Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mire jó egy Playstation 3? - első rész

NagyGa1 cikke a Torokgeek rovatból, 2007. február 5. hétfő, 07:39 | 32 hozzászólás

PS3Délkelet-Ázsiában lakni nem minden szempontból verhetetlen életérzés, de például a műszaki cikkekkel való ellátottság terén mintha nem is ugyanazon a bolygón élnénk.

Állandó kiküldött olvasónk, NagyGa1 Szingapúrból jelentkezik, és egy konkrét példa apropóján az elkövetkező hetekben több részes sorozatban dörgöli az orrunk alá ezt a kétségtelen tényt.

- - -

Mi az: lehet vele párhuzamos programozást és PowerPC assemblyt tanulni, az összes ismert formátumú mozit nézni a plazmán, zenét hallgatni ugyanott, raytracelt animációkat renderelni, szuperszámítógépet építeni ha van belőle sok? Ezen kívül lehet vele játszani is.

PS3
Hogyan ugrasszuk ki a logót vizuálisan

A decemberi szünetben Ervin előállt egy otthoni mindenesnek használható, de legfőképpen a teljes zenearchívumát tartalmazó és kényelmesen elérhetővé tevő, lejátszónak beállított multimédia PC ötletével. Nekem is hasonló dolgok jártak a fejemben akkoriban: az ember hócipője tele van azzal, hogy kb. évente új DVD/DivX/Mpeg4/h264 stb. lejátszó megvásárlására kényszerítik, mert a formátumok, képméretek, lejátszáshoz szükséges erőforrások folyamatosan változnak, viszont ezek a zárt rendszerek (a lejátszók) fixen ott vannak. Vagy kidobod őket, vagy csak régi formátumot nézel, esetleg akadozik a kép vagy a hang.

Olyan megoldást szerettem volna, amiben van elég kakaó a jövőbeni formátumokhoz, és az én kezemben van a szoftver, hogy ha jön egy új codec, akkor simán rá tudjam rakni. Első ránézésre nem feltétlenül kézenfekvő az ötlet: PS3! (Ervin kicsit furcsán is nézett rám a kávéja fölött.)

Mi szól mellette?

  • a fáma szerint brutális teljesítmény
  • tévére abszolút köthető (HDMI portról SVideo, VGA, DVI, Composite, Component és persze HDMI bemenetre)
  • PS3
  • mindenféle csatoló van benne, 4 USB 2.0 port, Memory Stick, CompactFlash és SD/MMC kártya olvasó, cserélhető, alapból 60GB de cserélhető wincseszter, beépített WiFi, Blue-ray DVD olvasó, ami ha jól tudom magyarországon eleve százezrekbe kerül.
  • a trükkös zárt rendszereiről híres Sony átlépett a saját árnyékán, és megnyitotta a konzolját (!) bármilyen a PowerPCre megfelelően fordítható operációs rendszer előtt. Ezt a későbbiekben egy kicsit azért még árnyaljuk...
  • olcsóbb mint a legolcsóbb kapható PC (100e HUF ázsiában a premium edition), és a "nem biztos hogy teljesen független" tesztelők szerint sokkal gyorsabb mint a jelenlegi leggyorsabb quad core Intel procival szerelt gépek.

Ez utóbbi állítást hihetővé teszi hogy egy 3.2 gigahertzen meghajtott Cell Broadband Engine a rendszer lelke, amihez a CPU sebességével megegyező frekvencián meghajtott RAM társul, igaz csak 256MB-os. A használt CPU konfigurációban 1 PPE és 6 rendelkezésre álló SPE processzormag kapott helyet, összesített teljesítményüket sajnos nem tudtam kiszámolni, de bizonyára irdatlan (az SPE-k darabja 25.6GigaFlop teljesítménnyel bír egyszeres precizitás esetén). A Toshiba bemutatott egy Cell rendszert, ami 48 MPEG2 folyamot dekódol párhuzamosan, 1920x1080 felbontásban - bár ez az otthoni felhasználóknál viszonylag ritka elvárás. Mindenesetre jelenleg a PS3 a legolcsóbb lehetőség a Sony, Toshiba és IBM (STI) által fejlesztett processzorhoz való hozzáférésre.

Mi szól ellene? A zárt és a felhasználót különféle trükkökkel vásárlásra bíró gyártó, amely viszont lehet, hogy épp most ismerte fel a nyíltság előnyeit. (Ugye emlékszünk még a Linksys routereinek történetére?)

Érdemes pár szót ejteni a Sony üzletpolitikájáról is. A hardvert, tehát magát a Playstationt, a hírek szerint az előállítási árnál jóval olcsóbban adja a végfelhasználónak, viszont a platformra fejlesztő cégeknek már nem annyira olcsón licenszeli a fejlesztői környezetet, illetve - mivel a fejlesztést is nyílttá teszi - magát a natív kód futtatásához kellő digitális aláírást adja pénzért.

Éppen ezért a fent említett "nyílt környezet" azért mégsem teljesen nyílt:

Other than game studios tied to official developer licenses, we'd like to see various individuals participate in content creation for the PS3. (link)

Ennek megfelelően, ha nem a beépített OS alól futtatunk a Sony által aláírt kódot, az nem férhet hozzá a GPUhoz, ergo a 3D gyorsítás kizárva. Magyarul: fejlesszünk mindent függetlenként, kivéve játékot. Pedig milyen szép is lett volna, ha a játékgyártók Linux alá fejlesztenének PS3 hardverre!

De ez mindegy is, játszani majd játszunk az eredeti firmware alatt a megvett játékokkal, minden másra meg ott lesz az Other OS, és többet nem veszünk DVD lejátszót, csak szoftvert frissítgetünk.

PS3
Szerzőnk szerint így élvezhető a legjobban a világ első számú játékkonzolja

A következő 5-6 évben gyaníthatóan nem lesz PS4 sem: a rövid távú hasznot (nyereség a hardveren) hosszú távúra cserélték (veszteség a hardveren, emiatt több eladott példány, nyereség minden eladott játék után). Az előd PS2 2000-ben jelent meg, az is majdnem hét éve volt már.

Ha megfelelő felbontású tévét vagy monitort kötünk rá, akkor úgy is használhatjuk, mint egy normál PC-t, de ennek a 256MB ram kicsit azért határ szab. Például hiába a hatalmas lebegőpontos számítási teljesítmény, ami jól jönne például a RAW-konverzióhoz, ha az állandó swap ezt sokszorosan agyon is veri. Szöveget szerkeszteni, netelni és a jpeg formátumú fényképeket feldolgozni viszont tökéletesen megfelel. A beépített 60 GB merevlemez nem éppen elegendő multimédia feladatokra, de egyrészt ez cserélhető, másrészt az USB csatolókra bármit rá lehet kötni.

Összegezve: a PS3 olcsó, nyílt, erős, a wifi miatt nem kell kábelezni és elég szép a nappalihoz.

Az ötlet tehát már hónapokkal ezelőtt megvolt; a téli szünet miatt azonban csak januárban kezdett materializálódni a terv egy Hongkongból való beszerzéssel, emiatt az én példányom nem az errefelé (azaz Szingapúrban) preferált, kicsit drágább, japán verzió.

Az ázsiai népek úgy tartják, hogy a japán gyártók az otthon kiadott dolgaikban biztosítják a legjobb minőséget, amiben lehet is valami, ismerve a japánok minőségmániáját, illetve azt a körülményt, hogy ők maguk is azt gondolják, hogy mindenből az a legjobb, ami japán. Voltak, aki nem is bírtak magukkal, és már a kiadás utáni első napon felnyitottak egy masinát.

PS3
Szerzőnk civilben fotóművész.

PS3
Már amikor éppen van gépe.

A dobozban helyet kapott maga a Playstation; egy composite kábel, amelyet célszerű nagyon gyorsan valami jobbra cserélni, ha a tévénk bírja (nálam component lett); egy a fotelból irányított használatot megkönnyítő, vezeték nélküli SIXAXIS kontroller; illetve két szabadon választott játék, nálam a "Resistance: Fall of Man" és a "Genji".

PS3
Szerzőnk a jól végzett munka után megkezdi megérdemelt pihenését...

PS3
... és először udvariasan, nemzetközi kézjelekkel figyelmezteti az ellenfeleit.

Mindkettővel el lehet tölteni pár napot, de igazi katarzist egyik sem okozott. Gyönyörű grafika jellemzi őket, főleg a Genjit. Igaz, az elmúlt pár évet kihagytam játékilag, és előtte se voltam egy manga- meg kardozósküzdelem-rajongó, ám a Genji beindította a fantáziámat: az egész nagyon szép, a hangulata pedig valami olyan, amilyet eddig még nem láttam játékban.

PS3
Szerzőnk a játékban végképp nem ismer tréfát...

PS3
... ugyanakkor az egyenlő esélyek és a fair play tántoríthatatlan híve.

Az irányítás is teljesen újszerű, bár lehet hogy csak nekem az: a kamerát a gép mozgatja, megpróbálván mindig megtalálni az adott történésnek megfelelő optimális nézetet, az irányok pedig ehhez mérten relatívak. Tehát ha fordul a kamera miközben szaladunk vagy kardozunk akkor fordul az irányítás is.

Nem olyan zavaró, mint ahogy hangzik, sőt.

Következik: második rész

(A képaláírások a szerkesztő irigységét tükrözik.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (32)

1

nyelv-ész, 2007. február 5. hétfő, 08:16 (#)

überbrutál..! Kíváncsian várom, mi is lesz az a bizonyos OS... illetve sejtem, hogy vmi linux-származék...

2

pblue, 2007. február 5. hétfő, 11:22 (#)

memóriát teljesen reménytelen bővíteni a cuccban? milyen ram van benne amúgy?

3

adam, 2007. február 5. hétfő, 11:30 (#)

huhú, ez a félmondat kissé durva lett :)
"cserélhető, alapból 60GB de cserélhető wincseszter, beépített WiFi, Blue-ray DVD olvasó"

szóismétlés, "wincseszter" helyett lehetne mondjuk vincseszter (ááá) vagy winchester, Blu-ray (e nélkül), ráadásul a br az nem is dvd-olvasó, mert ez olyan, mintha a dvdírót neveznénk dvd cdírónak.

4

Penálen, 2007. február 5. hétfő, 11:56 (#)

adam,

teljesen igazad van, viszont fura, hogy helyesírást (is) kifogásolsz, és mindezt egy kisbetűvel kezdődő mondatban teszed...

A PS3 hazai bevezetését mikorra tervezik amúgy?

5

Zs, 2007. február 5. hétfő, 12:17 (#)

_elvileg_ a Vista képes memóriaként használni USB pen drivet. Gondolom erre képes lesz más oprendszer is

6

adam, 2007. február 5. hétfő, 12:35 (#)

Penálen: sajnálom, rossz szokás :)

7

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 5. hétfő, 12:52 (#)

Sajnos memóriabővítésre semmi remény nincs.

USB drive azért kicsit lassúka memóriának szerintem.

Bocs a félmondatért, lehet hogy van több is.

8

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 5. hétfő, 13:13 (#)

Európai bevezetés március 23.
"Rambus XDR DRAM, clocked at CPU die speed" van beleheggesztve, egy fórumon olvastam hogy esélytelen már beszerezni is. Állítólag régebben volt PC-ken ilyen, de túl drágának találtatott.
(Javítson ha tudja valaki, mert nem biztos hogy jól emlékszem.)

9

Deansdale, 2007. február 5. hétfő, 13:55 (#)

Pendrive-ot memóriának használni még viccnek is rossz. Már a HDD-n lévő swapfile is iszonyat lassú, mit akarnak akkor a még annál is sokkal lassabb pendrive-al?!
Még akkir is sz*r lenne, ha nem swapfile-ként használná, hanem közvetlenül címezné (amit kétlek).

10

Zs, 2007. február 5. hétfő, 14:25 (#)

#9 valószinű, hogy valami értelme van ha már kifejlesztették bár semmi nem biztos:) /SuperFetch és ReadyBoost/

11

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 5. hétfő, 15:38 (#)

ReadyBoost FAQ az írója által: http://blogs.msdn.com/tomarcher/archive/2006/06/02/615199.aspx

"On average, a RANDOM 4K read from flash is about 10x faster than from HDD."

Ezt persze Linux alatt is egyszerűen meg lehet csinálni, csak felmountolja az ember és csinál rá swap partíciót - esetleg kikapcsolja a HDD-n lévőt, hogy mindig az elvileg gyorsabb flash-en lévőt használja a rendszer.

Még újrabootolni sem kell hozzá. :)

12

Boca, 2007. február 5. hétfő, 16:11 (#)

A pendrive korántsem annyi írás-olvasásra van tervezve, mint egy RAM modul.

13

Author Profile Page ststofi, 2007. február 5. hétfő, 16:28 (#)

#8 NagyGa1, nekem volt is ilyen pc-m. igen, nagyon drága. ha behegesztett, akkor nem foglalatban van ergo csak forrasztással cserélhető. ha fogalaltban van akkor kettőnek kell lennie (párosával ment annakidején) viszont volt olyan alaplap amin csak egy pár volt (vagyis nem volt bővíthető csak cserével) ebayen találni ilyen modulokat, aranyáron. :) viszont gyorsnak valóban gyors volt.

(szerintem ez volt a limitálás legeyszerűbb módja a sony részéről hogy ezt a paramétert lockolta - de nem néztem utánna)

14

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 6. kedd, 00:46 (#)

ststofi, igen, így tuti nem fogod pl szervernek használni. :)

15

Author Profile Page ststofi, 2007. február 6. kedd, 02:02 (#)

NagyGa1, igen, tuti. Bár biztos lesz valami okos buherátor aki kitalálja hogy ha 10 ilyen összekapcsolásával klassz időjárás-előrejelzést is számolhatok rajta. ;)

17

nz, 2007. február 9. péntek, 04:40 (#)

koszonom szepen a tippet, eppen thaifoldon vagyok, megnezem a cuccot, valoszinuleg mar itt is van.

18

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 9. péntek, 12:57 (#)

Azért ha hazavinnéd a ferihegyi vámosokkal jó lesz vigyázni...

19

nz, 2007. február 10. szombat, 15:53 (#)

koszonom a tanacsot, most meg csak azon vagyok, hogy a bangkok-i repuloteren van-e duty free-s ps3.

20

sithlords, 2007. február 11. vasárnap, 15:28 (#)

legyen 2. rész
kösz

21

nz, 2007. február 12. hétfő, 17:02 (#)

ha valakit mast is szemelyesen erintene a dolog, akkor elmondom: thaifoldon meg nem lehet ps3-t venni. majd marciusban.

22

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 13. kedd, 01:17 (#)

Szingapúrban sem lehet hivatalosan, viszont magánemberek Japánból nagytételben importálják és kb 10% extra felárral megveheted. Tök jó, japánul van hozzá minden... :)

23

sithlords, 2007. február 15. csütörtök, 15:06 (#)

tenyleg legyen mar :)

24

Author Profile Page ervin, 2007. február 15. csütörtök, 15:35 (#)

csigavér, már szerkesztés alatt áll.

25

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 15. csütörtök, 15:48 (#)

sithlords: pontosan mi érdekelne?

26

Füli, 2007. március 9. péntek, 23:08 (#)

Figyu, a japán fajtát rállehet kötni a 220 volt ra? műkszik rajta? vagy rögtön beszarik

27

Author Profile Page NagyGa1, 2007. március 10. szombat, 04:42 (#)

Minden japánt rá lehet kötni a 220-ra, de garantáltan mind beszarik. Veled mi lenne a helyükben?

28

gargoyle, 2007. március 10. szombat, 11:32 (#)

nagyga1 vagy lemaradt a smiley vagy nem a PS3 lehetseges tapvariacioira gondoltal az irasakor .)

29

Author Profile Page NagyGa1, 2007. március 10. szombat, 13:45 (#)

A PS3-makat természetesen rá lehet kötni a 220-ra, és nagy valószínűséggel működni is fognak. :)
(Csatlakozócsere után)

30

Handras, 2007. március 29. csütörtök, 17:04 (#)

Nem hinnem, hogy a linux a legtutibb media center, de majd meglassuk. Ja, es Blu-Ray "e" nelkul :)

31

PiszeP, 2007. május 31. csütörtök, 12:29 (#)

Na igen:) Azt remélem tudod Gabikám ha jössz haza
hozol nekem egyet:P a ferihegyi vámolást megoldom
az nemgondXD minden jot

32

Author Profile Page NagyGa1, 2007. május 31. csütörtök, 16:26 (#)

Palikám, nem kell feltétlen a nagyérdeműt traktálnunk ezzel a dologgal... :)

Nővéred tudja az emilem! :P


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork