Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Testreszabott kezdőoldalak

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. január 4. csütörtök, 08:42 | 24 hozzászólás

kezdőlapA Web Worker Daily egy korrekt összeállítással kezdte az évet: öt testreszabható kezdőoldal szolgáltatást vizsgált, majd - elnézést, lelövöm a poént - arra jutott, hogy még nem született meg a tökéletes megoldás, mindegyiknek vannak hibái. (Egyébként én ugyanezt érzem feedolvasó fronton is, de az majd egy másik cikk témája lesz.) Itthon is volt egy fellendülés startoldalakból (valamiért ezt a nevet kapták, pedig a "kezdő" szép magyar szó), még novemberben a webizenen volt róluk egy szemle, engem viszont a ti véleményetek érdekelne: használtok ilyen reszelgethető kezdőoldalakat? Ha igen, melyiket? Miért? És ha nem, próbáltátok? Mi nem tetszett? Számít az, ha magyarul van a kezelőfelület, vagy úgyis a szolgáltatáson múlik minden? Egyáltalán, milyen dobozokat pakoltok ki egy ilyenre? Milyen lenne az ideális kezdőoldal szolgáltatás?

Több kérdés nincs, és persze én is válaszolok: sokáig használtam netvibest, de a mobil feedolvasás lehetősége miatt átálltam bloglinesra, mert egyéb dobozokra nem nagyon volt akkor még szükségem. Hát ti?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (24)

1

Dagenham, 2007. január 4. csütörtök, 08:51 (#)

Én elvagyok három kezdőoldallal, Bloglines (szintén mobil feed miatt), Delicious (a "napi" linkekkel, amikre nincs feed) és Gmail. Többre nincs szükségem, nézegettem a Netvibes-t, de - szerintem - túl sok benne a csicsa.

2

katmandu, 2007. január 4. csütörtök, 09:25 (#)

Nem tudom pontosan, mire jó egy ilyen kezdőoldal.

(Várj, Katmandu, talán annak, aki jellemzően sokszor ül le idegen gépek elé, és nem akarja magával cipelni a kedvencei listáját, ez praktikus lehet.)

Jó, oké, annak lehet, hogy jó.

Nálam sokáig egy custom local weboldal volt beállítva a böngésző kezdőlapjának, amire dizájnosan kipakoltam a sűrűn használt oldalak linkjeit, és ennek egy példányát feltettem a saját szerveremre, eldugva.

Darabig kísérleteztem a Kedvencek felmásolásával különféle erre szakosodott tárhelyekre.

IE7 óta viszont bőven megteszi az egyébként is gondosan hierarchizált (kész tanulmány :) ) Kedvencek, amiben van feed lista is, a napi dolgaimhoz meg csodaszép faviconokat felvonultató link gombokat rendeltem a toolbaron (2 hírportál, 2 közösség, 1 daily strip minilista, metnet, port, utcakereső, tudakozó, 3 webmail és a bankom), slussz.

Van persze Live.com-os felületem is, telepakolva a feedjeimmel, Hotmaillel, mifenékkel, de alig használom.

Ennek valsz az az oka, hogy főleg a asztali gépemen dolgozok, induláskor úgyis fellövésre kerül a rendes mailerem és az IM kliensek, ezek figyelik a maileket, ami meg kell, az jön a toolbar gombjaiból vagy az igen kényelmes új Favorites listából (amióta ápgréd, azóta le se nyitom a Favorites *menüt* :) )
És még van egy decens Google Toolbar is, jól felszerelve a fontosabb custom szörcsökkel.

De valahogy nem érzem szükségét annak, hogy egy 3rd party webhely szállítsa nekem azokat az infókat, amiket közvetlenül is el tudnék érni, és [parafaktor üzemmód be] így feltérképezi a többi useré mellett az én érdeklődési területemet, az erről készült adatbázist pedig busás haszonnal értékesíti a targetálható célcsoportokra vadászó hirdetőknek, akik aztán bőségesen ellátnak izgő-mozgó hirdetésekkel, valamint spammel. :)

3

Balage, 2007. január 4. csütörtök, 09:39 (#)

IE-ben: about:blank. (A legkúlabb, okvetlen próbáljátok ki), Firefoxban a default Google keresős. Sosem éreztem szükségességét egy ilyen mesterséges kezdőoldalnak, de lehet, hogy bennem van a hiba.

4

Author Profile Page ervin, 2007. január 4. csütörtök, 09:52 (#)

Én kb. mint Balage, legalábbis én se tudok mit kezdeni a megszerkesztett kezdőoldal ötletével. Nálam az Operában a Kispad nyílik, A Firefoxban Kispad/photoblog admin - az FF-et a legtöbbször akkor nyitom ki, mivel az új Opera ezt is elrontja :( -, IE7-ben about:blank.

5

nyelv-ész, 2007. január 4. csütörtök, 09:58 (#)

Én sem vágyom ilyen stuffra. Az Opera tematikus munkamenetei bármikor, akár indításkor is be tudják tölteni az általam igényelt oldalakat, és már Firefoxra is van hasonló megoldás.
Mi értelme volna egyetlen kezdőoldalra összezsúfolni mindent, amikor egy kattintással a böngészőm tucatnyi oldalt meg tud nyitni?

6

Attila, 2007. január 4. csütörtök, 10:00 (#)

Érdekes, az eddigi hozzászólókkal ellentétben én lelkes Netvibes rajongó vagyok. Külön jó benne, hogy lehet füleket létrehozni, így témák szerint lehet csoportosítani az híreket. A Kispadon megjelenő írásokról is itt értesülök. Egy átlagos reggel úgy kezdődik, hogy egy tea mellett átnézem a fejleményeket a Netvibes-en.

A magyarítás nekem teljesen 8. Jó, hogy van, de ha nem lenne az sem rázna meg.

7

nyelv-ész, 2007. január 4. csütörtök, 10:04 (#)

Attila, ugyanezt alapból nyújtja az Opera meg a Firefox, akkor meg minek mással szenvedni?

8

Author Profile Page NagyGa1, 2007. január 4. csütörtök, 10:06 (#)

Kezdőoldalak:
- Gmail (FF, Opera)
- céges teszt rendszer bejelentkező oldala (Epiphany, Galleon)

Emellett Bloglines, meg hír- és szórakoztató oldalak (Index, Kisad), címsorba beírva.

Egy ideig próbálkoztam Google Calendarral illetve ToDoval, de nem jött be, mindennapi használathoz azért még nem üti meg egy desktop alkalmazás szinvonalát. (Pl ToDoból mindig eltűntek a már beírt dolgaim ha lassú volt a net és előbb csuktam le a browsert minthogy az frissíthetett volna a háttérben a szerverre - pedig előttem már úgy látszott hogy ez megvolt.)

Kicsit offolnék: 2007 a Google short éve lesz. (2007.01.03: 467.59 +7.11 (1.54%))

Amióta a win desktopját Gnome-ra cseréltem ezeket a feladatokat elég jól elvégzi az Evolution.

9

Zsoltik@, 2007. január 4. csütörtök, 11:08 (#)

Épp most hagytam el a Bloglines-t a Google Reader-ért cserébe, az ok triviális: a "keep new" item-jeim elvesztek vala, mert elérték bizonyos feedeken a 200-t és ezt már "túl bonyolult lett volna kezelni. Vmint ezt elfelejtették leírni a FAQ-ban is :-((

A Google Reader meg integrálható (Greasemonkey script) a GMailbe...

Persze az igazi egy web-es felületű olvasó lenne, feed szürési lehetőséggel... (Windows-on az Omea reader free változata tudja, Linux-on meg pl. Liferea, Snownews (CLI)).

Kezdőlap pedig a http://www.google.com/ig

10

nix, 2007. január 4. csütörtök, 12:06 (#)

feedolvasó webre: www.google.com/reader
feedolvasó mobilra: www.google.com/reader/m
én is nemrég álltam át a Bloglinesról, pont a Zsoltik@ által említett okból, meg valahogy jobban is tetszik (bár az oldalsó sáv eltüntetése gombnyomásra (Bloglines: "m" billenytű) azért hiányzik)
a kezdőoldalakat viszont nem tudom megszeretni, egyszerűen nem nekem lettek kitalálva :(

11

karaj, 2007. január 4. csütörtök, 12:20 (#)

Egy ideig használtam Netvibest, de nem kezdőoldalnak, hanem szolgáltatás miatt. Ugyanis a cégtől nem értem el direkt az otthoni leveleimet, a Netvibesnak meg van pop3-as doboza. Most már nincs szükségem rá. Időjárásra van widget (Operás vagy Yahoos), a többinek meg sok értelme nincs.

Nem sok értelmét látom egy kezdőoldalnak egyébként. Ezelőtt 10 évvel még viszonylag hasznos volt a startlap, mint kezdőlap, de azóta semmilyen igényt nem éreztem erre.

Jelenleg talán telefonon tudnék elképzelni egy végletekig egyszerű megjelenésű, de sokoldalú kezdőlapot (lehet hogy van egyébként, még nem kerestem igazán), bár az Opera Mini kezdőlapja már elég jól lefedi az igényeket (kereső, legfontosabb linkek, rss).

12

Zsoltik@, 2007. január 4. csütörtök, 13:03 (#)

@nix:
ha jól emlékszem az oldalsáv eltüntetésére is van Greasemonkey script.

13

Hubidubi, 2007. január 4. csütörtök, 17:21 (#)

Hát, jó ideje eljutottam odáig, hogy a kedvenc oldalakat már csak feedeken keresztül olvasom. Annyi oldal gyűlt össze, hogy egyenként folyton nézegetni őket reménytelen. A fejldődés következő állomása a Liferea volt linuxon, ami gyakorlatilag kielégítette az igényeket. A bökkenő csak az volt, hogy 2 külön lifereát kellett használni a melóhelyen és otthon, így a feedeket két helyen kellett végigpörgetni. Végül a Netvibesra álltam át (volt egy-két kitérő más oldalakkal is, de ez vált be a legjobban). A feed olvasáson kívüli extra szolgáltatásokat én sem nagyon használom. A feed olvasó része viszont nagyon bejött, az oldalt telepakolva feedekkel elég gyorsan át lehet tekinteni az újdonságokat.
Nekem az egyedüli problémám a Netvibes-szal, hogy sok feed esetén elég lassú és ha sokat nyitva van az oldal, akkor a Firefoxnak iszonyúan megnő a memória igénye.

14

goldenAXE, 2007. január 4. csütörtök, 19:41 (#)

Na tessék! Én nem is tudtam ezekről a testreszabható kezdőlapokról, és megcsináltam a tökéletes megoldást itthon. Mert az online rss olvasók nem jöttek be.
Recept: FF. (ez azért jó, mert bárhol fel tudom rakni bármelyik gépre.)
foxmarks extension. Szinkronizálja a bookmarkokat, ha beállítom(melyik legyen az alap, a helyi, vagy a szerveren tárolt. Feltöltse, letöltse, merge-elje).
És láss csodát! Bárhol nézhetem az összes rss támogatott bookmarkomat, az rss nem-támogatott bookamrkomat, és minden csodálatos. Nem felejtem el egyik kedvencemet sem megnézni, teljesen bevált.
RSS, kipipálva. Kezdőoldal meg nem érdekel, de lényegében a post témájával kapcsolatban kipipálva, letudva.
És leszedni, beállítani stb. kb. 5 perc, és ebben bennevan az ismerkedés.
A paranoiások aggálya lehet még, hogy központi szerveren tárolja a bookmarkokat. A bookmarkjaim nem titkosak, nézegesse meg aki akarja. Nálam még ez is kipipálva. Remélem lesz akinek tetszik a megoldás.
Ja, még egy baj lehet vele. Nem őrzi tudod visszaállítani az eredeti bookmarkokat ha letöltötte a sajátjaidat(gond ha más gépén vagy). De ezt egy egyszerű bookmark exportálással meg lehet oldani. Nekem még nem okozott gondot. Mondjuk maximum 3 helyen használok számítógépet, és ebből kettőn van saját felhasználói fiókom, a harmadikon pedig nem gond ha ottmeradnak a bookmarkok.

15

Author Profile Page BufferTly, 2007. január 4. csütörtök, 20:25 (#)

nekem is google.com/ig jo kezdolapnak (nekem ez a legkevesbe csicsas, a readert is ebbe tettem bele). en az egyeni bongeszo- IM- es egyeb progibeallitasokat pendrive-rol indithato szoftverrel oldottam meg (http://portableapps.com/).
nincs turelmem akar a 2 surun hasznalt gepemen (otthon&mhely) az akar apro valtoztatasokat is szinkronizalgatni:)

16

Dr. Minorka, 2007. január 4. csütörtök, 23:46 (#)

Ahány ember, annyi fajta helyzet és szükséglet. Mivel én egy gépet használok csak, és szeretem magam kontrollálni a dolgokat, ezért a jelenlegi terv a következő:
1. egy wamp (windos, apache, mysql, php) szerver a gépen.
2. drupal (ebben eleve van egy rss-összesítő) és/vagy a Gregarius rss-összesítő (amihez kellett a webszerver)
Aki hozzáfér egy nyilvános webszerverhez, ott is megcsinálhatja Linux, stb alatt.
Drupal a hihetetlenül jó információ-kezelő képessége miatt is szükséges (szabad cimkézés, és ezek alapján egy index-oldal).

17

tekatana, 2007. január 5. péntek, 00:46 (#)

netvibes, de hullámzó intenzitással használom - van, hogy naponta végigkattintgatok az érdekesebb feedeken, van, hogy napokig meg se nézem. erre is jellemző volt nálam, hogy a kezdeti lelkesedés (az elején mindenféle rss boxokat, todo listákat szerkesztgettem, stb. hogy ez aztán milyen szuper) hamar elszállt. mondjuk ebben része lehet a gmailnek is, mert egy idő óta a naptár/jegyzetek/doksik inkább ott vannak.

18

Krisztián, 2007. január 5. péntek, 06:47 (#)

nix, Zsoltik@: oldalsó sáv eltüntetése Google Readerben: "u"

Én is Bloglinesról váltottam különben.

19

Author Profile Page NagyGa1, 2007. január 5. péntek, 08:44 (#)

#13 Hubidubi: próbáld a FF 2.x-et. A FF 1.5-nek volt súlyos memóriaproblémája, de a 2.x sokkal jobb ezen a téren. (Igaz időközben memóriát is bővítettem. :))

20

winnie, 2007. január 5. péntek, 10:46 (#)

EGyértelmű, hogy Netvibes. Hazamegyek, külföldre megyek, reptéren vagyok - ezzel minden engem érdeklőd feed-et, oldalt meg tudok nézni és mivel több, mint 100 van, ezért nem fordulhat elő, hogy elfelejtek valamit.

Jut eszembe, kéne egy backup funkció, mert ha ez a sok oldal, 12 fül, 20-30 feed/fül kiesik a netvibes-ból, akkor szomorú leszek.

tudom, get a life:) de én nem értem azt, aki nem használja. én sem használtam sokáig, aztán egy keveset és csak nő, csak nő a feedkészlet:) (az más kérdés, hogy csak reggel átfutom, de ha máshol vagyok, akkor nagy segítség.)

21

szerk., 2007. január 5. péntek, 13:10 (#)

Én nem kezdőlapként, de állandóan használom a netvibes-t. Teljesen odavagyok érte, főleg azért, mert nemcsak a kedvenc oldalaimat olvasom, hanem olyasmiket is, amikre legfeljebb szökőévenként kerestem rá korábban. Pl. Guardian, New York Times. Így viszont, hogy ott figyelnek folyamatosan, mindig átnézem, hogy van-e érdekes hír. És el is olvasom őket. :)
Egy gond van: megszűnt a hírganajozás izgalma. Egy szempillantás alatt felmérem például, hogy mi van az Indexen és legfeljebb a head-et olvasom el. Már rá sem megyek az oldalra. Hiányzik.

22

mzperx, 2007. január 5. péntek, 22:30 (#)

Netvibes, minden nap, saját gépeken kezdőoldalként. Mivel 4-5 gépet használok egy héten ez a leghasznosabb és szerintem nagyon cool.

23

robi, 2007. január 6. szombat, 21:56 (#)

Nekem is a http://www.google.com/ig a kezdőlapom, bár nagyon ritkán van használatban (szinte sosem csukom be a ffoxot). Kinnt vana google reader, a gmail és a gcalendar doboz.

De nem halnék bele, ha nem ez lenne a kezdőlapom.

24

Jimy, 2009. október 27. kedd, 17:49 (#)

Én ez egy olyan személyre szabható kezdőlapot használok, amivel google mellett a gyakran látogatott oldalaikat gyorsan, 1 kattintással elérem. Egyéni linkeket is be lehet állítani.
Egyszerű de nagyszerű!

http://www.enkezdolapom.hu/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork