Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Keress pénzt a videóddal!

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2008. február 15. péntek, 12:14 | 3 hozzászólás

A Metacafe megpróbálja lenyomni a YouTube-ot, azzal, hogy fizet a tartalomelőállítóknak, nem is keveset, kis túlzással minden megnézésért egy forintot. Sehol nem reklámozott Carlo-s cikkillusztrációnk például már egy ezresnél járna, ha nem lennének megkötések - nézzük, mik ezek, és mit jelent ez az egész a jövőre nézve.

Először is egy vízválasztó: hat hónapon belül el kell érnie a videónak egy húszezres nézettséget, legalább 3-as osztályzattal, és csak ezután indul a számláló, persze nulláról. Ezt már leginkább csak a valóban vírusszerűen terjedő, valóban jó filmek fogják átlépni. Ezen kívül buktatók tucatjait kell elkerülnünk: nem lehet hasonló videónk egy másikhoz, nem lehet olyan, ami nem elég szórakoztató, nem lehet reklám, és persze angolul kell lennie. Plusz a leginkább gumiszabály: egyedinek kell lenni, nem illeszkedhetünk semmilyen trendbe. Kegyelemdöfés: persze itt is csak 100$ fölött kezdenek kifizetni.

Ennek ellenére közel százezer dollárnál jár a toplista jelenlegi első helyezettje, ami azért már egy elég szép összeg. (Itt meg az éppen harmadik beszél egy riportban, némileg meglepetten a hozzávágott többtízezer dollár után.)

Nem is ez a lényeg egyébként, meg nem is igazán friss a hír, hanem a hatás, amit ez a lépés a jövőre nézve jelent. Szépen illeszkedik ugyanis a YouTube mobil megjelenésével, meg a folyamatos "egyre többet tévéznek online" adatokkal felvázolt sorba: felnő, mit felnő, felnőtt az online tévézés, jönnek a "made for metacafe" videók a "made for adsense" siteok mintájára, lesznek páran, akik meggazdagodnak ebből, és lesznek sokan, akik komolyan megfontolják, érdemes lenne videót gyártani.

És mi is jól járunk persze, pár év, és tényleg azt, akkor és ott nézhetünk, amit csak akarunk - viszont ne felejtsük el, egy jó videó nagyságrendekkel több munka, mint egy jó blogpost elkészítése. Hiába van ott most már szinte mindenki kezében a kamerás telefon, hiába dőlnek meg növekedési rekordok, ez továbbra is szakma, aminek vannak szabályai, amiket meg kell tanulni ahhoz, hogy egy kisfilm jó legyen. Ez pedig melós, időt és energiát igényel, de legalább akiben megvan a tehettség és a szándék, az nem fogja egy vidéki kábeltévé süllyesztőjében kezdeni.

Az meg külön érdekes kérdés, hogy mik lesznek az "online film", mint saját műfaj szabályai az elődökhöz képest. Mert ahogy a korai filmek a színházakat másolták, ahogy az első tévéadások kamera elé ültetett hírolvasókkal próbálkoztak, mire megtalálták saját arcukat, úgy biztos vagyok benne, hogy kialakul hamarosan, vagy már kialakulóban van az a jellegzetes online filmes műfaj, ami csak itt működik, és nem tévé, és nem videó. Egyet segítek csak: amennyi idő alatt elolvastátok ezt a cikket, annál sokkal többet webes videóra se fog szánni senki.

(Forrás: Gábor, köszi!)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

kobak, 2008. február 15. péntek, 13:57 (#)

Kedvenc videomegosztóm, a viddler hasonlót próbál(t), csak ott reklámokkal lehet pénzt keresni.

2

mzperx00, 2008. február 15. péntek, 17:43 (#)

Megint a piacméret lesz a problémánk. Nem annyival olcsóbb a kreatív munkaerő mint amennyivel kevesebben beszélni magyar. Érdekesség, hogy nálunk jópár angol anyag van (zömmel zenész interjúk) amit nem túl aktívan, de néha posztolgattunk a zenekarok rajongói oldalaira, 20-50,000-es nézőszám volt.

3

Anna, 2008. február 15. péntek, 22:01 (#)

a Metacafe ezekkel a megkötésekkel nem nagyon nyomja le a youtube-ot, de még csak labdába sem rúghat, szerintem (hiába van mögöttük több mint egy évnyi profitmegosztás) . Márcsak azért sem mert a YouTube maga is fizet a rendszeres és saját cuccal rendelkező tartalomkészítőknek (igaz megkötésekkel, de várhatóan magasabb befektetési megtérüléssel), plusz a Revver, ami idáig talán a legkorrektebb volt a saját videós felhasználókkal (és elsőként kezdte 2005-ben a pénzosztósdit -nagyobb hype-ot aratva mint a Metacafe) veszteséges: épp most kongatták a vészharangokat, de sikerült 5 m USD támogatást összehoznia (így is kb. 7-8 m USD vesztesége van). Kemény a verseny a youtube ismertségével szemben. De jó lenne egy színesebb és korrektebb videópiacot/versenyt látni.
Kipkayt (amerikai Cintula) még annak idején kérdeztem, hogy a Metacafe-tól kap-e esetleg fő pénzszerzőként külön juttatást, de azt mondta nem (http://videovoo.com/2007/12/17/interview-with-metacafes-top-earner-kipkay-the-how-to-guy/)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork