Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


ClickTale: brutális látogatókövetés

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. június 22. péntek, 12:53 | 40 hozzászólás

OK, ennyi, innen nincs tovább, nagyjából kihoztak mindent a webstatisztika - látogatóelemzés témából. A Clicktale gyakorlatilag pontosan leköveti, mit csinál a felhasználó az oldalunkon, egészen az egérmozgásig és kattintgatásokig. Szerencsére van ingyenes, napi száz felvétel erejéig szóló próbaverziójuk, és mivel a lassú átfutás után végre megjött a hozzáférés, rögtön be is fűztem a Kispadra. Rossz hírem van tehát: figyelünk benneteket, igen, most is, ne túrd az orrod. Szerencsétekre csak minden huszonötödik látogatást vesszük föl, de azért ha félnivalótok van, jobb, ha vigyáztok. A szolgáltatásban van még korrekt hőtérkép is, meg egyéb okosságok, de a lényeg a már említett totális látogatókövetés, erről csináltam is egy videót.

A teljes video is letölthető, azon jobban látszik az egér.

Kiszemelt áldozatunk magyarországi IE6 felhasználó 1280x1024-es képernyőfelbontással, és tegnap épp a "ken rockwell magyar" szókapcsolatra keresett rá, majd kapta meg volt vendégmunk cikkét. Azt akkurátusan átböngészte, külön tekintettel a hozzászólásokra is, megnyitott pár linket a háttérben, majd továbbállt.

Szép.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (40)

1

Author Profile Page ervin, 2007. június 22. péntek, 13:11 (#)

Ha holnaptól pánikszerűen leesik a statisztikánk, téged foglak okolni. Sci-fi.

2

Dr. Minorka, 2007. június 22. péntek, 13:15 (#)

Paranoidok használjanak proxit.
Milyen hőtérkép?

3

soka, 2007. június 22. péntek, 13:40 (#)

... es aki csak a feedet olvassa? ;)

4

yaanno, 2007. június 22. péntek, 13:47 (#)

ideje lenne megírni azt a bizonyos privacy policyt :)

5

Zombie, 2007. június 22. péntek, 14:03 (#)

[exclude]
http://*.clicktale.net

6

soka, 2007. június 22. péntek, 14:22 (#)

koszi a cikket, azonnal installtam is a NoScriptet :) es ha mar lud legyen kover alapon a googleaos cuccok is felkerultek a rosszfiuk koze :)

7

Guczó, 2007. június 22. péntek, 14:37 (#)

Na jó, de ki a franc nézi ezeket végig, pláne mit szűr le belőle?
Nem nagyon látom a használati értékét.

8

nyelv-ész, 2007. június 22. péntek, 15:57 (#)

Nekem sem világos, hogy most mire is jó ez. Azt, hogy hányszor kattintanak a szerverem honlapján a viagra reklámra, enélkül is megmondom :)
Attól tartok, megint befűzik a lámákat valami jó kis fizetős dologra...

9

Author Profile Page eszpee, 2007. június 22. péntek, 15:59 (#)

Arra jó, hogy lásd, mit csinálnak a felhasználóid az oldaladon. Felülettervezésnél, usability kérdésekben kincset ér.

10

nyelv-ész, 2007. június 22. péntek, 16:05 (#)

Aha. De ha én terveztem az oldalamat, akkor úgyis tudom, hogy mit tehetnek rajta az arra látogatók.

Merthogy ugye az orrtúrást ma még nem lehet javascripttel lekérdezni...

11

Dr. Minorka, 2007. június 22. péntek, 16:13 (#)

Azt tudod, hogy szerinted mit tehetnek, az meg egy másik kérdés, hogy valójában mit tesznek.

12

Balage, 2007. június 22. péntek, 16:54 (#)

Én csak azt nem értem, hogy mit *lehet* tenni egy Kispad oldalon, azon kívül, hogy elolvasom a blogbejegyzést, elolvasom a hozzászólásokat, esetleg írok én is egyet? Vagy megfordítva: milyen következtetést vonsz le abból, hogy ha mondjuk fel-alá rángatom a görgetőbigyót az egyik aloldalon, már attól eltekintve, hogy nyilván szellemileg sérült lehetek?! :)

13

Dr. Minorka, 2007. június 22. péntek, 17:10 (#)

Gondolj bele, hogy megtervezel egy oldalt. Miközben megtervezed, nyilván van egy elképzelésed, hogy mit szeretnél elérni. Sokféleképpen lehet egy helyet használni, és ha nem találod el a használóid "ízlését", akkor esetleg rosszabb lesz a hirdetési bevételed, stb.

14

Author Profile Page eszpee, 2007. június 22. péntek, 17:24 (#)

Balage, a Kispad csak homokozó, nyilván nem marad benne sokáig ez sem, de arra jó, hogy kipróbáljunk dolgokat.

Rajtatok. :)

15

wice, 2007. június 22. péntek, 17:31 (#)

hat, meg kell, h mondjam, ez kurva nagy kocsogseg. ha lesz barmilyen elerheto filter ennek kivedesere, akkor azonnal telepitem.

16

Dr. Minorka, 2007. június 22. péntek, 19:48 (#)

wice!
Javascriptet blokkoló bármi jó:
"Account setup takes only a few minutes. As with other web analytics packages, website owners add a small piece of JavaScript code to their web pages. The JavaScript collects browsing data and transmits it to the ClickTale servers for processing."
----------------------------------------
Ez is érdekes:
Website visitors remain anonymous. However, if a visitor decides to identify themselves to a website by logging in, and the specific login page is being recorded, then ClickTale will capture the visible information.
Az külön probléma, hogy minden adat a ClickTale szerverére megy.

17

Guczó, 2007. június 22. péntek, 21:11 (#)

#9 eszpee: tehát végigmozizod ötszáz látogató viselkedését, aztán a vizuálisan nyert tapasztalatot fejben összegzed és abból kiderül a Titok?

Továbbra sem látom semmiféle gyakorlati jelentőségét a dolognak. Ha mondjuk automatikus riportot generálna az összes látogató valamilyen formában normált viselkedéséről, az valóban hasznos lehetne valamennyire, de én úgy gondolom hogy manapság már eléggé jó metódusok állnak rendelkezésre a felhasználói felületek tesztelésére, másrészt meg szerintem egy közepesen elbaszott felület is lehet sikeres, ha jó tartalom áll mögötte. Nem hiszem hogy felhasználó-sasolással valami forradalmi újdonságot lehetne kitalálni. A mindennapi voyeurizmusunkat nyilván kielégíti a szolgáltatás - valószínűleg ez lehet a biznisz-modell, a napi két látogatóval rendelkező énbloggereket célozva (ez sem egy elhanyagolható méretű piac).

18

Author Profile Page eszpee, 2007. június 22. péntek, 21:33 (#)

Guczó, ez a módszer van legközelebb egy valódi usability teszthez, ha ezt belátod, akkor már csak az ilyen usability tesztekre kell google-özz, és te is látni fogod.

Vagy nem, akkor meg ez van, nem értünk egyet.

19

Guczó, 2007. június 22. péntek, 21:54 (#)

Lehet hogy ez áll legközeleb hozzá (ezt nem igazán tudom megítélni), de nem látom hogy hogyan lenne feldolgozható a bejövő adat.
Végignézel száz videót és közben diktálod a titkárnődnek hogy ki hová navigált (mert egyszerre írni és mozizni nem megoldható)? Egy forgalmasabb oldalról képtelenség így használható információt gyűjteni.

Zárjuk rövidre: számoljatok be arról hogy milyen használható információt szolgáltat számotokra a Clicktale a látogatók viselkedéséről.

20

Author Profile Page eszpee, 2007. június 22. péntek, 22:07 (#)

OK, elsőre az látszik, amit nem gondoltam volna, hogy a címoldalon nagyon ki vannak emelve a vendégmunkások a kis zöld dobozzal jobbra: csomóan "nézegetik".

A másik, hogy akik kívülről esnek be, általában elolvassák a cikkhez fűzött kommenteket is.

Ilyesmik.

21

Psyche, 2007. június 22. péntek, 22:11 (#)

Jaj skacok, hova ez a nagy nyafi? Nem a home videoitokat meg a drogdugihelyeiteket csacsogja el ez a cucc, mindössze annyit, hogy mennyire idegesen rángatjátok az egeret. Különben is furán hangzik, ha egy mások életébe kukucskáló blogolvasó panaszolja fel vozsörködésért a bloggert.
Mellesleg ez az egérkövetés tényleg nem tűnik különösebben hasznos fícsörnek. Az "ennyi, nincs tovább" fordulat pedig hogy ne mondjam kóderi túlzás. A Kispadnál maradva például igazán kibökhetné, kik a legolvasottabb kommentezők.

22

dw, 2007. június 22. péntek, 23:25 (#)

azért kíváncsi lennék, hoyg ez szerveroldalon a clicktale-nek mennyi logot generál (naponta) percenként. brutál.

sztem a crazyegg féle hőtérkép bőven elég a tervezéshez, felesleges egyenként lekövetni az egérmozgást, bleh.

23

Guczó, 2007. június 22. péntek, 23:35 (#)

20 eszpee: akkor ennek megfelelően mit kell változtassatok? Ez mennyiben fogja befolyásolni a látogatottságotokat?
Amúgy mennyi látogatót néztél meg?

24

wice, 2007. június 23. szombat, 09:19 (#)

psyche: tudod mit? hadd dontsem el _en_, h _engem_ mi idegesit. teged pl nem zavar, amikor fogalmazol egy levelet, es kozben vki a hatad mogott belenez a monitorodba, figyelve, h milyen hibakat kovetsz el? mert engem elsosorban ez zavar. elofordulhat, h irok vmilyen valaszt, aztan rajovok, h ez szar, kitorlom a felet, atfogalazom, es csak azt kuldom el, amit publikalni szandekozok. nemtom, h lehet-e ezt is kovetni a clicktale-lel, de ha igen, akkor ez nagyon gaz, mert olyan szovegeket is lathat az oldal uzemeltetoje (+ a clicktale), amit esetleg ugy dontesz, h megsem kuldesz el.

minorka: koszi, kozben rajottem en is, h javascriptes a cucc, mar installaltam is itthon a noscriptet. egyetlen gaz azzal van, ha olyan oldalt latogatsz, ami nem hasznalhato js nelkul, es nem szolnak elore, h clicktale-t hasznalnak.

25

wice, 2007. június 23. szombat, 09:22 (#)

na, kozben latom, okosabb a noscript, mint gondoltam, egyesevel is le lehet tiltani a scripteket. (merugye a kispad is olyan, h nem tudsz uzenetet kuldeni, ha nincs engedelyezve a javascript.)

26

wice, 2007. június 23. szombat, 09:31 (#)

amugy kene mar vmi globalis torveny, ami kotelezi a weboldalak uzemeltetoit, h ha barmilyen, a juzerrol a normalisan kiszamithatonal szamukra tobb informaciot biztosito technikat alkalmaznak, akkor azt kotelesek legyenek jol lathatoan jelezni az oldalon, esetleg biztositsanak vmilyen kikapcsolasi lehetoseget. mert az oke, h latjak, amit elkuldtem, ha szamomra az kompromittalo, az az en hibam, de ahhoz senkinek semmi koze, h mi az, amit vegulis nem akartam bekuldeni.

27

Psyche, 2007. június 23. szombat, 12:21 (#)

24/wice

Persze, én rádhagyom, hogy eldöntsd, mi zavar, épp csak annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy egy ilyen webstat cucc semmi olyat nem figyel, ami különösebben intim lenne. Többek közt a billentyűleütéseidet sem (gondolom én, ha mégis, az persze tényleg gáz). Ettől függetlenül lehet persze védekezni ellene. Mindekinek szíve joga eldönteni, mitől fél.
Mellesleg szerintem a szövegből, amit végül elposztolsz, a szóhasználatból, a helyesírásból, a szöveghez, a tárgyhoz való viszonyodból sokkal többet meg lehet tudni rólad vagy bárkiről, mint abból, hogy mennyit görgettél vagy hogy milyen oldalakat néztél meg.

28

Dr. Minorka, 2007. június 23. szombat, 13:51 (#)

A ClickShare egy központi adatbázisba gyűjt mindent. Ott lesz majd psyche felhasználó egész böngészési története. Innét már csak egy lépés olyan szolgáltatások kialakítása, ahol megfelelő gépi elemzés után psyche felhasználó olyan reklámot kap, amelyik valószinűsíthetően érdekli. MIvel IP számot feljegyezenek, azonosítót is!, további érdekes kombinációk mindenki paranoid képzeletére bízva alakulhatnak.

29

Psyche, 2007. június 23. szombat, 14:43 (#)

Hja, paranoid képzelettel könnyű :)
Amúgy ez a központi adatbázis valami őrült elvetemült dolog lehet. Gondolom, a gonosz Központi Agy irányítja :) Arról nem is szólva, micsoda dühbe gurulnék, ha olyan reklámokat kapnék, amelyek valószínűsíthetően érdekelnek.
Hajrá Központi Agy!

30

Dr. Minorka, 2007. június 23. szombat, 14:56 (#)

1. Te barátom akkor és olyan reklámot kapjál, amilyet csak akarsz. Én meg szintén akkor és olyan reklámot szeretnék kapni, amilyet akarok - vagyis soha, semmikor, semmilyet.
2. A pénz irányítja, és ebből következőleg minden lehetséges.
3. Talán feltünt neked is, hogy újabban, mintha megnövekedett volna a kéretlen levelek száma. Spam? Ha van adatbázis, akkor azt el lehet adni, be lehet törni, stb. Nagyon életszerűtlen feltételezés, ugye?

31

Jano, 2007. június 23. szombat, 19:51 (#)

Baromi ijeszto lenne ha a sajat nezelodesemet latnam igy hirtelen viszont...

De irto jo eszkoz arra, hogy az ember szembesuljon azzal, hogy az amit o elkepzelt, es ami szerinte trivialis azt a user mennyire nem erti, vagy teljesen mashogy hasznalja.
Azert lehet jo egy ilyen eszkoz, mert ha mondjuk ugy csinal ember usability tesztet egy oldalon, hogy ott ul a delikvens mellett es nezi, hogy mit csinal az bezavar a folyamatba.

32

Boca, 2007. június 25. hétfő, 14:35 (#)

Én is pont a normalizált jelentést hiányolom a rendszerből, az, h lejátsza a user görgetéseit, parasztvakítás, tehát alapvetően szkeptikus vagyok.
Biztos simán lehet szűrni Adblock-kal is 1 sorban.

33

Author Profile Page eszpee, 2007. június 25. hétfő, 15:05 (#)

Boca, ezek szerint te leparasztoztad Janot meg engem? Semmi gond, érted, csak miheztartás végett. :)

34

Boca, 2007. június 25. hétfő, 17:55 (#)

Értem a tréfát, de persze a program játsza le, nem ti. Csettintettem, amikor megláttam a videót, tényleg döbbenetes és részletes, de pont abban van a vakítás jellege (OK, parasztot elhagytam :)), h elsőre megdöbbent, utána rájössz, h nem ebben van az információ, hanem az összevont infoban, ami nincs.

35

Author Profile Page eszpee, 2007. június 25. hétfő, 18:33 (#)

Boca, pont ebben van az információ, és erre utaltam, hogy nem látod, de ahhoz elég nagy az önbizalmad, hogy leparasztozd, aki látja.

Az összevont aggregátum elfedné a kilógó egyedi usereket, akik nagyon fontos tanulságokkal szolgálhatnak. Aggregált adatokból milliónyi van, azt én is látom, hogy hány százalék kattint el a siteról egy oldal után azokból, akik keresőkből jönnek be, de hogy MIÉRT, ahhoz egy darab ilyen videó közelebb visz, mint húsz oldalnyi excel táblázat.

Ezt ajánlom még olvasni szőrmentén, hogy lásd, 1-2 adat is milyen sokat jelent: http://www.useit.com/alertbox/20000319.html

36

nyelv-ész, 2007. június 26. kedd, 08:36 (#)

Tanulságos usability teszt:

Két éve a cégünknél bevezettek egy új intranetes cégportált. A külső fejlesztő a bevezetés előtti másfél hónapot azzal töltötte, hogy ötven tesztfelhasználónak célfeladatokat adott, és figyelte, mennyi idő alatt, hány klikkeléssel tudja elérni a kívánt információt. A kapott adatok alapján kialakított egy struktúrát, majd rászabadította az összes júzert. Egy héten belül több, mint száz írásos kritika érkezett, hogy ezt a szart azonnal szüntessük meg, kérik vissza a régi portált.

Végül az egész portál struktúráját átalakíttatuk az alábbi szempontok alapján:

1. Három szintnél ne legyen mélyebben a tartalom, azaz ha a júzer tudja, mit akar megnézni, max. hármat kelljen klikkelni.

2. A menürendszer mindenütt kétszintű, fentiekből kifolyólag (első klikk a főmenüben, második az almenüben, harmadik esetleg a bejött oldalon)

3. Főmenü egyfelől szervezeti hierarchia szerint is ki van alakítva, másrészt tematikusan. Tehát a legtöbb oldal megtalálható aszerint is, hogy a cég melyik osztálya felelős a tartalmáért, másrészt aszerint is, hogy milyen témát érint.

A tanulságot ki-ki magának levonhatja...

37

Benjamin, 2007. június 26. kedd, 14:03 (#)

ha benn az oldalban a ClickTale(3939,0.045); akkor epp megfigyeltek? :)

38

Boca, 2007. június 26. kedd, 18:55 (#)

Eszpee, legyen. Ha te egyedi videókból olyan infókhoz jutsz, ami nincs benne az aggregált halmazban és megtippelni sem tudod, akkor elfogadom, hasznos eszköz lehet. Komolyan kiváncsi vagyok, h a miért kérdésedre konkrét választ kaptál-e az eszköz használatával.

39

Guczó, 2007. június 27. szerda, 19:48 (#)

Ha már úgyis kapsz lekrámot (mert kapsz) ha megnézel egy weboldalt, nem mindegy hogy azokat szorgos kezek külön neked csomagolják össze vagy random jön? Ha úgysem nézed meg őket, hol zavar az hogy ehhez kifigyelik az érdeklődési körödet? Dolgozzanak csak, engem nem zavar, statisztikai hiba vagyok.

40

tekatana, 2007. július 6. péntek, 15:56 (#)

nem értem mi olyan érthetetlen a hasznosságát tekintve, túlzottan hozzászoktatok a grafikonokhoz :) ez minőségi infóval szolgál a júzerek navigálásáról, amiből következtetni lehet a felület hibáira/erősségeire. de ezt eszpee tulajdonképpen megválaszolta példával is. talán itt nincs akkora jelentősége, de egy webboltnál hasznos dolgokat mutathat meg, amit az összstatok soha.
mondjuk annak én se örülnék, ha azt is felvenné, amit éppen begépelek.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork