Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Cuil: "itt az új Google-verő"!

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2008. július 28. hétfő, 16:46 | 17 hozzászólás

Nyálcsorgatva harangozza be a startupot a Huffington Post, meg bizonnyal más, a hírverést bekajáló médiumok is. Cuil. Ejtsd: kúl. Milyen cool. Volt guglisok csinálják, jobb, nagyobb, szebb, tisztább-szárazabb érzés.

Felőlem rendben: nézzük. Jöhet az egosearch. Kispad:

We didn’t find any results for “kispad”

Izé... jó, mondjuk a Google is csak 252 000 találatot tud erre összehozni, apróság. De akkor mégis mi az, amit tudtok, srácok? Nézzük a főmenü "Features" linkjét:

Oops! We couldn’t find that page.

Köszönöm, nincs több kérdésem. Majd értesítjük.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

n', 2008. július 28. hétfő, 16:59 (#)

kispad-ra nekem 15000 találatot adott.

2

Author Profile Page ervin, 2008. július 28. hétfő, 17:07 (#)

akkor a jelek szerint gyorsan kapaszkodnak, mihelyt meglátták a feeedet. :)

3

Author Profile Page eszpee, 2008. július 28. hétfő, 17:11 (#)

én akkor adtam fel, amikor a "budapest photoblog"-ra keresve 163 találatot igért, mindezt egy tök üres oldalon. na ne vicceljünk.

4

Author Profile Page eszpee, 2008. július 28. hétfő, 17:27 (#)

"Rather than trying to mimic Google's method of ranking the quantity and quality of links to Web sites, Patterson says Cuil's technology drills into the actual content of a page. " - magyarul visszaléptek 10-15 évet. szép! :D

5

edhellon, 2008. július 28. hétfő, 17:37 (#)

eszpee, szerintem arra gondol itt hogy szemantikus elemzest csinalnak az oldalrol, ez meg nem nagyon volt 10-15 eve. Ilyen mennyisegu oldalra (szovegre) semmikepp.

Miutan csak most indultak, lesz az indexelesuk meg jobb is, lehet hogy pld. TLD alapjan mennek es a .hu nem elvez tul nagy prioritast...

6

Author Profile Page eszpee, 2008. július 28. hétfő, 17:41 (#)

edhellon, nem tudom, mire gondolnak, mindenesetre az idézett szöveg elég egyértelműen jelenti azt, hogy a más oldalak súlyozását leszarva nézik magát az oldalt, ami persze azt mond magáról, amit akar.

(A "szemantikus" jelző pedig sajnos 2008ban még mindig egyet jelent az orbitális lufival. Egyszerűen nincs olyan állapotban a web, hogy ez működhessen.)

7

Benny Lava, 2008. július 28. hétfő, 18:38 (#)

Amikor olvastam erről a keresőről, nekem azon akadt meg a szemem, hogy vajh milyen dialekt szerint kell a "cuil"-t és a "cool"-t ugyanúgy ejteni?

8

karaj, 2008. július 28. hétfő, 19:09 (#)

Mondjuk a Kispad találatai mellé (amelyek azért elég furcsán festenek, néha mintha html kódot vágnának be idézetként), egy lenyíló dobozban ezt találtam:

Hungarian Surnames
Kovács
Balázs
Mészáros

A doboz nagy része üres. Kíváncsi vagyok, miért pont ezeket tartotta relevánsnak(?) és miért csak ezeket?

De a másik doboz se semmi. Abban ez van:

Cities, Towns And Villages In Hungary
Szolnok
Százhalombatta
Harkány
Szombathely
Nagykanizsa
Szentes
Hajós

Vagy lehet, hogy ez csak egy igen jól eldugott Kispad kvíz? :)

9

katmandu, 2008. július 28. hétfő, 19:27 (#)

Engem az érdekelne felettébb, hogy milyen nyelven ejtendő kúlnak a "cuil" (ami eredetileg "cuill" volt, de a 2. L-t lespórolták)? Egyáltalán, nyelven van ez a név? és ha igen, milyenen és mit jelent?

Elsőra simán vagy románnak, vagy franciának találná az ember. Franciául kétlem, hogy "kúl"-nak ejtődne. Románul nem tudom, hogyan kéne ejteni.

10

katmandu, 2008. július 28. hétfő, 19:28 (#)

(Bocsánat, közben észleltem, hogy Bennályen már megkérdezte ezt - nem figyeltem elégg.)

11

dolphin, 2008. július 28. hétfő, 21:11 (#)

Nekem eddig a Mooter jut rola eszembe. Szep jo, elmeletileg persze kell is a verseny a google-el, de ket-harom kereses utan, mar szepen visszamentem a Google-hoz.

12

Author Profile Page ervin, 2008. július 28. hétfő, 21:51 (#)

cuil = cool - ők maguk azt mondják, hogy a szó írül van, és ráadásul tudást jelent: "Cuil is an old Irish word for knowledge." ( http://www.cuil.com/info/ )

13

Benny Lava, 2008. július 28. hétfő, 23:31 (#)

Ahha. Danke.

14

tallian.miklos, 2008. július 28. hétfő, 23:56 (#)

Kipróbálgattam.

Először is: az interface veri a Google-t, mégpedig magasan. Tudom, hogy mindenki a Google usability tökéletességétől van oda, én vagyok az, aki általában nem, nekem viszont ez a Cuil nagyon bejön. Ugyanannyi találat van egy oldalon, mint a Google-nál, de mivel ezt elosztja a teljes képernyőre, mindegyikről elég sok kifér, nemcsak fél mondat a kiemelt keresőkifejezéssel, sokkal könnyebb megtalálni, mi a hasznos, mi nem.

A keresési mező alatt néha előugró csík, amiben nem médiatípus, hanem tartalom szerint válogatják szét a találatokat, szintén jó ötlet, az explore by category meg szintén (amikor jó kategóriákat dob fel)

Másodszor: az én első keresésemre (Glenn Gould) szerintem kicsit jobb volt, mint az angol Google, és mindkettő sokkal jobb volt, mint a magyar Google. Az angol Google első 10 találatából 3 videó, 1 last.fm oldal - ezek információtartalma, relevanciája számomra gyakorlatilag nulla. Pár másik keresésre is határozottan tetszett.

Harmadszor: az egoszörcs kiadja a Twitter accountomat, a blogcímem pedig a blogomat, pedig hát nem Magyarország legfrekventáltabb blogszolgáltatójánál vagyok. :) De Kispadra is sokat ad.

Negyedszer: "Privacy is a hot topic these days, and we want you to feel totally comfortable using our service, so our privacy policy is very simple: when you search with Cuil, we do not collect any personally identifiable information, period. We have no idea who sends queries: not by name, not by IP address, and not by cookies (more on this later). Your search history is your business, not ours." Ennél nagyobb pluszpontot nem nagyon tudok elképzelni.

Viszont: hol lesz ebből pénz? Mikor fog érteni más nyelveken is (hogy magyarul is jó találatokat adjon)?

Mindenesetre én is így próbáltam volna meg legyőzni a Google-t. Ha angolul kell valami, én mindenesetre fogok ezzel próbálkozni.

15

fotofabrik, 2008. július 29. kedd, 20:06 (#)

akartam róla postot írni, aztán arra gondoltam, az egész nem érdemel annyit. igen, Google-evangelista volnék, de ebbe most nem mennék bele. Én is egosearch-el próbálgattam, és nem igazán nyűgöztek le a találatok. A felület sem. Nem állítom, hogy ne lehetne a Google-féle puritán felületen csiszolni, mindenesetre ahelyett, hogy pl. a Yahoo! új felületet barkácsolt volna, szinte egy az egyben lenyúlta a Google találati oldalainak designját.

És igen, minden második hónapban felbukkan egy Google-killer startup, amely csak addig úszik fényárban, amíg elindul (Lásd még Wikia search) - gondolom, most itt az lenne a poén, hogy ex-Googlerek építették!?

16

katmandu, 2008. július 29. kedd, 22:53 (#)

A Nagy Cuil-svindli, illetve nem is, csak ez így blikfangosabb.
Szóval a név terén nagy a káosz.

Wikipédia szerint:

"The Irish ancestry of Patterson's [Anna Patterson, az egyik fejlesztő] husband sparked the name Cuil, which is taken from a Celtic folklore character called Finn McCuill."

[ez magyarázná az eredeti, sárgászöld, 2 L-es "Cuill" nevet]

"The company says its name is Irish (Gaelic) for knowledge and hazel."

[Bor-szén nagy választékban. Tudás O'Connor.]

"Independent modern dictionary sources list the Irish word cuil as meaning fly or insect."

A fentiekhez képest magam is performáltam egy ír szótári keresést. Azzal kezdődik, hogy "cuil" nincs is, csak "cúil", ami viszont melléknév, és "hátulsó"-t (rear) jelent. Ami viszont elég ciki név lenne egy wannabe googlekiller startupnak.

Nincs köztünk egy ír(ben jártas) olvasótárs?

17

Author Profile Page eszpee, 2008. július 30. szerda, 18:45 (#)

http://blogoscoped.com/archive/2008-07-30-n88.html - szép találatok.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork