Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Twitter?!

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. március 16. péntek, 14:12 | 43 hozzászólás

twitterNem emlékszem még egy olyan jelenségre a webkettő korszakból, ami előtt annyira értetlenül álltam volna, mint a Twitter. Nézzük, mit tudunk, és mi okozza az értetlenséget.

Hogy mi is az a Twitter, azt az elmúlt hetekben szinte minden blog megírta, röviden: szocnetwörkös "ki mit csinál éppen" üzenetek listája - bővebben mondjuk a webisztán cikke ajánlható.

Az értetlenséget pedig az okozza, hogy egyszerűen nem tudom megmagyarázni, miért működik itt nálunk is a dolog. A dolog lényegi része, miszerint sms-ben küldesz és kapsz értesítéseket arról, ki mit csinál, amitől az egész teljesen élővé, a számítógéptől eltávolíthatóvá válik, na az itthon az esetek maximum tíz százalékában működik. A GTalk interfész rendszeresen lehal, mire Amerika felébred. Tragédia, alig több az iwiw üzenőfalnál - és mégis ott lógok rajta.

Microblogging vagy látványos buborék? Nem fogjuk eldönteni, de okos stratégaként biztos ami biztos, bent hagyjuk a lábunkat az ajtórésben: összedrótoztam egy kis programot, ami a Kispad friss cikkeit jelzi Twitteren, így elég a kispad felhasználót felvennetek a figyeltek listájára, és rögtön látjátok, ha írtunk valamit. (Erre persze kiváló megoldás a feed is, de sebaj.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (43)

1

sztahanov, 2007. március 16. péntek, 14:24 (#)

Természetesen az sms és az im része ostoba szemfényvesztés, csak azért nem használok keményebb szavakat, mert te is így használod :-)

2

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 14:33 (#)

sztahanov, nincs igazad. :)

3

sztahanov, 2007. március 16. péntek, 14:35 (#)

Miffy, kikapsz, egyáltalán, ki tartja a telefonját bekapcsolva, amikor nem muszáj?

4

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 14:38 (#)

Az a baj, hogy saját extrém felhasználói viselkedésedből következtetsz a tömegre. De végülis nem baj, meg egyébként is kezd off lenni, szóval részemről szevasz.

5

HH, 2007. március 16. péntek, 14:38 (#)

Hú, itt egy nagyon érdekes vita van kibontakozóban. xD

6

nyelv-ész, 2007. március 16. péntek, 14:42 (#)

eszpee, én nemhogy a twitter, de az egész úgynevezett webkettő előtt értetlenül állok. Miért nevezünk egy rendszert kettőpontnullásnak az alapján, hogy a rendszer felhasználói milyen tevékenységet fejtenek ki? Ez alapon aki a Ms Word szövegszerkesztőben csak szöveget ír, annak wörd-egypontnullája van, aki viszont körlevelet is csinál vele, annak wördkettő???

7

HH, 2007. március 16. péntek, 14:44 (#)

(Na jó, most olyat teszek, amit eddig soha: felveszem ennek a threadnek a feedjét, és rátapadok a feedolvasómra. Hajrá mindenki.)

8

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 14:44 (#)

nyelv-ész, annyira drukkoltam, hogy ne menjen el ismét web2 irányba a beszélgetés... nagyon haragudnál, ha átirányítanálak ide?

http://kispad.hu/torokgeek/200511/szerinted-mi-az-a-web-20.html

Köszi.

9

sztahanov, 2007. március 16. péntek, 14:52 (#)

Ah, valószínűleg az nem extrém tevékenység, hogy valaki a telefonján akar online lenni a nap 24 órájában, hehe.

10

nyelv-ész, 2007. március 16. péntek, 15:27 (#)

eszpee, nem akarom elterelni a folyamot. Az általad linkelt cikk kicsit sem tette világosabbá elmémet a kérdést illetően, de valahogy tudok élni ezzel a tudattal...

11

katmandu, 2007. március 16. péntek, 16:15 (#)

Nyelv-ész, ne tévesszen meg az alaki hasonlóság, a webkettő.0 csak annyira verziószám, mint mondjuk egy Ibaru Sumpreza 3.2 TDi nevében a szám :) inkább korszak-jelző.

offoló, slendrián, de jó célú magyarázat:
Nincs semmiféle webkettő nevű rendszer, csak azokat a online szolgáltatásokat és trendeket foglalják így össze (jobb gyűjtőnév híján), amik a korábbi - értsd: a 90-es évekbeli - megszokott funkciókat kibővítették és/vagy újrafogalmazták, a kiforrottabb szabványoknak, a korábbiakhoz képest mesésen megnövekedett sávszélességnek, az új technológiáknak, illetve az ezeknek a fejlesztői kreativitásra gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően.
(ja és pl. blogokban a fakó bilikék, fűzöld és szürke színek, valamint az öklömnyi betűket használó címsorok számok a webkettő legbiztosabb jelei :) and world peace.)

De ezeket a linkelt korábbi postban tényleg elmondták mások is, kicsit precízebben :)

12

katmandu, 2007. március 16. péntek, 16:23 (#)

Hogy ontopik is legyen: én is értetlenül fogadnám ezt a Twitter dolgot. Kit érdekel, hogy bárki épp mit csinál, és ki az, aki önmagáról folyamatosan jelentést ír szanaszét a világba? Az énblogokhoz is jó adag exhibicionizmus kell (meg az a tévhit, hogy érdekelnek valakit az illető tyúkszaros™ mindennapjai), de hogy valaki kvázi percre készen erről írjon, ahhoz már valami ennél komolyabb elborultság kell.

Generation-gapped kiegészítés:
számomra már maga az ötlet is bizarr, hogy a magánszférámat megosszam idegenekkel, esetleg olyanokkal is, akikre abszolút nem tartozik. Mindenféle security aspektusok teljes spektrumban bejátszanak.
Sapienti sat. :)

13

katmandu, 2007. március 16. péntek, 16:47 (#)

off:
A rovat címével továbbra sem értek egyet.
Méltatlan a Kispadhoz, egyáltalán nem szellemes (cserébe viszont erőltetett és ostoba), és belegázol abba, amit jó ízlésnek, esetleg kulturáltságnak nevezhetnénk (gyk. vannak dolgok, amikkel nem illik poénkodni).

14

zhaoman, 2007. március 16. péntek, 16:50 (#)

... hát.... a Kispadot is elérte a Twitter láz. Amit eszpee ír, azt írják az általam olvasott más blogok is... nem tudjátok, hogy mitől működik... ez azért elég ijesztő... nem merem elkezdeni használni a Twittert, félek, hogy beszippant...

A twitterezőktől kérdezem, hogy hány feed-et figyelnek?
Pl.: Van egy-egy Index-es/Kispados/egyéb közösségek, akik egymással, körön belül osztják meg, mit csinálnak? Azt nem hiszem, hogy idegen emberek tevékenységét figyelitek. Jól gondolom?

15

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 17:19 (#)

zhaoman, én 20 alatti embert figyelek, nagyrészük személyes ismerős, de van pár celebritás2.0 is. :)

16

Dr. Minorka, 2007. március 16. péntek, 18:16 (#)

eszpee kérdése vajon arra vonatkozik, hogy általában mi a csudát esznek az emberek rajta, vagy arra, hogy Magyarországon, a technikai nehézségek ellenére mi a csudát esznek rajta?

17

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 18:19 (#)

Dr. Minorka, leginkább Magyarországon, annyi kiegészítéssel, hogy mi a csudát eszem én is rajta. :)

USA szinten a (sejtem) működő sms interfész szerintem sokat dobhat rajta.

18

Dr. Minorka, 2007. március 17. szombat, 21:01 (#)

Friends Swap Twitters, and Frustration
http://slashdot.org/articles/07/03/16/2146221.shtml

Friends Swap Twitters, and Frustration
New Real-Time Messaging Services Overwhelm
Some Users With Mundane Updates From Friends
http://online.wsj.com/public/article/SB117373145818634482-ZwdoPQ0PqPrcFMDHDZLz_P6osnI_20080315.html?mod=blogs

19

katmandu, 2007. március 18. vasárnap, 07:43 (#)

#18:
"... users are starting to feel 'too' connected, as they grapple with check-in messages at odd hours, higher cellphone bills and the need to tell acquaintances to stop announcing what they're having for dinner."

"I didn't get it at first," said the 32-year-old Randolph, N.J., project manager for a financial services company. "How much information do I really need to let the world know about me?"

Muhaha!
És ezt persze az ötlet hallatán (meg úgy általában) nem sikerül(t) végiggondolni előre. Nyitogassunk énblogokat, osszunk meg családi fotókat és videókat, trendin. Ennyit korunk informatikai vetületű felkészültségéről, ami fordított arányban látszik állni a technológia fejlettségével.

De valsz csak nekem tűnik úgy, inkább a józan (agrármunkás) ész portolásán és disztribúcióján kéne fáradozni ebben a világban.

20

katmandu, 2007. március 18. vasárnap, 07:57 (#)

Offolós, de néha tényleg elgondolkozom, miért jó az, ha a nagy keservesen, épphogy megvédhető privacyt a másik oldalról félig lebontjuk, és az embereket arra biztatjuk, hogy éljenek minél transzparensebben, egymás szeme előtt.

Egy-egy reality(nak csúfolt) tévéshow még belefér. Személyes blogok között is akad, ami kifejezetten érdekes, a szakmai (projekt)blogok meg egyenesen hasznosak (bár már akkor azok voltak, amikor UNIX alatt .plan fájlnéven futottak :) ). Közösség portálok, oké, semmi gond. IM kliensek Skypeig bezárólag abszolút.

Azt is meg lehet érteni, hogy egy korunk torz érték(t)rendjeire jól ráérző cinikus zseni ilyesmiket fejleszt.

De ki az a helyváltoztatásra biológiailag alkalmas testfelépítésű, alacsonyabb rendű földi létforma, aki
- képes megosztani a nüansznyi dolgokat is másokkal;
- képes mindezt komolyan, valóságnak megfelelően tenni
(ahelyett, hogy kizárólag a kimenő anyagcseréjéről számolna be, vagy valami hasonló punk módon állna hozzá);
- és ráadásul el is hiszi, amit mások magukról írnak?

Csak abban lehet bízni, hogy idővel darwinizálódnak :)

21

methan, 2007. március 18. vasárnap, 13:52 (#)

re #19 és #20:
én érteni vélem, miért lehet ráizgulni; sőt, szerintem neked, mint az exhibicionizmus pápájának pontosan tudnod kell, miről van szó - és a kirohanásodból ítélve pontosan tudod is.

22

katmandu, 2007. március 18. vasárnap, 14:32 (#)

Exhibicionizmus pápája? :))
Ez vicces, de ki kell hogy ábrándítsalak:
Én nem mutogatom magamat vagy a viselt dolgaimat se blogokon, se másutt. Legalább is nem tudok róla, de ha ismersz egy általam vezetett blogot, szólj :)

Én csak szeretek kommentezni, ez maximum egoizmus :)

23

katmandu_titkos_énje, 2007. március 18. vasárnap, 14:38 (#)

Na, azért amiket te itt kommentezés címén Kispad-szerte művelsz, erősen súrolja az alkalmi partizánblogolás határait. Mások megcsinálják a blogot, postolnak, te meg tessék-lássék asszociációk fedezékéből, mintegy írói munkásságod részeként teleírod a kommentboxokat a saját elmefuttatásaiddal :)

24

Dr. Minorka, 2007. március 18. vasárnap, 16:07 (#)

Nem azt mondta, hogy a blogírás ellen van kifogása. Ezen az alapon aki kinyitja a száját az exhibicionista lenne... .Kispadra kiülni beszélgetni nagyon jó. Kiírni folyton az ablakba, hogy most ebédelek, most nézem valamelyik baromarcú sorozatot, nem annyira.

25

katmandu, 2007. március 18. vasárnap, 17:02 (#)

(A #23 természetesen nekem szólt :) )

26

katmandu, 2007. március 18. vasárnap, 18:26 (#)

Twitterize this:
Pár perce (ismét) megnézegettem Methan fotóit. Nagyon-nagyon ott vannak. A 2006. szeptemberi saliva és deride címűek például. Inspiratívak, szíven ütőek. Frankón.

27

Author Profile Page eszpee, 2007. március 18. vasárnap, 18:41 (#)

Katmandu, könyörgöm, nem akarsz egy blogot indítani valahol, ami nem a Kispad különböző cikkeinek komment-szekciója? Igérem, címoldalon fogok beszámolni róla!

Annyira bírnék örülni neki, ha nem offolnád szét lassan az összes cikket, amihez hozzászólsz... Kérlek, legalább fontold meg!

Köszi.

28

Dr. Minorka, 2007. március 18. vasárnap, 18:47 (#)

Javasolnám a blogspotot (www.blogger.com).

29

katmandu, 2007. március 18. vasárnap, 19:15 (#)

Eszpee, fontolóra sem veszem. Mármint a blogindítást. Nem nekem való az. De ígérem, tőlem telhetően javítok az off/on arányon. Addig türelem, tolerancia (és esetedben gondos olvasás). Túlzásokba meg ne ess, hogy szétoffolnék lassan mindent, amihez hozzászólok. Ez nem igaz.
Viszont ha (fogalmazzunk finoman úgy) félrevezető dolgokat irkálsz rólam, arra muszáj reagálnom, ha egy mód van rá; részint a tárgyilagosság, részint a te érdekedben. Egyszer még hálás leszel ezért.

30

Author Profile Page eszpee, 2007. március 18. vasárnap, 19:16 (#)

"De ígérem, tőlem telhetően javítok az off/on arányon. "

Előre is köszönöm.

31

gargoyle, 2007. március 18. vasárnap, 19:35 (#)

twitterhez nem ertek, de mar kicsit felek tole az eddig leirtak alapjan .) nekem is ugy tunik sok, es foleg felesleges informacio kozlodik rajta keresztul.

arrol viszont hatarozott velemenyem van, hogy az enblogok igenis lehetnek szorakoztatoak _ha valaki energiat fektet bele es meg irni is tud_. akkor is ha nem kimondottan egyedi elet egyedi esemenyeit irja le (amugy a vilagirodalom nagy klasszikus muvei is altalaban normalis emberek tyukszaros eletet irja le :)

olvagassatok pl nesztelencsigat, vagy sicktransit/gloriat hogy kideruljon, egy mp3 lejatszo hasznalati utasitasa vagy egy esoben hazataxizas mennyire izgalmas :P

32

Dr. Minorka, 2007. március 18. vasárnap, 21:10 (#)

eszpee lelki testvére:)
http://www.hyperorg.com/blogger/mtarchive/twittering.html

33

Author Profile Page Lac, 2007. március 19. hétfő, 19:51 (#)

(Jaj de aranyos, a Typekey még emlékezett a másfél éve regisztrált accountomra :))

Előre elnézést kérek, talán egy kicsit erős lesz amit írok, de úgy vélem mindenképpen megfontolásra érdemes. Azt hiszem sejtem, miért kattannak rá olysokan annyira erre a "Na és mit csinálsz most?" közlő-dologra:

Azt gyanítom, hogy nagyon sok ember érzi úgy tudatosan, vagy tudattalanul, hogy nem figyelnek rá mások. Hogy nem érdekli igazán másokat, hogy Ő létezik. Namármost a Twitter egy igen egyszerű kérdéssel könnyen keltheti a használójában azt a (talán hamis) képzetet, hogy a világ igenis KIVÁNCSI őrá, és itt mindenféle következmény nélkül, egyfajta védett környezetben (Twitterezőre nem fog úgy reagálni egy másik Twitterező, hogy "Minek írsz, senki sem kiváncsi rád?") jelezheti a világnak, hogy márpedig ő is része, és ezután azzal a (talán hamis) tudattal élhet tovább, hogy erre a világ kiváncsi. (ha valaki ugyanezt egy (én)blogban csinálja, igen hamar kaphat egy hatalmas pofont a kommentek ijesztő hiányát valamint a lehangoló látogatói statisztikát látva, hogy nem érdekel senkit az Ő élete). Röviden szólva, a Twitter egyfajta léleksimogató.

Annyit még a fentiekhez, hogy természetesen nem vonatkoztatom az előzőeket minden egyes Twitteresre, valamint ebbéli véleményemben még én sem vagyok teljesen meggyőződve, épp ezért cáfoljatok meg érdemben, mert kiváncsi vagyok, mennyire álja meg ez a felvetés a helyét.

34

katmandu, 2007. március 19. hétfő, 20:39 (#)

#33/Lac:
Tyű. Ez tetszik, eszembe se jutott volna; határozottan van valami abban, amit írsz. De ha így lenne, akkor ez 100% pure önbecsapás :(

...és akik rákapnak, előbb-utóbb kifogynak az arányérzékből, értékrendjük eltorzul, ez láncreakció-szerűen egyre terjed, a médiá(k)ban érdektelen senkikből lesznek "sztárok", a kultúra és a morál helyébe a hanyatlás és a züllés lép, kapcarongy társadalom épül, ebek harmincadjára kerül az ország, mert a vezetők is ilyen rétegekből kerülnek ki, a mezőket dudva veri fel, a városok összeomlanak, a többi töredezett aszfaltút és Pursuit Special :)

35

Dr. Minorka, 2007. március 19. hétfő, 21:11 (#)

Holnap az egész világ... Sikerült megmasapolni a Twittert és Google Map-et:
http://twittermap.com/twittervision

36

katmandu, 2007. március 19. hétfő, 21:19 (#)

#35/Minorka:
Először azt hittem, ez valami flashes, rossz vicc...

37

Asszem, 2007. március 20. kedd, 00:43 (#)

Lac, az én benyomásom inkább az, hogy amit a twitterezőkről gondolsz, abban eléggé erős a saját személyes projekciód. Természetesen biztos, hogy van, akinek a twitter (blog, bármilyen megjelenés) léleksimogató, mert kielégíti a törődési igényét vagy exhibicionizmusát, de a felhasználók nagy száma alapján (és ez nemcsak a twitterre vonatkozik, hanem a hétköznapi átlag emberek webes megjelenésére: blogok, social network adatlapok, kommentelések, stb.) én mégsem próbálnám a jelenséget valamilyen lelki deficit megnyilvánulásának tulajdonítani. Ahhoz túl sok ember használja, olyanok is, akiknek egyáltalán nincs problémájuk azzal, hogy törődnek-e velük mások.

38

Author Profile Page Lac, 2007. március 20. kedd, 09:11 (#)

Asszem: igen, gondoltam én is arra, hogy lehet hogy pusztán csak saját magamról készítek "kórképet", épp ezért vettem a fáradtságot, és én is belevágtam a nagy Twitterezősdibe. Tegnap kezdtem, három bejegyzésig jutottam (barátokat nem kerestem, mert egyrészről az ismerősök tuti biztos nincsenek rajta, másrészről meg meghívót elvből nem küldök, ugyanis vélhetőleg a baráti kör többségnek már elege van a sokadik community site-ból).

Ma még nem írtam semmit, de egyáltalán nincs meg bennem a vágy, hogy írjak, úgyhogy ez valószínűleg így is fog maradni. Épp ezért arra következtetek, hogy esetemben a Twitterrel kapcsolatban arról lehet inkább szó, hogy én imádom az újításokat, új dolgokat, új verziókat, épp ezért minden hülyeséget ki akarok próbálni, amit aztán ha nem találok szórakoztatónak, hamar el is felejtek.

Ja, és egy kis adalék: mikor elmondtam a barátnőmnek, hogy nézze meg a Twitter oldalamat, mert hogy neki milyen jó lesz, mindig tudni fogja éppen mit csinálok, csak annyit válaszolt rá: "De ha épp tudni akarom mit csinálsz, egyszerűbb ha felhívlak, nem?" - nos ez az érv végleg meggyőzött róla, hogy semmi szükségem nincs eme web2-es vívmányra.

39

Asszem, 2007. március 20. kedd, 13:33 (#)

Lac, fogadjunk egy Wiw meghívóba, hogy meg fog változni az álláspontod ... :)

A barátnős példa pont nem az, amire a Twitter való. A twitter szórakozás, nem komoly dolog. Fecsegő felszín. Nem több, mint egy státuszüzenet. De ennyi is pont elég szórakoztató.
Természetesen ha engem komolyan érdekel valakinek a hogyléte, én sem a twittert fogom lesni, de ez már teljesen más történet.

40

Dr. Minorka, 2007. március 20. kedd, 21:12 (#)

Dear self-obsessed nerds
http://valleywag.com/tech/twitter/dear-self+obsessed-nerds-245325.php
I'm not interested in what you had for breakfast. I don't need to know when you leave for work. Got stuck in bad traffic? Keep it to yourself...
-----------------------------------------
http://www.kottke.org/07/03/twitter
As I mentioned the other day, I recently joined Twitter. I've been poking around its nooks and crannies ever since. Here are some observations, presented in Twitter-sized chunks: ...

41

Author Profile Page eszpee, 2007. március 20. kedd, 21:20 (#)

Hehe, pont most ajánlotta valaki a kottke cikkét twitteren. ;)

42

katmandu, 2007. március 20. kedd, 21:24 (#)

A twitterről a "twit" szó jut folyton eszembe, mégpedig azzal a hangsúllyal és értelemben, ahogy Courage (a gyáva kutya) számítógépe használta :)


A kör majd akkor zárul be, amikor valaki ezt a Kispad postot ajánlgatja a Twitteren :)

(A kommentbox a szegény ember twittere: folyékony kávéval töltött csokit ettem az imént, isteni volt.)

43

katmandu, 2007. március 20. kedd, 22:02 (#)

És a Kottke.org faviconja szinte a Kispadénak az inverze. Hm. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork