Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az Apple notebook-dokkolói

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2008. január 4. péntek, 16:58 | 19 hozzászólás

appledock.jpgÖmlenek a pletykák, hogy hamarosan egy méreteiben az Asus Eee-re hasonlító sub-notebookkal jön ki az Apple. Lehet benne valami, sőt, a Gizmodo friss cikke szerint még dokkoló állomást is terveznek hozzá. Ez utóbbi - első látásra zseniális - ötlet (ugyanazok a fájlok, beállítások, programok menet közben és otthon is!) viszont egyrészt közel sem új, másrészt nem is annyira zseniális.

A közel sem újat a legegyszerűbb igazolni, íme:

A Powerbook Duo Dock extra portokkal, processzorral, nagyfelbontású képernyővel tette teljesértékű, de mozdíthatatlan géppé az egyébként soványka, de hordozhatóbb Powerbook Duot - valamikor még a kilencvenes évek közepén.

A probléma itt az volt, ami most is lesz, ha tényleg így fogják kihozni: egyrészt az íróasztalon hagyott darab túl nagy és drága ahhoz képest, hogy önmagában semmire sem jó - másrészt meg ott marad a gépben összecsukva kihasználatlanul plusz egy kijelző. Aki dolgozott már két megjelenítővel, az tudja, miről beszélek: megnövekedett produktivitás, kényelem, élvezet - szinte lehetetlen visszaállni utána. Ezt a lehetőséget veszíti el az, aki kénytelen egy ilyen dokkba dugni a gépét - nem is beszélve a mechanikus részek törvényszerű elöregedéséről. (Legalábbis a Duo Dock-ról sokan írták, hogy a videómagnós behúzómechanika elég hamar hajlamos volt megadni magát.)

Kössetek inkább még egy monitort a gépetekre, jobban jártok! (És persze a "Mac Micro" ettől még simán lehet instant get!)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Bártházi András, 2008. január 4. péntek, 17:18 (#)

Ha jól értettem az az ötlet, hogy a notebook kijelzőjét tudod bambulni a dokkolón is (ami mégviccesebb lenne, ha nagyítóznának...). De lehet félreértettem.

2

Author Profile Page eszpee, 2008. január 4. péntek, 17:38 (#)

Ah, abba bele se merek gondolni, az vicc sztm. Nem tudom elképzelni.

3

nyelv-ész, 2008. január 4. péntek, 18:47 (#)

Az Asus EEE-re lehet, hogy méretében hajazni fog, de az ára Apple-mód brutális lesz.

4

mr.soka, 2008. január 4. péntek, 18:49 (#)

... de ugye azt rebesgettek, hogy a notebook-ban nem lesz optikai meghajto ... az pl. lehetne a dokkolo allomasban + egyeb dolgok? (winyo, memoria) ...

5

Author Profile Page eszpee, 2008. január 4. péntek, 19:52 (#)

Lehet, sőt szinte biztos, hogy pl. HDD lesz a dokkolóban, de bármit is rakjanak bele, önmagában használhatatlan lesz a cucc.

6

Author Profile Page ervin, 2008. január 4. péntek, 21:41 (#)

csak nehogy úgy járjatok, mint a google számítógéppel/oprendszerrel/mobilkészülékkel/stb-vel. azokról is dőlt a pletyka. ;)

7

Jano, 2008. január 4. péntek, 22:30 (#)

Lehet látni máshol olyan terveket ahol a hordozható gép dokkolható a nagyhoz, de úgy hogy annak a kis kijelzője kis képernyőként a nagy mellett használható.

Én jobban hiszek abban, hogy egy érintőképenyős gépet fognak kihozni. Lehet még billentyű se lesz hozzá, lehet majd a nem rég kihozott mini laposat vinni vele. Mondjuk a HP régebbi TC-s modellje felé közelítve esetleg a billentűzet felcsatolható. Az, hogy a filerendszerre alkalmazták a coverflow-t az egyenes út a kézzel való birizgálás felé.

8

Csiszi, 2008. január 5. szombat, 12:54 (#)

A post alapján a legjobb megoldás az IBM X sorozat dockja: http://www.answers.com/topic/ibm-x3-dock A gép aljára lehet cuppantani, így az kb dupla olyan vastag lesz. Saját USB/VGA/stb portjai vannak, így asztali dockként használható (nem kell mindent bedugdosni, csak rárakod a gépet). Lehet bele optikai meghajtót (az X sorozatban nincs), vinyót és plusz akksit tenni: ez utóbbi akkor jó, ha a dockot viszed magaddal, így a notebook üzemideje akár 8-9 órára is nőhet, kikapcsolás nélkül (hisz plusz akksit is vihetsz magaddal).

9

Lévai Richárd, 2008. január 5. szombat, 20:27 (#)

Ha viszont lesz ilyen dokkoló, akkor tudunk választani. akinek dupla monitor kell, azt használja, akinek csak ez a dokkoló, az meg ezt.
Már persze, ha megvalósul...

10

joco, 2008. január 6. vasárnap, 22:24 (#)

A gépbe dugott, összecsukott, kihasználatlan kijelző problémájával nem értek egyet: ha két kijelzőm van, nem szerencsés, ha azok mérete között nagyon nagy a különbség, automatikusan a nagyobbat akarom használni. A dupla monitor amúgy szuper dolog, de szerintem csak addig lesz divatban, amíg be nem jönnek az igazán nagy monitorok. Az iMac 20 és 24 inch-es méretben kapható, egy 24-essel már nagyon ki tudnék egyezni.
És tovább megyek: 30 inches kijelzőt, teljes méretű billentyűzetet és kurvajó egeret szeretnék minden helyre, ahol munkával kapcsolatos teendőm van, a gépem, amit hozok-viszek pedig egy iPhone-méretű dolog legyen.

11

Orosz Péter, 2008. január 7. hétfő, 02:50 (#)

> És tovább megyek: 30 inches kijelzőt, teljes méretű billentyűzetet és kurvajó egeret szeretnék minden helyre, ahol munkával kapcsolatos teendőm van, a gépem, amit hozok-viszek pedig egy iPhone-méretű dolog legyen.

Istenem, erre akkor gondoltam utoljára, amikor a repülő autóra, úgy tíz éve. Egy pici fekete dobozt képzeltem el, nagyjából mint egy hordozható merevlemez, és az: A Gép. Bár egy kicsit nagyobb volt, mint az iPhone, na de 2011-et 2008-ban sem könnyű elképzelni, ha meg 1998-ban ment volna, akkor most én lennék William Gibson.

12

Dr. Minorka, 2008. január 7. hétfő, 04:23 (#)

Ez nekem olyan, mint amikor Szőke kapitány ügyködik!:)
Gmail, Gdocs, Gminden, Amazon S3, Amazon Cloud, Emlékezz a tejre, egykettő webkettő, szolgáltatásként nyújtott szoftver és tárolóhely, nem kell cipelni semmit az élet terhén túl, mert minden a hálón van. Maga a paradicsom.

13

Author Profile Page pala, 2008. január 7. hétfő, 09:48 (#)

szerintem ez szimplan fake...nem hinnem, h ilyen szinten atterveznek az IMac-et es a MacBook-ot. Most jott ki frissites novemberben a MacBook-bol, nem ilyen attervezest varok, hanem teljesen uj modellt.

14

nyelv-ész, 2008. január 7. hétfő, 12:10 (#)

#11: azért nem vagyunk már fényévekre a dologtól, hiszen léteznek ilyen masinák:

http://www.mobiletechreview.com/sony_ux180/Sony-Vaio-UX180P.htm

ezekre külső monitor, billenytűzet, stb. csatlakoztatható, amikor meg hurcolom magammal, akkor is használható...

15

Author Profile Page ervin, 2008. január 7. hétfő, 12:40 (#)

(14) - ez jó, és az Apple számára a cucc 1800 dolláros ára is útmutató lehet :)

16

¶alotásB., 2008. január 7. hétfő, 21:32 (#)

Hordozható dolognak szerintem tökéletes megoldás az, hogy van egy kisebb-nagyobb usb-kulcsom, rajta a kedvenc hordozható programjaimmal, esetlegesen fájljaimmal, és minden működik, egy bizonyos határig. Aki ráér az akár ubuntu hétponttizet is telepíthet rá, és akkor már minden cucca [majd] mindenhol elérhető.
Persze még ezeknek is vannak hátrányai, de ez én két módszerem kifejezetten költséghatékony és az első nem kicsit egyszerű, hanem nagyon.

17

¶alotásB., 2008. január 7. hétfő, 21:35 (#)

Ja meg még az én módszerem egy válfaja a sandisk U3. Ott elvileg az MS Office, meg a photoshop, meg az ilyenek is hordozhatóak.

18

nyelv-ész, 2008. január 8. kedd, 07:59 (#)

Ervin, gondolom lejött, hogy a #14-ben linkelt cucc nem holmi dokkoló, hanem komplett PC. Ha az ára okoz hajhullást, akkor íme egy solid state:

http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=1011&oldal=1

És ha valaki a beharapott almát hiányolja, annak is van megoldás:

http://onlyumpc.com/news/video-mac-os-x-on-asus-r2h?www.reghardware.co.uk

19

Author Profile Page ervin, 2008. január 8. kedd, 10:04 (#)

(18), igen.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork