Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pong

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. április 1. vasárnap, 06:54 | 14 hozzászólás

Úgy tűnik, hogy idén nem a tavaszi fáradság aláz le, hanem a retrohullám. A pénteki napom - sőt már a hétvégém jó része is - egy olyan játéknak esett áldozatul, amelyiknek az eredeti megjelenését már csak születésileg is fájóan lekéstem, aztán mire belenőttem volna, már kiment a divatból. Na de most pótolok. Übergeekség következik, egyenesen a hetvenes évek elejéről:

Pong

A pong.

Az Atari 1971-ben állt elő a ponggal. Gyors körkérdésemre kiderült, hogy éltesebb szerkesztőtársaim vidám gyermekkori perceket köszönhetnek neki - no de ne bántsuk őket a hajlott koruk miatt.

Én először online verzióban találkoztam vele, az ilyen játékoknak néhány éve nagy divatja volt, de aztán leáldozott az is. Viszont a minap egy ismerősnél segítettem padlást takarítani, amikor előkerült maga az eredeti varázsszerkezet, és nekem nem kellett kétszer mondani, hogy elhozhatom.

Azt inkább nem részletezem, hogy hány és milyen típusú átalakító kellett ahhoz, hogy a nagyképernyős tévénken működésbe lépjen a berendezés - maradjunk annyiban, hogy kettővel alattunk egy jó fej öreg tévészerelő lakik, aki szívügyének tekintette a dolgot. Ha nem így lett volna, még most is a Media Marktban keresgélnék a kiegészítők között.

Persze lehet, hogy akkor jártunk volna jobban. Mert így van egy régi-új játékunk, és nem ereszt. Elképesztő fless 35 évet utazni vissza az időben, és egérhez meg konzolkezelőhöz szokott kézzel nem is olyan egyszerű megtanulni a régi stílusú ütőmozgatást.

A barátnőm több évvel fiatalabb nálam, így nála is újdonságként hatott a pongolás. Némi odaadó gépolajozás árán egészen jól tekerhető állapotba hoztuk a kezelőszerveket - tényleg, hogy hívják őket? Annak idején vajon volt rájuk magyar szó? Ha valaki tudja, szerválja be a hozzászólások közé. Előre is köszi, most pedig megyek vissza játszani.
(Kép: Enrico Tedeschi)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

JoeP, 2007. április 1. vasárnap, 07:39 (#)

Na, most árulom el, mennyire öreg vagyok: gyerekkoromban az MTV1-en létezett interaktív pong. Úgy nézett ki, hogy a stúdióban rákötötték a játékot, az egyik tekerentyűvel a gép játszott, a másikkal a stűdióban ülő biorobot. Az utóbbinak annyi dolga volt, hogy amikor az otthoni készüléke mellett ülő játékos azt ordította a telefonba, hogy "fel", akkor felfelé vitte egy kicsit a az ütőt. Tévé távirányító? Ugye viccelsz? :)
Nagyon menő játék volt, nem is bírtuk ki, hogy ne legyen nekünk is. Egyszer láttam egyet a bizományi áruházban és addig sírtam, amíg megvettük. Irgalmatlan jó volt. (A készülék maga egy kicsit modernebb volt, mint amilyen a képen van, annak már le lehetett csatolni az egyes tekerentyűit - és igaz, hogy kábelen keresztül, de a fotelben kényelmesen hátradőlve lehetett nyomni a játékot. Kedvencem volt a négy ütős verzió, lekicsinyített ütőkkel, maximum sebességen.)

2

Ali, 2007. április 1. vasárnap, 08:17 (#)

Kezelőszervek: poti (

3

Author Profile Page rudywaltz, 2007. április 1. vasárnap, 08:52 (#)

és akkor itt van a szöveges változat is (pár perc vidámságot biztos okoz)
http://www.karber.net/textbased/pong/

4

zhaoman, 2007. április 1. vasárnap, 11:21 (#)

rudywaltz: ez a szöveges pong nem semmi!

5

jalso, 2007. április 1. vasárnap, 11:39 (#)

ha mar pong, akkor probaljatok ki ezt is:

http://www.plasmapong.com/

allati :)

6

nyelv-ész, 2007. április 1. vasárnap, 12:09 (#)

Joep, volt később olyan is, hogy a TV-műsorba betelefonáló a tone üzemmódú nyomógombos telefon gombjaival tudta fel-le mozgatni az ütőt. Volt is ilyen vetélkedőműsor egy ideig (rózsagyuris talán?).

7

Ali, 2007. április 1. vasárnap, 13:25 (#)

No, lenyelődött a hozzászólásom nagyobb része. :) Szóval a poti, potméter, potenciometer szókopás (visszafelé) a megoldás, csak ezt nem szabad itt nyilakkal jelezni, mert megeszi a fórummotor.

Megemlékeztem még a másik klasszikusról, a kígyó-begyó (és még sok más) néven ismert játékról, kb. ugyanezen időkből, de most már nem írom le, hogyan működött, aki tudja, tudja, aki nem, annak nem fájdítom a szívét, mit hagyott ki. :)

8

Penálen, 2007. április 1. vasárnap, 15:12 (#)

Az a nagyon jó ebben (is), hogy eszée juttatja az embernek (na jó, nekem...), hogy egy játéknak q.ra nem kell bonyolultnak és eredeti ötletnek lenni ahhoz, hogy tökéletesen bekebelezze az embert. Én, a Desktop Tower-es posztból kiindulva talált flashes játékoldalakon gyakorlatilag az egész tegnapomat, illetve fél éjszakámatvégignyomtam olyan primkó játékokkal, amiket már néha max a seggrepacsi tudna "unterelni", viszont szarrá idegesíti az embert, ha lemarad a csúcsdöntésről...

Nekünk amúgy anno, ha jól emléxem, "Videoton TV-játék" néven volt meg a Pong magyar változata, itt két mikrofon-szerű dolgot kellett kézbevennie a két delikvensnek, és annak a fejét csavargatni.

Mindig szarrá vertem a tesómat :DDD

9

Penálen, 2007. április 1. vasárnap, 15:13 (#)

JoeP,

"Kedvencem volt a négy ütős verzió, lekicsinyített ütőkkel, maximum sebességen.)"

No, a Videotonos változaatban ez jéghoki névre hallgatott :DDD

10

Ali, 2007. április 1. vasárnap, 15:40 (#)

Az egy kreatív időszak volt. A Rádiótechnikában leközölték, hogyan lehet hazai alkatrészekből utánépíteni, a HT1080Z-n nekem szintén egyik első munkám ez volt. :) Akkoriban elfogadott volt csinálni valamit, ma csak a venni dívik...

Penálennek teljesen igaza van, akár a mozinál, a játékoknál sem elég csak a külcsín. Egyszer kétszer-elmegy, mint annak idején a Star Wars által behozott látvány, de mélyen _nem_ értem azokat, akik egy játéknál amiatt eresztenek gyökeret a födémbe, hogy 2x jobb felbontású a raytrace-elt háttér egy 32x erősebb gépen... Persze nekem hiányzik a játékélmény, idő és ügyesség hiányában. :) Viszont a napokban vettem röpke 15 év után joysticket, mert a C64 emulátorral újra visszahoztam valamit a régi szép időkből és a gyermeknek is megtetszett, neki viszont billentyűzet-fóbiája van. :)

Jó, egységes, lehetőleg nem kizárólag Windows alapú, települős, rendszerhazavágós logikai játékgyűjteményt továbbra is keresek. Flash, Java előnyben.

11

robi, 2007. április 1. vasárnap, 15:42 (#)

csak én ismertem a pongot úgy mint a Videoton első tvjátékát (TV-FOCI)? Csúnya zöld cucc volt két potméterrel és többféle (asszem 3) játékkal:
http://www.pong-picture-page.de/catalog/images/Videoton.jpg

12

Ali, 2007. április 1. vasárnap, 15:44 (#)

Egen, remélem megér valakinek egy elemzést ez a design. :) Akkoriban más cuccokon is tettenérhető volt, pl. MK29-es magnó...

13

a_petri, 2007. április 2. hétfő, 10:08 (#)

S ha már témánál vagyunk, akkor egy kis metafizika:

http://www.antra.dk/humor_pong.swf

14

moshi, 2007. április 2. hétfő, 10:16 (#)

nekünk a nyolcvanas évek legelején került egy hasonló, ebben a pong még nyolc hasonlóan bonyolult játék volt, köztük egy olyan, amihez egy pisztolyt kellett bedugni a gépbe és egy nagyobbacska, mozgó fehér foltot kellett eltalálni vele.

máig emlékszem, hogy ilyenkor átkapcsolva a tévéműsorra, a kosztümös filmek nőalakjait lehetett a legkönnyebben levadászni, akik hatalmas, hófehér, krinolinos ruhákban esetlenkedtek. : )


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork