Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A telepítés bajnokai

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2007. április 24. kedd, 17:49 | 30 hozzászólás

Majdnem minden frissítés után elhatározom, hogy most aztán leirtom a QuickTime-ot a gépemről, de akkor már írok is róla, és egyúttal kérdezek néhányat a nálam felkészültebb olvasóktól.

1. Tényleg mindenben kiváltja a QT-t a QuickTime alternative? Én még nem próbáltam, de tartok tőle, hogy nem. Akik használják, tapasztaltak problémát a weben emiatt?

2. Amiért mérges vagyok a QT-ra, az az, hogy update-nél szó nélkül beteszi magát a traybe, azon fölül mindenhová, még a billentyűzetemre is tesz egy shortcutot, persze kérdés nélkül. Nekem ne furakodjon, majd én eldöntöm, hova engedem be, és hova nem. (Azt már nem is mondom (de igen), hogy miért ekkora bazi nagy gólem egy sima médialejátszó szoftver?) És ha már itt tartunk, ti milyen más szoftverektől láttok idegesítő viselkedést telepítés vagy update során?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (30)

1

Author Profile Page eszpee, 2007. április 24. kedd, 18:33 (#)

huhú, micsoda flamecunami lesz itt mindjárt! :D

2

morningkarma, 2007. április 24. kedd, 18:48 (#)

Tényleg mindenben kiváltja, legalábbis a mindennapos feladatokban biztosan: videónézés, videónézés weboldalon embedded objektumként. Vagy 2 éve csak az alternative-ot használom (Real-ből is). A Quicktime aljas egy program, valamint megindokolhatatlanul nagy és erőforrászabáló. PC-n. Macen persze más a helyzet :)

3

Krekk, 2007. április 24. kedd, 18:51 (#)

Én speciel a magyar mplayer-t szoktam használni mov file-okra. Web-es videókra ugyan nem jó, de a QT alternative-val még nem volt problémám ezekkel sem.

4

HiA, 2007. április 24. kedd, 18:53 (#)

Adobe Reader - miért kell az asztalra parancsikont tennie. Szokta egyáltalán valaki elindítani? (Azon kívül, hogy PDF-en kattint.)
(Frissítésnél lehet, hogy nem mindig csinálja.)

5

Vix, 2007. április 24. kedd, 18:53 (#)

Miért lenne? Én nemrég váltottam Macre, de így is állítom, hogy a Quicktime egy hulladék (platformfüggetlenül)...

6

sz, 2007. április 24. kedd, 19:08 (#)

azok közé tartozom, akik pc-n gyűlölték a qt-t, éppen a cikkben foglaltak miatt, de mac-en megszerettem.

van elég tehetséges programozó az apple-nél, valószínűleg windows-on ennyit lehetett kihozni belőle ;)

7

zsolo, 2007. április 24. kedd, 19:13 (#)

PCn valóban ennyire tolakodó Macen nem annyira. PCn én VLCt használtam az a webes videókat sajnos nem játsza.

Az Acrobatnak már a telepítője is gyűlöletes, előbb lejön egy downloader, aztán az letölti... Brrr

8

spamdog, 2007. április 24. kedd, 19:45 (#)

HiA : Én azt is leírtottam ... FoxItReader a barátom.

9

Author Profile Page ervin, 2007. április 24. kedd, 20:15 (#)

sz (6), ha a tehetséges programozóknak nem sikerült elérni, hogy az install kérdezzen, mielőtt shortcutol mindenhol és hozzárendeli magát minden fájlhoz, akkor annyira nem süt át az a tehetség ;) de macen biztos jó.

közben az itunes-zal együtt levakartam a gépről, felugrott az alternatíva, egyelőre semmi gond, az apple trailerek játszanak szépen. :)

10

tamasko, 2007. április 24. kedd, 20:40 (#)

az megvan, hogy amikor a java-t (JRE) frissited, magatol nyom egy "clear history"-t az ie-ben? jo, tudom, firefox-ot kell hasznalni, de akkor is!

es persze, az adobe reader iszonyu nagy hulladek, es mindig restart kell neki.

11

attacs, 2007. április 24. kedd, 20:53 (#)

A quick time (így kisbetűvel) valóban a legutálatosabb Alma termék mondom ezt totál Almásként. Én az alapverziót kábé egy dologra használom: az iSight-tal készített iMovie-kat abban exportálom ki, amúgy VLC és RealPlayer. Ami különösen ellenszenvessé teszi a qt-t az az iTunes-zal való árukapcsolás, mintha nyilvánvaló lenne, hogy nem egy önmagában megálló termékről van szó.

12

attacs, 2007. április 24. kedd, 20:59 (#)

illetve még iMovie-hoz sem kell igazából, hiába írja hogy "create quick time movie" mert az így készített .mov megnyítható mással és mert a file elkészítését gondolom maga az iMovie csinálja, bár ezt nem tudom.

13

Author Profile Page BufferTly, 2007. április 24. kedd, 21:07 (#)

video lejatszashoz VLC es K-Lite Codec Pack. (utobbi teljes mertekben helyettesiteni tudta nalam a QT-t.) webes megjelenitesnel ha nincs mas formatum is mint QT (illene elvileg azert tobbet is egy minimalis igenyesseggel ellatott oldalon), akkor tuntetoleg inkabb nem nezem meg, maximum irok a vebmaszternek hogy jaj-jaj nem tudom megnezni a videot mert QT-s es en azzal a vegsokig elegedetlen vagyok.

14

nyelv-ész, 2007. április 24. kedd, 21:32 (#)

Én egy ideig használtam a qt-t, de az alternative is tökéletesen megfelel. A qt telepítés után egyébként én alábbiak szerint járok el (lehet, hogy nektek triviális):

1.) task managerrel kilövöm a qttask.exe -t
2.) és a fájlt le is törlöm a qt programkönyvtárából
3.) registry-ből eltávolítom a qttask.exe-t mint automatikusan induló progit
4.) program indítás után preferences, összes fájltársítás eltüntetése, ami nem mov.

Viszont a VLC rulez. Ugyan nem telepít böngésző plugint, de egy qt movie linkjét így is megnyithatod vele, csak be kell másolni az url-t a megnyitás panelbe.

15

ant, 2007. április 24. kedd, 22:12 (#)

En egy ideig felraktam a QT meg a Real alternative-t. Aztan a Real alt-et mar nem. Kesobb mar QT alt-et sem, ugyis mindenbol van avi... Lejatszonak meg mpc (guliverkli) + ffdshow.

Ja, es foxit reader nekem is a baratom (volt): kicsi, gyors, megfelelo.

Aztan az MS office-t lecsereltem Openoffice-ra, a Nero-t Infra recorder-re, es igy tovabb. Most linuxot hasznalok ;-)

16

Author Profile Page Kelt, 2007. április 24. kedd, 22:13 (#)

Tényleg nem menti semmi a Quicktime-ot. És ha abba belegondoltok, hogy ennek a vacaknak van fizetős verziója, ami tud már lementeni - igazságtalan vagyok, exportálni is - és képes teljes képernyős lejátszásra... Windowson biztos jó. ;)

A másik kedvencem az Adobe Reader Downloader Installer szoftvercsomag.

17

nyelv-ész, 2007. április 24. kedd, 22:49 (#)

Adobe Reader installert úgy szoktam mexivatni, ha több gépre kell telepíteni vindózon: netes installert elindítom, és mikor letölti és indítja a rendes telepítőt, akkor a temp könyvtárból a full telepítőt átmásolom valahova, és a többi gépen már azt futtatom.

18

Penálen, 2007. április 25. szerda, 00:18 (#)

A SonyEricsson P900-as szoftvere (évente ha kétszer használtam...) természetesen az autorun listára tette magát, és nem is lehetett jobbklikk után kikapcsolni, csak a programkezelőből.

Az Everest persze orvosolta ezt, de nagyon utálom, mikor egy automatikusan induló program nem engedi magát kikapcsolni...

19

morningkarma, 2007. április 25. szerda, 09:09 (#)

Acrobat Reader kuka. FoxIt-et kell használni, egyetlen hátránya, hogy az Operába kézzel kell beleberhelni az asszociációt. Nero szintén kuka, Infra recorder jó, de könyörgöm tudjon már drag&dropot :))) K-Lite codec packet használtam én is évekig, de találtam takarékosabbat és jobbat: CCCP (valamilyen Community Codec Pack), usite.hu -n rá kell keresni. Mit mondjak még? ACDSee->Irfanview, Outlook->TBird, hangvágó->Audacity, videóvágó->Virtualdub, Winamp->Foobar, Zonealarm->Comodo... nagy öröm amikor összeáll egy ilyen remek portfolió és meg lehet szabadulni a sok szeméttől :)))

20

Ali, 2007. április 25. szerda, 09:29 (#)

Régebbóta használom az mplayer nevű hazai programot, ami majdnem tökéletes lenne, de azért oda még nem jutott el. Elvben tudna realmedia-t is, de sokszor a kép és a hang elcsúszik, holott a realplayer-ben nem teszi. (Ha valaki tudja a megoldást, szóljon!)

A winamp helyett pedig nálam xmplay fut legalább két éve, miután több hét folyamatos hallgatásra elég amiga mod is hever nálam tömörítve, ugyanakkor a Sespad rádiót is tudta fogni, amíg volt...

Az Irfanview pedig tényleg jó választás.

21

katmandu, 2007. április 25. szerda, 11:37 (#)

Részemről QT-ból és Realből csak Alternative játszik, az eredetik ki vannak tiltva örökre. A QT valóban a legganébb termékek közé tartozik, anno azon háborodtam fel, hogy pl. ha fényerőt szeretne valaki szabályozni benne, akkor vegye meg a fizetőset belőle, tipikus Maces attitűd, mindegy :) A Realt évek óta minden épeszű user kerüli, not to be touched even with a barge pole :)

Adobe Reader (Speed Launch címszóval) szívesen indulna automatikusan és legváratlanabb pillanatokban a saját szakállára is kikoslatna a webre, még szerencse, hogy a tűzfal outbound control nyakoncsípi és jelzi, így visszaparancsolható az óljába.

Az egyes driverek is tudnak önfejűek lenni, nVidia is előszeretettel csücsül be rezidensnek.

Az ilyen esetek miatt ajánlott a MSconfig rendszeres futtatása, ahol a legutolsó fülön ellenőrizhetők és kikapcsolhatók a feleslegesen autostartoló cuccok.

Kis ízelítő azokból, amiket onnan lőttem ki:
- WinAmp agent
- Adobe Update Manager
- Adobe Reader Speed Launch
- Google Toolbar Notifier
- QTtask (ez minden QT eredeti használat után visszakapcsolja magát)
- NeroCheck
- nVidia nView Desktop manager (nwiz)
- msmgs :)

De ha valaki nem figyel oda, a sok szemét mind ott lurkol a RAMban, megeszi az erőforrásokat és felborítja a téridő kontinuumot, utána meg jön az, hogy szarawindóz. Holott, ugye.

22

katmandu, 2007. április 25. szerda, 11:41 (#)

És off ugyan, de processek és servicék kézivezérlése ajánlott, lásd:
http://kispad.hu/torokgeek/200702/ajanlott-ingyenes-szoftverek.html#c15

23

sz, 2007. április 25. szerda, 11:41 (#)

ervin, az apple-nél nem (sem) a programozó dönt arról, hogy mire kérdezzen rá a szoftver telepítéskor, egészen bizonyos vagyok abban, hogy valami idióta középvezető találta ki ;)

24

Author Profile Page ervin, 2007. április 25. szerda, 12:06 (#)

sz, felőlem tologathatjuk a kaput ide-oda, akkor is egyszerűen csak gyalázatos megoldásról van szó, nem pedig a Windows hibájáról. :)

25

négerbirka, 2007. április 25. szerda, 12:40 (#)

spyware doctor. fizetős szoftver. nem elég, hogy bazira ette a memóriát, de folyamatosan beírta a skype "üzenet a világnak" mezőjébe a saját reklámját. azóta visszakértem a pénzt.

26

Deansdale, 2007. április 25. szerda, 14:18 (#)

Ááááááh, órákig lehetne erről dumálni :)
MS termékek, Quicktime és az Adobe 'összes' mind trágya, a PDF formátumot már úgy ahogy van utálom. Nincs annál idegesítőbb dolog a világon, mikor használnál valami doksit, és egy bosszantó helyesírási hibát nem tudsz benne kijavítani, mert jelszóvédett. Broáf.
Egyébként a legtöbb víruskereső és védelmi software is ilyen. Ha nekem csak annyi kell, hogy időnként jómagam lefuttathassam, az szinte már lehetetlen, annyi rezidens szirszart telepít mindegyik.
Megfigyelhető, hogy a legtöbb sikeres szoftver elkezd dagadni, és bloatware lesz belőle. Agyhalottság, hogy a képnézegetőm, a zenelejátszóm, de lassan már a szövegszerkesztőm is tud videót lejátszani. Jóformán csak a videólejátszóm nem :P
ACDSee-ből egy 7 éves verziót használok; gyors mint a huzat és minden képformátumot meg lehet vele nézni. Az újabb verziókat egy ideje már ki sem próbálom. Mikor elérte azt a határt, hogy 10mp-et kellett várni első indulásakor, visszaálltam a régire.
Amin meglepődtem, az az volt, amikor az MS Office helyett felraktam az OpenOffice-t, azt hívén, az gyorsabb lesz és "tisztább", ehelyett lassabb és ugyanolyan béna. Csak azért hagytam fent, mert legalább nem MS :)

27

Ali, 2007. április 25. szerda, 14:26 (#)

Ami engem illet, inkább PDF, mint DOC... (Mitöbb, inkább PDF, mint PPT. :) ) Miután néha még nekem is kell előadásokat tartani, rászoktam a használatára, ezt kivetíteni, nyomtatni és webre kirakni sem nehéz. DOC-ot ne is lássak, PPT-t nyomtasson az, aki szereti a hiányos dolgokból kikövetkeztetni, mi is volt az valójában, az RTF-et meg a jelek szerint négyzetkilométerenként legfeljebb egy ember ismeri nálunk. :( (Attól még, hogy Windows 95% világ van, inkább tartózkodnék az olyan formátumoktól, amik végleg az MS-hez kötnek, ugyanakkor nem várhatom el minden helyen, hogy telepítgethessek valami cool GNU-s formátum megjelenítőjét. Szóval marad az, hogy amit egy elterjedt böngésző meg tud jeleníteni, az nyert.)

28

mate, 2007. április 27. péntek, 13:42 (#)

#21: köszi katmandu, az nwiz és társai ott kajálták a ramot nálam...

29

gargoyle, 2007. április 27. péntek, 14:08 (#)

jo par orat megsporoltam mar "ujratelepitendo" gepekkel egy adaware+virusirto+msconfig+registry editor gyors vegigjatszasaval. nagysagrendet javit rajtuk a szemetletakaritas :D

30

Gyalogk, 2007. június 11. hétfő, 15:38 (#)

Nero helyett AVS disc creator. Legjobb. QT monnyon le. Meg mindenki, aki telehányja a systray-t.

ACDSee helyett ott az XNview, tud mindent, 2s alatt indul, és ingyen van. Van shell extension-je is, jobb klikkre ad 240x320 pixeles thumbnailt.

Task manager helyett process explorer, az legalább ad némi felvilágosítást a dolgokról.

Mindenféle messenger helyett pidgin IM, tudja mindet, kivéve a skype-ot. Még a munkahelyi lotus sametime-hoz is van pluginje.Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork