Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Soha többet Genius egeret!

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. május 6. vasárnap, 16:00 | 40 hozzászólás

genius.jpgTegnap vettem a haldokló Microsoft egerem helyett egy Geniust. Bevallom, nem olvastam utána a témának, tájékozatlanul, pusztán három szempontot figyelembe véve választottam ki egy Genius Netscroll+ Superior - már a neve is gyanús lehetett volna - egeret. A szempontok: USB kábeles egeret akartam, kényelmeset, és legalább a hüvelykujjnál két plusz gombbal rendelkezőt. Ez utóbbi a copy és paste műveletekre van definiálva a mostanin, hosszú távon órákat spórolva ezzel az egyszeri webmunkásnak. A választott Genius egérnek volt négy gombja is hüvelykujjnál, plusz még három a görgőnél, gond nem lehet, ma reggel belevágtam a telepítésbe.

Egér rádug, kis kerregés, már megy is, persze az extra gombokat leszámítva, szuper. Telepítőlemezről driver fel, újabb kis kerregés, kész is vagyunk, hihetetlen. Itt kezdődtek az első aggasztó jelek: a tálcán megjelent két ordenáré ikon: az egyik egy rosszul átméretezett sárga boríték - na még egy alkalmazás, amelyik helyettem akarja figyelni a leveleimet -, a másik pedig egy leginkább az XEyes-ra emlékeztető, animált szempár. Jézusom. Na nézzük: az emailfigyelőt pár kattintással látszólag sikerül kikapcsolni, hurrá, vegyük a másikat. Ez lesz az egér beállító panele, de mást nem csinál, csak felhozza a Control Panel / Mouse alkalmazást, mivel a Genius is oda építi be a cuccait.

Akkor még csak mosolyogtam, amikor a görgetés sebességét beállító fül nevét megláttam: a fejlesztők úgy dönthettek, hogy ennél nagyobb csoda nincs is a világon, elnevezték hát "Magic"-nek. A vigyor az extra gombok beállításánál fagyott az arcomra: a szabad választás megvan az egyes gomboknál, de valamiért úgy döntöttek, hogy az oldalsó gomboknál más funkciók közül választhat a felhasználó, mint a tetején levők esetében. Persze nekem a copy-paste már lassan egy fél évtizede hüvelykujjnál van, hadd ne szokjak most át egy másik elhelyezésre, meg egyáltalán, micsoda baromság már ez?! Szabadon definiálható gombok, de csak bizonyos keretek közt? Indokolhatja ezt bármilyen technikai korlát, amiről nem tudok?

De feladom, legyen, ha ez csak így megy, majd átállok a középső ujjal machinálásra, több is veszett Mohácsnál. Miközben állítgatom át a többi gombot az értelmetlen baromságokról (media player "stop") használhatóbb dolgokra (böngésző "back"), feltűnik, hogy a tűzfal körülbelül 5 másodpercenként sír, hogy az egérmeghajtó mindenféle futó programokkal szeretne kommunikálni. (Firefox, Opera, stb.) Ráadásul hiába jegyeztetem meg a szerencsétlen Comodo-val, hogy ok, menjen, nem érdekel, újra meg újra feljön mindig kicsit másként. Az üzenetek nehezen értelmezhetőek, meg nem is érdekel, én egeret állítanék be, ha hagyná, ez a nyomorult, gányolt szarkupac, hogy nyelné le az összeset aki kitalálta, kétszer.

Megnyugszom, megreggelizek, majd rájövök, nem lesz ez így jó, nézzünk fel a webre, hátha van frissebb driver, az nem lehet, hogy ez legyen a normális működés. Az oldaluk is megérne egy misét, de most nem ezért vagyok itt. Van egy frissnek tűnő meghajtó, a weboldal szerint 2007 februári, lássuk. Pillanatok alatt leugrik az 51.3 mega(!), telepítek, a kicsomagolt fileok már 2006 februáriak, bruhaha, sebaj, nyomjuk, újraindítás persze, menjen, ok, kész vagyunk.

A tray-en már egy piros-fekete felismerhetetlen ikon tanyázik, nézzük, jobbgomb rajta, majd üzenet: biztos, hogy ki akarok lépni belőle? Ööö. Nem. Nézek egy bal gombot, ez már nem próbál harakirit elkövetni, hanem behoz egy félelmetesen gusztustalan, mélyvörösből feketébe gradientelt, összevissza kerekített, halványított, szürkített és átlátszósított baszt, három gombbal: Genius, Device, Skin. Merengjünk el ezen egy pillanatra. Képzeljük magunk elé azt a fejlesztőt, tervezőt, grafikust, projektvezetőt, bárkit, aki meghozta azt a döntést, hogy egy egérmeghajtó program kezelőfelülete skinezhető legyen. Majd képzeljük el azt, hogy az illető fejét alapos módszerességgel felismerhetetlenre verjük egy tetszőleges, általuk gyártott egérrel. Én legalábbis egy picit jobban éreztem magam ezután.

A Genius gomb feladata mindössze annyi, hogy megnyitja a gyártó weboldalát, hát köszönjük, hasznos feature. Marad a device, itt kianimál egy panel, amin választhatok az általam birtokolt "Netscroll+ Superior", valamint egy "NB-12Tx" vagy valami hasonló közül. Nem tudom, az utóbbi hogy került ide, valami billentyűzet lehet, sebaj. Nézzük az egeret. Beúszik egy újabb panel, aminek kinyílik oldalt egy füle az egyes funkciócsoportokkal, alul meg egy másik az azon belüli funkciókkal. A középső nagy panelen az egerem képe, látszik az összes gombja, szuper. Mellette szövegesen is kiválaszthatok gombokat: egészen pontosan a felül levőket. Az oldalsókat sehogy: se a képen való kattintással, se máshogy: egyszerűen illusztráció. Tudja, hogy az egeremnek ott is vannak gombjai, meg is jelenítette az egerem fotóját, de nem engedi kiválasztani azokat, így funkcióikat se tudom felüldefiniálni, indíthatok media playert velük.

Kész, sakk matt, ennyi volt. Az egeret ordítva rántom ki a gépből, és hajítom ugyanazzal a mozdulattal a szoba egy távoli sarkába. Elment két óra az életemből, ráadásul infarktusközeli állapotban, mindez azért, mert egy normális hardverhez használhatatlan szoftvert szállított a gyártó. Ha egy haszna volt legalább a történteknek, akkor az az, hogy kiírtam magamból, így talán megmenthetek pár olvasót a Genius egerektől. Én szóltam.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (40)

1

Penálen, 2007. május 6. vasárnap, 17:01 (#)

Vagyis remek stílusban elmesélted, hogy szivattad meg magad egy kellően elő nem készített (pölö előtte tájékozódni a kívánt tulajdonságokról) vásárlással? :D

2

Author Profile Page Kelt, 2007. május 6. vasárnap, 17:33 (#)

Ismerem a terméket, és hasonlóan jó tapasztalataim vannak vele. :) Az egész ott kezdődött, hogy a dobozon levő mac logó azt jelentette, adnak hozzá os9-es drivert. Aztán némi levelezés után kaptam egy béta állapotú valamit, ami szerintük meghajtotta volna az extra gombokat, szerintem nem csinált semmit. Most van egy újabb valami a Genius honlapján, de újraindítást kér, én meg gyáva vagyok.

3

G Zoli, 2007. május 6. vasárnap, 18:55 (#)

Én azt tapasztaltam, hogy minnél egyszerűbb egy egér annál jobb. Most egy Samsung-om van, nagyon bevált. Csak az a baj, hogy ezt sokat nem így gondolják és bedőlnek a csilicsálé termékeknek. Megveszik a vezeték nélküli, meg a kis méretű egereket. Aztán meg csodálkoznak hogy pár hónap múlva vehetnek újat. Meg ha sokat dolgoznak fáj a kisméretű trendi miniegértől a kezük.

4

Penya, 2007. május 6. vasárnap, 18:57 (#)

Sima 2 gomb + gorgos M$ eger for ever! Minden mastol mentsen meg az isten!

5

Author Profile Page eszpee, 2007. május 6. vasárnap, 19:03 (#)

Penálen, örömmel látom, hogy a második mondatot is sikerült elolvasnod! :)

6

karmazsin, 2007. május 6. vasárnap, 19:20 (#)

Logitech. Microsoft. Mást minek? (már persze 10ezer alatt)

7

Dr. Minorka, 2007. május 6. vasárnap, 19:23 (#)

Csatlakozom.

8

Author Profile Page ervin, 2007. május 6. vasárnap, 19:33 (#)

Akkor most megosztom a legnagyobb felfedezést az egértörténelem utóbbi időszakából: ez a SZÉLES GÖRGŐ. Még a szeletelt kenyér sem ér a nyomába. Tisztább, szárazabb érzés. És ez fontos számomra.

Nem sokan tudnak ilyet, pl. az általam végül megvásárolt A4 Tech NB-99 igen (nem linkelem, nem a reklám a lényeg). Akinek sokat kell használni a görgetőt, az sose fog visszanézni, ha egyszer egy ilyenre teheti a mutatóujját.

Egyébként egérválogatás közben arra is rájöttem, hogy a Media Markt és Saturn (ha jól tudom, a kettő végül is egy cég) micsoda gátlástalan árakat kér az egerekért - de érzem, hogy ennek a felfedezésnek az újdonságértéke már jóval csekélyebb.

9

Penálen, 2007. május 6. vasárnap, 20:36 (#)

Eszpee (#5),
igen, pont arra voltam szíves utalni.

10

Penálen, 2007. május 6. vasárnap, 20:38 (#)

Ervin,
általában véve igaz a MM és Saturn-féle megállapításod, de én pölö a szintén széles görgős, szintén A4 egeremet pont Media Marktban vettem, olcsóbban, mint akárhol máshol kapható lett volna (mármint, ahol utána tudtam nézni). szal, ha az ember figyel, ott is ki lehet fogni jót olcsóbban (és, persze, szart drágábban is).

11

ant, 2007. május 6. vasárnap, 21:34 (#)

Megneztem, hogy milyen az az eger, amit mar evek ota nyuzok mindenfele problema nelkul. Genius. Igaz, nincs rajta semmi extra (2 gomb + kattinthato gorgo) tehat nem kell hozza meghajto se. Talan eppen ezert semmi gondom vele. Munkahelyen ugyanilyen tudasu, tomegtermek Fujitsu-Siemens eger. Gond azzal sincs.

12

robi, 2007. május 6. vasárnap, 22:04 (#)

Ms wireless egér, Két gomb + görgő. Nekem nagyon bejön, azóta sokkal jobb :) Valaki próbálta már a logitechnek a lendkerekes egerét?

13

Penálen, 2007. május 6. vasárnap, 23:20 (#)

Az mijjen? Hátrahúzod és elszalad? :)

14

moshi, 2007. május 6. vasárnap, 23:33 (#)

ennyire gyűlölni csak az itthoni HP nyomtatómat tudom, kis 15e forintos tintasugaras szemét, de alig úsztam meg 400 megabájtnyi feltelepített szoftverrel, a full az 800 lett volna. drága kenyér!

15

melon, 2007. május 7. hétfő, 02:17 (#)

Hátháthát... nem akarok utólag sem okoskodni, de nálam a három legfontosabb hardver: monitor, billentyűzet, egér. Ezek általában körültekintő kiválasztással mondhatni örök darabok maradnak. ;)
Mindenesetre sajnálatos, hogy így felhúzza magát az ember fia egy ocska hardveren (milyen ismerős ez nekem is), de hát itt jön elő ugye, hogy az informatika stresszes dolog.

16

Author Profile Page NagyGa1, 2007. május 7. hétfő, 02:50 (#)

Kétgomb + kattintós görgő nálam is, extra driver nélkül.

Kiegészítve azzal, hogy a GUImnak két vágólapja van, az egyik a Ctrl+C, Ctrl+V szokásos, a másik meg a kijelölt szöveget tartalmazza, és a középső gombbal kattintásra bemásolja.

Meglepően kényelmes, de sajnos követhetetlen alternatíva a lecserélhetetlen és merev felülettel rendelkező többségnek.

17

Balage, 2007. május 7. hétfő, 04:20 (#)

Amikor utoljára néztem, a Genius üzletpolitikája az volt, hogy félév késéssel majdnem 1:1-ben lemásolta a legújabb Logitech fejlesztéseket, már ami az egér megjelenését illeti, és piacra dobja olcsóbban. Olcsó húsnak ezek szerint híg.

Amúgy Logitechék háza táján sem sokkal jobb a helyzet. A driver ott is böszme nagyra nőtt, és jobban jársz, ha fel sem kell raknod! A minőségről meg annyit, hogy van olyan MX1000-esem, ami 3 napig *sem* élt, a G5-nek meg félév után elromlott a görgője. Mindkettő 15 ezer forint feletti értékű egér volt!

>> "Képzeljük magunk elé azt a fejlesztőt, tervezőt, grafikust, projektvezetőt, bárkit, aki meghozta azt a döntést, hogy egy egérmeghajtó program kezelőfelülete skinezhető legyen. Majd képzeljük el azt, hogy az illető fejét alapos módszerességgel felismerhetetlenre verjük egy tetszőleges, általuk gyártott egérrel. Én legalábbis egy picit jobban éreztem magam ezután."

18

Balage, 2007. május 7. hétfő, 04:21 (#)

Ja, persze, levágja. Szóval csak azt írtam utána, hogy isten vagy eszpee! :)

19

Author Profile Page KoS, 2007. május 7. hétfő, 09:35 (#)

A klasszikus egeret (2 gomb + kattinthato gorgo) preferalom en is.
Copy/paste-nek meg a NagyGa1 altal emlitett kijelol->kozepso gomb kombot hasznalom. Tisztabb szarazabb erzes.
Aztan persze amikor a "merev felulettel rendelkezo" rendszer ele visz a sors, csak 1-2 probalkozas utan eszmelek ra hogy ez itt nincs :\

20

xab, 2007. május 7. hétfő, 09:42 (#)

Nekem ilyen van, és az én igényeimnek tökéletesen megfelel. És mégcsak nem is a Genius sales osztályán dolgozom. Lehet, hogy mégis váltanom kellene:) Logitech tényleg ruler, csak 2X annyiba kerül.

21

ant, 2007. május 7. hétfő, 12:46 (#)

NagyGa1 + KoS:

Aruljatok el, hogy mivel lehet beallitani ezt a "kijelolt szoveg kozepso gombra beilleszt" cuccot win alatt. Koszi!

22

Author Profile Page NagyGa1, 2007. május 7. hétfő, 13:13 (#)

ant: nem tudom (amikor használtam még nem volt ilyen igényem), de a Windowshoz jár support a Microsofttól, ők meg biztos tudják.

23

Author Profile Page NagyGa1, 2007. május 7. hétfő, 13:17 (#)

>;-DDDD

24

Author Profile Page eszpee, 2007. május 7. hétfő, 13:24 (#)

ant, fél perc guglizás után: http://fy.chalmers.se/~appro/nt/TXMouse/

nem próbáltam persze.

25

morningkarma, 2007. május 7. hétfő, 15:58 (#)

Ez a TXMouse nagyon jó de van vele egy hatalmas probléma :( Nem működik a középsőkatt a Firefoxban pedig annyira megszoktam, hogy azzal nyitom a linket új ablakban... de egyébként tényleg nagyon jó, lehet, hogy még ezt is megbocsájtom neki :)

26

morningkarma, 2007. május 7. hétfő, 15:58 (#)

JELENTEM MŰKÖDIK :)))) Hosszú középső katt kell :)))

27

nyelv-ész, 2007. május 7. hétfő, 16:17 (#)

Nekem ilyen egerem sose nem volt, de itt-ott volt alkalmam telepíteni. A vége mindig az volt, hogy Genius driver lezúz, Windows amit felismer, azzal dolgozik. Egyébként volt olyan gép, ahol korábban IntelliMouse volt fenn, és az egércsere+restart után az extra gombok egy része működött (PgUp, PgDn, Back, Fwd) Genius sw telepítése nélkül is. A görgő mögé szemetelt kis biszbasz akciógomb meg a kutyának se köllött.

28

J., 2007. május 10. csütörtök, 11:33 (#)

hüveLYkujj

29

Author Profile Page eszpee, 2007. május 10. csütörtök, 11:38 (#)

tényleg. ejj, de kínos. (meg az is, hogy az előtted levő geekeknek nem tűnt föl :) )

javítom, köszi.

30

Author Profile Page ervin, 2007. május 10. csütörtök, 12:55 (#)

inkább arról van szó, hogy ők udvarias geekek. :)

31

becherpig, 2007. május 12. szombat, 08:27 (#)

ugyanezt szívtam meg mac alatt, majdnem ugyanezzel azt egérrel. ás azóta sem értem miért, miért?

32

eMeM, 2007. május 23. szerda, 15:07 (#)

Logitech rx300 sem túl jó választás. A görgőt nehéz lenyomni, és néha a görgő ha elmozdul egy hangyafasznyit, akkor azt hiszi a cucc h görgettem aztán rá is jön h e túl kevés elmozdulás lehetett és vissza is tér alapállapotba. Ezért néha 2-3-szor fel/le ugrik a scroll.

33

game4d, 2007. június 8. péntek, 12:23 (#)

Tegnap vettem genius egeret, és csak ma olvastam a cikket..

:) én rögtön úgy gondoltam, hogy ki kell hagyni a fölösleges +funkciókat, pont azért mert sok probléma lehet velük telepítésnél,.. és vettem egy ilyet:
http://digma.co.il/shop/images/Genius/NetScroll-110.jpg
... nálam az ergonómiai problémák jöttek ki, és a görgő nehézkes forgása..

pedig tudom, hogy ennél a csodánál jobb nincs és többen emlegettétek a microsoft egereket:
http://www.mb-tech.at/images/micwheel.jpg

34

nyelv-ész, 2007. június 8. péntek, 21:15 (#)

The Ultimate Mouse: Logitech BJ69. Már nyolcadik éve nyüstölöm mindennap a melóba'

http://www.rue-hardware.com/prix/photo.php?pdt=11695

35

titkom, 2007. október 14. vasárnap, 09:39 (#)

...hmmm... nekem pl. évek óta van koppintott G egerem, s Logitech driverrel kiválóan müxik...

36

Krisz, 2007. november 8. csütörtök, 19:40 (#)

Ezt a cikket én is írhattam volna. Egy az egyben. Rettenetes ez a szar.

A hardver tök jó: akartam egy megfizethető árú, nem teljesen noname, döntött felületű optikai egeret. Sok választásom nem volt, csak ez. Plusz sok gomb, sebaj, annál jobb. És tényleg szép, pontos, kényelmes, működik. De ez a driver, tényleg 1995-ben láttam ilyet utoljára, akkor még menő volt.

Én már egy sima működő görgővel beérném: ha azt választom ki, hogy 3 sor legyen görgetésenként, akkor PowerPointban minden 3. oldalt mutatja csak. Ha meg 1-re állítom, akkor Wordben tekerhetem egy évig, mire fordul fél oldalt. Volt már ilyen gondom: egy Logitech egérrel valamikor a kilencvenes évek második felében, amikor új volt a görgő dolog. Hamar megoldották. Mellesleg az az egér még megy. Lehet, hogy visszarakom.

Nincs valami letölthető 3rd party driver???

37

nyelv-ész, 2007. november 8. csütörtök, 21:00 (#)

Krisz, Microsoft IntelliMouse driverrel próbáld. Régebben, mint a #27-ben írtam, volt szerencsém működő megoldást látni.

38

Megoldás, 2012. január 22. vasárnap, 16:36 (#)

Wow.
Ugyanez az egér, ugyanaz a vélemény: hardver zseniális, szoftver katasztrófa.

Viszont ma véletlenül megtaláltam, hogyan lehet a csodás kis változtatható színű konfig programban beállítani a többi gombot is!

Ha kiválasztottad az egered, jobb oldalt kattints a BILLENTYŰZET ikonra. Logikus, mi? Ekkor előjön a maradék 5 gomb beállítására szolgáló menü. Ergonómiából elégtelen...

De legalább működik megint az egerem. :)

39

Megoldás, 2012. január 22. vasárnap, 16:37 (#)

Most nézem, hogy közben eltelt 5 év. :) Ez mutatja, hogy a hardver tényleg fantasztikus, semmi hiba. Hátha van még rajtam kívül, aki nem adta fel és csapta falhoz azt a remek egeret a szoftver miatt.

40

Benny Lava, 2012. január 24. kedd, 00:13 (#)

Haha, 5 év eltelt, és én még mindig ugyanazt a széles görgős, vezeték és elem nélküli A4 egeret használom, mit akkor említettem. Nem ugyanolyat, ugyanazt...

bio


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork