Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Ajánlott ingyenes szoftverek

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. február 11. vasárnap, 18:12 | 101 hozzászólás

Új gép, tiszta lap, legalább egy hétvége, mire az ember kialakítja a megszokott munkakörnyezetét, aminek szerves része az ezernyi kis kiegészítőprogram összevadászása és feltelepítése. Mivel ervin is mostanában cserélt gépet, stsmork pedig bármikor szívesen segít, arra jutottunk, megosztjuk azon ingyenes programok listáját, amik számítógép előtt töltött életünket könnyítik meg nap mint nap. 35 freeware, vagy időkorlát nélkül használható shareware, hátha van olyan, amiről nem tudtatok, de mindig is szerettétek volna, ha létezne.

 

AVG Free

ervin: Csehek a srácok, akik gyártják, de az Intel már jól beléjük vásárolt. Sima tűzfal, eddig soha nem akadt össze semmivel, pénzt és enni nem kér, mi kéne még.

 

AVG Anti-Spyware

ervin: Mivel az AVG tűzfal jól működött, kipróbáltam a kémelhárítót is. Dettó.

 

CCleaner

eszpee: Lelkendeztem már róla, sokat nem tudok azóta sem mondani, prímán takarítja el a felhalmozódott szemetet, a backup folyamat első lépésére van drótozva, így a rendszeresség kérdése is megoldódott.

 

cdrLabel

ervin: Annak idején rajtatok is kerestem egy klassz kis CD-borító előállító programocskát, de végül a saját régi találatomat fedeztem fel újra.

 

Color Cop

eszpee: Webgrafikus munkáknál lépten nyomon előfordul, hogy színeket kell "mozgatni" alkalmazások között. Például ott van a logó a félkész oldalon, és a háttérszinét szeretnénk beleverni a CSS-be - az ilyen feladatoknál áll nagyon kézre a Color Cop, ami azon ritka alkalmazások közé tartozik, ami nem akar ezeregy dolgot csinálni, csak egyet, de azt nagyon jól. Sikerül is neki.

 

dpMagic

ervin: Semmi cécó, egyszerű trükk digitális fotósoknak: mostantól a RAW fájlok indexképe is látszik a Windows Explorerben. A Microsoftnak is van egy - kicsit bénább - saját megoldása erre. Az 48 MB. Ez itt nem egész 2. LOL.

 

Examdiff

eszpee: Ami parancssorban a diff, az nálam XP alatt az Examdiff, két szöveges file közötti különbségek megtalálásának legkényelmesebb eszköze. Jó, a legkényelmesebb lehet, hogy egy kicsit túlzás, lévén ritkán kell a desktopon ilyeneket csináknom, így nagyon nem tesztelgettem különböző programokat a feladatra - ez meglett, működik, használom, nincs gond vele. Van fizetős Pro változata is, mindenféle extra szolgáltatással, ami nekem mind nem kell.

 

FlashFXP

eszpee: FTP kliens választása általában inkább megszokás és ízlés kérdése, mindsem objektív szempontoké, én mindenesetre a hosszabb letöltéseket FlashFXP alól szoktam kezelni. Szeretem benne, hogy szépen sorba lehet rakni a le- és feltöltéseket, okosan visszateker szakadás után, szabályozható, hogy mekkora sávszélességet használjon, és gombnyomásra (F9) el lehet tüntetni egészen a tray-ig. Persze biztos vagyok benne, hogy ezeket tíz másik program is tudja, ráadásul ez egy hónap után fél percig ajánlja magát, mire elindul, de összenőttünk. Lehet, hogy meg kéne vennem?

 

Irfanview

eszpee: Na őt valószínűleg nem kell bemutatni, villámgyors, kézre áll, rengeteg formátumot kezel, alapműveletekre tökéletes, a Kispad szinte összes cikkének illusztrációja ezzel készül - ezé is. (újszülötteknek: képkezelő, megjelenítő, minimális szerkesztési képességekkel.)

 

JAlbum

eszpee: Alapfeladat, hogy van egy rakás képünk, amit szeretnénk valamennyire pofás formában megjeleníteni, a lehető legkevesebb munkával - elég küzdés volt feldolgozni őket. Bár mostanában már a Simpleviewer készletét használom erre a célra, azért anno készült pár galéria a JAlbummal is. Elég pilótavizsgás a felülete sajnos, de ezzel legalább kapunk egy csomó testreszabási lehetőséget is.

 

JCreator LE

stsmork: A JCreator Java IDE lebutított, ingyenes verziója. Akkor használom csak, ha valamit gyorsan meg meg reszelni, de a feladat volumene olyan kicsi, hogy nem érdemes miatta előszednem a JBuildert. Az alapvető funkciókon kívül semmi mást nem tud, ami nálam fontos követelmény.

 

JR Screen Ruler

eszpee: A Color Cop-hoz hasonló célszerszám, ezzel a képernyőn levő bármi pixelekben értelmezett méreteit tudjuk leolvasni. Vízszintes / függőleges váltás, always on top, más nem is kell egy ilyen eszköztől, őszintén szólva el nem tudom képzelni, kinek és miért lenne szüksége a fizetős Pro verzióra. De sebaj.

 

KeePass

eszpee: Alapállítás: jelszavakat, PIN kódokat, kártyaszámokat hajlamos az ember elfelejteni, ezért felírja őket. Az már felhasználófüggő, hogy ki hova és milyen formában írja fel ezeket az adatokat, nekem a biztonság és a kényelem legjobb kombinációjaként a megoldás ez a program lett. Meggyőzően erősen védi az adataimat - gondban lennék a fő jelszó elfelejtése esetén -, ha kérjük, generál is jelszót, clipboardon át is mozgathatunk vele adatot, amit megfelelő beállítások esetén egy paste vagy pár másodperc után töröl, nagyon rendben van.

 

Launchy

eszpee: Egyik kedvenc kiegészítőm. Egy billentyűkombinációra előjön (nálam Win+szóköz), elkezdjük gépelni egy program nevét, enter, és már indul is. Nagyjából ennyi idő alatt vinném el egyébként az egeret a képernyő sarkába. Alapesetben a start menü alatti shortcutokat indexeli, de megadható neki tetszőleges könyvtár is, sőt, a legújabb verzióban már számológép, webes keresők és egy rakás más extra is van. Tipp: gyakran használt dokumentumjaimnak is csináltam egy shortcutot a start menü alá, így azok is azonnal elérhetőek.

 

Magic File Renamer

ervin: Zenedigitalizálóknak, archiválóknak, kiterjesztés-váltóknak nélkülözhetetlen eszköz fájlok csoportos átnevezésére, több feladat együttese is beállítható, a régebbi verzió ingyenes.

 

Miranda

eszpee: ICQ, MSN, AIM, Yahoo, IRC és GTalk csatornákon szétszórt ismerőseimet alap, hogy nem öt különböző alkalmazásból szeretném elérni, így muszáj valamilyen közös metaIM rendszert használni. Sokáig küzdöttem a Trilliannal, de egy pár éve kipróbáltam a Mirandát, és azóta nem néztem vissza: ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. Ami a Mirandában nagyon jó, az a MetaContacts plugin, amivel a hozzám hasonlóan különböző hálózatokon egyszerre fent levő ismerősöket lehet egy kontaktba összefogni, közös history-val, stb. - innentől kezdve nem számít, sőt, nem is tudom, ha nem akarom, hogy éppen MSN-en vagy ICQ-n beszélgetünk, mert nem fontos.

 

Multiple IE

eszpee: Már régóta nem gond a különböző verziójú Internet Explorerek futtatása egy gépen, de ilyen szépen, egy telepítőbe pakolva én nem találtam jobb megoldást rá. Vigyázat, Sztahanovnak gondjai voltak vele - bár neki mivel nincsenek... -, nekem mindenesetre megy rendesen, bár legtöbbször csak a hatost használom, elvégre még mindig az a legelterjedtebb böngésző.

 

µTorrent

ervin: A régi torrentklienseimet ide-oda nem engedték be, helyettük jött dühből ez az ifjú titán, és eddig bevált. Szép is, bár az mellékes.

 

Notebook Hardware Control

eszpee: Még egy célszerszám, amennyiben hordozható számítógépünk mobil processzorral szerelt, érdemes megfontolni: állítható profilokban szabályozhatjuk, mikor milyen sebességgel (ebből következőleg pedig milyen energiafelvétellel, tehát melegedéssel, hamarabb merülő akkuval, hangosabb ventilátorral, stb.) fusson a gépünk. Az általam használt beállításban csak akkor kapcsol maximumra a processzor, ha arra tényleg szükség van, így az esetek nagy részében félsebességen fut minden, észrevehető lassulás nélkül, hosszabb üzemidővel, halkabban.

 

Notepad2

eszpee: Legalább négy-öt szövegszerkesztőt használok, de leggyakrabban a pici azonnali szerkesztésekre szolgáló villámgyors Notepad2-t. Minimális szolgáltatáskészlet, de a legszükségesebbek (utf8, reguláris kifejezésekkel keresés, kódszínezés, stb.) azért ott vannak. Persze elég nagy a választék ilyen lecsupaszított szerkesztőkből, valószínűleg ez is erősen megszokás kérdése.

 

Perl

eszpee: Ez elég kakukktojás, de a képzeletbeli evangelizációs szerződésemben benne van, hogy ahol csak tudom, terjesztem az igét, tehát akkor a kötelező kör: XP alatt szépen fut az ActiveState perlje, a csomagkezelőjük (ppm) a minap GUIs lett, rengeteg ingyenes modul, kihagyhatatlan ajánlat!

 

PuTTY / Pageant és WinSCP

eszpee: Gombnyomásra nyíló SSH ablakok: akit ez lázba hoz, szánja rá az időt a szépen beállított pageantra, rengeteg időt lehet spórolni a mindenhol kialakított okos kulcsos belépésekkel, így elég ezt is egy fő jelszóval védeni. Ha megvagyunk, jöhet a WinSCP, ami egyrészt prímán kezeli a pageantban beállított sessionöket, másrészt a Total/Norton Commanderben megszokott kétpaneles nézettel könnyíti meg az életünket.

 

PFE32

stsmork: Kőkorszaki text editor (Last updated February 1 1999), én mégis a mai napig ezt használom scriptek írására és html fájlok szerkesztésére. Végtelenül egyszerű, és csak kétszer annyit tud, mint amire nekem szükségem van, ellentétben a modern editorokkal, amelyek húszszor annyit tudnak.

 

Process Explorer

eszpee: A Windows beépített task managerét lecserélő programokkal is Dunát lehetne rekeszteni, én valamiért a Process Explorerre szoktam rá: fában mutatja az indított alkalmazásokat, lehet keresgélni erőforrásokban is (prímán kideríthető, ki nem engedi letörölni azt a fájlt!), és így tovább, egy rakás feature, amiből persze gyakorlatilag csak a fent említetteket szoktam használni, de azok jól is jönnek, ha elszabadulnak a processzek.

 

Roboform

ervin: Jelszavakat tölt ki Internet Explorerben és Firefoxban, az Operában nem, de annak ugye rég van ilyesmi beépítve. Az ingyenes verzió korlátozott tudású.

 

SciTe

ervin: Scintilla alapú text editor, ennél ingyenesebb dolog nincsen, viszont ettől még okos, ezt használom html meg css írására is, ha meg komolyabb nyelvekben programoznék, talán arra is ezt használnám.

 

Search and Replace

ervin: .doc, .rtf és egyéb kiterjesztésu fájlokban keres és cserél tömeges méretekben. Részben szakfordításokból élek, ott ez a funkció nagyon jól jön.

 

SQLylog

stsmork: Csillogó-villogó grafikus felület a mySQL adatbázishoz. Teljesen elégedett vagyok vele, még a (fizetős) upgrade lehetőségére figyelmeztető popup ablakot is elnézem neki, amit minden indításkor az orrom alá dörgöl.

 

SyncToy

eszpee: Egy egyszerű Microsoft termék, egy mondatban, sőt, pár szóban el lehet mondani, mit csinál: szinkronizálja két könyvtár tartalmát. Ebből amit lehetett, kihoztak: a szinkronizáció különböző variációi működnek, attól függően, hogy mire van szükségünk, akár parancssorból is rögtön indítható, a könyvtárak pedig tetszőleges gépeken is lehetnek - ismét a backup folyamatom egyik eleméről írok, a SyncToy a legvégén másolja át egy másik gépre a legfontosabb adatokat, fő a redundancia.

 

TaskSwitchXP

eszpee: OK, elismerem, ez pimp my desktop kategória, de megszerettem. Az Alt+Tab működését cseréli le egy testreszabható, a futó alkalmazások aktuális képét is mutató változattal, tudom, van ilyen a Microsofttól is, de az nekem valamiért nem nagyon tetszett, bár semmi konkrétra nem emlékszem már. Ez meg még gyors is, már amennyire egy ilyen cucc gyors lehet.

 

Total Commander

eszpee: A Windows Explorer számomra alkalmatlan a produktív munkavégzésre. Nem véletlen, hogy a légiirányítók sem egérrel huzigálják a repülőket a leszállópályák között, gyorsan, pontosan legjobban billentyűzettel lehet dolgozni. Az már csak bónusz, hogy szépen kezel tömörített fájlokat, háttérben, sorba rendezve másol, tömegesen nevez át bármit, keres, svf-fel ellenőriz, és biztos tud még ezeregy dolgot, amit ki is tudnék használni, ha venném a fáradtságot, és átnézném egyszer alaposabban.

 

Trillian

stsmork: Sajnos az instant messenger partnereim egy része MSN-t, másik része Yahoo messengert használ, ezért nálam csak olyan kliens jöhet számításba, ami szót ért mind a kettővel. Egy ideig szopattam magam a Mirandával (ez évekkel ezelőtt volt, ahogy hallom azóta az is egész pofás lett, de most már kit érdekel), míg végül rátaláltam a Trillianra, és azóta is ezt használom. Számos hasznos funkciója közül külön is kiemelem a partnerek képernyőn megjelenő nevének átnevezését, ez hatékony eszköz debil barátaink ellen, akik sportot űznek abból, hogy minden héten másképp hívják magukat. (Nem nálam persze, mert itt mindig az marad a nevük, amit én adtam nekik.)

 

VLC player

ervin: Amikor a gépen megtalálható egyéb programok nem tudnak megküzdeni a videókkal, akkor végső eszközként előveszem a nyílt forráskódú versenyzőt. Ez mindent visz.

 

VNC

stsmork: Rém egyszerű programocska, távirányítani lehet vele egy másik számítógépet. Amióta van a Windowsban is Remote Desktop meg Távsegítség azóta nem olyan nagy durranás (és jóval lassabb is, mint ez utóbbiak), viszont megvan Unixra is (egy időben arra használtam, hogy egy SUN munkaállomásról röcögtettem vele a távolból a notebookomat), tényleg távirányít (nem úgy, mint a Remote Desktop, ami külön sessiont nyit a háttérben) és nem kell hozzá, hogy a túlsó gépnél is üljön valaki.

 

WinCVS

stsmork: Egyszerű, jól használható grafikus felület a CVS forráskövető rendszerhez. Ha több időm lenne, már rég kivágtam volna a kukába a CVS-sel együtt, de amíg a célnak megfelel (márpedig megfelel) és nem idegesít halálra, addig maradhat.

 

Ennyi volt a listánk, most ti jöttök, a fenti informatív "név-link-két mondat" stílusban adhattok javaslatokat, szigorúan flame-mentesen.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (101)

1

adam, 2007. február 11. vasárnap, 19:26 (#)

tetszik a lista, bár szerintem az xnview kényelmesebb. (ugyanennyibe kerül)

2

Akkerfeld, 2007. február 11. vasárnap, 19:34 (#)

PDFCreator
http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/
Ingyenes és gyors pdf készítő, nyomtatóként is megjelenik a rendszerben.

3

Asszem, 2007. február 11. vasárnap, 19:40 (#)

FolderShare. Mappákat szinkronizál az interneten keresztül két vagy több gép között, lehetővé tesz megosztást másokkal, és azt hogy távoli gépről webes felületen elérd a klienst futtató gép teljes wincseszterét. Microsoft termék.

www.foldershare.com

4

Dr. Minorka, 2007. február 11. vasárnap, 19:44 (#)

Notepad++
A SciTe rokona. Én erre cseréltem le a Notepad-et. Nagyon sokat tud, és szemre is tetszetős.
http://en.wikipedia.org/wiki/Notepad%2B%2B

5

Dr. Minorka, 2007. február 11. vasárnap, 20:02 (#)

WAMP5
Otthoni fejlesztéshez, tanuláshoz. Windows 2000, XP alatt:
Apache 2.0.59, PHP 5.2.0 + PECL, SQLitemanager, MySQL 5.0.27, Phpmyadmin
Kiegészítő csomagban:
Activestate Perl, PHP 4.4.4, MySQL Administrator és MySQL Query Browser, Zend Optimizer
Automatizált installálás. Programok vagy szolgáltatásként futnak, vagy kattintással indítva.
http://www.wampserver.com/en/index.php

6

Jano, 2007. február 11. vasárnap, 20:42 (#)

Majdnem összejött a BINGO a gyorsinditó ikonjaim között az egyezésekkel :)

Kiegészítő:
TreeSize: Folderek méreteit mutatja. Ha kéne felszabadítani egy kis helyet, akkor tudjuk, hogy hol keressük. http://www.jam-software.com/freeware/index.shtml

FoxItReader: PDF-re villám.

Mozy.com: online backup 2GB-ig ingyen.

A DaemonTools gondolom mint nagyon alap dolog maradt ki.

7

Zila, 2007. február 11. vasárnap, 20:56 (#)

WinMerge (http://winmerge.org/)
File-ok és könyvtárak összehasonlítására (diff) és összefésülésére szolgáló kíváló eszköz. Még OSX-en is inkább ezt használom parallelsben, mint az XCode FileMerge programját.

TortoiseSVN (http://tortoisesvn.tigris.org/)
Aki CVS helyett SVN-t használ, annak kötelező darab. Szépen beépül az explorerbe, jobbklikk és lehet commitolni, updatelni, checkout-olni (hogy a többi könnyen elérhető svn funkcióról ne is szóljak) a forrás tárolókat.

Tail for win32 (http://tailforwin32.sourceforge.net)
Fejlesztés közben jól jön ez a kis segédprogram, amivel a logfile-okat monitorozhatjuk, többet egyidőben. Mostanában már inkább eclipse logviewert ill. Console-t használok, de még elfér a túlélő pendriveon, tesztszervereken ritkán található eclipse vagy console :)

8

Zila, 2007. február 11. vasárnap, 20:57 (#)

Bocsi a szóközökről elfelejtkeztem :(

9

Dr. Minorka, 2007. február 11. vasárnap, 21:01 (#)

R
Programnyelv és fejlesztői környezet statisztikai számítások végzéséhez.
http://www.r-project.org/

10

Author Profile Page CsasZ, 2007. február 11. vasárnap, 21:04 (#)

Néhány további tipp:
Foxit
Media Player Classic
AMP WinOFF (időzített/programozott shutdown, restart)
Daemon tools
Vim (vi)

11

Dr. Minorka, 2007. február 11. vasárnap, 21:09 (#)

Re: Tortoise
Mi különbség a TortoiseSVN és a Subversion között?
http://subversion.tigris.org/

12

varanusz, 2007. február 11. vasárnap, 21:35 (#)

A legtöbb gépre teljesen felesleges fullos Office-t telepíteni, elég csak a viewereket. Rendre: excel, word, powerpoint.
http://office.microsoft.com/downloads/2000/xlviewer.aspx
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=95E24C87-8732-48D5-8689-AB826E7B8FDF
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=428D5727-43AB-4F24-90B7-A94784AF71A4

Nemcsak hogy ingyenesek, de még régebbi gépeken (PI-II) is úgy indulnak, mint a villám.

13

rgranc, 2007. február 11. vasárnap, 21:38 (#)

Dr Minorka: a TortoiseSVN egy windowsos SVN kliens, mint a TortoiseCVS is, míg a Subversion az ugye a szerverre (fejlesztőkörnyezetre) telepítendő verziókezelő alkalmazás maga.

14

ati, 2007. február 11. vasárnap, 21:38 (#)

Launchy - az OS X alatt használtam a Namely-t. Sose gondoltam, volna, hogy szükségem lehet ilyenre win alatt, de nagyon jó, kösz srácok.
Putty - a Tunnelier-t ( http://www.bitvise.com/tunnelier ) próbáltátok már? nekem az az alapértelmezett ssh kliensem.

15

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 21:44 (#)

Ha már a Microsoft (által felvásárolt Sysinternals részét képező) Process Explorer szóba került, írjuk még fel a Sysinternals család
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/default.mspx
további néhány, esetleg hasznos tagját:

AutoRuns:
automatikusan induló és/vagy épp futó dolgok feltérképezése.
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/utilities/Autoruns.mspx

Process Monitor:
fájlműveletek, Registry változások követése; a korábbi FileMon és RegMon utilityk összegyúrása.
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/ProcessesAndThreads/processmonitor.mspx

és még egy, nem tudom, ez illik-e ide:

Black Viper:
Ez nem utility, hanem egy aprólékos ismertető táblázat az XP (SP2) servicékről, melyik mire jó és kell-e vagy kilőhető. XP tweakeléshez nélkülözhetetlen alapcucc!
Eredetileg a www.blackviper.com oldalon volt, de ez behalt. Szerencsére léteznek másolatai, legjobb, ha azonnal lementetek magatoknak is egy példányt PDF-ben:
http://www.hss.caltech.edu/~mcafee/Bin/BlackviperXPSP2.pdf

(Az eredeti site mirrorjai itt-ott még elérhetők, pl:
http://web.archive.org/web/20041128084144/www.blackviper.com/WinXP/servicecfg.htm )

16

rgranc, 2007. február 11. vasárnap, 21:45 (#)

Gondolom hogy csak a trivialitás okán maradt ki a Skype, Thunderbird és a Firefox.
A VLC player fenn van, de szerintem rugalmasabb és számomra jobban használható a Media Player Classic ( http://sourceforge.net/projects/guliverkli/ ). Ini fájlokban is tárolhatja a beállításokat, automatikusan nyitja a feliratfájlokat vagy külső hangfájlokat is a filmmel.

QuickTime Alternative / Real Alternative: a QT és a Real Player helyett csak a codeceket teszi fel.

Ja és persze alap a DaemonTools ( www.daemon-tools.cc ) amivel CD/DVD-képfájlokat (iso, nrg, mdf, stb) lehet virtuális lemezmeghajtó(k)ként csatolni a rendszerbe.

17

rgranc, 2007. február 11. vasárnap, 21:47 (#)

SSH: A Puttyval valahogy nem szimpatizálok, a csoda tudja miért, egyszerűen valami ellenérzésem van vele szemben, én a MindTermet ( http://www.appgate.com/products/80_MindTerm/ ) nyúzom évek óta.

18

sztupi, 2007. február 11. vasárnap, 21:48 (#)

http://unxutils.sf.net/: az alap unix parancsok (ls, head/tail, cat, grep, awk, find, stb), cygwin nelkul, cmd.exe-bol (vagy powershellbol) jol hasznalhatoak

a TortioseSVN melle esetleg a RapidSVN (http://rapidsvn.tigris.org) is, neha jol jon.
Dr. Minorka: ezek grafikus kliensek az svn-hez, az 'alap' csomagban kliensnek 'csak' a command-line svn(.exe) van (amugy a legtobbszor tokeletesn hasznalhato az is)

(http://freemind.sf.net) mindmapper cucc, hirtelen felindulasos spontan tervezgeteshez - nekem legalabbis - letszukseglet, praktikusabb meg a papir+toll kombonal is (mar persze azt leszamitva, hogy gep az kell hozza).

ill. a mar elmondottakhoz kepes perl helyett ruby, vi helyett emacs, es unixok fele vnc helyett az XWinLogon X server

19

rgranc, 2007. február 11. vasárnap, 21:51 (#)

Ja igen, és egy jó ideje teljesen ingyenes az AudioGrabber! ( http://www.audiograbber.com-us.net/ ). Kényelmesen használható, nagyon jó minőségű CD-grabber program.

20

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 21:56 (#)

Na, írtam egy hosszabbat, de az éber Kispad karanténba csukta, sebaj. Hátha még megjelenik.

Addig is, szintén a trivialitás jegyében:

Microsoft TweakUI
(az XP tweakelés alapeszköze)

FileZilla
(imho az eddigi legértelmesebb (SourceForge) FTP kliens, semmi csilivili, semmi ganajware, viszont igen jól hasít)

LH Clock 1.62b:
(az XP satnya kis gyári óráját jól leolvasható, Vistás külleműre és konfigurálhatóvá cserélő gadget. Abszolút free, abszolút ganajmentes, igen kis fogyasztású, széles körben testre szabható, naptárral és értesítőkkel is ellátott. Fejlesztése már pár éve szünetel, de a legutóbbi verzió prímán megy, nálam most is szolgál):
LH Clock
otthona a Neowin-en, letöltéssel:
http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=157465

21

G Zoli, 2007. február 11. vasárnap, 21:58 (#)

Jó ez a bejegyzés, a Total Commander az freeware?

22

iizzee, 2007. február 11. vasárnap, 22:01 (#)

a ccleaner sztem is jó, csak akkor voltam mérges rá, amikor kér(d)és/figyelmeztetés nélkül leszedte a fél SAP-kliensemet is, és lehetett újrarakni. még az a szerencse, h csak a felét szedte le, és a beállítások megmaradtak.

23

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 22:04 (#)

Nem, a Total Commander nem freeware, hanem shareware, 30 napig kipróbálhatod, utána megveszed vagy törölnöd kell.

24

atmann, 2007. február 11. vasárnap, 22:05 (#)

az alternatívák:

nekem a vírusirtó AntiVir. reklámablakot dob frissüléskor, de teljesen jó (nem emlékszem mivel tud többet az AVG-nél valahogy ez volt szimpatikusabb. talán mert Luke Filewalkernek hívják a víruskereső modult :))
http://www.freeav.com/

spyware ellen adware - spybot SD kombó
http://www.spybot.info/
http://www.lavasoftusa.com/

IM-re gaim. próbáltam a mirandát is (nem állt kézre) és trilliant is (túl csicsa volt)
http://gaim.sourceforge.net/


és egy nagyon hasznos darab:

miután a sandisk sansa mp3 lejátszóm könyvtár szerkezetet nem vesz figyelembe, csak tag-eket szükségem volt egy mp3 tag szerkesztőre. ez a prg mindent tud, amit csak el tudok képzelni és még annál is kicsit többet. CDDB-t néz címekért, átszámoz, fájlnevet is átír, előre definiált akciókat futtat... van magyar fordítása is.
http://www.mp3tag.de/en/

25

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 22:06 (#)

Bepróbálkozok ismét a hosszú kommenttel:

Ha már a Microsoft (által felvásárolt Sysinternals részét képező) Process Explorer szóba került, írjuk még fel a Sysinternals család további néhány, esetleg hasznos tagját:

AutoRuns:
automatikusan induló és/vagy épp futó dolgok feltérképezése.
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/utilities/Autoruns.mspx

Process Monitor:
fájlműveletek, Registry változások követése; a korábbi FileMon és RegMon utilityk összegyúrása.
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/ProcessesAndThreads/processmonitor.mspx

és még valami, nem tudom, ez illik-e ide:

Black Viper:
Ez nem utility, hanem egy aprólékos ismertető táblázat az XP (SP2) servicékről, melyik mire jó és kell-e vagy kilőhető. XP tweakeléshez nélkülözhetetlen alapcucc!
Eredetileg a www.blackviper.com oldalon volt, de ez behalt. Szerencsére léteznek másolatai, legjobb, ha azonnal lementetek magatoknak is egy példányt PDF-ben:
http://www.hss.caltech.edu/~mcafee/Bin/BlackviperXPSP2.pdf


26

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 22:13 (#)

off:
valaki tudna rá tippet, hogyan lehetne úgy meghackelni az XP cd/dvd drive kontext menüjét, hogy ne csak Eject, hanem Close is legyen benne?
Vannak ilyen cd-becsukó progik, de mindegyiket túl nagynak találtam, és ráadásul nem is bíznék bennük túlzottan -- a legjobb lenne egy Registry hack a kontext menühöz, feltéve, hogy a DriveDoor_Close vagy mittomén milyen parancsot az XP a lelke mélyén ismeri :)

27

G Zoli, 2007. február 11. vasárnap, 22:14 (#)

Azért kérdeztem én is, mert úgy tudom, hogy az shareware.

28

Author Profile Page BufferTly, 2007. február 11. vasárnap, 22:19 (#)

Picasa a guglitól ha nem akarok photoshopot indítani, clamwin vírusirtó pedig a winszerver oprendszerekre, ahova AVG nem akar felmenni.
egyébként portableapps.com cím kihagyhatatlan - pendrive-ról indítható alkalmazások: tökmind1 melyik gépen ül az ember, céges, otthon, netkávé... innen indítom a saját tcmd-t, puttyot, IM-t stb, nem kell minden gépen options menüpontban matatnom.

29

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 22:20 (#)

#25/G_Zoli:
Aha, tényleg, érdekes. Akkor Kispadék vagy tévedtek :) vagy egy másféle verzióval dolgoznak, vagy megvették (hogy esetleg kalózként a trialon túli, netán a cucc megpatkolásával egybekötött felhasználásra vetemednének, arra nem gondolnék).

30

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 22:22 (#)

off:
Kispadék egy idő után agregálhatnák a kommentek tippjeit :)

31

katmandu, 2007. február 11. vasárnap, 22:23 (#)

(ja és ha már, akkor már ne ABC-rendbe szedve, hanem tematikusan, plíz :) )

32

Asszem, 2007. február 11. vasárnap, 22:28 (#)

Bár nem ingyenes, de a demó verzió is teljesen jól használható:

True Launch Bar (www.truelaunchbar.com)és Start Killer (http://www.download.com/Start-Killer/3000-2342_4-10300768.html), randa START gomb eltűnik, quick launch totálisan beállítható, áttekinthető, dinamikusan változó dolgok a taskbaron, mint pl: CPU terhelés mutatása (ráklikkelve elindulhat akármi, pl. a taskmanager (vagy amire az le lett cserélve) ), rengeteg jól látható analóg és digitális óra, hangerőszabályzás, szabad lemezterület mutatása, egyklikkes hangfelvétel (note to self...),


Más.

www.tag2find.com, azaz fájok címkézése, és gyors keresése. Többszörös címkék, elmaradhatatlan címkefelhő, kapcsolódó címkék mutatása, stb.

33

ant, 2007. február 11. vasárnap, 22:31 (#)

Ezek egy resze feljebb mar valszeg elhangzott, reszemrol ezek (omlesztve):
- Media Player Classic (+ ffdshow (+ quicktime alternative))
- Ad-Aware SE
- PeerGuardian: csomagszuro, p2p halozatok hasznalatahoz hasznos lehet
- ZoneAlarm (az AVG miota tuzfal?!)
- CuteWriter: PDF nyomtato
- FinePrint: nyomtatas-kezelo, regi kedvencem (bar ez nem egeszen ingyenes)
- Foxit Reader: PDF olvaso
- RegCleaner 4.3: kb. mint a CCleaner
- Virtual Desktop Manager (MS PowerToy): tobb desktop kezelese XP alatt (a'la linux)
- DVDshrink: szigoruan a biztonsagi masolatokhoz

34

ant, 2007. február 11. vasárnap, 22:38 (#)

Ja, es a GIMP-et is megemlitenem, mert merete alapjan "lite" kategoria, ingyen van, es sokat tud.

35

sztupi, 2007. február 11. vasárnap, 22:52 (#)

elobb kimaradtak:
total commander helyett (nem freeware leven): a freeCommander ill. a turbo navigator kozott szoktam ingadozni, regebben a tn-t, mostanaban az fc-t rakom fel inkabb. amire szuksegem van, azt nagyjabol hozza.

zenere a megszoktt media player/itunes/winamp helyett inkabb musikCube

minimalis igenyeket kielegitendo kepszerkeszetonek Paint.NET.

webes programozashoz: Firebug (ffox plugin)

36

csomh, 2007. február 11. vasárnap, 23:26 (#)

Launchy helyett Slickrun ( http://bayden.com/SlickRun/ ). Nem annyira szép (mondjuk csak akkor nézem huzamosabb ideig, ha számológépnek használom), és el kell tőlteni vele egy kis időt, amíg létrehozod a varázsszavakat, de utána simán müxik.

37

yetaj, 2007. február 11. vasárnap, 23:43 (#)

google desktop: indexel egy csomo mindent, igy programokat is lehet inditani vele, raadasul nemfeltetlen kell a sidebar, le is lehet tiltani, dupla ctrlre ugrik elo a kiegeszitos keresoablak. (ezt tuti megtalalja aki keresi :D)

audacity: free hangszerkeszto, alap muveletekre teljesen jo ( http://audacity.sourceforge.net/ )

spybot: spywarefelesegekre ( http://www.spybot.info/ )

mplayer: videokhoz, meglehetosen takarekos az eroforrasokkal ( http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html ), lehet frontenddel is hasznalni ( http://mpf.dzm.hu/download.php )

38

katmandu, 2007. február 12. hétfő, 00:06 (#)

Bár semmilyen extra Desktopot nem használok momentán, a Google Toolbart viszont felírhatjuk. Bár az IE7 kereső része jórészt feleslegessé teszi, de még mindig nagyszerű a keresett (vagy tetszőleges) stringek hájlájtolásában ésatöbbi.

39

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 12. hétfő, 01:43 (#)

FileZilla +1
ffdshow mint codec pack +++1
Notepad++ +1
PDFCreator +1
WinMerge +1

CVS helyett SVN egy pár hónapja, szerintem mindenképpen érdemes a váltás: a históriát megtartod CVSben, az utolsó verziót (lehetőleg leredukálod egy branchre ha többszálon fut a fejlesztés) becommitolod az SVNbe, és hajrá. Az időközben eltelt negyven év szoftverfejlesztési tapasztalata alapján átgondolt, nulláról újrafejlesztett CVS az SVN.

A Gimppel az szokott "A Profik" gondja lenni, hogy nem tud CMYK színtérben dolgozni - kimenteni persze lehet vele, de belül RGB-ben dolgozik. Persze olyannak mint pl én, aki sohasem használt még CMYK-t vagy neadj' isten nem is tudja mi az, annak teljesen megfelel, sokkal inkább mint TÖRT PHOTOSHOPPAL DOLGOZNI. :)

Password Gorilla. KeePassal az a probléma hogy nem lehet belőle az adataidat semmilyen módon kiexportálni ha esetleg másra szeretnél váltani (kis trükkösek a fiúk).
Unison File Synchronizer, szerintem mindent ver, platformok között is gyönyörűen nyomja, teljesen testreszabható hogy pontosan mit is és hogyan szeretnél szinkronizálni. SSH-n keresztül akár otthonról belső szerveren lévő adatot is biztonságosan.

A végső VLC előtt még egy Mplayert meg szoktam próbálni.

Van egyébként Win alá pár cron klón is, érdemes használni pl a naponta szükséges backup fájlok szinkronizálására Unisonnal.

Ti nem Operán torrenteztek? :-Oooo

40

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 12. hétfő, 01:48 (#)

Ja, és ami miatt nagyon bejött az SVN, csak röviden:
- atomi commitok
- bináris diff miatti sokkal kisebb fájlok
- kommunikáció akár http/https-en keresztül alapból, nem kell a céges tűzfal miatt kérvényt írni az atyaúristennek magának
- általában jobban simul (sőt egy ideje elég gyakran használom a parancssorból, mert sokszor még kényelmesebb is)

41

spion, 2007. február 12. hétfő, 08:17 (#)

Spybot-S&D, anti spyware cucc, nalam ez az elso ami felmegy a gepre install utan, nagyon megbizhato, ha kell szajba lehet konfigolni, ha nem akarom, az alapeset is jo. Eleg rendszeres update-ek vannak hozza.

http://www.safer-networking.org/

42

Ali, 2007. február 12. hétfő, 08:19 (#)

A listából pár dolgot meg fogok nézni, mások nálam is alapok, ezekkel együtt:

XMPLAY - Elhangzott itt már, hogy a monoton gépzene hasznos lehet munkavégzés közben, akit pedig az Amiga istene megdobott két CD-nyi mod állománnyal, tömörítve, az kb. évente kétszer jut el ugyanaddig a számig. :) Persze tud mp3-at, ogg-ot, ape-t és miegyebet, pluginolható is, települni viszont nem települ, csak fut, ahogy kell.

CygWin - Alapvető, ha egy Unixos Windows elé kényszerül. :) Aprónak nem mondanám, de van.

PDFRedirect - úgy csinál, mintha nyomtató lenne, kicsi, hasznos és valóban PDF jön ki belőle.

43

Author Profile Page mami, 2007. február 12. hétfő, 08:45 (#)

Nyilván eltérő dolgokra használjuk a gépeinket, de nekem otthon pl. nincs is Windows a gépemen, így ajánlom a FreeBSD-t meg hozzávaló alkalmazásokat (a felsorolástól eltekintenék, aki valamennyire járatos opensource ügyben, úgyis tudja).

44

Balage, 2007. február 12. hétfő, 08:56 (#)

Érdekes komment lesz, nem hozzáadok a listához, hanem "elveszek":

FlashFXP: kakukktojás, nem ingyenes (lásd még Total Commander).

IrfanView: hogyan beszélhető le arról, hogy a Windows ikonkészletének 95%-át piros pixeles kilapított mókusra cserélje? Konkrétan ezért nem piszkálom meg bottal sem.

Notepad2: az isten... volna, ha nem volna benne a hosszú sor bug (vízszintes scroll bar behal a sor felénél), amire a hülye tapló készítője ahelyett, hogy kijavította volna, csak annyit mondott, hogy az End gombbal is a sor végére lehet ugrani. Valszeg félperc alatt javítható volna. Imádom a fickót, hogy megírta, dögöljön halomra, hogy három éve nem nyúlt hozzá.

Notepad++: ideális volna, de valami iszonyat mód elcseszett syntax highlighting van benne, továbbá képes előadni azt a mókát, hogy két egymást követő sorban nem ugyanakkorák a szóközök. (!!!) Legbesztebb amikor programozol, és hullámzik előtted a kód eleje (az indentnél)!

Legott kipróbálom a Scite-ot.

Amit hozzátehetek:

Asterisk Logger: ha néha kimegy a fejemből a jelszó, ez megmutatja, mi van a csillag mögött
http://www.nirsoft.net/utils/astlog.html

CDImage: instant ISO-készítő, ezzel csinálom a Windows telepítő CD-imet
http://unattended.msfn.org/unattended.xp/view/web/15/

DScaler: legbesztebb képminőséget produkáló tévétuner-progi
http://deinterlace.sourceforge.net/

Exact Audio Copy: a CD-grabbelés ipari szabványa
http://www.exactaudiocopy.de

foobar: mert zenét igényesen hallgatunk, nem winamppal
http://www.foobar2000.org/

HFS - HTTP File Server: távoli asztalról belépek, HFS-sel megosztom, böngészővel letöltöm, császárság (1 db exe)
http://www.rejetto.com/hfs/

ImgBurn: feltörekvőben levő CD/DVD image-égető (ezzel írom a Windows telepítő CD-imet)
http://www.imgburn.com/

RazorLAME: ha az MP3-at nem közvetlenül EAC-ból csinálom, akkor ez a pöpec kis LAME front-end segít ki
http://www.dors.de/razorlame/index.php

VirtualDub - szegény ember Premiere-je :P
http://www.virtualdub.org/

45

Balage, 2007. február 12. hétfő, 09:02 (#)

Ja, és reagálnék erre:

"legalább egy hétvége, mire az ember kialakítja a megszokott munkakörnyezetét, aminek szerves része az ezernyi kis kiegészítőprogram összevadászása és feltelepítése"

Ezen program többsége nálam a D: partíció PROGRAMOK című mappájában üldögél, teljesen külön a rendszerpartíciótól, így az újratelepítés nem érinti őket, mi több, 98%-uk azonnal használatba vehető mindenféle telepítés nélkül. A maradék 2%-ot pedig telepíteni kell ugyan, de vagy észre veszi a régi beállításait, tehát nem kell konfigurálni, vagy egyáltalán nem is kell konfigurálni, tehát.

46

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 12. hétfő, 10:14 (#)

Balage, a Notepad++-nál (meg minden más kódeditornál is) célszerű fixed fontokat használni, különben elég kuszán fog kinézni a kód.

47

bandi, 2007. február 12. hétfő, 11:53 (#)

Még egy szavaztat a foobar2000-hez.
Sokáig két problémám volt a winamp-al:
- Nem tudott azzal mit kezdeni, hogy root-ként telepítve sima userként akartam elindítani (ezt mar azota megoldották, valahogy 5.x utan)
- Ha könyvtárakat addoltam, a bennük lévő playlist fájlokat is felvette, tehát rögtön kétszer lett betéve minden.
Emiatt kerestem egy jó kis alternatívát és a foobar mindent megadott, amire szükségem volt.:)
Ami még nagyon tetszik benne: playback follows cursor, cursor follows playback.
Ha nem akarom folyton a számokat huzigálni, de az aktuális szám után másra vágyom, mint ami playlistben van, akkor csak ráviszem a kurzort arra amit akarok és az fog következni.
Érdemes feltenni hozzá a Columns UI-t: szebb és okosabb, mint az eredeti és a különböző feature-öket ehhez irják a legtöbbször.

48

Dr. Minorka, 2007. február 12. hétfő, 12:15 (#)

Xnews
Hírcsoport (Usenet) olvasó. Mindent tud, amit tudni kell.
http://xnews.newsguy.com/

Gregarius
http://gregarius.net/
Gregarius is a web-based RSS/RDF/ATOM feed aggregator, designed to run on your web server, allowing you to access your news sources from wherever you want.
Completely web-based (runs on your web server)
Simple, password-protected, administration and configuration
AJAX powered item tagging
Full-text search
Committed to web standards: renders XHTML/CSS, supports OPML
Gregarius is FREE software and is released under the GPL

49

inSay, 2007. február 12. hétfő, 13:40 (#)

clippath - jobbklikk, klikk a fileon es maris a vagolapon van a file teljes eleresi utja. Fileszerveres kornyezetben kivallo.

Fiddler - ie porxy, debugolashoz nelkulozhetetlen

50

Penálen, 2007. február 12. hétfő, 14:11 (#)

Vki emlegette a VirtualDub-ot, hozzám az túl későn ért el, akkorra már felfedeztem a Bobyte ( http://www.bobyte.com/ ) triptichonját:

AviTricks Video Editor Classic -> avi fájlokat lehet szerkeszteni (inzertezés, feliratozás, vágás, stb...)

AviScreen Classic -> képernyőről lehet mozgóképet menteni

AviSplit Classic -> avi fájlok vágása, darabolása (ezt az avitricks is tudja, de ez jobb :)

Biztos van jobb is, kisebb is, használhatóbb is, bugtalanabb is, mindenesetre nekem nagyon hirtelen kellettek ilyen cuccok, ezek voltak az első működőképes progik, és nagyon jól tudtam használni őket.

51

Balage, 2007. február 12. hétfő, 14:19 (#)

#46 NagyGa1: Nem mondod! ;) Nem én vagyok hülye, a program az! :)

52

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 12. hétfő, 14:54 (#)

Ez velem is mindig így van... ;)

53

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 12. hétfő, 15:03 (#)

Kösz a Scite tippet, meglátjuk hogy jobb-e mint a Gedit. :)

54

Mostly Harmless, 2007. február 12. hétfő, 17:51 (#)

a legfontosabb, mindenfajta inkompatibilis codecpack-mizériák elkerülésére:
ffdshow

http://www.free-codecs.com/download/FFDShow.htm

mpeg1, mpeg2, x264, divx3-4-5-6, xvid, mjpeg kép,
mp3, wma, ac3, dts, flac hang többek között.
ezeket mind viszi egyben.

55

Author Profile Page gergoke, 2007. február 12. hétfő, 19:10 (#)

Balage, 2007. február 12. hétfő, 08:56

Irfanview ikonok: Irfanview -> Options -> Properties (vagy P gomb) -> Extensions fül -> Miscellaneous gomb és ott vannak az ikonok, lehet változtatni őket. Igaz azok sem szebbek mint az általad említett. :D Vagy beállítod (ha telepítve vannak az Irfanview Pluginek), hogy minden fájl típushoz más-más ikon jelenjen meg. Igaz, ezeken is a lapított mókus van, de így legalább meg lehet különböztetni a különböző fájlokat egymástól.

56

nyelv-ész, 2007. február 12. hétfő, 20:08 (#)

Képbuzerálás: Photofiltre, XnView
Szövegelés: Notepad++, TxtEdit
FTP: FileZilla
POP3: Poppy
Nemszeretem levelek: Spamihilator
Ha mégis megtörtént a baj: AVG, Spybot
Letöltés: Free Download Manager, µTorrent
CD grabbelés: CDex
Olvashatatlan CD-DVD: ISO Buster
Kodekek helyett: Videolan VLC Media Player, mplayer
Webnyálazás: Opera, Firefox
RSS: Firefox
Parasztvakítás (izé... színes diagram, prezentáció): OpenOffice
Ha nem találom: Copernic (gugli desktop elhúzhat a rákba)

Mindez tömörebben: 7-Zip

57

nyelv-ész, 2007. február 12. hétfő, 20:12 (#)

ja és a lényeg: ZoneAlarm !

58

Dr. Minorka, 2007. február 12. hétfő, 20:50 (#)

CPU-Z:
(csaknem) minden a processzorról, memóriáról, stb. Nem kell installálni.
http://www.cpuid.com/cpuz.php

PC WIZARD 2007
(csaknem) minden a hardverről, alaplapról, Direct X, stb.
http://www.cpuid.com/pcwizard.php

59

Penálen, 2007. február 13. kedd, 10:42 (#)

A Lavalys-féle Everest már nem ingyenes?

60

human, 2007. február 13. kedd, 12:35 (#)

Szerintem pár +program helyett a Total commander a megoldás (ami szintén a lsitában van). Szöveg összehasonlító, akár ftp, többfile átnevező.

a Launchy viszont üt.

61

Penálen, 2007. február 13. kedd, 13:17 (#)

A TC viszont nem ingyenes. Igaz, max azt szívja meg az ember, hogy indításkor eggyel több katt, ha jól tudom, letiltott funkció nincs, úgyhogy azt én is freenek számítom :)

62

Dr. Minorka, 2007. február 13. kedd, 13:26 (#)

Ez utóbbi kategóriában:
FAR manager
http://farmanager.com/download.php?l=en

63

Zila, 2007. február 13. kedd, 15:29 (#)

További jóság, ami valahogy kimaradt:

OpenVPN ( http://openvpn.net )
Mit is mondhatnék, távmunkásoknak, kis cégeknek ideális. 10 perc alatt működő vpn-t lehet kreálni a GUI-val pedig szépen és könnyen lehet csatlakozni hozzá.

fabForce DbDesigner
Mysql adatbázis tervező. Kötelező darab, bárcsak lenne osx-re :)

Kodekpakkok: én mióta VLC-t használok, nem telepítettem semmilyen codec-et...

Skype... Szükséges rossz, dehát ez van.

64

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 13. kedd, 15:51 (#)

Hmmm, és az OpenVPN megy kliensként ha Checkpoint van a másik oldalon? (ISAKMP?)

65

Dr. Minorka, 2007. február 13. kedd, 16:05 (#)

"I guess your trying to use the opnevpn software to connect to a Checkpoint NG55 Firewall.
Since the NG55 uses a technologie called IPSEC (AFAIK) and OpenVpn does use a different Technologie (TLS/SSL) this is not possible without major modifications on one of both."
http://openvpn.net/archive/openvpn-users/2006-07/msg00200.html

66

Dr. Minorka, 2007. február 13. kedd, 16:07 (#)

Ugyanakkor másnak sikerült:
http://msgs.securepoint.com/cgi-bin/get/fw1-0607/14.html

67

goldenAXE, 2007. február 13. kedd, 18:44 (#)

Titeket nem zavar hogy az összevadászott zenék teljesen más hangerejűek? Az itunes nem jó program, nagy gólem. A winamp nem tudja, viszont! Viszont! mp3gain.
A legjobb ismertető:
Tired of reaching for your volume knob every time your mp3 player changes to a new song?
link: http://mp3gain.sourceforge.net/
Egyszer lefuttatni a zenéken, utána csak a letöltötteken kell. Szeretem. Bár most m4a-t kellene halkítani... valaki?
Amúgy a legtöbb programot amit felrakok telepítés után már elsoroltátok, megpróbálok valami újat mondani. FF kiegészítők: AdBlockplus; DownThemAll(letöltésvezérlő);Foxmarks bookmark synchonizer(bárhonnan ugyanazok a bookmarkjaim, és lehet állítani, hogy honnan hova szinkronizáljon meg egyebek);MouseGestures(tudom operában alap. ott minden alap. Csak nem áll kézre semmi.);SztakiDict(jobbklikk, keresés sztakiban. Jó. Mint régen a mobimouse.). Volt még pár, csak azt a legutóbbi installnál elfelejtettem. :/ Jobb lett volna akkor a cikk.

68

goldenAXE, 2007. február 13. kedd, 19:00 (#)

Ó eszembe jutott még valami. Ha valaki képregényeket is szokott bújni mint én, akkor nyilván ismeri a Cdisplay nevű progit. Gyakorlatilag egy könyvtár képeit méretezi fullscreenre és léptetheted oda-vissza. Plusz van még valami képregény-formátum, mait kezel. Eddig csak a Dark Knight sorozatnál, meg az Akiránál találkoztam vele, de jól jött hogy nem kell szórakoznom semmivel, csak nyitja. És kicsi, és gyors. Semmi flanc.
http://www.geocities.com/davidayton/CDisplay
Az ikonja hasonlít a gTalk-éra.
http://www.google.com/talk/
FTI-cursor. Lecseréli az alap win link-kurzort. Egy ujjal odébb nyitja ki az öklét. _|... helyett: _.|.. Egyszerűen csak fun.
http://fucktheinternet.klitsche.org/
Ja, meg ramidle. Kerestem valami memórioafigyelő-ürítőt, és ez volt amit felraktam. Azóta semmi bajom nem volt vele. Magától szabadít, ha kell akkor jobklikk, és szabadít, kényelmes, keveset eszik, és ingyenes.
http://letoltes.prim.hu/index.prm?pid=1313

Bocsi a dupla sokmindenért, csak eszembe jutottak dolgok.

69

goldenAXE, 2007. február 13. kedd, 19:06 (#)

Ó eszembe jutott még valami. Ha valaki képregényeket is szokott bújni mint én, akkor nyilván ismeri a Cdisplay nevű progit. Gyakorlatilag egy könyvtár képeit méretezi fullscreenre és léptetheted oda-vissza. Plusz van még valami képregény-formátum, mait kezel. Eddig csak a Dark Knight sorozatnál, meg az Akiránál találkoztam vele, de jól jött hogy nem kell szórakoznom semmivel, csak nyitja. És kicsi, és gyors. Semmi flanc.
http://www.geocities.com/davidayton/CDisplay
Az ikonja hasonlít a gTalk-éra.
http://www.google.com/talk/
FTI-cursor. Lecseréli az alap win link-kurzort. Egy ujjal odébb nyitja ki az öklét. _|... helyett: _.|.. Egyszerűen csak fun.
http://fucktheinternet.klitsche.org/
Ja, meg ramidle. Kerestem valami memórioafigyelő-ürítőt, és ez volt amit felraktam. Azóta semmi bajom nem volt vele. Magától szabadít, ha kell akkor jobklikk, és szabadít, kényelmes, keveset eszik, és ingyenes.
http://letoltes.prim.hu/index.prm?pid=1313

Bocsi a dupla sokmindenért, csak eszembe jutottak dolgok.

70

nyelv-ész, 2007. február 13. kedd, 20:27 (#)

aranybalta, a cdisplay-hoz még nem volt szerencsém, de egy könyvtár képeinek teljesképernyős megjelenítésére azért elég sok progi képes... én pl. XnView-t használok, az minden kunsztot tud.

71

Penálen, 2007. február 14. szerda, 11:53 (#)

GoldenAxe,

ezzel az eltérő hangerejű mp3-mas dologgal nagyon megérintetted a lelkem - engem is nagyon tud idegesíteni... Úgyhogy nagy kösz a tippért!

72

Author Profile Page eszpee, 2007. február 14. szerda, 12:35 (#)

Azzal vigyázzatok azért, egy ilyen mp3-normalizálás elég destruktív művelet, olyan, mintha photoshopban rögtön auto levels, auto contrast-tal kezdenétek minden képet...

73

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 14. szerda, 12:46 (#)

...és utána elmentenénk 90%-os jpegbe, majd visszatöltenénk.

74

moshi, 2007. február 14. szerda, 15:26 (#)

re: roboform
ezt úgy írtad, mintha a FF-ban vagy IE-ben nem lenne ilyen.

75

Author Profile Page CsasZ, 2007. február 14. szerda, 15:40 (#)

moshi:
Mert nincs is. Ez főleg form-okhoz jó. A beépített cuccok messze nem tudnak ennyit. Ez felismeri, hogy milyen form mezők vannak és kitalálja, hogy milyen elmentett formhoz hasonlít leginkább. Teszteléshez ideális.
Egyébként kicsit szar is, mert kikapcsolja a böngészőbe beépített passwd menedzsment-et. Ha nem dolgozol sok form-al, akkor ne rakd fel...

76

Dr. Minorka, 2007. február 14. szerda, 16:46 (#)

Tud valaki olyan ingyenes pdf-írót/átalakítót, amelyik egy weboldal/HTML-oldal pdf-be írásánál a hiperhivatkozásokat megtartja kattinthatónak? Ezt még az Adobe is csak szelektíve, azaz ha jó kedve van, tudja.

77

nyelv-ész, 2007. február 15. csütörtök, 13:40 (#)

Minorka: sztem nincs ilyen. Az Acrobattal utólag, manuálisan köll beheggeszteni a linkeket. Én is anyázok, mert pl. Word doksi tartalomjegyzékét egyik sem viszi át kattinthatóan, és csinálhatom utólag...

78

nix, 2007. február 15. csütörtök, 13:55 (#)

Az mp3gainben pont az a gyönyörű, hogy nem-destruktív: nem kódolja újra a mp3-at, csak igazít.
Ami nekem eszembejut így hirtelen:

Spacemonger: treemap-ban mutatja a vincsik tartalmát, a lejobb eszköz arra, h megtaláljam, hoiva tűnt már megint 16 GB. :) (a 2.1 30-napos shareware, az 1.4 free)
http://www.sixty-five.cc/sm/

Exifer: EXIF-szerkesztő, -backupoló és fájlátnevező prog (free, ill postcardware)
http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/

MP3 Tag Studio: ugyanez, MP3-ra (unlimited trial with banner)
http://www.magnusbrading.com/mp3ts/

Privoxy: ha valakinek be kell mutatni: remek helyi web proxy, mivel muszáj IE7-et használnom (meló miatt), ezt használom AdBlock helyett. (free)
http://www.privoxy.org/

PageDefrag: a Sysinternals volt már ajánlva, ez a kis eszközük kérés szerint a következő vagy minden bootnál töredezettségmentesíti a pagefile-t meg még vagy 5-6 rendzserfile-t (free)
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/FileAndDisk/PageDefrag.mspx

Junction: szintén Sysinternals, symbolic link-eket lehet létrehozni vele jól, XP alatt (nekem pl. a Documents and Settings van átirányítva a D:-ra, stb) (free)
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/FileAndDisk/Junction.mspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Symbolic_link

GParted (Gnome Partition Editor): remek particiószerkesztő, *nem destruktív*, NTFS-t is támogat és átméretez, úgy, hogy az adatok maradnak(!) LiveCD és LiveUSB ízesítésben is (free)
http://gparted.sourceforge.net/

USBP PC Repair System: 37 apróbb életmentő programocska, kényelmesen elfér egy 32MB-s pendrive-on is. (free... vagyis asszem)
http://www.dailycupoftech.com/usb-drive-systems/3/

Pong Clock Screensaver: Pong-ot (izé, TV-teniszt) játszik, az eredmény az idő
http://www.burovormkrijgers.nl/zip/pong_clock.zip
( ha nem megy a direkt link: http://www.burovormkrijgers.nl -> PORTFOLIO -> Browse all -> Miscellaneous -> Pong Clock)

79

goldenAXE, 2007. február 15. csütörtök, 14:32 (#)

Örülök hogy segíthettem neked, és így a társadalomnak is. Szeretnék a magam módján a legtöbb dologgal hozzájárulni a világ fejlődéséhez.
;)
Amúgy m4a szintrehozásához van valakinek ötlete?

80

Dr. Minorka, 2007. február 15. csütörtök, 15:01 (#)

re: nyelv-ész (77)
Valami rosszul csinálsz, ezek nekem mennek, Wordból is, meg Open Office-ból is.
Ami nem mindig megy: Amikor egy weblapot pdf-be mentek, nem nyomtatómeghajtóként alkalmazva az Acrobat-ot, hanem a webcapture funkciót használva. Van amikor kattintható hivatkozásokat kapok, van amikor nem (2-3 hónap elteltével ugyanazon weboldalról például).

81

ant, 2007. február 15. csütörtök, 19:55 (#)

mp3 rendezeshez en ezt ajanlanam: http://www.mp3tag.de/en/ - teljesen free es teljesen jo

...es ha a kepernyovedok is szoba kerultek: http://www.reallyslick.com/ :-)

82

nyelv-ész, 2007. február 15. csütörtök, 20:22 (#)

Minorka: ooopsz, télleg, így műxik. Eddig én csak a Distillert használtam, és azzal persze nem ment át a link pdf-be.

83

ant, 2007. február 17. szombat, 14:15 (#)

Egy kerdes: ingyenes, jol hasznalhato cd/dvd iro progi tudtok?

84

Dr. Minorka, 2007. február 17. szombat, 21:38 (#)

Az ubuntu dokumentációs wiki az Infra Recorder-t ajánlja:
https://help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto
és a program:
http://infrarecorder.sourceforge.net/

85

Penálen, 2007. február 17. szombat, 22:39 (#)

katmandu,

a #20-ban általad említett LHClock telepítőfájlját az általad adott linken már nem tom elérni :(

Nem tudsz esetleg másik linket?

86

Penálen, 2007. február 17. szombat, 22:49 (#)

Közben találtam, úgyhogy tárgytalan a kérdés

Csak a teljesség kedvéért: aki katmandu által #20-ban említett LClock (Longhorn System Clock)-ra kíváncsi, itt:

http://www.synergymx.com/foss.asp

talál letöltést.

87

Penálen, 2007. február 17. szombat, 22:50 (#)

... vagy mégsem. A link végül ugyanoda mutat, ahová katmandué...

Bocsi :(

88

Penálen, 2007. február 17. szombat, 22:51 (#)

Kezd érdekes lenni a dolog... Nem is tom, miért, de még egyszer ráűkattintottam a linkre, erre most lehúzta...

89

katmandu, 2007. február 18. vasárnap, 10:50 (#)

Hm, Penálen, megnéztem én is. Direkt link:
http://fileforum.betanews.com/sendfile/1092761816/1/LC162b.zip

Egyébként ha megnézed, érdemes elmélyedni az .ini fájljában, mert bizonyos paramétereket különös logika szerint tárol benne. Valami rémlik, hogy volt olyan (talán egy színérték), amit RGB-ben, de fordított sorrendben és hexából oktálisba vagy valami más bizarr módon tett le az inibe, hetekig nyaggattuk RCube-ot, hogy mondja el, hogyan csinálja :)

A topicot szintén érdemes végiglapozni, valahol a közepe táján indult be a nagy naptár skinezés mánia.

Azt se árt tudni, hogy nem egységes skineket használ, hanem vannak háttér bitmapek, naptárlapozó gomb bitmapek és UI alkatrészek font- szín- és méretparaméterei - utóbbiakat a saját paneljén is lehet állítani. Elég geek dolog testre szabni, de pont ezért jó :)


Penálennek, ajándékba, illusztrációként:
Az én LClock órakijelzés beállításaim:
a Settingsben

A "Clock" fülön:
A felső jelölőnégyzetekből csak ezek vannak bekapcsolva:
- Start with Windows
- Show Popup Calendar
- LClock Context Menu
Show: Day of Week
Day of Week: V/H/K/S/C/P/S

A "Clock Style" fülön:
Font: SegoeUI
Hour: 17, bold
Minute: 11, bold
AM/PM: 9
Custom Text Style: ON
Text: fekete
Shadow: fehér
Shadow Type: Single
Offset: X:1, Y:1

A "Clock Metrics" fülön:
CVP: 0
HVO: -1
H&MS: 4
AM/PM VO: -1
AM/PM HO: 3

De ez csak a "Silver" XP theme esetén néz ki jól (és 1152x864 vagy afeletti felbontásnál).
El lehet vele bíbelődni :)

90

Author Profile Page eszpee, 2007. február 20. kedd, 20:33 (#)

Egy rakás parancssori utasítás cd nyitás/csukástól hibernálásig (ez utóbbira kerestem megoldást): http://www.nirsoft.net/utils/nircmd.html

91

Asszem, 2007. március 1. csütörtök, 20:48 (#)

Sziasztok, egy egyszerű, könnyen használható stopper vagy időzítő programot keresnék windows alá, nem tudtok ajánlani valamit?

Annyit tudjon, hogy kb. két másodperc alatt be lehessen állítani, hogy mondjuk fél óra múlva csipogjon, zenéljen, villogjon a gép, mert valami dolgom van.

Tipp?

92

nyelv-ész, 2007. március 1. csütörtök, 22:38 (#)

Asszem én a yahoo widgets-gyűjteményében tucatnyi ilyet láttam...

93

nyelv-ész, 2007. március 1. csütörtök, 22:41 (#)

...deviszont az Atnotes free progi emellett még post-it-szerű emlékeztetőt is tud, melyeket időzített figyelmeztetéssel láthatsz el.

94

Asszem, 2007. március 2. péntek, 00:00 (#)

Köszi, megnézem.

Egyelőre a legjobb a StickyPad
( http://www.greeneclipsesoftware.com/stickypad.html )
nevü cucc, mert nagyon egyszerű és gyors az új riasztási időpont felvétele. Elég beírni, hogy "in 15 minutes" vagy csak simán "23:19" és értelemszerűen a megfelelő időre állítja be a riasztást, nem egy fél milliméteres görgővel kell beállítani külön az órákat és perceket.


95

Dr. Minorka, 2007. március 6. kedd, 18:13 (#)

Open Contacts
(Nekem úgy tűnik, hogy nagyon sokat tud, de csak elolvastam a webhelyét...)
http://www.fonlow.com/opencontacts/

96

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 17:47 (#)

Ezt most fedeztem fel, via http://www.worldshots.hu/2007-03/billentyuzet-es-eger-megosztasa/ :

http://synergy2.sourceforge.net/

Két (szinte) tetszőleges oprendszert futtató gépet irányíthatsz egy billentyűzettel és egérrel, de két monitorral. Zseniális, régóta akartam ilyet!

97

Boca, 2007. március 19. hétfő, 16:21 (#)

Régen ilyenre a win2vnc nevű cuccot használtuk, az alapötlet ugyanaz, csak nem ennyi finom fícsörrel.

98

mort, 2007. augusztus 1. szerda, 23:50 (#)

Mit szolnatok hasonlo gyujteshez windows mobile 5 alatt?
pl reszemrol az eddigi talalatok:
vBar, mint taskmanager
opera mobil, mint bongeszo
Hitchhiker 0.4 beta 1, mint wi-fi kereso
metro, mint eu-s varosok tomegkozlekedeses utvonaltervezoje.
jo gyujtooldal: http://pdamania.hu

(vicces ágybol kommentelni,de a teljes jobb oldalam elzsibbadt ennyi betu alatt.)

99

gabesas, 2007. november 20. kedd, 15:07 (#)

eszpee: ez a notebook hardware monitor ez regebbi verzioban free, vagy ott nemvolt meg szetszedve professional es normal verziora?
amit most leszedtem az erosen fizetos mar :/

100

Author Profile Page eszpee, 2007. november 20. kedd, 17:40 (#)

A professional mindig is fizetős volt - és sose volt szükségem a szolgáltatásaira.

101

gabesas, 2007. november 21. szerda, 12:45 (#)

kozben rajottem hogy itt is vannak default profilok, koszi


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork