Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Monitorajánló

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2007. június 28. csütörtök, 09:57 | 19 hozzászólás

Szerves részeként ama nagyszabású manőveremnek, amellyel igyekszem a számítástechnika fősodra ellen úszni, és a notebook felől haladok az asztali számítógépek felé, az év elején időszerűvé vált egy LCD-monitor beszerzése. Ez meg is történt, és azóta eltelt néhány hónap, így talán már nem akkora elkiabálás tapasztalatokról beszélni. Úgyhogy hadd ajánljak a figyelmetekbe egy olcsó és jó monitort.

A HannsG cégnek már a neve se áll jól, és tényleg: amennyire meg tudtam állapítani, obskurus ázsiai gyártók ők, akik többnyire másoknak készítették a monitorokat alvállalkozóként. Egyszer aztán gondoltak egyet, és kicsit ügyetlenül németnek álcázva magukat, belevágtak a saját brandes forgalmazásba.

HannsG HN198D monitorAz árpaletta alacsonyabbik végét támadják, viszont az egyszerű panellel felszerelt monitoraikba elég sok funkciót belepakolnak. Én némi utánaolvasást követően a HN198D típusjelű terméket szereztem be, és teljesen elégedett vagyok vele. 19", 1280x1024, DVI-csatlakozó, szép kép, zéró pixelhiba (készültem, és alaposan megnéztem a boltban, mielőtt elhoztam, de az első kicsomagolt példány megugrotta a tesztet, nem kellett többet megvizsgálni).

Nagyon bevált az állítható magasság és az oldalra forgathatóság; ezek nélkül így utólag már meg se lennék. Rájöttem, hogy más magasság kényelmes a munkához, mint a videók nézéséhez, illetve még a különböző programok használata is más szögben nézve jó időnként. Sose használtam viszont az álló tájolású elforgatást, pedig az is van, illetve a hangszórókat, amik egy rövid hangpróba alapján inkább szükségmegoldásnak tűnnek. Ja, és amennyire retro-bénának tűnt eleinte a monitor formája (sokkal inkább annak ellenére, mint azért vettem meg), annyira megbarátkoztam vele.

A monitor ára bruttó 50 ezer forint alatt van még a drágább boltokban is, ami nekem nagyon jó értékarány. A cikkre készülve érdekes dologra lettem figyelmes: a HannsG honlapjain (a második link a külföldi oldalra mutat, ami elég szerencsétlenül használható) már kicsit másképp néz ki a monitor, mint ami az asztalomon áll (a talpa különbözik), de a boltokban még ugyanazt látom, amit annak idején én vettem.

Ha ebben a viszonylag alacsonyabb kategóriában kerestek monitort, szerintem érdemes ezt is figyelembe vennetek. Én pedig már győzködöm magamat arról, hogy eredetileg is két monitort szerettem volna, hogy kompenzáljam a notebook nagyobb felbontását, de még nem vagyok igazán meggyőző.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

G Zoli, 2007. június 28. csütörtök, 11:02 (#)

Jól hangzik, amiket írtál. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy majd később fog kiderülni, hogy mennyire tartós a monitor, reméljük időtálló lesz neked.

2

Author Profile Page ervin, 2007. június 28. csütörtök, 11:35 (#)

Így igaz. Én is. :)

3

Penálen, 2007. június 28. csütörtök, 12:29 (#)

Iten ments, hogy a cikk ellen szóljak, de én hasonlóképp voltam tavaly decemberben, komplett cuccot kellett összevásárolnom. A monitor-mezőnyben volt pár lehetőség a végső stádiumban (nekem is egy HannsG tűnt a végső választásnak, csak épp pont kifogytak belőle), gondoltam, szakfórumokból illetve reviewkból próbálok tájékozódni.Az derült ki, hogy a netről gyakorlatilag lehetetlen döntést várni: bármit néztem (és ez nem csak a monitorok esetén van így) egyaránt találtam olyan véleményt, hogy ez a legjobb, hülye, aki nem ezt választja, és olyat is, hogy ez egy totál szar, nem műxik rendesen, különben is kurva drága, fele ennyiért sokkal jobb ez meg az. az elején az ember könnyen elüti a dolgot azzal, hogy a pozitív véleményt nyilván a gyártó munkatársai postolják, a negatívakat meg a valódi felhasználók, de egy idő után rájön az ember, hogy valszín a vélemények döntő része őszinte: kinek így működöt, kinek úgy. A (Samsung) monitorról, amit végülis megvettem, szintén írták, hogy nagyon jó, remek, szuper, meg azt is, hogy szarv a képe, rosszul jeleníti meg a karakterekt, nem színhű, stb... Egy idő után akaratlaul is vagy úgy dönt a júzer, hogy vagy teljesen ignorálja a netes véleményeket, vagy pedig egyszerű többségi alapon dönt: amaennyiben a poztív vélemények vannak többségben, veszi, ha a negatívak, akkor nem.

Egy végső tapasztalat: a netes vélemények mindig tökéletesen magabiztosak, szakszerűek, megfellebbezhetetlenek. Bárki bármit is ír, az ÚGY VAN. Persze, hamar megszokható, ileltve figyelmen kívül hagyható ez is :)

Ervin, ezt írod:

"Nagyon bevált az állítható magasság és az oldalra forgathatóság (...) Sose használtam viszont az álló tájolású elforgatást"

Itt csserbenhagyott a képzelőerőm: ha bejött az oldalra forgathatóság, de sosem használod álló helyzetben, akkor merre forgatod? Ez Tleg érdekelne.

4

Penálen, 2007. június 28. csütörtök, 12:34 (#)

Ervin,
a HannsG hogy boldogul a karakterek megjelentítésével?

5

Author Profile Page ervin, 2007. június 28. csütörtök, 14:18 (#)

Penálen,

forgatás:
- úgy forgatom a monitort, hogy a mellettem ülők is lássák - jobbra-balra
- úgy nem forgatom (pedig ezt lehetne), hogy a 4:3-as képarányból 3:4-est csináljak, tehát fekvő tájolásúból álló tájolású képernyőt
így érthetőbb?

a karakteres kérdésedet nem értem (pedig karakteres, hehe). hogy jelenítené meg őket? simán. vagy mit nem értek?

6

lipilee, 2007. június 28. csütörtök, 14:20 (#)

színhűség? nekem örökös probléma, hogy csak LCD-im vannak és nem tudom eldönteni, hogy a fotókat a laptopon, vagy az asztalin editáljam: hogy laptopképernyő túl fényes és nem elég konktrasztos, vagy a desktop sörét és túlkontrasztos.

7

Author Profile Page ervin, 2007. június 28. csütörtök, 14:25 (#)

lipilee, jó, hogy mondod: ez számomra is nagy dilemma, amióta megvan a monitor. annyival gazdagabbak a színei, mint egy notebooknak - pedig a clevom is teljesen jó e téren -, hogy nincs szívem nem erre optimalizálni. ettől viszont notebookon nézve hirtelen élettelenebbek lettek a képek. igaz, korábban meg monitorokon nézve voltak túlszaturáltak.

egyet eldöntöttem viszont: a böhöm régi monitorok nem érdekelnek, azokat többé tuti nem szupportálom, csak az LCD-ket. :)

8

G Zoli, 2007. június 28. csütörtök, 14:41 (#)

Igaz Penálen, amit a fórumos dologról írtál. Általában én is a fórumokat veszem figyelembe ha vásárolni akarok, legyen szó bármilyen termékről. Tényleg kell hozzá egyfajta látnoki képesség, hogy az ember kiszűrje onnan a dolgokat és valós konklúziót vonjon, annyi féle aspektusból világitják meg a fórumozok a dolgokat. Kocsivásárlás dettó. Van aki az egekbe emel egy márkát van aki pedig azt mondja, hogy azt soha ne. :-)

9

Penálen, 2007. június 28. csütörtök, 15:09 (#)

Ervin (#5),

értem, akkor simán félreértettem az "oldalra forgathatóságot". Thx.

Karaakter: páran anno a review-kben ileltve véleményekben azt kifogásolták annál a samsungnál, amit végülis megvettem, hogy a karaktereket nem szépen, "szőrösen" jeleníti meg - mintha friss tintával lenne írva és kicsit megfolyna a tinta, ha érted. Akkor többen is azt válaszolták, hogy LCD-knél a karakterek megjelenítése az egyik sarkallatos pont. Ezért kérdeztem. Mondhatnám, hogy milyenek a karakterek egy régi CRC-hez képest, de attól tartok, abban nem nagy a tapasztalatod :)))

10

Penálen, 2007. június 28. csütörtök, 15:14 (#)

lipilee (#6),

ezen én is sokat filóztam, mígnem rájöttem, hogy a dolog úgyis ott dől el, hogy az mit használ, (LCD-t, TFT-t vagy CRC-t)aki nézi a neten... :)

11

Penálen, 2007. június 28. csütörtök, 15:17 (#)

Zoli,
szerencsére néha fel-felbukkan egy-egy olyan site, ami megbízhatónak tűnik. Fényképezőknél pölö nekem a Steve's Digicams a kiindulópont. Monitort hál istennek nem keresek olyan gyakran, hogy tapasztalatom legyen :)

12

Mort, 2007. június 28. csütörtök, 20:49 (#)

Hát, cseppet túl sokáig tesztelted! :)
Én pont Samsung és ilyen HannsG közül kellett döntsek, és bár ugyanannyiért Samsungból csak 17''-ost kaptam, nem mertem bevállalni a számomra (és a látogatott fórumok számára) ismeretlenebb HannsG-t. Így 2 hete cseréltünk.

Amúgy én elégedett vagyok a váltás után.

(Esetleg érdekes lehetne egy összehasonlító teszt a kettőről, kár hogy nem a szomszédban laksz, cserélhetnénk egy hétre :P)

13

carlos, 2007. június 28. csütörtök, 21:40 (#)

a szinhelyesseg nem jo kerdes a monitoroknal. egy ujonan vasarolt monitor sose szinehelyes meg egy a sokszazezres la cie-ink se voltak azok. kalibralni kell, ami nehany tizezer ft. aztan visszakapod a proofot a nyomdabol es jopar arnyalattal sotetebb mint a monitoron. egyszeruen ennyit tud a technika.
a legjobb megoldas ha nincs penze az embernek, hogy fog egy nyomatot ami megvan digitalisban is és ahhoz allitja a monitorjat (a digit allomanyt psben kinyitva). akkor nagy baj mar nem lehet, hacsaknem egy muzeumi katalogust allit ossze oldalankent reprokkal.

14

Penálen, 2007. június 28. csütörtök, 23:18 (#)

Mort,
te milyen Samsungot vettél? Nekem Flatron L1919-es van, és én is úgy érzem, hogy jól döntöttem, na nem a HannsG ellenében, mert arról előtte is tudtam, azóta is tudom, hogy jó, hanem úgy általában.

15

Mort, 2007. június 29. péntek, 09:04 (#)

Mi max 40ezret akartunk rászánni, végülis 45ezerért egy 740N mellett döntöttünk.

16

Penálen, 2007. június 29. péntek, 11:28 (#)

Döntően arról iskkedvezőek a vélemények/leírások.

17

busho, 2007. július 2. hétfő, 09:53 (#)

Én is ebben az árkategóriában keresek monitort. És én egy LG-t néztem ki. De ez is érdekel. Megoszthatnál velünk olyan infókat, mint a válaszídő, kontrasztarány meg ilyenek. (Perxe I can google it of course.)

18

Penálen, 2007. július 2. hétfő, 12:53 (#)

busho,

I did it for you:

http://www.chiponline.hu/termekbemutato.php?id=11&nev=HANNS_HN198D

19

rapid136, 2009. július 31. péntek, 01:06 (#)

Tudom hogy outdated, de akkoris:P Az a "régi böhöm" az nem CRC, hanem CRT:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork