Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Böngészőstatisztikák

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. április 18. szerda, 10:34 | 9 hozzászólás

Amikor webdesign készítésnél felmerül a klasszikus "mire optimalizáljunk?" kérdés, általában elhangzik a frappáns válasz is: "semmire!". A rutinosabb rókák tudják azért, hogy ennyire nem fekete-fehér a helyzet. Szép meg jó dolog a tetszőleges felbontáson, minden oprendszer összes böngészőjében működő oldal, de leginkább illúzió. Fejvakarások jönnek ilyenkor, statisztikák előrángatása, trendek figyelése, majd általában az alulreprezentált csoportok döntés szintű ignorálása. Ha létező siteot tervezünk újra, akkor könnyebb dolgunk van: fogjuk az eddigi adatokat, megtippeljük, hol leszünk pár hónap múlva, és máris van egy viszonylag pontos adatunk a döntéshez - ha viszont teljesen új oldalt készítünk, muszáj valahonnan megbízható böngészőstatisztikákat szereznünk.

Erre nemzetközi szinten jók például a w3schools adatai, de magyar vonatkozásban tudtommal nem nagyon készült még ehhez hasonló felmérés - legalábbis olyan nem, ami (most) friss, és több, mint másfél millió lekérdezés adatait gyűjtötte össze. Most már van ilyenünk is.

Kézenfekvő az ötlet, nézzük meg a fentiek alapján, mit mondhatunk magunkról, hogyan viszonyulnak a Kispad februári adatai a fentiekhez? Íme:

böngésző statisztikák
Megveregethetjük saját vállunkat, nálunk már majdnem beérte a Firefox az Internet Explorert - egyébként áprilisra már meg is előzte, de a magyar adatok dátuma miatt a nemzetközit és a miénket is februárból vettem.

oprendszer statisztikák
Ez eléggé magáért beszél, nem mondhatnánk, hogy Mac és Linux országa vagyunk - de mi legalább megtettük, amit tudtunk a kiegyenlítettebb piacért.

képernyőfelbontás statisztikák
Most vagy az van, hogy kis monitorokon nem látszik a Kispad (ami nem igaz persze), és ezért evolúciós alapokon ezek kihullanak, vagy tényleg nálunk legszélesebb a képernyő. Szép.

Ha megismétli a Kirowski a felmérését, akkor mi is frissítünk majd.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

joco, 2007. április 18. szerda, 11:43 (#)

Nem vagyok egy tudományos alaposságra sokat adó ember, de itten sanda gyanúm szerint három (de legalább két) teljesen különböző mérési módszerrel kijött eredmény van összehasonlítva. Almát a körtével? :)

2

Author Profile Page eszpee, 2007. április 18. szerda, 11:45 (#)

Mire gondolsz?

3

joco, 2007. április 18. szerda, 12:06 (#)

Arra, hogy a kiró reklámletöltések mellé rakott cookie-kkal mérte ki, amit kimért, ti ha jól látom google analytics-et használtok, a w3schools meg kitudja minek alapján mér (lehet hogy lehet tudni, most nem néztem utána). Akárhogy is számolok, ez legalább kétfajta mérés, összehasonlítni őket eléggé bajos. Persze azért jó, hogy legalább látjuk, mik a tendenciák, pláne, hogy azt is tudom, hogy ha a kiró minden reklámja mellé két cookie-t rakott volna le, már azon a kettőn sem jött volna ki pont ugyanaz az eredmény. Pedig ott még a metodika is ugyanaz.

4

ninja, 2007. április 18. szerda, 12:07 (#)

csak egy érdekes adat: a criticalmass.hu-n a Firefox-IE arány, kb. 50-50%.

imhol: http://criticalmass.hu/stats/usage_200704.html#TOPAGENTS

5

Author Profile Page eszpee, 2007. április 18. szerda, 12:09 (#)

joco, értem. (egyébként mi szerverlogokból dolgoztunk, sztm a w3schools is) szerintem a különbségek a módszerek között nem olyan nagyok, hogy ettől használhatatlanná tennék az adatokat. (Az adblock kérdése persze létezik, ott lehet, h igazad van)

ninja, februáriakat nézz, ott még rosszabb volt a helyzet nálatok, mint nálunk :)

http://criticalmass.hu/stats/usage_200702.html#TOPAGENTS

6

joco, 2007. április 18. szerda, 14:09 (#)

Pont ezt mondom én is: a poszt tudományosnak nem tudományos, de attól még hasznos. És ha már terítjük a kártyákat: a bloghu-n 53-37 az IE javára, a többi 10 az a kicsik (Opera, Mozilla, Safari stb) és a nem kideríthetők (akik nem küldenek useragentet).

7

Author Profile Page eszpee, 2007. április 18. szerda, 14:15 (#)

joco, ezek februári adatok a bloghuról? mert mint a criticalmass és a kispad mutatja, március-április környékén nagyon feljött a firefox nálunk az IE rovására.

8

Ali, 2007. április 18. szerda, 14:23 (#)

Jé, a Mozillások is kimutatható számban vannak jelen! :D

9

joco, 2007. április 18. szerda, 14:53 (#)

Nem, ez az elmúlt 30 nap. Februárra nem látok vissza, sajnálom.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork