Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az iWiW válasza a kor kihívásaira

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. december 13. csütörtök, 18:31 | 32 hozzászólás

Webisztán két napja még azon filozofálgatott, hogy vajh mikor és milyen API kerül majd a legnépszerűbb magyar közösségi site telefonkönyv alá, erre már itt a válasz: valószínűleg semmilyen. Sőt, az egyik leghasználhatóbb gerillafejlesztést, az iWiWes kapcsolataink emailcímeinek lementésére szolgáló toolt is tönkretették: mostantól saját ismerőseink nekünk megmutatott emailcímeit a rendszer automatikusan képpé alakítja, ezzel lehetetlenné téve mindennemű további feldolgozást, beleértve a sima copy-paste-elhetőséget is.

Az üzenet egyértelmű: minden kapcsolati és személyes adat, amit felviszel hozzánk, azonnal a miénk lesz, a további felhasználásáról nem te döntesz, elvitelét inkább felejtsd el.

Két utat látok, vagy nagyon hamar elfelejti az iWiW ezt az elitista, bezárkózó hozzáállást, vagy elsöpri a Facebook-generáció, és csak mint a kilencvenes évek végének egy meglepően sokáig velünk élő emléke marad.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (32)

1

joco, 2007. december 13. csütörtök, 18:38 (#)

Elszántság kérdése, és egy ügyeskezű kóder megcsinálja a png2txt scriptet.

2

Author Profile Page eszpee, 2007. december 13. csütörtök, 18:47 (#)

joco, igen, biztos lesz ilyen, az viszont már nem tud pure-javascript lenni, tehát kell egy szerver neki, ami sok szempontból is problémásabb a user böngészőjéhez adott elvihető .js-nél.

3

Bártházi András, 2007. december 13. csütörtök, 18:59 (#)

Firefox kiterjesztés? :)

4

gbella, 2007. december 13. csütörtök, 19:02 (#)

Szerintem inkább a spammelők ellen csinálják. Nem lenne túl nehéz olyan szkriptet írni, ami beloggol, aztán szépen elkezdi gyűjteni az emailcímeket...

5

Author Profile Page eszpee, 2007. december 13. csütörtök, 19:11 (#)

gbella, mármint a belépett felhasználó visszaigazolt ismerőseinek emailcímeit? mert te gyakran jelölsz vissza spammereket?

ha a spam lett volna az ok, akkor megcsinálhatták volna simán úgy, hogy azoknál, akik mindenkinek megmutatják az emailcímüket, ha nem ismerőseim, képet adjanak, de ismerősöknél maradjon a szöveg.

6

Bártházi András, 2007. december 13. csütörtök, 19:13 (#)

Egy frászt a spammelők ellen csinálják. :) Mellesleg nem vagyok benne 100% biztos, de szerintem JavaScriptben Firefox alá is meg lehet írni a karakter felismerést, legalábbis a jelenlegi egyszerű változatra, canvas-szel.

7

gbella, 2007. december 13. csütörtök, 19:22 (#)

Ja, mert ha nem visszaigazolt, akkor nem látom az emailcímét? Az más, nem tudtam. Bevallom, nem vagyok túl aktív júzer... Bár azt azért el tudom képzelni, hogy az ilyen „minden idióták klubja”-típusú „ismerősök” adott esetben visszaélhetnek az adatokkal.

8

Author Profile Page PAStheLoD, 2007. december 13. csütörtök, 19:55 (#)

Már akkor erősen szurkoltam az iwiw gyors kimúlásáért, amikor a teljesítmény és kapacitás gondokkal küszködtek, de mikor képtelenek voltak csinálni valamit a "klubbokkal" (ugye ésszerűen implementálni és támogatni, nem pedig tiltani, ellenezni, írtani..) akkor egyenesen imákat rebegtem, de úgy látszik még mindig nem találtak megfelelő fülekre :|

Remélhetőleg a Facebookra (is) rászabadulnak honfitársaink és akkor lesz egy valamelyest használható telefon- ill. ismerőskönyvünk...

9

Author Profile Page eszpee, 2007. december 13. csütörtök, 20:12 (#)

persze ez az egész csak kihívás, ahogy az sejthető volt:

http://barthazi.hu/jaccoter/basicocr/ocr.phps

10

G Zoli, 2007. december 13. csütörtök, 20:16 (#)

A valódi kérdés az, hogy hol lesz az iwiw mondjuk 5 év múlva...

11

pohly@, 2007. december 13. csütörtök, 22:06 (#)

Csak a rend kedvéért, mint insider, jegyzem meg: lesz API. Jövőre.

12

Bártházi András, 2007. december 13. csütörtök, 22:50 (#)

pohly@: miért nem kommunikáltok a felhasználókkal? miért nem mondjátok el nekik, hogy lesz ilyen? miért kellett ezt bevezetni, holott nagyon jól tudjátok, hogy nem ezen múlik? és még lenne pár kérdésem, bár gondolom nem hozzád. :)

13

Bártházi András, 2007. december 13. csütörtök, 22:52 (#)

Egyébként canvas-szal nem lehet megírni, mert a canvas tartalmához JavaScriptből csak arra feljogosított kód, jellemzően Firefox kiterjesztés fér hozzá.

14

Benjamin, 2007. december 13. csütörtök, 23:15 (#)

1 honapig azert hasznalhato volt, a statisztika alapjan tobb ezren hasznaltak, probaltak ki, en orulok h. sikerult par embernek segiteni!

De van megoldas / megkerules az emailcimekre, hamarosan frissitek! :)

pohly@: Most is van vmi API nem? csak senki nem hasznalja, mert semmire se jo. API-n keresztul elerhetoek lesznek az emailcimek? ha lesz API miert "tesztek" ellenkezo lepeseket barminemu probalkozasra, lasd: userlists.jsp megszuntetese ill. emailek keppe alakitasa. Varj tudom, fizetos lesz az API :) fogadni merek!

15

Author Profile Page lipilee, 2007. december 13. csütörtök, 23:18 (#)

imho:

amire észbe kapnának, a reklámok szempontjából legértékesebb felhasználók már atpattannak a Facebookhoz. (ez már most elég erősen látszik.)

és hát szarból továbbra sem lehet várat építeni, ha lesz API, ha nem, ezt nagyon nehéz kihozni a kátyúból, amiben van.

András lépése elég vagány :)

16

superfool, 2007. december 13. csütörtök, 23:40 (#)

[spamlinkek, törölve]

17

Author Profile Page stsmork, 2007. december 14. péntek, 06:46 (#)

Én töröltem magam az iWiWről, nem sokkal azután, hogy a Matáv/Axelero megvette őket. Konkrétan semmi bajom nem volt velük, de elfogott a félelem, hogy valamilyen agyafúrt üzleti cselre fogják ezentúl felhasználni a rendszert.

Egyébként azt hiszem, hogy ezt az egész iWiW-tagságot nagyrészt a divat irányítja, én tag voltam majdnem a kezdetektől és soha nem találtam új ismerőst, egészen kb. tavalyelőttig, amikor hirtelen elkeztek özönleni az iWiWre az emberek. Ez a folyamat fordított irányban is le tud játszódni ugyanilyen sebességgel. Ha felbukkan valami alternatíva (a Facebook vagy bármi más), amiről sokan gondolják úgy hogy valamiért jobb, mint az iWiW, akkor fél év alatt mindenki átszokik majd oda. Emlékeztek még, hogy hány hét alatt váltott a világ az altavista keresőről a guglira? Vagy anno a DOS-os időkben a pkzipről az ARJ-re? Elmentem két hétre nyaralni, és mikor hazajöttem, azzal fogadtak a barátaim, hogy felejtsem el a pkzippet, már mindenki ARJ-t használ!

18

nyelv-ész, 2007. december 14. péntek, 08:50 (#)

stsmork, én ugyanígy váltottam arj-ről zip-re :-) Vagy még gyorsabban...

Nekem meg az iwiw a rövid kezdeti lelkesedés után (amikor jééé, megtaláltam a 15 éve nem látott osztálytársakat) nagyon hamar egy elmebeteg játéknak tűnt.

Mindenki órákat töltött előtte, ész nélkül jelölgette az életében egyszer vagy kétszer látott személyeket, csak hogy a neve mellett ngyobb szám legyen. Akkor töröltem az azonosítómat, amikor a cégem kiváló dolgozói százszámra véltek engem ismerősüknek felfedezni, holott csak telefonon beszéltek velem, és a nevemet is csak a céges telefonkönyvből ismerték.

19

karaj, 2007. december 14. péntek, 09:43 (#)

Nem akarom védeni az iwiwet, de ez a lépésük nekem tetszik, szerintem a gyűjtögető script miatt tették be, hanem a spambotok meg társaik ellen. Sőt ha jól tudom, a Facebookban is képként jelenik meg az email cím, úgyhogy még eredetinek sem mondható az ötlet.

20

Benjamin, 2007. december 14. péntek, 09:50 (#)

karaj: ezt az elmult idoszakban 1000x megtehettek volna, joval regebben a nagy spammerek mar reg lehuztak az osszes leheto emailcimet, contact infot (nem emlekeztek az iwiw adtokat arulo csavora?) akkor miert nem leptek? miert most? :o
Amugy hamarosan jon az update es ujra elerhetoek lesznek az emailcimek :) de siessen mindenki hatha (biztosan) tesz ellenlepeseket az iwiw...

21

szilvus, 2007. december 14. péntek, 13:19 (#)

egyetertek stsmorkkal, a tomegeket altalaban egyfajta "stickyness" vagy "coolness" faktor mozgatja, es ripsz-ropsz atszoknak barmi masra. a Facebook most epp egy ilyen hype, es tokre nem lehet tudni h meddig.

amugy sztem irto erdekes azon gondolkozni h vajon mi lesz pl 2020-ban, lesznek-e es ha igen milyen kozossegi site-ok.

22

pblue, 2007. december 14. péntek, 14:01 (#)

nekem az tunt fel hogy az elmult par honapban hirtelen nagyon sok magyar lett facebookon, egymas utan jelolgetnek be ott is a wiwes ismerosok. szoval a dolog elkezdodott, es teljesen kizart hogy akar hosszutavon az iwiw lepest tudjon tartani a facebookkal, nem egy sulycsoport. az iwiwnek egyetlen elonye maradt, hogy magyar nyelvu. nemtom a facebook lokalizal e, de idovel biztos fognak.

23

Benjamin, 2007. december 14. péntek, 14:50 (#)

Ujra vannak emailek a toolban :)
http://benjamin.hu/2007/11/15/export-tool-iwiwhu/#update

24

Author Profile Page ervin, 2007. december 14. péntek, 15:20 (#)

Benjamin, köszi szépen, fel is készülök akkor az esetleges kivonulásra.

25

becherpig, 2007. december 14. péntek, 17:32 (#)

ez nagyon szép válasz, és milyen gyors :)

26

szilvus, 2007. december 14. péntek, 19:23 (#)

a linkedin-en is egyre tobb magyar van. de nekem olyan furi, miert hasznaljak olyanok akik nem adjak meg azt h mit tanultak, meg mit dolgoztak, stb?

27

aquanoir, 2007. december 14. péntek, 21:02 (#)

egy barátom spontán sebesség tesztje iwiwen:

***

Keszitettem egy gyors vizsgalatot a wiw-wel kapcsolatban.

Bejelentkeztem, vegigmentem a fomenu pontjain, aztan kijelentkeztem,
es megszamoltam, hogy ekozben hany url-t hivott meg a bongeszom.
(Amit lehetett, az elkesselte, tehat a kesselheto objektumok
nincsenek beleszamolva.)

Kiemelem kulon a bejelentkezo oldalt:

Size of main page: 21754 bytes
Number of inline elements: 47
Size of inline elements: 580569 bytes

Szoval a fooldal kb 600 kilobyte es nincsen rajta semmi,
csak 3 objektum: loginablak, logo, reklam.

Ennek ellenere 47 url-t kellett meghivnia a bongeszomnek,
amibol 1 a median-os szamlalo, 7 meg adverticum.
HET vazze!!! Egy reklam van az oldalon es HET keres megy
az adverticumhoz!!!

Hatekony lehet...

Most jon az egesz osszevonva, bejelentkezo oldallal egyutt,
ez kb 12 oldal:

url osszesen: 490
ebbol nem wiw: 199

A nem wiw az nagyjabol mind reklam es par szamlalo, ezek kozul a
leglassabb az adverticum 2-6 masodperccel.

40.8 keres atlagosan oldalankent, amibol 16.5 reklam...

Es thumbnail-es szerveruk kezdooldala: http://thumbnails.iwiw.net/
a default oldal, ami felkerul telepiteskor. :)

De legalabb itt debian-t hasznalnak. :)

***

tanulságos :)

28

qnadam, 2007. december 15. szombat, 12:25 (#)

a medián webauditnak még a helyét is sóval kéne beszórni. le is van tiltva, mert sokszor már az egész oldal letöltődik 3x, mire a medián hajlandó reagálni... remélem sokan tesznek még így, és egy idő után nem lesz hiteles a mérésük.

29

Boca, 2007. december 15. szombat, 15:38 (#)

Nálam egész gyors a wiw, adblock-kal.

30

becherpig, 2007. december 16. vasárnap, 22:38 (#)

én így szedtem a sátorfám javarészét (köszönhetően az itteni infóknak is):
http://becherpig.freeblog.hu/archives/2007/12/16/2803703/

31

spinkid, 2008. január 4. péntek, 00:48 (#)

úgy tűnik odakint sem könnyebb az élet:
Facebook disabled my account
http://scobleizer.com/2008/01/03/ive-been-kicked-off-of-facebook/
gráfgettó ..

32

Benjamin, 2008. január 11. péntek, 02:55 (#)

manual trackback:
http://benjamin.hu/2008/01/11/iwiwe-20-ismerosok-adatainak-mentese/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork