Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Thunderbird-kérdés

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2007. november 26. hétfő, 14:36 | 21 hozzászólás

Döglött madárAz alábbiak minden bizonnyal csak a Thunderbird értő felhasználóit fogják érdekelni - ha egyáltalán -; a többieknek jó eséllyel nem ez lesz a nap cikke, úgyhogy a nagy részét el is rejtettem a kattintás utánra.

Szóval.

Jelenleg a Thunderbirdöt használom arra, hogy a Gmailes levelezésemet a helyi gépre másolja, sőt az IMAP eljövetelével néha még aktív használatra is befognám, hiszen néha kifejezetten előnyös helyi levelezőklienssel harcolni a munka frontján.

Csakhogy van ennek a madárnak egy végtelenül bosszantó hibája, ami miatt számomra gyakorlatilag használhatatlan. Annyira bosszantó dologról van szó, hogy fölmerült bennem: hátha én rontok el valamit. Erre szeretnék most rákérdezni.

Előfordulás: naponta sokszor adódik úgy, hogy olyan levelet kapok, amelynek sok címzettje van (köztük én is), és még cc-n is ott figyel néhány ember. Ezekre mindig úgy kell válaszolnom, hogy a címzett és az összes cc-n levő megkapja, viszont az eredeti levél többi címzettje nem.

Lehet, hogy ez bonyolultnak tűnik, pedig szerintem elég gyakori eset a vállalati levelezésben. Furcsállom is egy kicsit, hogy a Reply és a ReplyAll mellett miért nincs egy ilyen, harmadik küldési opció a levelezőkben, szerintem lenne értelme.

No de a Gmailben nincs nagy gond: ReplyAll-t üt az ember, majd a cc mezőben kilistázott címek közül egy mozdulattal kitörli a nem kívántakat. Ugyanez a helyzet Outlookban is. Hanem a Thunderbird valami egészen bizarr módon csinálja a dolgot: ha ReplyAll-t nyom az ember, akkor minden egyes címet külön sorba kényszerít, majd ezeket nem engedi nagy tételben kezelni, csak egyenként. Tehát ha mondjuk 30 címet kell kitörölnöm, akkor az egy mozdulat helyett elviszi a fél délelőttöt.

Amatőr.

Amennyire láttam, még plug-in sincs, ami kezelné ezt a problémát (remélem, senki nem próbálja feature-nek beállítani). Ha viszont nálam képzettebb Thunderbird-felhasználó is olvassa ezt a cikket, és van ötlete a megoldásra, akkor örömmel fogadom a segítséget.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

angelday true, 2007. november 26. hétfő, 14:50 (#)

Nekem az a megfejtésem, hogy a Thunderbird és a Firefox megrekedt 2004-ben.

2

Author Profile Page lipilee, 2007. november 26. hétfő, 15:10 (#)

én is kb. csak annyira leszek konstruktív, mint angelday true (na jó, annál talán kicsit jobban), de Mark Shuttleworth ezen a ponton felajánlana 100 dollár bounty-t annak, aki kifejleszti azt a plugint, ami pont ezt csinálja, ami neked kell. (vagy meghirdet egy bounty rally-t, és akkor mondjuk 10-en dobnak össze 10-10 dollárt.)

így született a Quickfile plugin.

3

pblue, 2007. november 26. hétfő, 16:58 (#)

en pont azert szeretem a thunderbirdot, mert minden cim kulon sorban van es ettol nagyon attekintheto. az igaz, hogy nem tudja megcsinalni, hogy amikor reply allt nyomok, akkor a 30 ev alatti cc-seket es a 46os labmeret folotti eredeti cimzetteket bennhagyja, mindenki mast torol, de ezen idovel tultettem magam ;)

4

Author Profile Page ervin, 2007. november 26. hétfő, 17:28 (#)

a következő kommentezőket kérem szépen, hogy az eddigiekkel ellentétben vegyék figyelembe, hogy mit kérek a cikkben, mielőtt hozzászólnak. ezúttal nem kreatív és finoman ironikus eszmefuttatásokat várok, hanem konkrétumokat. ha ilyen ez ügyben nem akad, amire van esély, akkor most kivételesen a kevesebb több lenne. köszönöm előre is.

5

Dr. Minorka, 2007. november 26. hétfő, 17:42 (#)

"a címzett és az összes cc-n levő megkapja"
Ez a lista mindig ugyanazokat az embereket tartalmazza (legfeljebb aki egyik esetben a címzett, az a másik esetben cc)? Mert akkor csinálhatsz egy listát, és amikor reply-t nyomsz ezt írod be címnek, kitörölve az automatikusan felkínáltat.

6

Author Profile Page ervin, 2007. november 26. hétfő, 18:36 (#)

Dr. Minorka, köszi, ez jobb, mint az én eddigi ötleteim, de a lista minden részhalmaza változó, tehát a saját lista sajnos nem játszik.

7

Boca, 2007. november 27. kedd, 00:24 (#)

Mióta a Gmail a de facto webes email, nem használom a madarat, de az én tippem a következő:
Próbáld kijelölni a címzetteket még a ReplyAll megnyomása előtt az eredeti email fejlécében. Így sztm egy vízszintesen rendezett (a többi levelezőben megszokott) címlistát kapsz, amit hatékonyabban tudsz szerkeszteni, majd munkád végeztével nyomhatod a ReplyAll-t és kopizhatod be a címzetteket. A vízszintes címlistád átmeneti szerkesztésére használhatod az újonnan megírandó email ablakát, tehát ezért nem kell külön editort nyitnod, persze ez esetben picit változik a műveleti sorrend, de sztm érted.

8

fater, 2007. november 27. kedd, 01:17 (#)

http://micropledge.com/projects/thunderbird-addressing-plugin
elobb-utobb csak osszejon

ird egy sorba vesszovel elvalasztva: egyik@mail, masik@mail

9

fater, 2007. november 27. kedd, 01:21 (#)

ja es egerrel kell pl a subjectre klikkelni, mert TABra szetbontja sorokra

10

fater, 2007. november 27. kedd, 02:22 (#)

talan a messengercompose/addressingWidgetOverlay.js-t kene baszkuralni kicsit
feladom ;)

11

Author Profile Page ervin, 2007. november 27. kedd, 13:15 (#)

fater, azért köszönöm. :)

12

fater, 2007. november 27. kedd, 16:38 (#)

nincsmit
multkor pont lightningben irogattam at par dolgot, mert nem tetszett ahogy gyarilag volt es tok jo volt hogy siman testre szabhattam

13

Author Profile Page ervin, 2007. november 27. kedd, 19:02 (#)

fater, ha egyszer van időd, és megugrod ezt is, ne felejtsd el megosztani :)

14

¶alotásB., 2007. december 3. hétfő, 20:10 (#)

Tudom, ez nem konstruktív és a problémádon mit sem segít, de erre a fajta forwardra/replyra mikor van szükséged? Csak mert én el nem bírok képzelni ilyen szituációt...

15

Author Profile Page ervin, 2007. december 3. hétfő, 22:19 (#)

PalotásB, szívesen mondok példát.

Az én konkrét esetem nemzetközi fordítási együttműködés. A megrendelő központ alkalmazottja kiadja a munkát kb. 20 nyelvre (az egyes nyelvek képviselői vannak a To: mezőben), valamint cc-re teszi a központ egyéb illetékes kollégáit (műszaki szekértő, nyelvi koordinátor, DTP-s, stb.).

Ilyenkor az egyes nyelvi fordítóktól jövő válaszok értelemszerűen úgy kell beérkezzenek, hogy azon a központ minden érintett munkatársa rajta legyen (vagyis az eredeti levél küldője és a cc-n levők), viszont a többi nyelv képviselője nem, mert egyik nyelvet a másik nyelv nyilván nem érdekli.

Ez pontosan azt a helyzetet idézi elő, amire a megoldást keresem, de ha valamely vállalati funkcióval helyettesíted be a fordítást (pl. marketing, HR, pénzügy stb.) egy nemzetközi vállalaton belül, akkor ugyanez a játszma áll elő.

Így érthetőbb?

16

szekelya, 2008. február 22. péntek, 00:47 (#)

https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/152

Ha kapsz egy ilyen levelet, jobbklikk -> addressContext -> Add Recipients as List. Beteszi new list neven az address bookodba az osszes cimzettet. Itt shifttel vagy controllal kijelolhetsz egyet vagy tobbet, kitorolheted oket, majd megcimzed a leveledet a new list-re, amit a listan meghagyott jonep kap meg.

Ertem en, hogy ez macera, de meg mindig jobb, mint amivel te szopsz.

17

Author Profile Page ervin, 2008. február 22. péntek, 08:43 (#)

szekelya, köszi, végül is a megoldás ennél egyszerűbbre sikerült: nem használom azt a mailklienst, amelyik ennyire béna. :)

18

szekelya, 2008. február 22. péntek, 09:14 (#)

Ha jól sejtem az angol erre a "chicken out" kifejezést használja. :)

19

Author Profile Page ervin, 2008. február 22. péntek, 09:39 (#)

majdnem, de még csak az is csak távolról. :) a chicken out esetében nincs szó arról, hogy az otthagyott dolog rászolgál az otthagyásra.

20

szekelya, 2008. február 22. péntek, 10:20 (#)

Mint ahogy itt sem, csak feladtad. Erre próbáltam utalni. :)

21

Author Profile Page ervin, 2008. február 22. péntek, 10:45 (#)

sikerült. :)

de ezt most úgy mondod, mint aknek van életszerű megoldása a problémára. tényleg van?

persze nem az a soklépéses, amit leírtál, hanem amit akár levelenként érdemes és praktikus megcsinálni? ha nincs, akkor viszont szavakon lovagolsz, én meg bátran vállalom a feladást. ha ellenben van, akkor elő vele, és előre köszi, mert jelenleg tényleg ezért az egy bosszantó bénaságért nem használom a thunderbirdöt másra, mint archiválásra.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork