Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szűzmáriás ikonszerkesztő

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2007. április 14. szombat, 11:22 | 18 hozzászólás

Az „internacionalizáció” egyik alapkövetelménye, hogy a programok tervezői nem használhatnak semmi olyan szimbólumot, amelyet a világ más részein nem értenének meg. Úgy is mondják, hogy a grafikus szimbólumoknak kulturálisan semlegesnek kell lenniük. Nem mintha bárki is olyan nagyon odafigyelne erre. A villásdugó például egyedül Észak-Amerikában néz így ki, mégis mindenhol ezt az ikont használják:

Villásdugó

Vagy itt van például a levelesláda ikon, ami szintén elterjedt szimbólum, annak ellenére, hogy mifelénk a madáretetők néznek így ki, nem a postaládák:

US postaláda

Az igazi zászlós postaládák különben pont fordítva működnek, mint a számítógépes változatok. A zászló nem akkor áll fel, amikor bejövő levél van a ládában (az ember amúgy is rendszeresen megnézi a postaládáját, ha levelet vár), hanem amikor a tulaj belerak egy elküldeni szánt levelet. Ilyenkor az álló helyzetben lévő zászló jelzi a postásautó sofőrjének, hogy ennél a ládánál meg kell állni, mert begyűjtendő küldemény lapul benne. Teljesen logikus protokoll, de soha nem gondolkoztam rajta, amíg egyszer fel nem hívták rá a figyelmemet, főleg azért mert én is csak szoftverekben találkozom ilyen postaládákkal.

Ugyanez a helyzet a mappa egyezményes jelével:

Mappa

Hosszú éveken át, egészen addig amíg egyszer Amerikában be nem mentem egy papírboltba, nem tudtam, hogy ilyen mappa csakugyan létezik. Elfogadtam, hogy a számítógépen ez a könyvtár ikonja és kész. Pedig tényleg gyártanak ilyet, még a színárnyalat is stimmel. El is hoztam egyet emlékbe.

Talán az egyik legmulatságosabb kultúraspecifikus ikon, amivel találkoztam, egy Icon Viewer nevű alkalmazás szimbóluma volt. A fejlesztő úgy gondolta, hogy ugyan mi is lehetne adekvátabb jelképe az ikon editornak, mint egy kicsinyített valódi ikon, rajta Szűz Máriával és a Kis Jézussal:

20070414_icon_viewer.jpg

Pazar. Ugyanaz a fejlesztő követte el, akitől a következő hibaüzenet származik:

The %1 file is not Kosher

Egyszer egy fejtágító szemináriumon, ahol ezt az üzenetet hoztam fel elrettentő példaként, valaki megszólalt a hallgatóságból, hogy „Ezt ismerem, ezt a hibaüzenetet én írtam! Mi ezzel a gond?” Csak annyi - mondtam -, hogy erre úgy bukkantunk rá, hogy az egyik japán fordító odajött hozzám és megkérdezte, hogy mi az a Kóser? Márpedig ez azt jelenti, hogy alighanem a japán felhasználók is az értelmező szótár után kapkodnak egy ilyen hibaüzenet láttán.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (18)

1

katmandu, 2007. április 14. szombat, 14:21 (#)

Az is érdekes, hogy a "mail" és a "post" ma már mennyire mást jelent, holott afaik anno csak az US és a brit megfelelő volt a postára.

A villásdugónál a lapos csatlakozók lennének a lényeg? De ilyen kicsiben talán az is elég, ha 2 ága van.

Honosítás (de ezt amúgy is tudod :) ):
A mappát eredetileg "folder"-nek nevezték, Macen a kezdetektől, PC-n pedig a Windows 95-től, ez fordult le mappának. A DOS-os idők "könyvtár"-ai ennél sokkal értelmetlenebbek voltak, hiszen nem könyvtárakról (library), hanem nyilvántartókról, címtárakról (directory) volt szó az eredetiben (vö. mai "címtár(szolgáltatások)").

Az ikonnézegetű ikonnal jelzése végül is nem tragikus poén (az εἰκών szó "kép"-et jelent).

A postaládás rész érdekes, nem is tudtam, hogy a tulajnak kell a zászlót felhajtani - tanul az ember a Kispadon.

De Morkie, a legeklatánsabb példát kihagytad:
a clipboardot! :)

Az átmeneti információtároló, amit magyarul jobb híján Vágólapnak nevezünk, a (nyugati) irodai könyezetekben széles körűen használt csíptetős iratgyűjtő lapról kapta a nevét. Érdekes, de nálunk ez annak idején szinte ismeretlen eszköz volt, így a Windows hazai elterjedésének elején nemigen tudta senki, hogy mit is ábrázol az az izé, amihez a beillesztés (paste) alkalmával kattintani kell :)

Érdemes Windows alatt tanulmányozni még a Desktop (Asztal megjelenítése/elrejtése) ikont is (a Taskbaron szokott lenni): kis téglalapforma, sarkai kékek. Elég sokáig kell töprengeni, amíg rájön az ember, hogy ez egy nagy alakú, íróasztalvédő iratalátét akar lenni, sarkain begyűrődést gátló megerősítésekkel. Használnak ma még ilyesmit? :)

Nézzük meg azt is, hogy hogyan jelölik a STOP-ot ikonban, rendszerüzenetben. Sok helyen egy felemelt, tenyérrel a néző felé fordított kezet használnak, de ez több kultúrában asszem nem elfogadott.

2

Author Profile Page kalasz, 2007. április 14. szombat, 20:50 (#)

Aztán a Mac OS X termináljában visszatér a 'directory' :-)
Korai oprendszerek még a directory-t sem ismerték. Minden fájl egy helyen volt, de hogy mégis meg lehessen találni egyet, léteztek ún. catalog fájlok, amik egyszerű fájllisták voltak. Egy fájl persze több catalogban is szerepelhetett.
Sikerült ezt mostanában újra feltalálni. Taggelésnek hívják...

3

FT, 2007. április 15. vasárnap, 00:38 (#)

Két terület jut eszembe, ahol hasonló problémával kell megküzdeni: az egyik a piktogramok, a másik a nemzetközi süketnéma jelbeszéd. Lehet, hogy az ő eredményeikből is lehet meríteni, ha egy ikont kell kitalálnunk.

4

wice, 2007. április 15. vasárnap, 12:01 (#)

a koser meg hagyjan, de mi az a szászló? netan eszpeet akartad igy sertegetni? ;-)

5

Author Profile Page stsmork, 2007. április 15. vasárnap, 21:27 (#)

wice, természetesen zászló, kijavítottam, kösz, hogy szóltál!

6

Bangkok Charlie, 2007. április 16. hétfő, 08:11 (#)

Huhh, remélem, nem offtopic. De a kultúrafüggő ikonokról jutott eszembe, hogy amikor egy eldugott japán szigetecskén elvetődtem egy katolikus (!) kápolnába, s a mellette lévő múzeumban már tíz perce nézegettem a furcsa, ferdeszemű, buddhára emlékeztető szobrokat, akkor nem értettem, mit keres a buddha ölében egy csecsemő. Na akkor esett le, hogy ez a Mária és a kis Jézus akar lenni, japán módra. Csak ők így képzelték el.

7

gargoyle, 2007. április 16. hétfő, 09:25 (#)

nalunk is megvan ugyanez. legalapvetobbek a szoke, kek szemu, kaukazusi jezusabrazolasok, ahol nyomokban sincs sotet haj vagy szemita arcvonas, vagy barmi amit elvarna az ember az elso szazadi palesztinaban.

8

katmandu, 2007. április 16. hétfő, 10:33 (#)

off:
Gargoyle, a caucasian alatt arra gondolsz, amit hétköznapian "fehér ember"-nek mondanak, ugye? Bocs, de kaukázusi, ezt (amennyire tudom) a rosszul lefordított amerikai filmekben stb. hangzik el, kb. azokban, ahol a donutot zabáló autós járőr officer-t "rendőrTISZT"-nek fordítják :)

A Kaukázusban hihetetlenül nem jellemző a kékszemű, szőke hajú embertípus, hagyjuk a tévedéseket a hanyatló Amerika ópiumának :) (leszámítva, ha a "nálunk" alatt az USÁra gondoltál).

A többiben igazad van, ha Jesszus egyáltalán élt, akkor abszolút nem ilyen lehetett, mint amilyennek a középkorban europomorfizálták, hanem inkább zömök, sötét hajú/szemű (volt erről valamikor régen egy tanulmány is).

9

Ali, 2007. április 16. hétfő, 11:05 (#)

Katmandu,
egy másik tanulmány szerint meg ősmagyar vó't, egyenest a Szíriuszról és az egész feltámadási procedúra csak a Kis Herceg befejezéséhez kellett, ötletadónak, meg hogy tényleg csak így lehet közlekedni a Hadak Útján, csillagról csillagra. :) Azt' szőke, zöld szemű, kakaóbarnabőrű kínai harcművésznőt láttál-e már? :D

10

Ali, 2007. április 16. hétfő, 11:15 (#)

The %1 file is not Kosher

Hát ez nekem se mond semmit, pedig tudom, mi a kóser. Netán eltréflizték a filét szalonnával?

Azt az okos gyereket meg elküldtem volna valami forróbb vidékre tapasztalatot gyűjteni, pl. Bagdadba, ha már kirúgni nem lehetett.

Lipilee egyik remek bejegyzése jutott még eszembe, le ne maradjatok róla:
http://lipilee.hu/2007/03/21/es-ezek-az-emberek-nem-halnak-ehen/

11

gargoyle, 2007. április 16. hétfő, 12:07 (#)

katmandu: nem vagyok antropologus, szo nelkul elhiszem ezeket , de tenyleg ugy remlik hogy nem is helyrajzilag jelzo ez hanem rasszilag :o aztan lehet hogy tevedesben eltem le az eletem eddig :o (:

12

katmandu, 2007. április 16. hétfő, 12:41 (#)

#9/Ali:
Jobb, ha nem nézel túl sok televíziót, mert ott az ördög jön démoni formában, még szerencse hogy itt a kiválasztott terület második Ararátként, ahova JC (aki magyar volt, sumér anyanyelven Pártusherceg) másodszor is lejön, mindenki nagyon örüljön:
http://www.youtube.com/watch?v=GhaRgQ8aXUM
:)

13

Ali, 2007. április 16. hétfő, 13:26 (#)

Katmandu,
ez gyöngyszem, nagyon ott van! :) El is képzeltem a Kárpát-medencét, ahogy a környező hegységekre gigantikus gumitömlőket eszkábálnak, hogy majd az egész fennmaradjon a vizen. :) Az alja nem is gond, az már régóta gyógyvizen úszik. :) A szomorú az, hogy még ebben a két percben is több igazság volt, mint az adónkat kezelő korlátlan felelőtlenségű társaság elmúlt évtizedes megnyilvánulásaiban. :( Érdekes lenne kielemezni, mi mindenből állt össze ez a két perces világnézeti turmix, szerintem még a Római Klub jelentéséből is van benne. :)

...

Hopp, most ugrott be, miért akarnak óriás gáztárolókat Magyarországra! Kell a tömlőkhöz! :D

14

Penálen, 2007. április 16. hétfő, 13:55 (#)

Ugyanmá, Jézus a vízen tudott járni, meg bort pancsolni, plusz feltámadni... pont a fajtajelleg fogott volna ki rajta???

15

gargoyle, 2007. április 16. hétfő, 14:12 (#)

azert akkoriban joval kevesbe globalizalt vilag volt, nem tudom a kozel keleten hogy fogadtak egy szokekekszemu eszakit, de felek nem csak megbamultak volna.

16

Author Profile Page ervin, 2007. április 16. hétfő, 15:15 (#)

gargoyle, miért, csak megbámulták?

17

gargoyle, 2007. április 16. hétfő, 15:31 (#)

valoban, most igy mondod ez a resze nem ugrott be a tortenetnek .)

18

Dr. Minorka, 2007. április 16. hétfő, 23:04 (#)

A maga módján sokkal globalizáltabb volt, illetve hellenizált:) Az Újszövetséget eredetileg görögük írták. Akkoriban a helybeliek elsősorban görögül, arámiul és korlátozott mértékben héberül beszéltek (ha hinni lehet a wikipédiának). Itt néhány nagyon bájos Jézus ábrázolást lehet látni (etióp, kínai, stb.):
http://en.wikipedia.org/wiki/Images_of_Jesus
részben ugyanazok a képek némi teológiai, kultúrtörténeti körítéssel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Race_of_Jesus


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork