbol nem tudom mi az igazsag mert meg nem kellett szervizt keresnem.

24

katmandu, 2006. december 27. szerda, 08:34 (#)

HP-tól nyomtatót (vagy végső esetben asztali gépet) vesz az ember :)

Off-érdekesség (burkolt reklám):
Tudtátok, hogy az Asus neve eredetileg Pegasus volt, csak utóbb az A betűig áramvonalasították, hogy az ABC-ben előre kerüljön? :)

25

kfgyk, 2006. december 27. szerda, 13:06 (#)

Sziasztok,

FYI.
Mult heten felig veletlenul elkeveredtunk a GL nevu outlet kozpontba (ami furcsan uras volt a karacsony kozelsege ellenere - az eladokkal teli boltok gyanusan penzmosodara hajaztak :)
Nagy meglepetesunkre szolgalt, hogy van HP outlet bolt is, ahol mindenfele speci konfiguracio (gondolom kiallitasi, prezentacios cuccok) lap- es desktopok voltak kirakva. Az arakkal sajna nem vagyok kepben, csak kivancsisagbol mentunk be, de nem tunt veszesnek, 100k-200k kozott nagy volt a valasztek, nekem ugy tunt, hogy az eggyel regebbi eresztes kremje.

Gepvalasztas temaban az ismerettsegi kor viszonylag szeles meritese alapjan mondhatom, hogy az erzelmi kotodes ellenere strapabirasban az IBM (+ Fujitsu-Siemens) sajnos le lett iskolazva az Asus-HP paros altal.
Minden gepnek gyengesege viszont a CD meghajto, az sosem birta 1-2 evnel tovabb.

udv,
cs@

26

nyelv-ész, 2006. december 28. csütörtök, 10:12 (#)

Ali, Katmandu:

minden kommentár nélkül csak annyit tennék hozzá a HP-"projekthez", hogy a mi cégünknél van kb. 1200 db desktop HP PC és vagy 200 db HP lézernyomtató, a notebookok viszont kivétel nélkül IBM-ek.

A HP szerviz az utóbbi időben látványosan javult. Például az alkatrész már nem 3 hétig jön Hamburgból, vagy a fene tudja honnan, hanem 48 órán belül ott van a szervizben...

27

Ali, 2006. december 28. csütörtök, 23:22 (#)

Az is megérne egy cikket, hogy amikor egy cégre ennyire ráragad valami kellemetlen, mint a HP-ra, akkor abból hogy lehet kimászni? Mert persze az is egy út, hogy beperlünk mindenkit, aki rosszat szól a márkáról, de talán még Amerikában sem működik.

28

Penálen, 2006. december 30. szombat, 14:06 (#)

katmaandu (#24),

megalapítjuk a 0000AAAA céget? :))

29

katmandu, 2006. december 30. szombat, 16:59 (#)

#28/Penálen:
off: :)) nem rossz, de félő, hogy jön valami pimasz versenytárs, ugyanilyen névvel, csal eléje biggyeszt pár @@@-t is :)
(Az Asus sztori Wikipediából, amúgy.)

30

Penálen, 2006. december 31. vasárnap, 02:12 (#)

katmandu,
seaj, nincs annyi @ ami elé ne tudnánk még egyet odarakni :)

31

Ali, 2006. december 31. vasárnap, 08:51 (#)

A felkiáltójeles kezdésben még rejlenek lehetőségek... :D

32

Penálen, 2006. december 31. vasárnap, 16:14 (#)

Tehát akkor eddig:

!@@@@@@@@000000AAAAAA

Egyéb ötletek? :)

33

palelo, 2008. február 3. vasárnap, 18:24 (#)

Én szintén egy Clevo M555N-et hajtok, már másfél éve. Az első héten nekem is feltűnt a szellemkép, mikor még azt hittem, hogy gyakran fogom használni dokkolva, aztán már nem zavart és azóta nem is nagyon használom ilyen üzemmódban. De ami még mindíg zavar, hogy a gépből nagyjából a W betű alól folyamatos változó frekvenciájú percegő hang jön, (biztos hogy nem a ventilátor az) Ettől és attól eltekintve, hogy a billentyűk érzékenyek arra, hogy leütéskor mindíg merőlegesen kapják a ráhatást. - szóval meg vagyok vele elégedve. Azt hiszem pár héten esedékes lesz a memóriamodul cseréje :) . Ugyanakkor mégis ár-érték arányban vásárláskor és még ma is jó és strapabíró gép a piacon.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork