Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


GMail-trükkök: backup

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2008. október 22. szerda, 15:30 | 17 hozzászólás

Eszpee nemrég linkelte a Most olvassuk rovatban ezt a cikket, amelyből kiderül, hogy valaki - legalább átmenetileg - elveszítette a gmailes adatait, amikor a Google valamilyen okból lezárta az accountját. Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy régóta tervezek egy minisorozatot, amelyben rendszertelen időközönként apró gmailes trükköket osztanék meg veletek, ahogy éppen jönnek. Nem óriási újdonságokkal akarok előrukkolni a témában, de a kis praktikus tanácsoknak hátha van valami haszna.

Az első ilyen tipp legyen akkor rögtön a backup kérdése. Én kipróbáltam többféle helyi megoldást, mindenféle célprogramokkal, míg végül a Thunderbirdnél kötöttem ki, ami a háttérben szépen, folyamatosan húzta le a GMailre érkező leveleket a saját gépemre.

Aztán egyszer csak rájöttem, hogy ez nem az igazi megoldás. Ma már az van, hogy minden gmailes levelemről automatikus másolat megy egy Yahoo-s címre (a parázósak mellé tehetnek még egy hotmailes vagy akár egy magyar webmailes címet is). A backup-rendszer így teljesen automatikus, kezelést nem igényel, nem terheli a sávszélességemet.

A megoldás arra a feltevésre épít, hogy több ilyen nagy cég nem bukik be egyszerre előjelek nélkül, vagy legalábbis ennek a valószínűsége kisebb, mint annak, hogy egy hardverhiba tönkreteszi a helyi másolatomat. Szerintem ez a feltételezés megáll a lábán, ezért azt gondolom, hogy ez így elég jó módszer, de ha tudtok jobbat, elő vele.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. október 22. szerda, 16:01 (#)

OFF, Ezt nem hiszem el, ma akartam megírni ugyanezt a cikket. :D

2

Author Profile Page eszpee, 2008. október 22. szerda, 16:08 (#)

Hogy hasznos komment is legyen, vigyázz, pár hónap inaktivitás után kidobhatják az accountodat, a Yahoo például 4 hónap után tesz hidegre.

3

norti, 2008. október 22. szerda, 16:18 (#)

A Yahoo azért nem jó megoldás backupnak, mert nem tudod elérni pop3/imap felülettel (csak a fizetős prot). Sokkal ésszerűbb egy másik gmailes accountot létrehozni és onnan folyamatosan pop3-al lekérni a backupolni kívánt fiókot. Két gmail acc nem dől be egyszerre általában :) A gmail meg nem valószínű, hogy valaha is megszűnik :D

4

Tóth Benedek, 2008. október 22. szerda, 16:18 (#)

Hehe... nálam ugyanez van fordítva: a (kiscéges) levelezőszerver (imap rulez) a saját leveleimet továbbítja egy backup gmail fiókra. :)

(kicsit off, de ha már gmail és átirányítás) Hasonló trükk a "gmail-tunneling" fedőnevű spamszűrő megoldás: az emaileid átirányítod egy gmail fiókra, ahonnan átirányítod a ténylegesen használt fiókodra... így a gmail megszabadít a spamektől. A legjobb persze ha ilyenkor a dolog végén egy titkos című vagy valami szűrővel ellátott fiók áll. Érdekes módon az egyik legteljesítménybarátabb spamszűrő megoldás. Mondjuk lesz egy 5-10 másodperces delay a levelezésben, de sokszor ez belefér.

5

Author Profile Page KGyST, 2008. október 22. szerda, 16:55 (#)

Voltak olyan trükkök is, hogy a webmail szedi le POP3-mal a GMailről a dolgot folyamatosan. Csak én ilyen "Gigabájtos" webmailt most nem tudnék mondani, anno a Mailbox mintha ilyen lett volna, de az meg GMail lett.

6

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. október 22. szerda, 17:46 (#)

Kicsit guglizva az alábbi lehetőséget találtam:
A Google Groups-t lehet a levelezés mentésére használni. Van egy lehetőség arra, hogy a csoport zárt legyen (nem indexeli a gugli, nem jelenik meg sehol, csak az látja akinek megengeded). Egy másik lehetőség ez: "Használja a Google Csoportokat távoli archívumának kezeléséhez...A Google Csoportok távoli archívum szerepet tölthet be más kiszolgálókon tárolt levelezőlisták esetében." Roppant kicsi az esélye annak, hogy az egész gugli összeomlana egyszerre. Perfetto...
Using Google Groups To Backup Gmail
http://www.googletutor.com/2007/03/29/using-google-groups-to-backup-gmail/

7

Author Profile Page eszpee, 2008. október 22. szerda, 17:47 (#)

Azért én "cégen belüli" megoldásoknál vigyáznék arra, hogy ne ugyanazzal a Google Accounttal érjem el a dolgokat. Meg nem tudom, nekem kicsit kockázatosabb így is, mint a többcéges megoldás.

8

Author Profile Page ervin, 2008. október 22. szerda, 17:57 (#)

(3) - "A Yahoo azért nem jó megoldás backupnak, mert nem tudod elérni pop3/imap felülettel"

norti, általánosan érvényesnek tekintesz egy egyéni álláspontot, ami tévedéshez szokott vezetni. :) csak abban az esetben van igazad, ha az illetőnek kell a pop3/imap, ami persze nem érvényes mindenkire. tehát az azért/mert helyett célszerűbb az akkor/ha viszonylatot odaérteni a mondatodba.

ha pedig a pop3/imap nem kell, akkor feleslegesen kockázatosnak érzem a két gmail fiókot, szerintem ésszerűbb más szolgáltató(k)hoz vinni a másolatot.

9

Author Profile Page eszpee, 2008. október 22. szerda, 18:02 (#)

ervin, norti bár sarkosan fogalmaz, abban igaza van, hogy ha olyan helyre tudsz backupolni, ahol van pop3, akkor vissza is tudod egy adatvesztés után tölteni a gmailbe az adataidat. persze a te kiegészítésed is igaz, ha ez nem fontos, akkor jó a yahoo.

az jutott még eszembe, hogy ez a mail forwarding két dologra nem jó még sajnos:

- eddigi levelek mentése
- általam küldött levelek mentése

a pop3 leszedés mindkettőt megoldja, így nálam amíg nincs autobcc a gmailben (hahó google! :) ), addig marad ez is.

10

lipilee, 2008. október 22. szerda, 18:11 (#)

nem adsz választ a folderstruktúra/tagstruktúra backupolására. ha tehát megjönnek azok az előjelek, akkor elő a jó öreg IMAPpal, és imapsyncelni az egészet úgy ahogy van valami saját helyre. több helyet fog elfoglalni, mint a gmailben, mert más elven működik, de meglesznek a leveleid, ami nem utolsó dolog.

11

tekatana, 2008. október 22. szerda, 19:57 (#)

nálam is fordítva van, én kényelmi szempontok miatt a gmailt használom elsődleges levelezőnek, a céges accountról mindenről arra jön másolat. éppen a napokban gondolkodtam hogyan lehetne a "tudathasadt" levelezésemnek egy jó kis backup szisztémát kitalálni. merthogy jelenleg ugye minden nekem (céges címre) küldött levél mindkét helyen megvan, az általam küldöttek viszont csak a gmailben. namost továbbítgathatom azokat is a céges accountra vagy máshova, de akkor ott a küldött is bejövő üzenet lesz + lipilee által említett hiányosságok (bár ezekkel még tudnék együttélni).
most kicsit összezavarodtam:
9-eszpee, hogyan oldja meg a pop a küldött levelek backupját - azzal is csak a érkezőket tudod leszedni, nem?
10-nekem ez az imapos tűnik a legjobb megoldásnak, de ha jól gondolom, az általam használt "irányban" ezt nem opció (vagyis a gmailben nem tudom beállítani, hogy a céges account tartalmát mutassa). vagy hülyeségeket kérdezek?:)

12

Author Profile Page eszpee, 2008. október 22. szerda, 20:07 (#)

tekatana, a gmail pop3-ra egyszerűen kiadja az általad küldött leveleket is. szép önzetlenség, örülünk neki. :)

13

tekatana, 2008. október 22. szerda, 20:23 (#)

köszi, akkor ezt tévesen képzeltem. de tényleg kedves tőlük :)

14

Vagabundus, 2008. október 22. szerda, 21:35 (#)

Off

Netvibesban, miért csak 1 feedet lehet állítani?
Ha már volt róla szó, bocs, nem találtam.

On

15

Author Profile Page eszpee, 2008. október 22. szerda, 21:36 (#)

OFF, Vagabundus, szerintem arra gondolsz, hogy a Kispad feedről csak egy elem jön: köszi, tudunk róla, ha minden jól megy, a hétvégén megjavítjuk.

16

norti, 2008. október 22. szerda, 22:12 (#)

8 - ervin: igaz, de én eleve azt tételezem fel, hogy a backupból vissza is akarod nyerni a leveleidet az eredeti helyre (ahogy eszpee is írta) :)

17

Zsoltik@, 2008. október 28. kedd, 13:13 (#)

Lokális backupként én az offlineimap-ot használom (Linux), megéri.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork