Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Áttérés Operáról Firefoxra, 2. rész

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2007. június 6. szerda, 08:19 | 50 hozzászólás

Tegnap említettem néhány dolgot, amelyek a váltásra ösztönöztek. Ugyanakkor "A Föld legjobb böngészőjét" nem egyszerű otthagyni. Hithű operásként részletes elképzelésem volt arról, hogy mi történne velem, ha valaha egy másik böngészőt kellene használnom - és ez a kép nem volt rózsás. Nézzünk néhányat ezek közül a hiedelmek közül, aztán zárásképpen elmondom, hol tartok most.

1. Egy Opera-felhasználó félelmei

A Firefox+bővítmények megoldás nem stabil

Az Opera eleve egy kézben van, jól összerakva, a Firefox viszont csak a mindenféle külső kezek által írt bővítmények által lesz elviselhető vagy jó böngésző. Igaz, hogy ezekkel együtt már többet tud, mint az Opera, de semmi garancia nincs rá, hogy az alapprogram frissítésénél figyelembe veszik ezeket a külső programocskákat, ezért megvan a veszélye annak, hogy egyszer csak nem fog működni valamelyik, addigra épp megszokott, "külső" funkció.

Legalábbis ez az elmélet. Logikusan hangzik, eléggé féltem is ettől. A gyakorlatban viszont azt tapasztaltam, hogy több mint negyed év és több upgrade során egyszer sem fordult elő, hogy egy Firefox-frissítés után hoppon maradtam volna. Igaz, ez a későbbieket illetően nem garancia semmire.

Hiányozni fog az "Opera-szerű" működés

Az Operát nagyon könnyű megszokni, mert rengeteg okos ötlet van benne. Eleinte tartottam attól, hogy hiányozni fognak ezek a lehetőségek. Aztán kiderült, hogy többen foglalkoznak a Firefox operásításával. Fokozatosan össze is szedtem mindent, amiről nem akartam lemondani, főleg az egérbillentyűkkel való előre-hátra mozgást az oldalak történetében, valamint a fülek kezelhetőségét.

Akad azért két Opera-funkció, amelyeket nap-mint-nap használtam, és az új felállásban egyelőre nem tudtam leutánozni. Az egyik a könyvjelzők kétablakos megjelenítése (fönt a mappák, lent a kiválasztott mappába tartozó könyvjelzők), illetve a mail előnézeti ablaka, ami az Operában is van, meg minden helyi levelezőprogramban, még az Outlook Expressben is, de Gmailben nincs.

A két funkció közül az elsőre találtam egy alternatív megoldást (erről később), a "preview pane" hiánya miatt viszont szenvedek és tűrök - csak egy komolytalan "előnézet-pótszer" Greasemonkey-scriptet tudtam előtúrni, és az is gyorsan méreten alulinak bizonyult.

Nem lesz böngésző-mail-feed integráció

Ez a gond a Gmaillel részben megoldódott, másrészt már korábban is elkezdtem külön feedolvasót használni (a Bloglinest), amelyik mobiltelefonon jobban működött, tehát a gond eleve nem is lett volna már akkora gond.

2. A jelenlegi felállás

Végezetül következzen egy rövid összefoglaló a jelenlegi konfigurációról, amellyel elégedett vagyok, amíg nem jön valami jobb. Az egyes felhasználási területeknél összegyűjtöttem a használt bővítményeket is.

Böngészés

  • alapesetben a Firefoxot nyitom ki két füllel, az egyiken a Kispad, a másikon a Gmail indul el
  • nagyrészt sikerült Opera-szerűre venni a Firefoxot, ami sokat segít mentálhigiénés szempontból
  • a könyvjelzőket végre nem mappákba rendezgetem, hanem címkék alapján keresem meg őket, ha kellenek (hamar rájöttem, hogy ez csak nekem újdonság, sokan már rég így csinálják; én valamiért nagyon lemaradtam ezen a téren). ezzel elértem, hogy nem kell nyitogatnom egy oldalsó oszlopot nekik
  • használt bővítmények: Adblock Plus, All-in-One Gestures, CustomizeGoogle, Download Statusbar, Fasterfox, Firebug, GMarks, Greasemonkey, IE Tab, Super DragAndGo, Tab Mix Plus, Web Developer

Levelezés

  • Gmail
  • attól azért félnék, hogy csak a weben legyenek meg a leveleim, ezért a Windows-zal együtt automatikusan elindul a Thunderbird is, és a háttérben csendben, folyamatosan letölti az összes Gmailes levemet a saját gépemre
  • ha szükség van rá, linkről indítom a Firefoxban az Exchange webmailt (akarom mondani OWA klienst), ami automatikusan IE-stílusban jelenik meg. Az összes itteni levél másolata is megy a Gmailbe, így a Thunderbirdön keresztül a saját gépre is
  • használt bővítmények: Better Gmail, dragdropupload, Hungarian dictionary (sajnos elég zsenge), MinimizeToTray, Minimize To Tray Enhancer

Feedek

  • a feedeket Google Readerben olvasom, ami egy scripttel a Gmailbe van integrálva, ezért nem kell neki külön fül
  • használt bővítmények: Better Gmail

Mindez mobiltelefonon

  • Opera Minivel böngészek
  • a Gmail saját mobil alkalmazásával levelezek
  • Az Opera Minin a Google Reader egyszerűsített mobil oldalán olvasom a feedeket, ami sajnos messze nem tökéletes, de egyelőre ez van

3. Zárszó

Ennyi volt a történet, köszönöm, hogy elmondhattam. Ha pedig vannak ötleteitek arra vonatkozóan, hogy mit csinálhatnék jobban a Firefoxon, vagy miért kéne visszaállnom az Operára, akkor ne tartsátok magatokban. Elvégre az élet folyamatos küzdelem, és tele van váratlan fordulatokkal.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (50)

1

yaanno, 2007. június 6. szerda, 10:12 (#)

mit mondhatnék? browse happy :) köszi a minisorozatot, régi firefoxosoknak (pl. nekem) is tudtál újat, jót és szépet mondani. a plugin para néha beüt egyébként, szerencsére a közkedvelt pluginek mindig naprakészek.

2

Tschöppy, 2007. június 6. szerda, 10:46 (#)

A gmail-reader együttműködésre a Better Gmail-ben található lehetőséget használtad, vagy külön extensiont?

3

Dr. Minorka, 2007. június 6. szerda, 10:52 (#)

Azt hiszem, hogy én még jobban lemaradtam valamiről.
"a könyvjelzőket végre nem mappákba rendezgetem, hanem címkék alapján keresem meg őket, ha kellenek...ezzel elértem, hogy nem kell nyitogatnom egy oldalsó oszlopot nekik" Ez a del.icio.us használatát jelenti, vagy valami mást?

4

whining, 2007. június 6. szerda, 14:16 (#)

"...egérbillentyűkkel való előre-hátra mozgást az oldalak történetében..."
Mouse Gestures. :)

5

Author Profile Page stsmork, 2007. június 6. szerda, 14:31 (#)

Van-e már rendes zoom a Firefoxban? Olyan, ami nem csak a betűméretet növeli, hanem az oldal teljes tartalmát nagyítja (képekkel együtt), ahogy az Operában? Én emiatt az egyetlen funkció miatt használok Operát.

6

wice, 2007. június 6. szerda, 14:34 (#)

meglepo, mennyire hasonlo az addon-osszeallitasod, mint nekem. bar lehet, h nem is olyan meglepo, valszleg telleg ezek a leghasznosabb addonok.

ajanlott meg:
Forecastfox (+ Claire 0.3 ikonok): idojaras-elorejelzes
Grab and Drag: a kurzorral "megragadva" szkrollozhatod az oldalat, mint az adobe readerben, nagyon kenyelmes.
Sztakidict: kijelolsz egy szot es jobbklikk-menubol kijelolod a sztakidictet, erre feldobja a szo forditasait egy kis ablakban.

kerdes mindenkihez:
van ugye a searchbar a firefoxban, amibe nem csak irogatni lehet, hanem belerantani egy tetszoleges kijelolt szot v kifejezest, plusz a jobbklikk-menuben meg is jelenik az aktualisan kijelolt keresooldal, mint menuelem. namost: nem lehet azt megoldani vhogy, h a kulonbozo keresooldalak mind egyszerre legyenek benne a jobbklikk-menuben, illetve, h a searchbarbol ne egy darab legyen a firefox fejleceben, hanem minden keresooldalhoz egy kulon kis box?

7

Author Profile Page Hubidubi, 2007. június 6. szerda, 14:46 (#)

Annyit még hozzátennék, hogy nekem a levelezésemhez hasonlóan (gmail) a teljes könyvjelző kezelésem is teljesen online lett Del.icio.us-szel. Ennek a használata alapban elég kényelmetlen, viszont ha használom hozzá a Firefox plugint, akkor ugyanolyan, mintha a beépített könyvjelzőket használnám. Csak itt még megvan az az előny, hogy az általam használt összes gépen egyformán elérem az összes könyvjelzőmet.

8

pblue, 2007. június 6. szerda, 16:09 (#)

wice, nem válasz a konkrét kérdésedre, de talán mégis segít: firefox search sidebar. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1271

9

wand, 2007. június 6. szerda, 16:11 (#)

Az Opera wandját vajon hogyan lehet Firefoxba migrálni? Ha nem is a konktrét működési sémát, de legalább a passwordöket. Engem épp csak ez tart már az Operánál..

10

Jano, 2007. június 6. szerda, 16:41 (#)

Ket ajanlott kiegeszito:

Link Alert: amikor raalsz a linkre mutatja, hogy az uj ablakba fog-e nyilni, titkositott link, hogy egy pdf, doc doksira mutat, vagy csak javascriptes link stbstb.

Extended Statusbar, allitolag olyan lesz tole a statusbar mint Operaban, tobb info letoltesrol.

11

tewe, 2007. június 6. szerda, 16:47 (#)

itt van a gyárinál egy jobb magyar szótár FF-hoz: http://blog.connor.hu/2006/12/15/teljesebb-magyar-szotar-firefoxhoz/

12

Psyche, 2007. június 6. szerda, 17:11 (#)

7/Hubidubi
szerintem a bookmarks szinkronizáláshoz kényelmesebb a Foxmarks extension. Felteszed minden gépedre és automatikusan szinkronizálja a könyvjelzőket. Ráadásul van hozzá netvibes modul, tehát még idegen gépen se kerülsz bajba.

13

Author Profile Page ervin, 2007. június 6. szerda, 18:09 (#)

válaszok:

Tschöppy (2), azt ami a better gmailben van.

Dr. Minorka (3), GMarks add-on. De a lemaradásomat általában véve, a koncpecióra értettem. Valószínűleg részben az az oka ennek, hogy nekem nem jöttek/jönnek be ezek a social bookmarking izék, mint a delicious.

stsmork (5), sztem nincs.

wice (6), grabanddraget kipróbálom, köszi! nem pont az, amit kérsz, de szerintem a külön keresőboxok helyett jobb ötlet lehet a kulcsbetűs keresés a különböző engine-ekkel. a search box maga se kell igazán, a címsorból lehet mindent indítani.

tewe (11), kiváló, nézem is!

14

Author Profile Page Hubidubi, 2007. június 6. szerda, 20:07 (#)

12/Psyche
Ezt a plugint nem ismertem. Viszont azt hiszem, a del.icio.us másik nagy áldása, hogy nem hiearchikusan tárolja a könyvjelzőket, hanem taggelni lehet. Amióta ezt használom, sokkal többet mentek el és egész kezelhetően vissza is lehet mindent keresni.

15

Author Profile Page BufferTly, 2007. június 6. szerda, 21:23 (#)

nálam is hasonló az extension-kiosztás. egy plusz apróság: használok még safedownload-ot is, ami letöltések végén rögtön rászabadít egy vagy több általam bekonfigolható vírusirtót. rezidens védelem ide vagy oda, tudom-hogy-mit-töltök-le amoda, én paranoiás vagyok:)

16

Zsoltik@, 2007. június 7. csütörtök, 07:41 (#)

Nem ösmerem az Opera bookmark kezelését, de nem ez az amit keresel:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/117

17

Author Profile Page ervin, 2007. június 7. csütörtök, 09:03 (#)

Zsoltik@, az add-on leírása sajnos semmitmondó, így csak találgatni tudok, szerintem nem erről van szó, de mindenesetre köszönöm szépen, meg fogom nézni, mit tud.

18

opera, 2007. június 7. csütörtök, 22:21 (#)

A leveleket biztonságba lehet helyezni az operával is csak az opera:config -ban kell állítani pár dolgot és máris nem a winfos particiora menti el a leveleket, tehát biztonságban van.

19

opera, 2007. június 7. csütörtök, 22:23 (#)

Ja és itt egy cikk, bár nem teljesen erről szól, de remélem jó kiindulási alap annak aki a leveleit biztonságban akarja tudni..:
http://bartosslajos.atw.hu/comment.php?comment.news.17

20

Author Profile Page ervin, 2007. június 7. csütörtök, 23:22 (#)

opera (19), na, az ilyesmiktől nagyon igyekszem megóvni magam, énnekem ez magas, és - ahogy a cikk írója bölcsen megjegyzi - a lustaság viszi előre a világot. avagy: "tudod, mikor fogok én opera configot hackelni?"

21

opera, 2007. június 7. csütörtök, 23:50 (#)

pedig nem bonyi, sztem..a cikk írása szarabb volt mint kitalálni :)

22

cousin333, 2007. június 8. péntek, 14:04 (#)

#3 Nem, ez nem az. Egyszerűen a könyvjelzőnek adsz egy azonosítót, és elég azt beírni a címsorba. Ezt tudja az Opera és a Firefox is. Előbbiben van gyorskereső is a könyvjelzőknél, amivel hamar rátalálsz arra, amit keresel. Régen sokat használtam az azonosítókat, ma már - a Gyorshívó miatt - jóval kevesebbet.

Netes szinkronizálás (könyvjelzők és társaik) pedig a következő nagyobb Opera verziókban várhatók majd. Eseleg Opera Mobile-al és Opera Mini-vel egybekötve :).

23

wice, 2007. június 8. péntek, 14:20 (#)

koszi a tippeket, sajnos a search problemaimat egyik se orvosolja... igazabol ugye az lenne a lenyeg, h amikor olvasok egy weboldalt es latok egy szot v kifejezest, amire ra szeretnek keresni vmilyen szempontbol (pl siman guglival, v megnezni a szotarban, h mit jelent, esetleg amazonon v imdb-n utananezni), akkor annyit kelljen csinalnom, h kijelolom, es utana minel kevesebb es egyszerubb mozdulattal a kereses vegeredmenyenel talaljam magam.

a legjobb lenne pl a mouse gestures peldajara egy search gestures addon, ami ugy nezne ki, h a kijelolt kifejezest megragadom a kurzorral, aztan csinalok egy meghatarozott mozdulatot az egerrel es az az annak megfelelo keresobe tovabbitja a kifejezest. ha vki esetleg vagja, hogy kell firefox addonokat csinalni (gondolom c-ben kell programozni, az meg nekem nem az erossegem), akkor ingyen adom az otletet.

24

wice, 2007. június 8. péntek, 14:32 (#)

ehh, lustasag felegeszseg... az elozo post utan gyorsan megneztem, mit is lehet tudni a firefox addon keszitesrol, es kiderult, h lenyegeben javascriptet, dtd-t es xml-t (xul) kell ismerni hozza. hmmm, na, akkor majd lehet, h hegesztek egy search gestures addont. de ha vki esetleg gyorsabb lesz nalam, az se baj :-)

25

wice, 2007. június 8. péntek, 15:51 (#)

nehany zsir link kiserletezoknek:
http://developer.mozilla.org/en/docs/Building_an_Extension
http://ted.mielczarek.org/code/mozilla/extensiondev/

elobbi az extension fejlesztes mikentjet irja le, utobbi meg egy firefox-addon, ami megkonnyiti az extension fejlesztest.

26

Author Profile Page eszpee, 2007. június 8. péntek, 16:18 (#)

wice, az opera nagyjából pont ezt tudja: szó kijelölés, jobb gomb, search width, és amit akarsz. (biztos gesture-re is bindolható)

27

Author Profile Page eszpee, 2007. június 8. péntek, 16:24 (#)

(with persze... ehh)

28

wice, 2007. június 8. péntek, 17:01 (#)

eszpee: koszi, ez tok jo, de csak emiatt nem fogok atterni operara :)

29

becherpig, 2007. június 10. vasárnap, 00:32 (#)

en a kitudja hany gmail fiokomat a gmail manager segitsegevel futom at elsore: http://www.longfocus.com/firefox/gmanager/
hasznosnak tartom meg az allpeers filemegosztot, sokkal gyorsabb, mint barmilyen messengeren kuldeni anyagot:
http://www.allpeers.com/quickstart.php?locale=hu-HU

a draganddrop search-hoz amugy eleg lenne annyi, hogyha odacibalod a keresoablak fole, akkor lenyilna a lista, ugy mint most, ha a G beture kattintasz, csak kattintas nelkul. utana mar ott ejthetned le, ahol akarod.

30

Author Profile Page ervin, 2007. június 10. vasárnap, 08:35 (#)

piggie, miben jobb ez a külön progi annál, mintha egyetlen gmail fiókba vennéd fel az accountjaitdat, és filterekkel szétosztanád őket?

31

becherpig, 2007. június 10. vasárnap, 13:32 (#)

ervin, nem mondtam, hogy jobb, csak hogy ezt hasznalom. masreszt igy tudom az egyiket magyarul hasznalni (amit nem csak en nezek) a masikat meg angolul (a docs meg a tablazatkezelo miatt). a better gmailben filterezve vannak kulon cimkek?

32

Author Profile Page ervin, 2007. június 11. hétfő, 08:27 (#)

piggie, a választ értem, köszönöm. a kérdésedet viszont nem biztos: annyi címkét csinálsz a gmailben, amennyit csak akarsz, tehát lehet accountonként külön filterrel megjelölni a beérkezett leveleket - de felteszem, nem erre gondoltál.

33

Gyalogk, 2007. június 11. hétfő, 14:43 (#)

5/stsmork

Lehet zoomolni sokféleképpen.

Én a leggyakrabban CTRL+legörgő / CTRL+felgörgővel nagyítok/kicsinyítek szöveget. Mint a minap megtanultam, CTRL+0 visszaállítja az eredeti betűméretet. (Amíg nem tudtam, volt, hogy becsuktam a tabot, és újranyitottam.

Többen használjátok az All-in-One Gestures-t, abban is van mouse gesture-höz köthető Image/text zoom In-Out lehetőség. Bárhol elgesztikulálod a dolgot a lapon, akkor növeli/csökkenti a betűméretet, ha pedig kép fölött csinálod ugyanezt, akkor a kép méret változik.

Az új kedvencem mégis ez: (Ha szétgányolnám az oldal formázást, akkor ugyan moderáljátok már ki a hosszú sorokat.)
Bookmarkként el kell menteni az alábbi két javascript kódot, az első megnöveli, a második lecsökkenti az oldal összes képként (tehát nem CSS element háttereként) beillesztett képet.

Zoom In:
javascript:(function(){ function zoomImage(image, amt) { if(image.initialHeight == null) { /* avoid accumulating integer-rounding error */ image.initialHeight=image.height; image.initialWidth=image.width; image.scalingFactor=1 ; } image.scalingFactor*=amt; image.width=image.scalingFactor*image.initialWidth; image.height=image.scalingFactor*image.initialHeight; } var i,L=document.images.length; for (i=0;i<L;++i) zoomImage(document.images[i], 2); if (!L) alert(%22This page contains no images.%22); })();

Zoom Out:
javascript:(function(){ function zoomImage(image, amt) { if(image.initialHeight == null) { /* avoid accumulating integer-rounding error */ image.initialHeight=image.height; image.initialWidth=image.width; image.scalingFactor=1; } image.scalingFactor*=amt; image.width=image.scalingFactor*image.initialWidth ; image.height=image.scalingFactor*image.initialHeight; } var i,L=document.images.length; for (i=0;i<L;++i) zoomImage(document.images[i],.5); if (!L) alert(%22This page contains no images.%22); })();

Én ezt a kettőt a firefox bookmar toolbarjába is kitettem, a "Name"-hez annyit írtam csak, hogy + ill. -, így nem foglal sok helyet. Egyébként bookmark toolbar használóknam ajánlom az a helyspóroló trükköt, hogy jól beazonosítható faviconnal felszerelt site-oknál (pl. google/gmail/hup/digg...) nem kell név a bookmarkhoz, első katt után ottlesz az icon.

34

Author Profile Page stsmork, 2007. június 11. hétfő, 16:43 (#)

Gyalogk, ezek szerint külön-külön kell nagyítani a szöveget és a képeket? Az Operában ez egyszerre megy, Ctrl+egérgörgő segítségével. És nem csak a szöveg betűméretét és a képeket növeli meg, hanem az oldal méretét is (arányosan növeli a hasábszélességet, stb.), teljesen úgy, mintha nagyítóval zoomolnál valamit. Lehet ilyet csinálni valahogy a firefoxban?

35

Gyalogk, 2007. június 11. hétfő, 21:22 (#)

stsmork, de, ilyet is lehet, ha felteszed a 98k-s imagezoom extension-t innen: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/139

Eddig nekem erre nem volt túl nagy szükségem, mert vagy a képeket, vagy a szöveget akartam nagyítani, de tulajdonképpen nem is rossz.

Ugyanúgy CTRL+görgő nagyít és kicsinyít, ezúttal képekkel hasábmérettel, és CTRL+0-val visszaáll minden eredeti állapotba. Kép fölött jobb gomb+görgetés pedig csak az adott képet méretezi.

Ha már zoom: olyat ki tud, hogy a zoomolással ne másszon el az oldal? Arra gondolok, hogy ha egy sor vagy bekezdés fölött áll az egerem zoomolás közben, akkor kicsinyítés vagy nagyítás után ugyanaz a sor vagy bekezdés legyen az egér alatt.

36

Author Profile Page stsmork, 2007. június 12. kedd, 07:29 (#)

Megnéztem, nice try, de a hasábszélességet ez sem növeli zoomolás közben,ezért előbb-utóbb összetördeli az oldalt, ahogy növelem a nagyítást. Ebben az egy funkcióban az Opera továbbra is leveri a Firefoxot.

37

Gyalogk, 2007. június 12. kedd, 08:48 (#)

Növeli ez, ahol engedi a CSS. Ebben a blogban semennyire, index.hun immel-ámmal, sok lapon teljesen követi a hasábméret a nagyítást. Opera a kispad jellegű fix szélességű CSS dobozokat is nagyít?

38

Author Profile Page eszpee, 2007. június 12. kedd, 10:08 (#)

Gyalogk, Opera mindent nagyít, amit látsz magad előtt, mint egy rendes nagyító. Csak így van értelme, ugye.

39

Penálen, 2007. december 18. kedd, 15:37 (#)

Az imént csinált egy érdekeset a Firefox (2.0.0.11, nemtom, mennyire elavult ez). Használtam, befejeztem, firefox bezár. Aztán eszembe jutott, hogy még vmit meg akarok nézni, újból bekapcs. Ekkor azonban kaptam egy oylan üzenetet, hogy "Firefox is already running but not responding". Érdekes, épp az imént zártam be. Feladatkezelő, lfsz sem fut, nemhogy a Firefox. Azonban a folyamatok fül alatt valóban kijelezte a Firefoxot, amint épp a normál memóriaigényén fut. Itt kilővén már simán el tudtam újra indítani.

Még sosem csinált ilyet, pedig már nem egyszer játszottam el ezt a gyors kikapcs-visszalép játékot.

Tudja vki, mi történhetett???

40

nyelv-ész, 2007. december 20. csütörtök, 21:05 (#)

Penálen, a windózos 2.0.0.11 nálam is meghülyült, időnként úgy kifagyott, hogy csak kilőni tudtam. Máskor meg működött ugyan, de a fülek közt nem lehetett váltani. Próbáltam reszelni, de aztán hagytam a fenébe, és feltettem a jó "öreg" Netscape 9.0.0.5-öt, ami ugyanazt tudja, mint a FF, és a pluginjai is rátelepíthetők.

41

Author Profile Page eszpee, 2007. december 21. péntek, 10:23 (#)

Penálen, ilyet nálam pl. az Opera rendszeresen csinál, hosszabb futás után valószínűleg lassan végez a kilépéssel, eltelik egy perc is akár, mire eltakarít maga után. Vagy várd ki, vagy lődd ki szerintem nyugodtan.

42

Penálen, 2007. december 21. péntek, 11:51 (#)

Kösz mindkettőtöknek a reakciókat meg a tanácsokat.

Ez a dolog azért lepett meg, mert elég rendszeresen használo a Tűzrókát és most először vettem észre ilyen dolgot, nálam még a nyelv-ész által írt hibák, illetve a fagyás se fordult elő soha.

Dehát, mindig van egy első alkalom...

Kösz még egyszer.

43

nyelv-ész, 2007. december 21. péntek, 20:15 (#)

Nálam is csak a 2.0.0.11 feküdt meg. Előtte évekig semmi gond nem volt, pedig az első publikus béta óta használom.

A linuxos változat érdekes módon stabil.

44

Penálen, 2008. február 11. hétfő, 20:01 (#)

Nos, ismét jelentkezett a #39-ben jelzett probléma és ismét azt jelezte a rendszer a Firefox újbóli indításakor, hogy a program ár fut - holott nem. Eszpee azt gyanította, hogy a túl gyors újraindítás lehet a dolog mögött. Nos, most direkt hagytam - úgyis volt dolgom :) - és 37 perc múlva megpróbáltam újraindítani.

Még mindig futott a program - holott nem.

Nem mondom, hogy jobb, mindenesetre az IE-vel még sosem történt ilyen. Arról nem is beszélve, hogy nemrég csináltam egy próbát: 10 különböző lapot megnyitottam IE-vel és Firefoxxal is, és 7:3 arányban a Firefox memóriaigénye volt nagyobb.

45

Penálen, 2008. április 19. szombat, 17:53 (#)

Újabb frissítés, újabb probléma.

Tegnap frisstítte magát a Firefox, azóta nem kevés olyan oldalt egyszerűen nem tölt be, amit addig simán, hibamentesen. De nem mindig arról van szó, hogy kiírná, hogy nem tudom megnyitni, bocsika. Néha ez történik, néha az, hogy betölti az oldalt, de a főframet nem. Semmi összefüggést nem látok az önkéntesen bannolásra ítélt oldalak között, persze, a kódoláshoz értők, lehet, hogy találnának - nemtom, mindenesetre ismét kapja be a Firefox.

Utánanéztem a neten és kiderült, hogy nem kevesen jártak pórul a ezzel a frissítéssel (is), bár, fura módon nem mindenki ugyanúgy: volt, akinek egyszerűen nem engedte a csatlakozást a netre. volt, akinek igen, de semmilyen oldalt nem volt hajlandó letölteni, volt oylan is, mint én, akinek csak válogatott az oldalak között.
Általában arra a következtetésre jutottak, hogy a tűzfallal lehet valami összetűzés. Volt, aki szerint az a tűzfal hibája - hát, nemtom, de akkor eddig miért nem csinálta ezt minden frissítésnél? Hirtelen meghülyült a ZoneAlarm?
Mindenesetre kipróbáltam: Zonealarm kikapcs, windows tűzfalbekapcs, új próba. Eredméány felemás: van, ami így sem jön be, de van, ami így már igen.

Újabb próba jön majd: Zonealarm kikapcs, Comodo tűzfal telepít és bekapcs és meglátjuk

46

Penálen, 2008. április 19. szombat, 17:56 (#)

Ja, majd elfelejettem: 2.0.0.14

47

Penálen, 2008. április 19. szombat, 18:03 (#)

And it never stops amusing me...

Hirtelen ötlettől vezérelve újra megnéztem ZoneAlarmmal azokat az oldalakat, amik Windows tűzfallal bejöttek, és ezek immár ZA alatt is szépen lejönnek. (Újra)tanul a ZA?

A szép az lenne, ha a többit is legyűrné nekem valahogy, de azokat nagyon nem akarja...

48

Penálen, 2008. április 20. vasárnap, 01:37 (#)

No, visszatelepítettem a 2.0.0.13-mat és jelentem, hogy a probléma nem tűnt el. Kezdem azt hinni, hogy álmodom a dolgot.

Asszem, elkél egy event log:

- Tegnapelőttig a Firefox 2.0.0.13-mas verziója ült a gépemen, és az oldalak, amiket sűrűn látogatok, mind rendben működtek.

- tegnapelőtt a Firefox frissítette magát 2.0.0.14-re.

- ezután pár olyan oldal, amik előtte rendben lejöttek, nem voltak hajlandóak rendesen betölteni. Volt olyan, amelyik egyáltalán nem, volt olyan, amelyik hibát nem jelzett ugyan, viszont blank oldalt hozott be és olyan is, amelyik az oldalnak csak pár frameje töltődött le, és azok sem teljesen.

- az a két oldal, amelyik hibaüzenettel zárt (nem találom az odalt, bocsi, kedves felhasználó), később, újraindítás után minden további nélkül, teljes egészében lejöttek. A csak részben (vagy üres lappal) betöltődő oldalal ezek után sem jöttek.

- A neten mindenféle jótanácsokat olvastam, ezek alapján kukikat, kesst ürítettem, tűzfalat (ZoneAlarm) ellenőriztem, eredmény nulla.

- Ismerős gépén csekkol(tat)tam a problémás oldalakat, mindegyik működött mind Firefox, mind Explorer alatt. (Mondjuk, sejtettem, hogy bnem hirtelen, egyszerre szart be, és nem jabvult meg azóta sem, 5-6 oldal...)

- Firefox gyalu, korábbi verzió (2.0.0.13) visszatelepít. Eredmény nulla. Vagyis, ami tegnapelőtt még letöltődött a 13-mas verzióban, most már nem jön le.

Na, erre mondjon nekem valaki okosat, virtuális csókokkal illetem a valós lába nyomát.

UI: Sejtettem, hogy nem a Firefoxxal van a gond, ugyanis az egyik oldalt, amelyiket hirtelen nem hajlandó betölteni, Explorerrel betöltve egyrészt szintén nem jön le a teljes oldal, másrészt egy érdekes töltési loopba kerül, aminek folyományaként állandóan és azonnal újratölti magát az oldal (az ismerős gépén ez nem történt meg, simán lejött az oldal mindkét brózerrel).

Szal, valami olyasféle dologgal állunk szemben, ami nem brózer-specifikus, ez mindenképp a tűzfal felé tereli a gynút, azonban a Zone Alarm kikapcsolása és a Windows tűzfal bekapcsolása a dolgot nem oldotta meg.

49

Author Profile Page ervin, 2008. április 20. vasárnap, 09:27 (#)

nemtom, mi van, mindenesetre ha a tűzfal kikapcsolása nem oldja meg a problémát, akkor nem a tűzfallal van a baj, ergo legalább arra nem kell tovább keresgélned.

50

Penálen, 2008. április 20. vasárnap, 11:01 (#)

Meg, különben is, ha tűzfallal lenne gond, akkor a Firefox en bloc nem tudna csatlakozni, nem?

Még teszek egy próbát egy másik tűzfallal majd, de nem nagyon bízok benne...

Csak azt tudnám mi a rákot csináljak még... A legszívesebben tennék egy prószát mindenféle tűzfal nélkül, de azért ennyire nem vagyok láma még tán én sem :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork