Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53949 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Itt az Android SDK

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. november 12. hétfő, 17:44 | 63 hozzászólás

Ez nagyjából a legnagyobb dolog, ami a mobiliparral mostanában történik. Szabadon fejleszthető alkalmazások, egy rakás nagyágyú, meg persze a Google - és akad még tízmillió dollár is a fejlesztőknek. A többiről beszéljen Szergej:

És akkor én is pár szót arról, hogy miért gondolom, hogy ez egy nagyon nagy dolog lesz.

Mi van most a mobilpiacon? Egy új készülék vételekor az első napok, hetek biztosan azzal telnek, hogy megpróbál az ember átállni az előző belakott környezetről. Új menü, új beállítások, minden máshol van és egy picit máshogy is működik. Ha az Android elterjed, két androidos telefon között a váltás még annál is egyszerűbb lehet, mint amikor az ember számítógépet cserél: valószínűleg kell némi telepítgetés, de fel se merül, hogy bizonyos alapfunkciók máshogy működnének.

Végre a mobilokon is függetlenné válik a hardvertől a szoftver. És nem csak a gyártók, a végfelhasználók számára is.

És ez csak az egyik dolog, mert ezeket még kis túlzással a Symbianra is rá lehetne húzni. A másik hatalmas lépés az, hogy ez egy nyílt, szabadon használható környezetben történik meg. Míg asztali és szerver gépeken egyre többször merül fel komoly szempontként, sőt, követelményként az, hogy a használt szoftver kódja nyílt legyen, addig a mobiloknál ez valahogy teljesen tabu volt mostanáig. Zavar a telefonkönyv működése? Tölts le egy kiegészítést, és olyan lesz, amilyennek akarod. Adott esetben belenyúlhatsz te is, nem csak a technikai, a jogi lehetőség is adott - nekem mindkettő elég forradalminak tűnik.

OK, simán benne van az is, hogy az egész elbukik: keresztbe tehetnek a telefongyártók, felmehetnek olyan szintre a költségek, hogy sose jut el a tömegekhez egy androidos telefon, kipukkadhat a webkettes lufi és tönkremehet a Google is - de ha a realitásokat nézzük, akkor sosem állt még ilyen közel egy szabad platform lehetőségéhez a mobil ipar - és persze mi, akik a pénzt lapátoljuk bele. Drukkoljunk együtt!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (63)

1

Author Profile Page ervin, 2007. november 12. hétfő, 18:08 (#)

szergej még csak hagyján, de az a techie faszi, akinek igen gyorsan átadja a terepet, rettenetes. olyan merev, hogy az még az IBM-nél is a cikivel lenne határos.

2

Author Profile Page eszpee, 2007. november 12. hétfő, 18:22 (#)

Biztos a terméknévből vezették le az imidzset is. :)

Egyébként felőlem egy vocoder is felolvashatja, ez akkor is fantasztikusan jó lesz, ha tényleg így megvalósul.

3

Author Profile Page ervin, 2007. november 12. hétfő, 18:47 (#)

igen, azt én is látom, hogy ezzel a termékről nem állítottam semmi érdemlegeset. :)

a vocoder szerintem is jobb lenne.

4

Author Profile Page eszpee, 2007. november 12. hétfő, 18:55 (#)

Update: beírtam a saját véleményem is a cikk végére.

5

Bártházi András, 2007. november 12. hétfő, 19:13 (#)

Kétkedő: Tessékmondani, ez a Symbiannal miért ne lenne akár ma is lehetséges? A J2ME-vel? Továbbá ha a különböző gyártók készítenek majd szépen különböző hardvereket, más billentyűzetkiosztást (gombkiosztást), más képernyőméreteket, bugos, vagy nem támogatott interfész részleteket, akkor miért lesz ez jobb, mint mondjuk a Symbian? Nem örülök, hogy csak Java alapon megy a dolog, de ez van. Nem örülök, hogy bár minden adott lenne, a Google nem tudott épkézláb GMail klienst kifejleszteni iPhone-ra. Félig támogatott, saját übergagyi alkalmazásokkal kiegészített, adott telefonhoz a nyílt platform ellenére hozzákötő apróságokat vízionálok. iPhone rulez: jövő februártól nyílt(abb) platformmal, már most rengeteg igen ígéretes, és naponta bővülő választékú alkalmazással.

Ujjongó: Szuper, hogy a Google állt oda, mert a hype, a tőke, és a videós/dokumentációs profizmus nagy lendületet fog adni ennek a platformnak. A GMail kliens ráadásul igen jó a Nokia N73-asomon. A bemutatott csirip szerű chat interfész szintén nagyon ígéretes. Ha minden összejön, netalán a Google-nak sikerült erősen tartania a gyeplőt a gyártókon és rángatni őket legalább beindulásig, akkor nagyon jó lesz ez!

6

Author Profile Page eszpee, 2007. november 12. hétfő, 19:21 (#)

András, profin szerkeszted a hozzászólásod: az első bekezdés végénél már bizseregtek az ujjaim, hogy válaszoljak - erre megtetted a másodikban. :)

Azért egy picit: A Symbian túl "hardverközeli" (üzleti szempontból, nem technológiailag!) ahhoz, hogy teljesen független tudjon lenni. Ráadásul a legfontosabb: ZÁRT. Ez már magában is rossz pont, de simán kihat a bugosságra is, hadd ne magyarázzam.

A J2ME pedig nem egy oprendszer, hanem egy platform. Ha csörög a telefonod, az teljesen a zárt, telefonfüggő oprendszer asztala.

7

b1b, 2007. november 12. hétfő, 19:23 (#)

azonnal kell /etc konyvtar es vi bele.

8

Czimi, 2007. november 12. hétfő, 19:27 (#)

Érdemes megnézni ezt is: http://www.youtube.com/watch?v=Mm6Ju0xhUW8
Ami az egész platformot szerintem ígéretessé teszi, az az (ha jól értem a szöveget) intent-ekre reagáló alkalmazások(komponensek) cserélhetősége. Ez még a Pc-s oprendszerekről is hiányzik ( illetve egyedül a kiterjesztésekhez rendelhető megnyitásban testesül meg ) , sőt a webről is hiányzik, vagy gyerekcipőben jár ( www.flock.com )

9

trn, 2007. november 12. hétfő, 19:28 (#)

Nem érzem az Androidot, valahogy érződik benne a Linuxos életérzés, hogy majd a juzernek kell feltúrnia a netet, hogy megoldást találjon az akármilyen telefonja akármilyen verziószámú androidjához, hogy össze tudja lőni az ő weapon-of-choice szoftverével, hátha más okosabb tudja rá a megoldást.

Zárt, de használható rendszerek for life!

Aztán meg úgyis kiderül :)

10

Bártházi András, 2007. november 12. hétfő, 19:33 (#)

eszpee: Ez rossz felfogás, az oprendszernek kéne "triggereket" biztosítania hozzá, hogy a felette levő réteg telefoncsörgés szintű dolgokat is lekezelhessen. Vagy egy API-t, amivel elkapható az a csörgés.

b1b: Az iPhone-on van. RáSSH-zva, ls -la után még meg is nézheted. Itt is gondolom lesz.

11

Author Profile Page eszpee, 2007. november 12. hétfő, 19:36 (#)

András, jogos, rosszul fogalmaztam - és a Czimi által linkelt videón látszik is, hogy az Application Framework része a Telephony Manager, amit a telefon-alkalmazás is használ, az, amelyik az Android része, vagy egy másik, amit mondjuk te írsz. :)

12

Jano, 2007. november 12. hétfő, 19:37 (#)

Nagyon geek video lett. Pizza, doom...

13

CsasZ, 2007. november 12. hétfő, 19:54 (#)

trn: rakjál fel egy ubuntut az első szembe jövő gépre, aztán rájössz, hogy mennyire el vagy tévedve...

14

Bártházi András, 2007. november 12. hétfő, 20:00 (#)

Na, megszültem az egymondatos szummarim: az Android mobilok sem szebbek, sem kényelmesebben nem lesznek még egy ideig, mint az iPhone - egyedül arra van remény, hogy okosabbak lesznek. Az iPhone jelenleg kényelemben, látványban, hardverben és hype-ban arat, és alakulnak a Mac-es fejlesztők a szoftver fronton is (Twitteren már írtam, félszáz alkalmazás már most létezik, és nagyon sok nyílt forrású is van). Ráadásul egységes méretű kijelzőről, majdnem egységes hardverről beszélünk (a kifejezetten iPhone-ra írt szoftverek iPod Touch-on történő kipróbálása kapcsán jól látszik, milyen káosz lesz az Android különböző hardvereivel).

15

Author Profile Page eszpee, 2007. november 12. hétfő, 20:02 (#)

András, az egymondatosoddal még hajlamos is vagyok egyetérteni - viszont ez a dolog nem (csak) az iPhone szintű okostelefonokról szól. Pláne, hogy én soha nem is adnék pénzt iPhone-ért, szerintem az egy zsákutca, de ez már nagyon off.

16

wice, 2007. november 12. hétfő, 20:29 (#)

kocsog vagyok, ha ugy hallottam a veget, h "i look forward to steal all your work"? :)

17

nyelv-ész, 2007. november 12. hétfő, 21:09 (#)

#14: András, én nem nagyon értem, miért megy ez a nagy erőlködés az érintőképernyős mobilok tájékán.

Az itt kommentelők közül volt/van valakinek érintőképernyős telefonja? Ha igen, mennyi idő alatt tudta megszokni, hogy nem érzi az ujjaival, melyik gombot nyomja éppen? Nyilván azért kérdem, mert fentiek folyományaképp minden egyes gombnyomásnál NÉZNI kell a képernyőt, és nem lehet csupán tapintással eldönteni, melyik gombot nyomom.

Nekem most épp egy érintőképernyős P990-em van, viszont a felcsukható flipen ott vannak a hagyományos telefongombok is, amelyek pont ugyanúgy vannak elrendezve, mint a többi SonyEricssonnál. Így ha csak a telefonfunkciókat használom, sokkal kényelmesebb, hogy nem kell mindig lesni, melyik gombon van az ujjam.

Ettől függetlenül örülök bármilyen nyílt forráskódú kezdeményezésnek, csak az iPhone-szerű, ergonómiailag teljesen elhibázott megoldásoktól van herótom.
Megjegyzem, a legjobb technológia sem ér semmit, ha nincs mögötte pénz, marketing, szóval a "felhajtóerő". Tele vannak a múzeumok remek technológiai megoldásokkal.

18

Author Profile Page ervin, 2007. november 12. hétfő, 21:30 (#)

wice, igen, mert "...to stealing..." a korrekt.

19

trn (Jézustelefon-bérenc), 2007. november 12. hétfő, 21:34 (#)

"Az itt kommentelők közül volt/van valakinek érintőképernyős telefonja? Ha igen, mennyi idő alatt tudta megszokni, hogy nem érzi az ujjaival, melyik gombot nyomja éppen? Nyilván azért kérdem, mert fentiek folyományaképp minden egyes gombnyomásnál NÉZNI kell a képernyőt, és nem lehet csupán tapintással eldönteni, melyik gombot nyomom."

Jézustelefonom van, gyakorlatilag két hét alatt olyan szinten mastereltem a virtuálbillentyűzés művészetét, ahogy azt eddig még egy PDAn, sokgombos telefonon se sikerült.

"Nekem most épp egy érintőképernyős P990-em van, viszont a felcsukható flipen ott vannak a hagyományos telefongombok is, amelyek pont ugyanúgy vannak elrendezve, mint a többi SonyEricssonnál. Így ha csak a telefonfunkciókat használom, sokkal kényelmesebb, hogy nem kell mindig lesni, melyik gombon van az ujjam."

Jézustelefonon a fontos gombok nagyok és jól pozicionálhatóak szinte bármilyen élethelyzetben.

"Ettől függetlenül örülök bármilyen nyílt forráskódú kezdeményezésnek, csak az iPhone-szerű, ergonómiailag teljesen elhibázott megoldásoktól van herótom. "

Ha gondolod bármikor szívesen megvendégellek egy test-drive erejéig mert pár kisebb bakitól eltekintva a Jézustelefon szerintem fullos történet, még úgy is, hogy kezdetben én sem hittem benne.

Zsolt, 25 éves, másfél hónapja Jézustelefon tulaj
és OBJEKTÍV :)

20

nyelv-ész, 2007. november 12. hétfő, 21:48 (#)

trn, az élethelyzetben való telefonálás nem az én stílusom.

21

tallian.miklos, 2007. november 12. hétfő, 21:49 (#)

Nem tudom, jó-e ez, a lényeg, hogy megmaradjon a sima fapados telefon, mint lehetőség. Én irtózom az "okos" telefonoktól, és nem applikációkat várok egy mobiltelefontól, hanem kettő dolgot: lehessen minden funkciót félkézzel is ellátni. Legyen a lehető leghosszabb az üzemideje. Az iPhone nem erre mutat. És szerintem az Android sem, bár nem nagyon láttam még részleteket.

Mindenesetre egész biztos, hogy fel fogom adni a mobiltelefonálást, ha csak ez az irányvonal marad életben.

22

tallian.miklos, 2007. november 12. hétfő, 21:52 (#)

Ja plusz egy. Férjen kényelmesen el a zsebben. Ahhoz meg már az iPhone is nagy.

23

trn (Jézustelefon-bérenc), 2007. november 12. hétfő, 22:14 (#)

tallian.miklos: az ipari forradalom idején gondolom elsők között estél volna neki a szövőgépnek, hogy BOSZORKÁNYSÁÁÁG!

:)

24

nyelv-ész, 2007. november 12. hétfő, 22:16 (#)

Amíg például a Nokia három fapados alapkészüléket is tart a hazai repertoárjában (jó, tudom, az ára miatt), addig nincs okod aggódni, hogy az okostelefon átveszi az uralmat...

25

Baggio, 2007. november 12. hétfő, 22:23 (#)

Az a baj ezzel, hogyha az emberek telefont akarnanak venni, akkor mondjuk megvennek a Motorola Motofone F3 nevu csodajat. Viszont az emberek fenykepezot/mp3 lejatszot/radiot/szovegszerkesztot/tablazatkezelot/e-mail klienst/bongeszot akarnak a kezukben (zsebukben) tartani. Aztan ha mar ott van, akkor lehessen vele telefonalni is. Ezek nem okostelefonok, hanem okos valamik amivel lehet telefonalni. Ennek semmi ertelme...Ettol fuggetlenul az otlet hatalmas, es remelem a legjobbakat.

26

Bártházi András, 2007. november 12. hétfő, 22:29 (#)

eszpee: A "nem-okos" telefonokat illetően igazad van, bár kérdés, hogy a "félig-okos" telefonnak van-e értelme. Van. :) Ha telefonálni szeretnél, akkor egy 10e Ft-os darab is teljesen jó, ha nem hagyom el Indiában a 3210-emet vagy mimet (azt se tudom, mi volt, csak használtam), lehet, még mindig olyanom van. Engem egyébként a böngészője vett meg, az valami hihetetlenül kényelmesen használható. Ja, webfejlesztő vagyok. :)

nyelv-ész: Ez az érintő képernyő nem az az érintő képernyő. Ezt nem kell megnyomni, elég ha éppencsak hozzáérsz. Ergo van fizikai visszajelzés, az érintés. Ne a tollal érinthető képernyőkre tessék gondolni. A csukott szemmel is megtalálható billentyűk különben jó és érdekes kérdés. Szerintem a billentyűk nagysága ellensúlyozza a fizikai billentyűk hiányát. Sohasem használtam eddigi egyetlen telefonom sem csukott szemmel, úgyis megnézed, ki hív éppen. Egyébként az iPhone-t azt hiszem fel lehet venni csukott szemmel is, de nekem iPod Touch-om van csak.

27

Bártházi András, 2007. november 12. hétfő, 22:48 (#)

Amúgy az milyen már, hogy Sergei Brin az egyik arca a projektnek? Még az is lehet, hogy valóban ott van a fejlesztésnél. Az üzenete ennek mindenképpen az, hogy a Google (Sergei) számára ez egy fontos projekt. Vagy elemezze ki ezt is valaki jól. :) Melyik projekt mögött tudjuk ott Bill Gates-t?

28

nyelv-ész, 2007. november 12. hétfő, 22:51 (#)

Nem a fizikai érintés érzetét hiányolom, hanem azt, hogy folyamatosan nézni kell a képernyőt, hogy mit nyomsz meg. Egy hagyományos nyomógombos készüléken néhány nap után reflexből nyomja az ember a legfontosabb gombokat.

Ráadásul az iPhone túl széles, eddig minden videón, képen kétkezes használatot láttam. Ez viszont végképp nulla ergonómiai érzékre vall. Látszik, hogy a parasztvakítás sokkal fontosabb szempont volt, mint a használhatóság.

29

nyelv-ész, 2007. november 12. hétfő, 22:53 (#)

András, a "Kékhalál" project bizonnyal Bill nevéhez fűződik :-)

30

trn (Jézustelefon-bérenc), 2007. november 12. hétfő, 22:57 (#)

"Ráadásul az iPhone túl széles, eddig minden videón, képen kétkezes használatot láttam. Ez viszont végképp nulla ergonómiai érzékre vall. Látszik, hogy a parasztvakítás sokkal fontosabb szempont volt, mint a használhatóság."

ha nem akarsz zoomolni, akkor fel kezzel is minden megoldhato. meg a gepeles is. tomzsi huvelykujjal is.
méretileg meg kábé akkora mint egy slim cigisdoboz csak vékonyabb.

"Egyébként az iPhone-t azt hiszem fel lehet venni csukott szemmel is,"

megnyomod a fülesen a gombot! vagy megnyomod a képernyő alsó felén a megfelelő oldalt a döntésednek megfelelően

szóval ne bántsuk az érintőképernyőt, mert működik, bármily furcsa :)
EZ A JÖVŐ

31

tallian.miklos, 2007. november 12. hétfő, 23:04 (#)

trn: nem. Én nem akarom ezt megszüntetni, meg nem félek tőle. Csak nem találkozik a szükségleteimmel. :) A slim cigisdoboz egy zsebbe nagy. A nadrágzsebembe eleve, a köpenyzsebembe meg teszek mellé mást.

(Ja, még valami. Ha elvesztem, leöntöm savval - lúggal - radioaktív hulladékkal, összetöröm, szétbarmolom, stb., akkor ne legyen sokszázezer forintnyi károm.)

32

fater, 2007. november 12. hétfő, 23:11 (#)

Érdekes végignézni a listát http://www.openhandsetalliance.com/oha_members.html és hogy kik nincsenek benne.

Ami a legjobban tetszett: Why is an open platform good for semiconductor companies?
As cellphone-on-a-chip becomes closer to reality, semiconductor companies will need access to more sophisticated software that takes advantage of the enhanced features of these solutions.

33

pblue, 2007. november 13. kedd, 00:18 (#)

megmondom oszinten en se latom at pontosan, hogy miben lenne ez mas mint a j2me. miazhogy ez egy oprendszer, a j2me meg "csak platform"? ez csak dobalozas a szavakkal. mindketto egy szoftver, amit vagy tamogatnak a hardvergyartok, vagy nem. illetve nemis vagy igen vagy nem, hanem sokkalinkabb kulonbozo melysegben tamogatnak a hardvergyartok.

jaes a mobil platformok sorabol nefelejtsuk ki a .net-et se!

34

trn, 2007. november 13. kedd, 00:27 (#)

Tudom hogy trollkodok, de:
miklos: volt razrm, az iphone ugyan nagyobb alapteruletu, de vekonyabb cucc mint a razr, es hozza azt a uristen megvan a telefonom erzest, amit az. Elfer akar far es ingzsebben is LAZAN, bar imo eleg nagy bunburnyaksag farzsebben cipelni egy telefont.

Furthermore 75k a keszulek, nem tobbszazezer, ha megnezed h hasonlo arkategoriaban mik a lehetosegeid, akkor kimondottan jo vetelnek mondhato.

Ifont minden ketelkedonek!

Trn, via jezustelefon

35

Author Profile Page NagyGa1, 2007. november 13. kedd, 06:12 (#)

Mint felhasználó:

- ezen túl nem dug majd meg úgy egy gyártó sem, mint eddig. Nem az lesz az új vételre kényszerítő feature, hogy betelt a gyártó által mesterségesen 200-ban maximált telefonkönyv.

Mint fejlesztő:

- nem kell majd a telefongyártóktől fejlesztőezközért kuncsorogni
- nem kell gyártónként (kicsit) máshogy fejleszteni
- lesz egy nyílt mobil platform, amire ha megírsz valamit, akkor megy mindenütt.

Felhasználó:

- mivel a fentiek miatt egyszerű feljeszteni, ezért sok-sok ez+az lesz majd, ami könnyen és gyorsan használható is lesz. (Aki behozta a régi linuxos texfilebuherálást (ami egyébként nem rossz, csak nem az átlagjaninak), az nagyon el van tévedve.)

Telefongyártólnak:

- na nekik nem biztos, hogy net jó lesz, bár lehet spórolni fejlesztési költséget, viszont kevésbé lesznek dugópozícióban. Erősödik a verseny.
- a telkógyártó ezentúl ténylegesen hardverszállító lesz és nem szoftver is, amit ugye elég gyérül csináltak eddig is.


(BTW, mikor lesz comment preview a Kispadon?)

36

Author Profile Page NagyGa1, 2007. november 13. kedd, 06:16 (#)

pblue:

a j2me egy virtuális gépet futtat a telkódon belül. Ebben a virtuális gépben nincsen benne a menürendszer, a telefonkönyv, a naptárprogram, stb, stb.

Az Android alól mindezek nem csak elérhetők, de fejleszthetők is. Eddig ilyen nem volt mobilon ha jól tudom, ennek eredménye az eszpee által utált felhasználói szívás.

(Kicsit keverednek itt az oprendszer és platform kifejezések, e.g. az Android is platform és oprendszer is.)

37

nyelv-ész, 2007. november 13. kedd, 07:30 (#)

#35: NagyGa1, ez annyira szép, hogy szinte könnyek szöknek a szemembe :-)

Gyakorlatilag viszont lesz a Google, meg a fejlesztői holdudvara, és lesz velük szemben néhány nagy gyártó, akik ellenérdekeltek...

Már látom is az Apple sajtótájékoztatóját, amelyben bejelentik, hogy az iPhone új sorozata tartalmazni fogja azt az 1586 bites titkosító chip-et, amely megakadályozza, hogy a nem Apple által kibocsátott szoftverek futhassanak rajta.

A Microsoft pedig közli, hogy minden egyes eltávolított Windows Mobile után egymillió dollárt követel nem vagyoni kártérítés címén. (Nagyobb cégek 100 db Ms Office licensz vásárlásával mentesülhetnek a per alól.)

A Nokia eladja a Symbian 24,99%-át a Google-nek, majd piacradobja az érintőképernyős új készülékét Nokia N9877538142 néven, aminek oldalán külön csatlakozója lesz a fülhallgatónak, külön a mikrofonnak, külön a töltőnek, külön az adat be- és kivitelének. És persze egyik sem lesz szabványos megoldás, és nem lesz kompatibilis a korábbi szériákkal sem.
Valamint bejelenti a Bluetooth 5.0-s szabványt, ami 3 Gbit/s átviteli sebességet tud, de természetesen csak kábeles összeköttetés esetén :-)

A Vodafone viszont exkluzív szerződést köt majd a Sharp-pal tízmilió piros Live! menüs Andrid Googlefon gyártására. A marketingesek a Vodadroid fantázianevet javasolják a piaci bevezetéskor...

38

Bártházi András, 2007. november 13. kedd, 10:00 (#)

Nyelv-ész: szerintem az egész Android pont az Apple-t veszélyezteti a legkevésbé. Nem azért gondolom mert hogy az iPhone ilyen-olyan szuper, hanem három (részben összefüggő) másik okból: egyrészt Eric Schmidt szájából a prezentáció során elhangzott, hogy elégedett iPhone felhasználó, mind a Google, mind az Apple igazgatói tanácsában ott van (vagy hasonló). Másrészt az Apple simán lekoppintja az okos-ügyes ötleteket, mire azok kijönnek valamilyen Android telefonon. Harmadrészt az iPhone fejlesztők mindenképpen lekoppintják/felhasználják az Android platformot. Vagy az Apple, vagy a felhasználók lehetővé fogják tenni valószínűleg azt is, hogy Android szoftverek futhassanak az iPhone-on.

Fater megjegyzése különben szintén igen fontos, nincs ott például a Nokia, a Microsoft. A telefonok jó nagy százaléka NEM fogja támogatni egy jóideig az Android platformot. Persze ez nem akadályoz meg senkit sem abban, hogy jövőre beszerezzen egy Androidos készüléket, mert geek érdeklődés és a geek-eket kiszolgáló gyártó nagy valószínűséggel lesz. :) Arra kiváncsi leszek, hogy iPhone kategóriájú, nagy kijelzős+érintős Android telefont milyen árban fognak kihozni.

39

CsasZ, 2007. november 13. kedd, 10:21 (#)

NagyGa1-val értek egyet. Az Android a legbiztosabb módja, hogy a felhasználókat lehúzó, műinnovációt bemutató operátorok és telefongyártók hülyességei a kukába kerüljenek. Ideális esetben az operátor marad bittovábbító, a készülékgyártó meg hardver gyártó. Egyik sem fog piaci erőfölényével visszaérve belekontárkodni mások bizniszébe. (persze megpróbálják majd...)

NagyGa1 listájához még annyit tennék hozzá, hogy tartalomszolgáltatóként és üzleti megoldásszállítóként olyan szolgáltatásokat lehet majd nyújtani, amihez nem kell majd a profit 60%-át lejattolni az operátornak és nem kell majd végtelenül lebutított konstrukciót és szoftvert alkalmazni, ami az utolsó buta telefonon is működőképes. Várhatóan pár év alatt az Android definiálni fog egy értelmes minimumot, amin egységesen elfut majd bárkinek a szoftvere vagy üzlete.

nyelvész, szerintem hülyesség amit írsz. Ha ez totál nyílt platform lesz, akkor pont annyira lesz a Google tulajdona, mint amennyire a Linux a Novellé vagy a Redhat-é... Mennyire a Google tulajdona most az internet? Mennyire szól bele most az életedbe?
Amivel kevered, az a Windows Mobile, az pont olyan lenne, mint amit leírtál.

Ez az Android téma még mindig a legjobb megoldás lesz.

40

Dr. Minorka, 2007. november 13. kedd, 10:51 (#)

"lesz egy nyílt mobil platform, amire ha megírsz valamit, akkor megy mindenütt."
Jaj, ne! Mint a linux, BSD, stb. világban?:) Vagy esetleg 3 év múlva lesz négy fork, stb.
Ezzel az egész dologgal az a probléma, hogy réspiac. A felhasználók 90 százalékának tökéletesen elég a 200 cím (most a konkrét szám mindegy, telefonálás és SMS ez a lényeges). Ráadásul az egyetlen igazán sikeres tömeges alkalmazás, az i-mode (ahol az értelmes üzletpolitika találkozott a kulturális igénnyel), a zárt üzleti modellen alapszik. A mobil telefonok világát a nagy telefontársaságok uralják. Az Apple is egy nagy szolgálatóval szövetkezett.

41

CsasZ, 2007. november 13. kedd, 11:11 (#)

Minorka, szerintem ezzel az egész dologgal az a probléma, hogy "A mobil telefonok világát a nagy telefontársaságok uralják."
Tévedés abból kiindulni, hogy csak azért mert egy eszköz mobil, akkor már a rajta futó internetes alkalmazások (mert ugyebár erről van szó) nem működhetnek úgy, mint egy PC-n. Hol van az kőbe vésve, hogy Nokiának hívják az operációs rendszer gyártóját és semmit sem tudok a telcsire telepítani, csak idióta JAVA-s játékokat?
Pont a hálózati alkalmazás oldal az, ahonnan meg lehetett borítani az MS hegemóniáját, a web miatt szinte érdektelenné vált, hogy milyen operációs rendszer van a gépen. Pont ugyanez történik itt is.
A fork témából fakadó gondokra mondj egy példát, mert én nem tudok :)

42

Bártházi András, 2007. november 13. kedd, 12:03 (#)

Kéziping: http://webakademia.hu/?p=28 - jó hosszan kifejtettem a véleményemet.

43

Dr. Minorka, 2007. november 13. kedd, 12:24 (#)

"Hol van az kőbe vésve, hogy Nokiának hívják az operációs rendszer gyártóját és semmit sem tudok a telcsire telepítani, csak idióta JAVA-s játékokat?"
Sehol sincs kőbe vésve. Csak az élet realitásai...
fork: Lásd az egész Linux Standard Base ügyet, ennek elkerülésére - nem a fork a jó szó itt, mindenesetre annak jelzése, hogy az interoperábilitás fenntartása nem olyan egyszerű (lásd pl. azt az rpm csomagot gondolok, amit nem sikerült Ubuntu alá telepítenem).

44

Dr. Minorka, 2007. november 13. kedd, 15:29 (#)

Huh, micsoda zagyvaság:
http://scobleizer.com/2007/11/12/google-android-we-want-developers-but/
----------------
Kérdés a szakértőkhöz: Ha az Adroidot összevetjük az Open Mokoval, a Maemoval, és más Linuxon alapuló kezdeményezéssel, akkor mi különség?

45

Author Profile Page eszpee, 2007. november 13. kedd, 15:40 (#)

Dr. Minorka, soktízmillió különbséget lehetne felsorolni. Dollárban.

46

Dr. Minorka, 2007. november 13. kedd, 15:57 (#)

Amenniyben e soktízmillió a dollárra vonatkozik:
Ez még önmagában nem jelent semmit. Hiszen 1991. szeptember 17-én (az első Linux kernel megjelenése) Linus Torvalds és a Microsoft közötti különbség sok milliárd, vagy tízmillárd volt.

47

pblue, 2007. november 13. kedd, 16:23 (#)

Nagyga1,

"Az Android alól mindezek nem csak elérhetők, de fejleszthetők is."

_ha_ a hardvergyartok tamogatjak illetve elerhetove teszik mondjuk egy "reszlegesen" tamogatott verzioban. szkeptikus vagyok

48

CsasZ, 2007. november 13. kedd, 16:52 (#)

Dr. Minorka: A PC kor hajnalán az Apple sem "nyitott", meg is lett az eredménye...
Az IBM is elvesztette a harcot az IBM PC piacon, jöttek a kompatibilis klónok. Ugyanez lesz telefonokra is. Ha megnézed, hogy ki van máris az Android mellett, akkor feltételezve hogy működik a koncepció, akkor a Nokia sem fog tudni ellenálni.
Ennyi fejlesztői pénzzel plusz a nyomorult tizmillából megvett közösséggel pedig akár működhet is...

Ki lesz az az idióta, aki megveszi 100-ért a Symbianos Nokia szutykot, amikor ott lesz mondjuk 50-ért egy Samsung, ami nem mondja neked, hogy 500 név után betelt a telefonkönyv és nem egy PC Suite nevű förmedvénnyel szinkronizál. Én nem az tuti...

A csatolt linken a kötözködés nevetséges. Fogalom nélkül van, aki azt kéri számon egy SDK-n, hogy miért nem jobb mint az Iphone...

49

Author Profile Page NagyGa1, 2007. november 13. kedd, 16:52 (#)

A hardvergyártóknak nem lesz más választásuk.

Adva lesz egy platform, ami szebb, lágyabb, jobb a felhasználók számára, akik emiatt az ezzel szerelt telefonokat fogják preferálni.

Amelyik hardvergyártó nem lesz ilyen, az lemarad.

Alternatív lehetőség: kijönnek valami saját zárt fejlesztéssel ami hasonlóan jó, de akkor az elég húzós pénz (nehéz annyi open fejlesztővel versenyezni...*), vagy ők is egy konkurens nyílt platformmal - de azzal meg minek.

(* Lásd az MS eléggé kezd lemaradni a Linuxok mögött, bár a rögzült felhasználói megszokások ezt eléggé elfedik. De ez eléggé elviszi a témát, ne is menjünk bele! :))

50

nyelv-ész, 2007. november 13. kedd, 17:05 (#)

#39: CsasZ, már bocsi, de nem vagy dislexyás? Pont azt írtam le, hogy a nyílt platformot támogató guglival és a fejlesztői közösséggel szemben hogyan fognak fellépni a zárt rendszerekben érdekelt multik.

#38: Az meg szerintem abszurdum, hogy az Apple-t nem fenyegeti. Pont az Apple az, amelyik kézzel-lábbal kapálódzik minden, az eszközeit érintő változtatás ellen, különösen az iPhone hekkelése ellen.

51

Author Profile Page eszpee, 2007. november 13. kedd, 17:47 (#)

Tyűha, jogilag is de szép a dolog!

http://blogoscoped.com/archive/2007-11-13-n83.html

A végét idehozom:

"So, here we are: Apple makes the iPhone, incredibly sweet, slick and game-changing and yet incredibly locked. Google makes Android and not only unlocks development abilities on the mobile phone but also unlocks millions of potential Java mobile programmers from Sun’s grip on it.

Plus, they’re targeting 3G phones, not the crappy 2.5G that the iPhone supports now.

Screw the iPhone and screw Java ME with all its profiles, midlets and the stupid requirement to crypto-sign your application to run on your own phone: I can hardly wait to get my hands on hardware that can run Android... and if they can’t support multi-touch out of the box because Apple owns patents on it, I’ll download the patch that enables it from a country where such nonsense doesn’t apply."

52

nyelv-ész, 2007. november 13. kedd, 18:53 (#)

Na, már reagálnak is a nagymenők:

http://www.pdamania.hu/content/9955/

53

Bártházi András, 2007. november 13. kedd, 19:37 (#)

nyelv-ész: Az Apple kapálózását nem venném komolyan. Szerintem ők maguk sem veszik komolyan. Én úgy érzem, hogy csak és kizárólag azért kardoskodnak, mert az AT&T-s és egyéb szerződéseik ezt megkövetelik. Nekem legalábbis ez a benyomásom - annál komolyabban is lehetne küzdeni, mint ahogy azt most teszik. És kicsit pontosabban fogalmazok: az iPhone bőven előnyt is fog tudni kovácsolni a dologból, mint hogy fenyegetve érezze magát. Simán lefordítja majd az Android-ot bárki iPhone-ra is. Steve Jobs, iPhone 3.0 bejelentés: "And one more thing. You can run Android on iPhone, too."

Egyébként kiváncsi vagyok honnan szeditek, hogy emiatt bármely telefon is olcsóbb lesz. Simán annyiba kerülnek majd továbbra is a telefonok, mint eddig.

54

nyelv-ész, 2007. november 13. kedd, 22:07 (#)

Ja, a gonosz AT&T... hogy rákényszeríti szegény Apple-re az akaratát.

55

Dr. Minorka, 2007. november 14. szerda, 02:14 (#)

Fork ügyben:
Android's "Non-Fragmentation Agreement"
http://mobile.slashdot.org/article.pl?sid=07/11/13/1348233

56

BonFire, 2007. november 29. csütörtök, 19:06 (#)

No, egypár szabad gondolat ide a végére.

A hozzászólásoka olvasva fölmerült bennem a kérdés, hogy vajon is miről folyik a vita tulajdonképpen? Arról, hogy lesz-e jövője az ilyesminek , vagy sem. Az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mennyire nem tudunk belepillantani a jövőbe. Húsz évvel ezelőtt talán elhitte volna egy szakember, hogy az Internet ennyire elterjedt és kedvelt lesz? Ugye hogy nem! Emlékezhetünk a nem is olyan régmúlt időkről, amikor még újdonság volt egy olyan mobiltelefon is, amelyet ma már levélnehezéknek sem használnánk, mert megbontja a lakásunk esztétikáját. Volt virtuális házikedvenc is a Tamagocsi. Volt Tetris. Volt zenélős kvarcóránk, most pedig analógot használunk újra. A 80-as években hódítottak az olyan japán kvarcóracsodák amin több gomb volt mint egy nagykabáton, és azt mondták, hogy forradalmi vívmány, mégsem lett belőle semmi.

Sorolhatnám vég nélkül, de csak egy jó példát említek. Az 1800-as évek végén azt jósolták a tudósok, hogy az 1900-as évek elejére Párizsban teljesen meg fog bénulni a közlekedés, mert képtelenek lesznek elegendő zabot termelni a lóvasutak számára.

Még egy dolog. Lehet vitatkozni az ergonómiai szempontokról, de a dolog úgy áll, hogy én személy szerint nem tartom túl kényelmesnek egy apró képernyő bámulását, félig-meddig már így is vak vagyok, ezenkívül mindig lesznek olyan maradi emberek, akik óriási kijelzőt szeretnének. Lehet egy alkalmazás ilyen meg olyan kompatíbilis, lehet rajta éntőlem 10 000-szeres zoom is, akkor is kényelmetlen böngészgetni kicsi kijelzőn. Nem véletlenül hurcolnak az emberek magukkal laptopot, az otthoni monitoraikat pedig egyre nagyobbra cserélik, nem beszélve a 120 cm-es szélesvásznú televíziókról. Éppenhogy észrevettem a videón, hogy nemcsak a hasznos dolgokat jeleníti meg, a reklámok azért még megjelennek meg a villódzó flash-ek. Nem hiszem, hogy pont erre kellene a pluszméret.És akkor még nem is beszéltem számtalan grafikával foglalkozó emberről, akiknek még két darab 19"-es monitor is kevés.

Egyszóval lehet találgatni hogy milyen lesz a jövő, de biztosak lehetünk benne, hogy mégcsak meg sem közelítjük reálisan a dolgokat. Nekem csak akkor lesz ilyenem, ha kifejlesztik a felfújható változatot is, mert ahogy egy-két hozzászóló megjegyezte, az sem árt, ha elfér a zsebünkben a kicsike.

57

nyelv-ész, 2007. december 1. szombat, 08:38 (#)

BonFire,

nagyon beletaláltál a közepibe! Már itt is az új tendencia első hírnöke:

http://www.autoblog.hu/?r=9178

58

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 24. csütörtök, 13:04 (#)

Érdekes így egy HTC Heroról olvasgatni, mit gondoltunk erről az Android platformról szűk két éve... :)

59

nyelv-ész, 2009. szeptember 27. vasárnap, 15:37 (#)

Pont a napokban néztem én is...

Sok minden bejött, sok minden nem. Nem zúzzák le tömegesen az okostelefonokról a népek a Windows/Symbian/akármi rendszerüket, hogy Androidot telepítsenek. Nem omlott össze sem a Nokia, sem a Microsoft vára, viszont a Nokia most a Symbiannal nyomja az értintőképernyőt (de ez inkább az iPhone hatására történt).

Viszont néhány nagy gyártó lát benne fantáziát, és csinál külön Androiddal működő kütyüt.
Amik viszont nem feltűnően olcsóbbak a hasonló tudású, más rendszert futtató okostelefonoknál.

Az Apple geekek közben kaptak újabb gumicsontot az iPhone 3G képében, így nekik továbbra sem téma az Android, és valószínűleg mire ráunnának a Jézustelefonra, kijön majd a legújabb, legzseniálisabb, hihhhetettlennnn újdonságokkal teletömött verzió, amin újra évekig lehet csámcsogni.

Ja, és közben én is lecseréltem a telefonomat - de nem érintőképernyősre, és nem Androidot futtatóra...

60

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 27. vasárnap, 15:56 (#)

3GS-t akartál írni gondolom, csak biztos vitt a lendület...

61

nyelv-ész, 2009. szeptember 27. vasárnap, 21:43 (#)

Mittudomén, nem vagyok én almaszedő, hogy betűre tudjam a legújabb marketing akciójuk nevét... legyen 3GS.

62

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 27. vasárnap, 22:33 (#)

ja, csak így nehéz elkerülni, hogy a helyzetelemzésből fröcsögés, a véleményből előítélet legyen...

63

nyelv-ész, 2009. szeptember 28. hétfő, 19:55 (#)

Előítéletei mindenkinek vannak, a fröcsögés meg majd a trolloktól úgyis jönni fog...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork