Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nyílt forráskódú lett a MovableType

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2007. december 12. szerda, 15:32 | 10 hozzászólás

mt4-bug-mt-white.pngA GPL licensz feltételei szerint szabadon tölthető, módosítható, továbbterjeszthető a Kispadot is hajtó, véleményem szerint az ingyen elérhetőek közül legjobb blogmotor. Nagy mérföldkő ez a jó úton. Talán emlékeztek még a pár évvel ezelőtti botladozásokra, amikor a legsötétebb időkben csak egy lebutított verzió volt ingyenesen elérhető - szerencsére ezeken már rég túl van a cég, a mostani döntéssel pedig már nagyon nehéz lesz visszafordulniuk. Éljen!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

poTomek, 2007. december 12. szerda, 16:49 (#)

Miben jobb mint a Wordpress?

(ps.: nem értek a blogmotorokhoz, még nem használtam egyiket sem...)

2

dani, 2007. december 12. szerda, 16:58 (#)

ezaz! én nagyon-nagyon kíváncsi lennék, és nagyon-nagyon megköszönném, ha írnátok egy összehasonlító posztot, vagy legalábbis részletesen bemutatnátok a movabletype-ot...

én megrögzött wp-fan vagyok, de érdekelnek az alternatívák is.

3

Author Profile Page eszpee, 2007. december 12. szerda, 17:17 (#)

dani, bár belátom, tök jó lenne egy ilyen alapos prezentáló, pláne összehasonlító cikk, nekem valószínűleg nem lesz időm ilyenre mostanában.

addig is csak azt tudom tanácsolni, hogy próbáld ki, szerintem sokkal tisztább, összeszedettebb, jobban strukturált rendszer, mint a WP - bár bevallom, azzal egy ideje már nem nagyon foglalkoztam, így simán lehet, hogy időközben felnőtt a feladathoz.

4

Juhász Attila, 2007. december 12. szerda, 20:48 (#)

Kicsit off:

Az MT használható töbnyelvű blog írásához? Szeretném, ha ugyanaz a cikk magyarul és angolul is megjelenne. Eddig erre nem nagyon találtam jó megoldást egyik blog motornál sem. Tudtok valami jól és egyszerűen működő megoldást?

5

Author Profile Page eszpee, 2007. december 12. szerda, 21:19 (#)

Attila, szerintem ilyet az MT sem tud alapból, de bármit bele lehet gányolni! :)

6

Author Profile Page lipilee, 2007. december 13. csütörtök, 08:44 (#)

poTomek: én anno MovableType-ról álltam át, pontosan a "sötét időkben" (amikor még Szauron volt a MT CEO), és meg kell mondjam, hogy rendszeroptimalizálátorként a MovableType tartalomkezelése (hogy a cikkeket HTML-be generálja) mindig is közelebb állt a szívemhez, mint a mai dinamikus cuccoké.
persze a 21. században, és főleg magyarországon gyakorlatilag nem tudsz úgy megküldeni egy dinamikus portálmotort, hogy az megártson egy szervernek, de fontos, hogy "gyakorlatilag", illetve hogy az alapelv a fontos: a mai népszerű nyílt portálmotorok teljesen dinamikusak, mindent adatbázisból vesznek, ami nagyon sok esetben teljesen szükségtelen. (példa: minek minden látogatáskor legenerálni egy cikket, amikor azt egyszer írták meg?)
Juhász Attila: a Drupal CMS képes arra, amire neked szükséged van. a Localizer modulnak nézz utána: http://drupal.org/project/localizer

szóval örülök a MT döntésének (mint IT munkás és mint szabadszoftver aktivista), de pár évet elkéstek vele, és ma már a nyílt motorok is elég jók ahhoz, hogy aki átállt Wordpressre, az ne álljon vissza MT-re. (nem beszélve arról, hogy ha anno nem lettek volna hülyék, még ma is MT-t használnék, ugye.)

7

rgranc, 2007. december 14. péntek, 11:08 (#)

Miben jobb (jobb-e) mint a Wordpress? Csomóan elemezgetik...
http://www.google.com/search?q=movable+type+vs+wordpress

Szerintem igen nagy részben ízlés kérdése, kinek melyik tetszik.

8

dani, 2007. december 14. péntek, 13:23 (#)

@rgranc, köszönöm, gondolhattam volna rá, bár speciel pont a Kispad véleményére is kíváncsi lettem volna (magyar, rendszeresen olvasom, és az eddigi ilyen jellegű posztok is nagyon hasznosak voltak a számomra).

Azért nem adom fel, várom, hátha összejön ;)

9

dani, 2007. december 14. péntek, 13:26 (#)

btw: "After tallying it all up, Wordpress comes out on top beating Movable Type in many areas."
http://mashable.com/2007/08/15/movable-type-wordpress/

:)

10

Author Profile Page eszpee, 2007. december 14. péntek, 13:36 (#)

dani, ezt konkrétan én is néztem. nekem elég elfogultnak tűnik, olyan dolgokat hiányol például MT-ből, amit minimális template-ezéssel nagyon könnyen meg lehet csinálni.

Egyébként azt hiszem ez tetszik legjobban a movabletype-ban, a template-rendszer. Egyrészt van egy nagyon okos (főleg a négyes verzió óta) template nyelv, amihez egyrészt nem kell programozni tudni (a WP php-s template-jeitől kiráz a hideg, sosem adnám designer kezébe), másrészt elég hatékony ahhoz, hogy nagyon sok mindent meg lehessen csinálni vele.

Plusz a static template-ek lehetősége, amit lipilee is írt.

De isten ments, hogy térítsek, van, hogy jobb a WP, nekem is volt már olyan projektem, amiben inkább azt használtuk, mert jobb volt arra a feladatra.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork