Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Egy átlagember kipróbálja a Linuxot - 1. rész

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2008. április 24. csütörtök, 15:51 | 71 hozzászólás

Hogy a túróba lehet egy programot Hardy Heron névre keresztelni? Még jó, hogy nem Hairy Hard-on. Más oldalról nézve viszont: ha már a világ leggörcsösebb nevezéktana sem riaszt el a Linux kipróbálásától, akkor lehet, hogy tényleg eljött az ideje ennek a lépésnek. Így hát eldöntöttem: belevágok. A következő hetekben-hónapokban - pontosabban addig, amíg bele nem bukok, vagy el nem érem a lazán kitűzött célt - igyekszem dokumentálni azt a folyamatot, ahogy egy különösebb hozzáértéssel nem rendelkező felhasználó kipróbálja a Linuxot.

Időnként igyekszem majd tanácsot kérni a nálam komolyabb - azaz bármilyen - Linux-ismeretekkel bíró ismerőseimtől, és persze a hozzászólásokban elhelyezett tippjeiteket is köszönettel fogadom. Ugyanakkor alapvetően azt szeretném kitalálni, hogy amatőr szinten mennyire reális és használható alternatíva ma a Linux.

Nem vagyok programozó, nem leszek hajlandó kódot hekkelni vagy akár csak parancssori utasításokat használni. Viszont telepítettem már egyedül Windowst és mindenféle rajta futó programot, úgyhogy a Linuxnak is csak akkor van esélye, ha ennyi tapasztalat birtokában fel tudom küzdeni a gépre.

A kiinduló helyzet a következő. Egy korosodó, de fiatalos állapotban lévő Clevo notebookra szeretnék dualbootos rendszert telepíteni, Windows XP-vel és Ubuntuval. Nem ez az elsődleges gépem, tehát nem fogok kétségbe esni, ha a küzdelem hevében átmenetileg használhatatlanná válik, de persze nem az a cél. Véletlen, szerencsés időbeli egybeesés, hogy az Ubuntu legújabb, szabad fordítással Tökös Kócsag fedőnevű változata épp ma jelent meg, azt szeretném bevetni.

Most úgy gondolom, hogy akkor fogom sikeresnek ítélni a kalandot, ha eljutok odáig, hogy az Ubuntu lesz a gépen az elsődleges rendszer, amelyet főleg írásra, internetezésre és az itthoni médiagép távirányítására fogok majd használni, szükség esetén pedig viszonylag kis kényelmetlenség árán át tudok majd váltani a Windows alatt futó valamelyik célalkalmazásra.

Jelenleg ott tartok, hogy épp leszállóban van a Kócsag (egészen megbabonázó érzés legális torrenteket tölteni - persze én csak olyat töltök, de ha van közöttetek, aki esetleg nem, akkor mindenképpen próbálja ki!), továbbá elkezdtem olvasgatni a dualbootos telepítés leírásait, és elbeszélgettem a Clevóval, hogy tudja, mi vár rá.

Ha továbbjutok, ismét jelentkezem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (71)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. április 24. csütörtök, 16:05 (#)

Juhú, gratula, ilyet én kb. minden második release-zel játszom, aztán sose lesz belőle semmi. Nálam általában ott buknak meg, hogy a gépben levő beépített wifit nem támogatja a livecd, ahhoz meg lusta vagyok, hogy telepítsek "hozomra". Remélem te kitartóbb vagy szerencsésebb leszel! :)

2

Author Profile Page ervin, 2008. április 24. csütörtök, 16:20 (#)

eszpee, pontosan ugyanezen az első pofonon épp tegnap jutottam túl - mármint nem úgy, hogy megoldottam, hanem, hogy velem is megtörtént. :)

javarészt ennek köszönhető a bebukás mint alternatíva előkelő helyen való említése a cikkben.

3

bodzasfanta, 2008. április 24. csütörtök, 16:37 (#)

"nem leszek hajlandó... ...parancssori utasításokat használni"

A legtöbb linux disztribúcióban a parancssor egy remek alternatíva. Nagyon sok mindent egyszerűbben meglehet így oldani. De ha igazán használni fogod a rendszert akkor előbb utóbb majd összehoz vele a sors (:

4

geri, 2008. április 24. csütörtök, 16:44 (#)

A köznyelvben csak "K*csög Kócsag" a magyar nyelvű megnevezés. Nekünk épp most fagyott le a telepítő, szóval eddig kiérdemelte. ;D

5

cadmagician, 2008. április 24. csütörtök, 16:45 (#)

jah, parancssor kell. sokszor gyorsabb, mint kattingatni. pl beállításoknál.

6

KGyST, 2008. április 24. csütörtök, 16:48 (#)

A Linuxban az a király, hogy amikor már nyeregben érzed magad, akkor is lazán meg tud fektetni egy síma biztonsági frissítés.

7

Author Profile Page NagyGa1, 2008. április 24. csütörtök, 16:54 (#)

"vagy akár csak parancssori utasításokat használni."

Hát ez pedig nagy kár, mert a parancssor sokkal felhasználóbarátabb, mint a mindenféle bonyolult grafikus felületek megértése és állalndó memorizálása.

A parancssor meg tök szabvány.

8

Schmidi, 2008. április 24. csütörtök, 16:55 (#)

Kíváncsi leszek a tapasztalataidra. Nekem anno ott bukott el a SuSE használat, hogy nem ment rajta a Photoshop, a GIMP-et meg lusta voltam megtanulni. Aztán megtaláltam a WAMP-ot, így már a PHP-MySQL-Apache is egyszerűen futott Windows alatt, még a localhost fejlesztéshez sem kellett a Linux. Ezeknek köszönhetően eltűnt a gépemről a két oprendszeres állapot.

9

Author Profile Page NagyGa1, 2008. április 24. csütörtök, 16:56 (#)

És miért bajlódsz a dual boottal?

Ha mindenképp kell Win, sokkal jobban használható valamelyik virtualizáció, ple a VMWare Server (vagy ha már advanced user vagy, akkor a Player gyorsabb)

10

Author Profile Page eszpee, 2008. április 24. csütörtök, 17:10 (#)

((( Még jó, hogy ebben a részben még nem kérdezett Ervin semmit - így sokkal kevésbbé idegesítőbbek lehetnek a kiindulási feltételek megváltoztatására tett kisérletek. :) )))

11

Author Profile Page NagyGa1, 2008. április 24. csütörtök, 17:10 (#)

Grafikus felületen meg állandóan keresgélés van, hogy hol is van már az adott beállítás, parancssorom meg max rákeresel a help szövegben.

12

Author Profile Page NagyGa1, 2008. április 24. csütörtök, 17:14 (#)

eszpee: jó, de hogy fog parancssor nélkül wifi drivert fordítani? :)

(vagy ha van ndiswrapper binárisa, akkor csak a wines drivert alárakni? :))

13

Dr. Minorka, 2008. április 24. csütörtök, 17:15 (#)

Néhány javaslat:
A /home könyvtárat, meg ami alatta van tedd egy külön partícióra (egyéni beállítások, stb.).
Ha van elég RAM a gépben akkor lehetne (persze ennek régi processzor esetén nincs értelme, mert lassú lesz) sima Ubuntu és virtuális gépként Windows, vagy fordítva.

"nem leszek hajlandó kódot hekkelni vagy akár csak parancssori utasításokat használni."
Nem fog kelleni. Mint lehetőség adott, de nem szükséges. Ha meg néha muszáj, akkor kijelöl/másol/beilleszt (valamelyik weboldal nyomán).

14

Author Profile Page eszpee, 2008. április 24. csütörtök, 17:17 (#)

NagyGa1, őszintén szólva szerintem sehogy, én arra fogadok, hogy max két-három részes lesz a sorozat. :)

15

Author Profile Page NagyGa1, 2008. április 24. csütörtök, 17:30 (#)

LoL :)

Szerintem tökösebb srác annál. :)

16

nyelv-ész, 2008. április 24. csütörtök, 17:32 (#)

Sok sikert a küzdelemhez!

Amíg torrentezel, esetleg olvasd végig, hogyan álltam át (nem először) pingvinre. Bár én süsülinuxot tettem asztali gépre, de szintén dualboot-os (mondjuk az égvilágon semmit nem kellett állítanom a dualboot-hoz azon kívül, hogy a telepítéskor megmondtam neki, hogy a grub-ot a mbr-be pakolja).

http://nyelvesz.blog.hu/2007/06/26/rendszervaltas_2

17

rgranc, 2008. április 24. csütörtök, 18:10 (#)

Hehe, én már windowson is sokszor inkább gépelek mint kattintgatok... :) Humanized Enso rulez! ( http://www.humanized.com/ )

18

Author Profile Page ervin, 2008. április 24. csütörtök, 19:25 (#)

a kiinduló feltételeket illetően eszpee (10)-es kommentje legyen az irányadó - a parancssor további rajongóinak már nem muszáj állást foglalnia ebben a kérdésben. reményeim szerint elég érthetően elmondtam, mire készülök.

ha odáig jutok, hogy parancssori hókuszpókuszra kell fanyalodnom, vagy drivereket kell fordítgatnom szakmányban (nem mintha tudnám, hogy az hogyan megy), akkor egyszerű a verdikt: a kísérlet elbukott, és megállapítom, hogy számomra a linux még nem játszik.

19

Boca, 2008. április 24. csütörtök, 19:27 (#)

Ha még csak ott tartasz, hogy a windows partíció méretét csökkentenéd a linux számára, esetleg próbáld ki a Wubit. Dualboot lesz az is, csak nem kell vacakolni a partícióval, elég ha van elég szabad hely rajta.

Azt én sem tudom, mi az akadálya annak, hogy egy parancssort bepésztelve oldj meg egy problémát.

Írásra és internetezésre egészen biztosan elég lesz az Ubuntu. A médiagép távírányítása nem tudom mit jelent. Nomeg drukkolok, hogy felismerje a géped eszközeit.

20

nyelv-ész, 2008. április 24. csütörtök, 19:50 (#)

Ervin, a windóz alatt ugye mindenféle drivereket kell telepíteni, kivéve, ha a PC-hez adott gyári CD-n olyan windóz van, amibe a gyártó belegyógyította azokat.

Ehhez képest a jobb Linux disztribek annyival könnyebbé teszik az életet, hogy akár már a telepítés során netről lehúzzák a szükséges stuffot (feltéve, ha a hálókártyát tudja a telepítő kezelni).

Nagy eséllyel tehát minden működni fog. A Wifi határeset, mert jónéhány hardvergyártó egyszerűen nem hajlandó szabadon dokumentálni a cuccát, és a nyílt forráskódú közösség emiatt nem tud drivert fejleszteni.

Ez tehát legkevésbé sem a Linux fejlesztők csődje, hanem inkább a katedrális és a bazár szemléletbéli különbség eredménye.

Természetesen téged, mint felhasználót a legkevésbé sem érdekel a nemműködés oka, neked egy jól használható rendszerre van szükséged, ahol a szoftver és a hardver eszményi harmóniában él egymással, és a felhasználót a legkevésbé sem fárasztja felesleges rendszerbuzerálással.

Ez esetre tudom ajánlani az Apple Inc. termékeit :-)

21

amondó, 2008. április 24. csütörtök, 20:38 (#)

Hát ha az a Clevo via grafikus kártyával van megáldva, akkor szerintem kénytelen leszel konfigurációs fájlt szövegszerkesztővel buherálni. Az én Clevómon ennyi kellett neki, amúgy vidáman futkorász rajta.

Meg van az úgy, hogy feltelepszik, de a grafikus kártyát nem ismeri fel, és lassabb módban fut, akadnak a videók, meg ilyesmi. Aztán megbuherálja az ember, és működik rendesen.

A linuxnak legjobbat az tenne, ha géppel együtt adnák el, feltelepítve, mint a Macintosht az OS X-szel. Akkor ugyanolyan jó minőségű lenne, és semmilyen driver-probléma nem lenne.

22

amondó, 2008. április 24. csütörtök, 21:16 (#)

Én már használom 2 gépen egy éve az ubuntut. Viszont most talán kipróbálom egy laikus családtagom gépén is. Én magamnak megengedek némi konzolos bütykölést telepítésnél, viszont csak akkor lesz sikeres a kísérlet, ha a monitorokat (beépített lcd, csatlakoztatott projektor) simán kezeli, és nyomtat hálózaton keresztül csont nélkül. A wifitől nem félek, de a több monitor kezelésétől eléggé.

23

Author Profile Page eszpee, 2008. április 24. csütörtök, 21:41 (#)

ja, nálam a livecd a több monitoron is csúnyán elhasalt - viszont a multimedia gépem nvidia tvoutja szépen muzsikál.

24

Author Profile Page ervin, 2008. április 24. csütörtök, 22:01 (#)

amondó, a live CD-nek látszólag nem akadt gondja a notebook grafikus kártyájával, bár fejből nem tudom, milyen gyártmányú.

25

lipilee, 2008. április 24. csütörtök, 22:40 (#)

Ervin, keress IM-en (eszpee megadja, ha nincs meg neked), ha kérdésed van. (remélem nem lesz! :))
Ubuntu Support Provider létemre talán tudok segíteni, még a parancssor-mentességet szem előtt tartva is. (Szerveradminisztráláson kívül Feisty óta nincs szükségem parancssorra. Ez persze nem változtat a tényen, hogy csomó mindent kényelmesebben oldok meg rajta.)

26

dx, 2008. április 24. csütörtök, 22:47 (#)

reactos.org - 100% win32 kompatibilis, 100% nyílt forráskód... lesz.
alig várom. a linux nálam mindig megbukott valamin. :(

27

Dr. Minorka, 2008. április 24. csütörtök, 22:52 (#)

Lipilee!
Nem csinálnál a saját blogodon egy bejegyzést arról, hogy hogyan hogyan használjuk ki a Szívós Gém új virtualizációs lehetőségeit? Ha már Ubuntu Support Provider vagy:)

28

Jano, 2008. április 25. péntek, 01:00 (#)

rgranc: Én a Humanized Ensotól idegbajt kaptam, hogy minden program inditásakor a neve elött "open"-t kellett gépelni amikor nekem a program neve volt az agyamban. Launchy veri ezerrel.

29

Author Profile Page NagyGa1, 2008. április 25. péntek, 02:58 (#)

dx: ha mindenáron Winre van szükséged, akkor miért próbálkozol Linuxxal?

30

danijani, 2008. április 25. péntek, 03:07 (#)

Nálam az van, hogy cd-ről boot-olás után kikpcsolja a monitort...:(, és eddig 37 perc volt a türelmem maximum küszöbje :D...vártam, hátha csak gondolkodik valami - és hittem benne, hogy eszébe jut :p - de nem, úgyhogy most kikapcsolom a gépet, és szépen elmegyek aludni...

31

amondó, 2008. április 25. péntek, 04:35 (#)

ja. és nehogy valaki a livecd sebességéből ítélje meg a partícióra feltelepített rendszert. Nekem fél gigán (azaz 450 megán, mert lejön belőle a grafikus memória) szépen indul az OpenOffice és a FF se fut ki sose memóriából, ha türelmes vagyok, akkor vektorgrafika és fotóbirizgálás is megy. Meg persze a Picasa, wine alól.

OFF:(dx: szerintem a ReactOS-t el lehet felejteni. AMi nekem kell, linux alól wine segítségével fut tökéletesen, és hál'istennek már csak a Picasa maradt, mint windowsos program, esetleg a WhereIsIt, aminek nincs linuxos hasonló tudású párja. A ReactOS sose fog annyi hardvert és szoftvert futtatni, mint a Linux, és sose lesz Windows kompatibilis. Illetve, mire az lesz, addigra már a Windows se lesz ugyanaz, olyan fogócska ez, amit nem fog úgyse megnyerni.)

32

deejayy, 2008. április 25. péntek, 06:50 (#)

Maximálisan támogatom a vállalkozásodat, ervin.

Nyomon követem a cikkeket, és ha tudok - és van kérdés -, segítek.

Jómagam desktopon windozt használok, mivel a FAR Manager-t arra találták ki, és máig nincs megfelelő szintű alternatívája. De a szervereimen mindenhol Ubuntu fut (a régebbieken pedig Debian).

33

phnb, 2008. április 25. péntek, 09:04 (#)

Pár hónapja Ubuntut használok...szerintem ne bajlódj vele. Amint lesz egy rendes gépem, ugrik vissza az XP.

34

Mr.Crowley, 2008. április 25. péntek, 09:51 (#)

"Hogy a túróba lehet egy programot Hardy Heron névre keresztelni?"

Mit egy? Több ezer! Csak egy médiára van lapátolva. ;)

35

Author Profile Page ervin, 2008. április 25. péntek, 09:54 (#)

Mr. Crowley, az még nem menti a "viccelő geekek" szörnyű teljesítményét. :)

36

Mr.Crowley, 2008. április 25. péntek, 10:09 (#)

ervin: Nem menti fel őket, viszont csodálatosan sikerült a gerilla marketingjük. Még Te is kiemelted eme gyönygszemet, bezzeg ha Whatever Linux 20.1 lenne! :P

37

Author Profile Page ervin, 2008. április 25. péntek, 10:12 (#)

Mr.Crowley - igazad van. az Arcos Gibbonra még rá se hederítettem, a Kócsagot viszont egyből bekajáltam, ahogy kell.

38

Author Profile Page KoS, 2008. április 25. péntek, 10:25 (#)

Hat a wireless kartyak supportja egyre jobb, de persze me'g mindig vannak olyanok, amiket nem supportal. Viszont arra is van esely, hogy ebben az esetben sem lesz szukseg parancssorra, mert a "restricted hardware manager" legtobb esetben tudja mi a dolga es ha etherneten keresztul van net, akkor leszedi ami kell.
Ha felmerul valami kerdes, en is szivesen segitek. Mar evek ota csak Linuxot hasznalok, es neha mar elborzaszt hogy a mostani disztribuciok (foleg az Ubuntu) mennyire felhasznalobaratak (persze igeny es hozzaallas kerdese is).

39

Author Profile Page NagyGa1, 2008. április 25. péntek, 10:45 (#)

Kis adalék: barátunk USB-s wireless "kártyát" használ (az ebadta).

40

sbzx, 2008. április 25. péntek, 11:44 (#)

15 éve dolgozom Unixon/Linuxon. Én Ervin gyors bukására fogadok. Szerintem nem érett még meg a helyzet a Linux ilyen jellegű térhódítására. Kiváncsian várom a fejleményeket.

41

Author Profile Page KoS, 2008. április 25. péntek, 12:02 (#)

NagyGa1 (39)
Aham... hat akkor meredeken csokkennek az eselyei (hacsak nem prism chipen alapszik a cuccos)...

42

Asszem, 2008. április 25. péntek, 12:51 (#)

Régen én is ubuntuztam, szerintem nem a parancssorral van gond, sőt. Az Enso-t én utálom, a Launchy helyett pedig a Find and Run Robotot használom, több okból, de bármilyen furcsának is tűnhet, szerintem egyszerűbb egy gépet a beszédhez hasonló gépelt parancsokkal irányítani, mint vizuálisan 15 klikk mélységben átböngészni a képernyőt...

Jó, néha tényleg a klikkelés a gyorsabb, de én amit tehetek, keyboardról nyomom.
Egyszerűen pihentetőbb érzés, sokkal kevésbé kell koncentrálni, tudom, mit akarok, és az fog történni.

Na, visszatérve a linuxra, én is átlaguserként használtam. Amíg ment, minden OK.
A kisebb bajokat sikerült nekem is megoldani, de mikor a lépésről-lépésre instruált kernel-fordítással sem sikerült megcsinálnom a hibernálást laptopon és a wpa wireless titkosítást, feladtam.

43

Author Profile Page KoS, 2008. április 25. péntek, 13:23 (#)

Asszem (42)
Ha az a 2 dolog volt a fo problemad, akkor lehet hogy erdemes ujraprobalnod. WPA titkositas megy (epp tegnap probaltam), valamint a hibernalas is megy a legtobb laptopon out-of-the-box. Persze kivetelek vannak.

44

Boca, 2008. április 25. péntek, 13:43 (#)

Amondó #31:
"már csak a Picasa maradt, mint windowsos program"

A Picasa Linux verzióját ajánlom figyelmedbe.
A WhereIsIt-re én is kerestem alternatívát, de csak fapados, file-listát adatbázisban tároló vackokat találtam, azzal úgy-ahogy elvagyok. De kéne valami fullosabb cucc.

45

mami, 2008. április 25. péntek, 13:46 (#)

Ejteni fogod a Linux-ot. Az az érzésem, hogy mindehol a Windows-t fogod benne keresni, hiányozni fognak a jól bevált alkalmazásaid (amik helyett nem lesz kedved/erőd funkcionálisan megegyező, de alapjaiban más programokat megszokni) stb. Azt sem látom, milyen előnyt vársz azon túl, hogy kíváncsi vagy, a hype hatása meg úgyis elmúlik előbb-utóbb.

46

Zs, 2008. április 25. péntek, 14:54 (#)

Linux a szerverem, xp a megállóhelyem:)
Isteni a linux mindent meg lehet csinálni rajta, csak érteni kell hozzá, helyenként nagyon:)

47

Asszem, 2008. április 25. péntek, 16:07 (#)

KoS: lehet, de minek, a kíváncsiságon kívül? Az XP tökéletesen megfelel arra, amire a gépet használni akarom.
VmWare-ben kipróbáltam azért az előző Ubuntut, a SuSe-t, meg a Vistát is, de egyikre sincs szükségem. Ellenben egy szűz XP-re Office 2003-al igen, úgyhogy még a virtualizációim is XP-k :D

48

Author Profile Page eszpee, 2008. április 25. péntek, 16:10 (#)

hát kapásból van soktízezer érv egy xp-office kombó ellen egy linux-oo javára.

49

Asszem, 2008. április 25. péntek, 16:13 (#)

xp legálisan jött a laptoppal.
office legálisan jött a pedagógus cuccal.

De ha nem ez lenne a helyzet, könnyebb letorrentezni egy xp-office kombót, mint megtanulni linuxul, úgyhogy a soktízezer érv hirtelen csökkenni kezd :)

50

Dr. Minorka, 2008. április 25. péntek, 16:32 (#)

Megtanulni linuxul? Ami a napi használathoz megtanulandó az kb. egy nap. Pont ugyanannyi, mint a Windowshoz. Nemcsak az Ubuntura igaz ez, lásd még Fedora, SuSE, Mandriva, de akár a BSD megfelelő változatai, és a distrowatch.com rengeteg disztribúciója közül a kifejezetten az átlagfelhasználóknak fejlesztett változatok. Könnyű használhatóságban a szabadszoftveres bagázs minimum utolérte a Redmondi Gonosz termékeit, értékarányosságban (value for money) pedig toronymagasan vezetnek.

51

Author Profile Page eszpee, 2008. április 25. péntek, 16:35 (#)

Asszem, kádárista hülyeségeket beszélsz. Az XP ára benne van a laptop árában, szóval ha azt nem loptad, akkor fizettél érte. A pedagógus cucc annyiban idegesítőbb, hogy azért én is fizettem neked, lévén állami pénzen _vették_.

A könnyebbség meg ne legyen már érv, ja, könnyebb autót lopni mint venni egyet, persze.

52

Dr. Minorka, 2008. április 25. péntek, 16:40 (#)

Különben is: "Szabad ember szabad szoftvert használ":)
(Na jó, csak élcelődtem. Normális ember olyan szoftvert használ, amelyikkel jól tud dolgozni.)

53

mf, 2008. április 25. péntek, 17:24 (#)

eszpee, #48: ez elég nagy csúsztatás. nem azért jobb a linux adott esetben, mert a kispad kommentezői "soktízezer - egy" arányban erre szavaztak. csak annyi látható, hogy a kispad kommentezői inkább linuxot használnak. ez egy reprezentatívabb mintán ("átlaguserek") máshogy nézne ki.
#51: a könnyebbség pedig érv. csak gondolj arra, hogy néztél-e már meg úgy filmet, hogy (kényelmesen) letöltötted. utána megvetted? ;)

54

Asszem, 2008. április 25. péntek, 17:29 (#)

Értem, kádárista hülyeségeket beszélek, a könnyebbség ne legyen érv, és dögöljek meg, mert pedagógusként igénybe merészeltem venni a legális offiszt.

Fasznak van kedve így beszélgetni.

55

Author Profile Page eszpee, 2008. április 25. péntek, 18:04 (#)

Filmletöltés itthon legális. Megosztás nem az. Szoftverletöltés itthon nem legális.

De egyébként még egy erkölcsi különbséget is érzek az egy estét szórakozás és a folyamatos lopott szoftverrel számítógéphasználat, adott esetben pénzkeresés között.

De mindegy, nem is akartam ilyen pozícióba kerülni, hogy a szoftvervásárlást védjem, mindössze annyit akartam a Linux alapú megoldások védelmére felhozni, hogy azok ingyen vannak, míg a Microsoft termékek - akárkinek, akármennyire is megkerülhető - pénzért kaphatóak.

Az egész meg Asszem "lehet, de minek, a kíváncsiságon kívül? Az XP tökéletesen megfelel arra, amire a gépet használni akarom." mondatából indult. Hát például az ingyenesség miatt, a kíváncsiságon kívül.

56

Dr. Minorka, 2008. április 25. péntek, 18:10 (#)

re: 54
Ne kell hőbörögni. Nem azt mondta, hogy veled van baj, hanem azt, hogy neked ugyan ingyenes volt, de valójában nem az. Azzal a kreténnel van baj, aki közpénzt ad ki olyan szoftverek támogatására, amelyekkel funkcionálisan megegyező szoftverek ingyenesen hozzáférhetőek.re: re: 53
"ez egy reprezentatívabb mintán ("átlaguserek") máshogy nézne ki." Egyre kevésbé!

57

Author Profile Page eszpee, 2008. április 25. péntek, 18:25 (#)

jaj látom ezt elfelejtettem egyértelműsíteni, mf, NEM a hozzászólások számára, hanem a csomag árára céloztam a többtízezerrel.

58

Author Profile Page KoS, 2008. április 25. péntek, 19:36 (#)

Asszem:
Teljesen igazad van, ha az XP tokeletesen megfelel, akkor felesleges a Linuxot eroltetni. Csak azt hittem, hogy Linuxot szerettel volna hasznalni (akar kivancsisagbol, akar mas okbol), es azok a problemak hatraltattak.

eszpee:
Tokeletesen igazad van, viszont ha Asszem megvette a laptopjahoz a windows-t (illetve egyeb esetben hajlanod erte fizetni), es megfelel az igenyeinek, akkor felesleges mast hasznalnia.
(Egyebkent a kozpenzek M$ zsebebe tomese nalam is kinyitja a bicskat.)

59

nyelv-ész, 2008. április 25. péntek, 20:27 (#)

ervin, ahhoz képest, hogy még csak a telepítés előtt állsz, jó kis flame alapanyagot adtál :-)

60

yaanno, 2008. április 25. péntek, 21:16 (#)

Először is az összes Hardy nevű olvasótok nevében kikérem magamnak, hogy... :)
Nagyon drukkolok Ervinnek, hogy ha nem is simán, de fájdalommentesen, horribile dictu élvezetesen tudja használni a friss Ubuntut. Én inkább Debiant használok, mert a gépeim eléggé low end cuccok, így pl. az előző Ubuntu fel sem települt a laptopra :)
Hadd tegyem hozzá, hogy bár sok szépséget fel tudsz fedezni majd a Linux használata során, szerintem nem a terminal használata az, ami az átlagusert elriasztja, hanem sok esetben az UI-k igénytelensége, v. legalább alacsony színvonala. Hiába atomstabil a Linux, ha nem tudja megütni akár egy XP eszköztelen megjelenését sem. Hiába az erődítményszerű rendszer, ha nincs egy normális totalcommander-szerű filekezelő. Nyilván lehetne sorolni a végtelenségig.
Sok sikert!

61

mf, 2008. április 26. szombat, 08:54 (#)

Dr.Minorka: szerintem, ha A azt mondja B-nek, hogy "kádárista hülyeségeket beszélsz", akkor az a szövegkörnyezettől függetlenül elég direkt, szvsz a hőbörgés jogos, amennyiben az itt a kispadon nem megszokott, tótawés hangnemet illeti. pedig mindössze csak annyi történt, hogy valaki bedobott egy logikus érvet a másik platform mellett. valami (nem feltétlenül technikai) magyarázata nyilvánvalóan van annak, hogy hogy egy, az átlaguserség szemponjából reprezentatív mintában nem a linux vezet - tudom, még. egyébként én vegyesen használok linuxot, windowst és solarist, ha ez érdekelne itt bárkit is,
a többivel pedig egyetértek, a közpénzeket nagyon nem így kellene elkölteni.

eszpee: többtízezer -> csomag ára: bocs, tényleg. figyelmetlenség.
viszont. Franciaországban is legális a filmletöltés? vagy amióta kiköltöztél, még nem töltöttél le semmit?

2 idézet tőled:
"De egyébként még egy erkölcsi különbséget is érzek az egy estét szórakozás és a folyamatos lopott szoftverrel számítógéphasználat, adott esetben pénzkeresés között."

"Most egy barát lakásában egy szomszéd "default" nevű wifijén lógok, őrület, mennyi emailt produkál egy kihagyott munkanap, szóval meló és felzárkózás, jövök még, biztos lesz mivel!"

remélem nem munkával kapcsolatos email-ekre vonatkozik a felzárkózás, erkölcsileg.

62

Author Profile Page eszpee, 2008. április 26. szombat, 10:34 (#)

OK, akkor legyen:

1. elnézést, ha valakit lekádározásommal megsértettem.

2. nyilván én sem vagyok szent, ahogy azt az előzőben is írtam, mindössze azt próbáltam idehozni, hogy az ár is egy érv, még meglepő módon annak is, aki egyébként mindent összelopkodna magának.

így ok?

63

Zs, 2008. április 26. szombat, 10:38 (#)

Bár némileg offtopic:) de vállalati környezetben (mondjuk kb 100 user) van reális lehetőség linux használatára?
Teljesen átlagos felhasználók, semmi extra szofver (ügyviteli sw, office de erős használva az excel része (kontrolling!))
Tömeges beállítási lehetőségek vannak mint pl. a group policy? Távsegítség, multifunkcionális nyomtatók támgatása, szoftverleltár stb?

köszi

64

Author Profile Page eszpee, 2008. április 26. szombat, 10:40 (#)

Zs, van, kérdezd lipilee-t, itt beszélt fölöttem kicsit.

De tényleg az eredeti téma (Ervin kipróbálja az Ubuntut) szempontjából legalább annyira off, mint a mi flame-ünk, elnézést azért.

65

mf, 2008. április 26. szombat, 10:42 (#)

Igen.
Köszönöm :)

66

Boca, 2008. április 26. szombat, 11:51 (#)

Asszem, gratulálok a haladó hozzáállásodhoz. Remélem a kereskedelmi szoftverek warezolását a diákjaidnak is elsőkézből oktatod.

Yaanno, totalcommander-szerű filekezelő a gnome-commander.

Zs, sztm vállalati desktop környezetben sokkal nagyobb esély van linuxot bevezetni, mint az ezerféle igényű és gépet használó otthoniak körében evangelizálni. Vállalatnál ugye elég kötött a feladatkör és a géppark is okosan választható. Ezek csak az elvek, meg kéne keresnetek egy céget aki ilyen bevezetésekben utazik.

67

Zs, 2008. április 26. szombat, 13:13 (#)

Boca, tisztán linux bevezetésben még hiszek ha 0-ról kezdenlnk felépíteni egy céget de linuxra való átállást szinte lehetetlennek tartom. Valószinűleg jóval erősebb helpdeskes, mérnöki csapat is kellene hozzá:(

68

Dr. Minorka, 2008. április 26. szombat, 14:26 (#)

Ha valaki frissít 7.10-ről 8.04-re, akkor óvatosan. Firefox 3-ra cseréli megkérdezés nélkül a böngészőt, és ebből számos mókás időtöltés következhet, amíg ismét használható böngészőnk lesz (nekem konkrétan egy fél napomba került...).

69

apu, 2008. április 26. szombat, 20:21 (#)

Egészségben gazdag névnapot kivánok...

70

ervin, 2008. április 27. vasárnap, 00:01 (#)

apu, köszönöm!

71

Boca, 2008. április 28. hétfő, 17:07 (#)

Zs, ez a használt alkalmazásoktól függ.
Helpdesk + mérnökök a windowshoz is kellenek ugyebár.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork