Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hogy megy a Chrome?

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2008. október 17. péntek, 00:01 | 38 hozzászólás

Google Chrome logóEltelt egy kis idő azóta, hogy én is korai elfogadóként kezdtem viselkedni, és letöltöttem a Google böngészőjét. Fenn is maradt a gépen, mi több, a meglepetésemre szép lassan első böngésző lett belőle. Ezért most összeírtam néhány dolgot, ami a napi használat során tetszik vagy nem tetszik benne, és persze kíváncsi vagyok, hogy mit tapasztaltak mások, akinél szintén fut a program.

- Tényleg gyorsan indul. Láttam a hivatalos teszteket, amelyek szerint nincs olyan őrületes különbség a különféle böngészők között: hát erre csak azt tudom mondani, hogy nálam, az én gépemen, a saját beállításaimmal a Chrome indulási sebessége veri az Operáét, és agyonveri a másik kettőét (FF? IE). Ha gyorsan fel kell dobni egy böngészőablakot, egyszerűen nincs versenytársa.

- A Google-alkalmazások futtatása remek. A GMail azóta "külön alkalmazásként" ketyeg, de a többi Google-program is szépen, simán működik, a Chrome esetében nem tapasztaltam a többi böngészőnél itt-ott előbukkanó, apró zavarokat.

- Apró, de jófej húzások. A sallangmentesség, a zavaró, fölösleges extrák hiánya. Vagy például a külön ablakba kihúzható fülek. Mintha ezt más böngészőben is meg lehetne csinálni mindenféle kiegészítőkkel, de nekem ez hiányzott, és a Chrome nagyon szépen hozza (apró usability-gond, hogy mozgatás közben kisebbre veszi az ablakot, így nem látni előre, hogy hol és mekkora valójában, amikor majd letesszük).

Nem jó

- Egér-shortcutok hiánya. Az Operában alapból megy, a Firefoxban bővítménnyel, itt egyelőre sehogy, nagyon hiányzik. Meg persze az egyéb apró trükkök. Főleg a Firefox kényezteti el az embert azzal, hogy mindenféle külső add-onokkal jól testre szabható. Ezek nem létfontosságúak, de egy-kettő szintén napi szinten hiányzik a munkához és böngészéshez.

- Ritka, de létező kompatibilitás-gondok. Van, hogy veri az Operát, de a Firefox mögött sajnos (még) elmarad.

- Nincs benne magyar helyesírás-ellenőrzés. Ez kimagyarázhatatlan. Vérgáz. Szlovák, horvát, cseh, litván, román bezzeg van. Mégis mi a túrót csinál a magyar Google-iroda?! Só a sebbe, hogy ráadásul hivatalosan ki se lehet kapcsolni a funkciót, tehát az összes szövegdobozban jól aláhúzogatja az oda beírt teljes magyar szöveget. Ha valaki csak ezért nem hajlandó Chrome-ot használni, teljesen megértem. (Egyébként létezik kikapcsoló hack, de milyen égő már, hogy erre van szükség.)

Nálatok - már akinél - hogyan muzsikál a Chrome?

(Kép: Randy Zhang)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (38)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. október 17. péntek, 00:20 (#)

Nagyjából így vagyok vele én is, azt még hozzátenném, hogy atomstabil, nekem egyszer vagy kétszer sikerült összesen megfektetnem. Nálam default böngésző lett, ami azért nem jelent sokat - egyszerre szokott több is futni -, viszont meglepő módon nem a korábbi domináns Firefox, hanem az Opera szorult hátrébb.

Ejj, ha összeszedhetném az összes jó dolgot egybe a három fasza böngészőből! :)

2

birka, 2008. október 17. péntek, 07:13 (#)

Sajnálatos módon egy darabig tudtam tesztelni, aztán egy Vista-frissítés után nem hajlandó elindulni. Próbálkoztam újratelepítéssel, nem segített, azóta csak az ikon mosolyog rám a desktopról.

3

lipilee, 2008. október 17. péntek, 07:38 (#)

"Mégis mi a túrót csinál a magyar Google-iroda?!"
hát fordítást nem, az biztos: nem dolguk. azt hiszem Zürichben vagy Dublinban csinálják (illetve esetünkben nem csinálják) az ilyesmit.

4

Author Profile Page ervin, 2008. október 17. péntek, 08:03 (#)

lipilee, ez világos, a fordítás megfelelő cégméret fölött általában nem a helyi iroda dolga, hanem központilag menedzselt feladat. viszont a magyar nyelvi verzió megfelelő állapotáért harcolni nem fognak se zürichben, se dublinban, erre gondoltam.

5

Asszem, 2008. október 17. péntek, 08:50 (#)

Én imádom, gyakorlatilag megjelenése óta alapértelmezett böngésző. Egérgesztusoknak gmote-t használok, adblocknak BFilter-t, az igazán gyors indításhoz pedig a TabsLock-ot: ez a CapsLock megnyomására feldob egy új Chrome tabot, az ismert villámgyors sebességgel. Bármilyen munkában vagyok benne, ez utóbbi iszonyúan hasznos, pillanatok alatt tudom izzítani a keresőt.

Természetesen baromi jó a keresősáv is, az új firefoxokban kifejezetten idegesített, hogy mindig 'kézzel' kellett visszamenni az url elejére, mert feszt is a leghosszabbat jegyezte meg.
Plusz ugye be leheht állítani kereséseket, szóval ha wikipédián akarok keresni, akkor CapsLock (új tab nyílik)+ w + space + keresendő kifejezés és tadá.

A tabok villámgyors leválaszthatósága is nagyon jó, szépen lehet szeparálni az egyes munkához relevánsan összetartozó ablakokat.

Kezdetben próbáltam külön alkalmazásként kezelni a gmailt, calendart, readert, de aztán visszatértem a hagyományos módhoz.

Szóval nagyon szeretem, bár a kiterjesztések azért hiányoznak, de a frissítésekkel egyre stabilabb, úgyhogy bízom benne, sikeres lesz.

6

nyeznajka, 2008. október 17. péntek, 09:29 (#)

Én is nagyon megszerettem.
És most visszatértem a Firefoxhoz.
Egy oka volt, ami nem nagy ügy, de idegesített.
Valahogy érdekes módon a blogokba ágyazott Youtube videók lejátszása mindig megakadt rajta. Elkezdte lejátszani a videót, majd megállt pár másodperc múlva.
Ha Chrome-ot bezártam és újranyitottam, akkor általában megjavult.
De őszintén szólva nem volt kedvem komolyabban tesztelni. Lehet, hogy elég lett volna mindig kétszer indítani. Majd lehet, hogy mégis rászánom magam.

Ja és még egy. CIB-bankos Java-s internetbankingom sem megy rajta, pontosabban bejelentkezek, de hiába kattintok bármelyik menüpontra, nem bankolódik.

7

Author Profile Page KGyST, 2008. október 17. péntek, 09:30 (#)

1. Az még valszeg senkinek nem esett le, hogy a Firefox az extensionokkal csinált egy kis oprendszert, és tetemes előnyre tett vele szert, bárkinek csak úgy van esélye labdába rúgni ebben a világban, hogy ezt támogatja, mint a kisangyal. Az Opera, ami egyébként nagyon szimpatikus, emiatt esett ki nálam, pedig minden fél évben újra megpróbálom. A Chrome-mal kapcsolatos bajok nagy része is innen ered, de ha jól emléxem, erősen fogadkoztak, hogy lesznek kiterjesztések.

2. Engem, egy picit zavar, és ezért egyelőre második browserként sem használom, hogy nincsen rendes teljes képernyős mód, meg Linux alatt a Chromium problémázik a natív karaktereinkkel.

3. Érdekes, de ez úgy látszik, mást nem zavar, hogy nem root-ként, hanem kisfelhasználóként kell installálni, nekem ez okozott pár nehéz percet.

4. Firefox 3.1-et nem próbálta senki? Az első nap tapasztalatai alapján igen jó.

8

Zs, 2008. október 17. péntek, 09:44 (#)

Ez szerintetek nem probléma?

http://www.softsift.com/200809/unchrome-11-remove-your-identity.html

9

__tom_, 2008. október 17. péntek, 09:45 (#)

ha valaki esetleg azért nem használná, mert tart a google-nek küldött dolgoktól, van alternatíva. Ez pedig nem más, mint a chrome kódjára épített, de a dolgokat nem szivárogtató SRWare Iron:

http://www.srware.net/en/software_srware_iron.php

10

Author Profile Page ervin, 2008. október 17. péntek, 09:50 (#)

KGyST,

FF 3.1 a telepítéskor kiröhögte a meglévő add-onjaim 90 %-át.

Nem sokat élt szegény.

11

Asszem, 2008. október 17. péntek, 10:47 (#)

Nyeznajka: A CIB nálam először el sem indult Chrome alatt, most már megy, de a menüpontokat nem érzékeli. Ezt úgy lehet áthidalni, hogy entert nyomsz, akkor működik.

off.
most húztam fel magam ezredszerre a CIB online bankján, ráadásul ha minden igaz, max. fél évre visszamenőleg lehet lekérdezni adatokat. mivel nyomtatott számlát nem kértem, akkor most külön kérvényezni kell mondjuk a tavalyi számlatörténeteimet?

Más banknál is így van ez? Tud valaki olyan bankot, ahol jó az internetes számlakezelés? Eljött az idő, hogy otthagyjam a CIB-et.

12

Author Profile Page eszpee, 2008. október 17. péntek, 10:59 (#)

Asszem, off, az OTPnél 92 napra lehet lekérdezni max. ;)

13

Asszem, 2008. október 17. péntek, 11:12 (#)

off, pffff, akkor ezt buktam... :P

14

Boca, 2008. október 17. péntek, 11:43 (#)

Nem használom, a kiterjesztések és a linux verzió hiánya miatt.
A legtöbb feature-e amúgy is pótolható FF alatt, pl. a skinje tetszett, ezért az maradt, meg ott van a Prism amivel nálam is a Gmail látszik külön alkalmazásként.
Miután nálam a brózer mindig fut, ha fel kell dobni egy új brózerablakot, az egyiknél sem tart túl sokáig, tehát a gyors indulás nem szempont.

Asszem: mentsd le félévente a számlatörténetedet és a probléma meg van oldva.

15

Penge, 2008. október 17. péntek, 11:53 (#)

"FF 3.1 a telepítéskor kiröhögte a meglévő add-onjaim 90 %-át."

Többek között ezért sem preferálom nagyon. Ha mindenképp szükség van addonokra, az olyan szervezetlen, verzióváltásokkor inkompatibilis és kókányolt legyen, hanem a Google által ellenőrzött/fejlesztett.

De nem igazán értem ezt a tévhitet, sokan sajátmagukból indulnak ki, ha addonokról van szó. A statisztikák azt mutatják, hogy a FF felhasználók kb 10%-a használ kiterjesztéseket és azok is leginkább olyan triviálisak, mint az adblock.
Szóval a Firefox nem az addonokkal lett ekkora, hanem az agresszív marketing miatt, hogy majdnem minden oldalon ott virított a rókás banner, meg hogy töltsd le és böngészd gyorsabban és biztonságosabban a webet és satöbbi.
Na meg a másik (ami miatt az Opera ugyanezzel nem lenne sikeres), hogy egy az egyben az IE sémájára épül. Mind billentyűkombinációkban, mind tabok a címsor alatt és a többi "apróság", az Opera meg formabontó és szakít a hagyományokkal. A Chrome is, de az valahogy a kettő között van. Például Ctrl+klikk új tab háttérben Shift+klikk új ablak, Ctrl+Shift+klikk új tabon fókuszban, mint a többinél és ilyesmi.
Operában ez a 9.5-ös kombinációval sem változott.
A másik, hogy az oldalak többsége nem támogatott. A Banki oldalak beintenek, Neptunnal szívás van, még a Hotmail is sír, hogy csak klasszikusan hajlandó menni. Gmailnél is bugok vannak. Na meg az FF mögött ott a Google, mint támogató. Ezen okok miatt nem lett sikeres az Opera és ezek miatt lett sikeres az FF.

Egyébként nálam is default böngésző lett, Operáról váltottam. Mondjuk én Chromiumot használok, az jobban fejlődik, de a Google Chrome is fent van. Abban már van autoscroll, képekre is kiterjedő zoom, könyvjelzők nyitása inkognitó módban a context menüben, már a szótárak is némi fejlődésen mentek keresztül, már újraindítás nélkül lehet cserélni a nyelvet és most dolgoznak a magyar helyesírásellenőrzőn, legalábbis a changelogban valami hunspell-el kapcsolatos dolgokat írnak, meg a Greasemonkey kompatibilitást is fejlesztik.

Hozzáteszem, a Chromium is független fejlesztés, tehát ugyanúgy nem éri el a Google szerverét, mint az a német zsákutca, de ezt legalább fejlesztik. Már 0.3.5-ös V8 van benne és 528.4-es Webkit. Az Acid is 100/100 volt, most megint csak 98/100.

Ja, és a helyesírásellenőrzőhöz már hozzá lehet adni szavakat. De kikapcsolni beállításokból még mindig nem lehet, de majd eljön ez is. :)

16

Zs, 2008. október 17. péntek, 12:39 (#)

#15 ez most akkor igaz vagy sem: Chrome creates a unique ID through which a user can be theoretically identified.

17

Asszem, 2008. október 17. péntek, 12:57 (#)

zs: ha igaz, akkor mi a relevanciája?

18

Zs, 2008. október 17. péntek, 13:21 (#)

valamiért csak csinálják, nem?

19

Penge, 2008. október 17. péntek, 16:21 (#)

Zs: Igaz, de a hangsúly ezen van: "can be THEORETICALLY identified."

Ez a gyakorlatban annyit tesz, mintha azt mondom neked: Ha bármilyen weboldalt beírsz a Firefoxod címsorába, akkor 90%-ban kapsz egy cookie-t vagy az adverticumtól, vagy az audit median-tól, vagy a hit.gemius-tól, vagy pedig a google analytics-től. Ez a cookie végigköveti a böngészésedet és olyan adatokat gyűjt rólad (IP címhez kötve), mint melyik oldalról jutottál el az adott oldalra (google/yahoo/live keresés, xy honlapjáról, vagy szimplán csak beírtad a címsorba), melyik oldalon jártál előzőleg, ha kerestél, akkor milyen kulcsszót írtál be a keresőbe, amin keresztül az oldalra eljutottál, hány percig tartózkodtál az oldalon, mely linkeket nyitottad meg az oldalon.

Mindez IP címhez kötve. Szóval vegyük például a T-Com-ot, amely internetszolgáltató is egyben. Ennek szerinted mennyiből tart ezeket az adataidat összekötni a freemail levelezéseddel és iwiw regisztrációddal? Még azt is megállapítják, hogy milyen színű alsógatyát hordasz. Igen, lehet félni, de ez a mai helyzet.

Ezek után kérdezem: Az emberiség miért a Google-tól tart, ami például egy Gmail regisztrációkor is csak a nevedet kéri és egy biztonsági kérdést, ezzel szemben a freemail a születési dátumtól az érdeklődési körön át a munkaviszony/végzettségig bezárólag mindent.
Igen. Kereséskor valóban gyűjt adatokat, hogy működjön a suggestion szolgáltatás. De megintcsak kérdezem: Kinek nagyobb érdeke, hogy megtudja, hogy te Kovács Pista vagy Dunaújvárosból? A T-Com-nak, aki nyíltan (túl sok kérdés) célzott marketinghirdetéseket dobál hírlevélben meg iwiw-en az egész életrajzodra kíváncsi, vagy a Google, aki csak arra kíváncsi, hogy a világ összes kereső embere közül (akiknek száma milliárdra tehető, különböző nemzetiségek...stb) hányan vétik el ugyanazt a hibát százalékos arányban? Például Google helyett googe-t vagy gogle-t vagy goggle-t írnak.
A Google féle AdSense pedig egy algoritmus.

Ez az azonosító pedig éppen azért van, mert a Google nem tárol IP címet és nem köti a Google Account-hoz az adatgyűjtést, ezért névtelen.

Az azonosító azért kell, hogy meg tudják állapítani, hány ember haszálja a Chrome-ot és egyéb hasonló dolgok.

Például ha te a 4872748324eerjdjhrur8jfju8rjf894rz kódszámú böngészővel rendelkezel és egy troll vagy, aki arra használja a böngésző bugreportját, hogy obszcén üzeneteket küldözget (milliós felhasználótáborból akarnak ilyenek is), akkor 2 kattintással ki lehessen szűrni és ne vesszen el miatta értékes bugreport.
Esetleg viszonylag pontos képet tudjanak róla alkotni, hogy hányan használják a böngészőjüket. Meg ilyesmi. Tudom, a mai világban ez hihetetlennek tűnik, én sem vagyok egy naív ember, de én hiszek a Google-ben. Az MS és a Yahoo egy kapitalista multi, a Google meg valahogy jobbá akarja tenni a netet. Van aki összeesküvés elméletet sejt mögötte, én valahogy nem. Legalábbis eddig még nem volt rá példa. Vakon nem bízok senkibe és semmibe, de azért mérlegelem a dolgokat és utánanézek mindennek, mielőtt vádaskodnék, hogy minek mi az oka.

20

Zs, 2008. október 17. péntek, 20:32 (#)

Köszi az infókat és a gondolatmenetet. Szép és hihető amit leirtál, de vajon mennyivel lehet jobban hinni a googlenak, aki most ha jól rémlik 4 mrd$ profitot termelt mint a szintén haszontermelő ms-nek? őőő én egyiknek sem hiszek nagyon:(

21

Penge, 2008. október 17. péntek, 21:56 (#)

Ha csak magát az üzletpolitikáját nézed a kettőnek.

A Google úgy van vele, hogy mindent ingyen ad a kezdetektől fogva, az AdSense és az AdWords hirdetési szolgáltatás, tehát amolyan legális Robin Hood-ként a tőkés befektetőket húzza le, ebből finanszírozza az átlagkeresettel rendelkező embereknek az ingyenes professzionális szolgáltatásokat, a nagytőkés befektetőket személyre szóló hirdetésekkel kecsegteti, de tudod te is és tudom én is és minden felelősségteljesen gondolkodni tudó ember, hogy csak akkor fog valamit vásárolni, ha akar. Asszociáció meg kényszerráhatás szerintem az egyszerű szöveges hirdetéseknél simán eltörpül mondjuk a keresekedelmi TV csatornák és a postaládádba érkező teszkósújságok reklámáradatához képest.

Ma már van a Gmailnek és a Docs-nak fizetős prémium változata, de az a szó szoros értelmében prémium. Gmail-nél is akár 400 giga mailtárhely. Kinek kell annyi? Kinek kell saját domain-en futó Google Apps? Cégeknek, vállalkozásoknak, azok meg fizessenek is érte. Ez az elv nekem nagyon tetszik.

Ezzel szemben az MS? A kezdetektől fogva minden szolgáltatása fizetős volt, később a Windows-zal árukapcsolt és legális Windowst feltételező szoftverek/szolgáltatások ingyen hozzáférhetők lettek, végül lett kereső meg Live account a Google/Yahoo és a többi mintájára, akik már előbb megcsinálták, de még az ingyenes MSN kliens is adware szoftver. A szoftvereik célját/funkcionalitását lehet szépíteni és fényezni, de a két fő fizetős (Windows és MS Office) kivételével lerí róluk, hogy tesséklássék összedobott valamik, amik éppen arra szolgálnak, hogy na megmutassuk, hogy nekünk ilyenünk is van.

A webes szolgáltatásai mit tükrüznek? Lengessük meg a kolbászt a kutyák előtt, de ha igazán akarja használni a szolgáltatásunkat, akkor már akadályokba ütközik, ami prémium szolgáltatás megrendelésére készteti ők, vagy tömény undorra. A Windows Live Mail (hotmail) ingyenes. Az alap szolgáltatás, amiben kapsz egy webes felületet és megintcsak legális Windowst feltételező letölthető MS gyártmányú klienssel speciális protokollon keresztüli elérést.
POP3 fizetős, átirányítás fizetős. Ha törölni akarod az account-ot? Kérést kezdeményezhetsz rá, majd 120 napig ha nem lépsz be, akkor törlik.

+ pár tény:

Az MS-nek van konkurenciája. Az OSX méltó lesöpörné egy normális marketinggel. A Linux is van amiben jobb, mint a Windows. Ellenben a Google-nak nincs ellenfele. A webes szolgáltatások, ami ellenfele lehetne, mind-mind több kisebb szolgáltatásból tevődik össze (kereső esetleg Yahoo, iGoogle->Netvibes, Google Bookmarks->Delicious,YouTube->(sok más videómegosztó), orkut->myspace...stb)
Ha a többit összefogná valami, akkor lenne esélye méltó konkurenciává kinőni magát. Így viszont a Google nagyobb egyeduralkodó weben, mint az MS desktopon, ahol egyedül a Windowst kéne kiütni a nyeregből, onnantól már az emberek még az OOo-t megszoknák MSO helyett. De az MS továbbra is folytatja az üzletpolitikáját, az EU általi kutyaszorítóra való tekintettel már kezd nyitni a nyílt szabványok felé, de ez még mindig kevés.

Azt már mindenki maga döntse el ezek ismeretében, hogy neki melyik a szimpatikusabb a kettő közül és hogy mi is a különbség. :)

22

deacon, 2008. október 18. szombat, 12:46 (#)

ervin: komolyan azzal bénáztok, hogy a firefox frissítés után nem mennek az addonok?

Fel kell rakni ezt: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6543

Nyomni egy "override all compatibility"-t és voila.

Minimális azon extension-ok száma, amik egy verziófrissítés után megfektetnék működésükkel a browsert. A többinél csak az extension fejlesztője lusta átirogatni a telepítőben a verziószámot...

23

Imrityinko, 2008. október 18. szombat, 13:32 (#)

"Tényleg gyorsan indul"
Persze, nézd csak meg a feladatkezelőben: a háttérben rohangászik magának, így könnyű.

Nálam nem volt fent olyan sokáig. (Ezért:)
Egyszer mikor elmentem kicsit levegozni, és a gépet uresben hagytam futni az "elindított" Chromeval. Amikor visszajottem, hallom, hogy a vinyóm olyan hangot ad, mindt valami rakéta...
Gyors ctrl + ald + del, majd amikor nézem mi zabálja a procit és csinálja ezt... Hát bizony a Chrome kutakodott a lemezen...

Egybol le is szedtem, mert nekem annyira nem kellett...

Emellet az egyik virtuális ismerosom momdta, hogy nála pedig totál spontán a tuzfal fogta meg a Chromet, ami már vagy egy hete nem volt elindítva (tehát a háttérben nem maradt meg mindt process).

Akkor ő is letakarította...

Á... Google ezzel most igen lejáratta magát...

24

Penge, 2008. október 18. szombat, 15:56 (#)

Mi rohangászik a háttérben? A Google Updater maximum, de az nem a Chrome előtöltésére szolgál. Zárd be és nézd meg. Semmivel sem fog lassabban indulni tőle.

A winyót nem azért tekeri, mert kutat, hanem azért, mert bugos, így a Safe Browsing fájl folyamatosan növekszik. Már előzetesekben javították, de a legutolsó stabil verzióban még jelen van. Ez felelős azért is, hogy XP-n meg-meg akad néha egy tab. A tűzfalhoz meg no comment. Gondolom valami übertűzfala van neki, ami 6x megkérdezi, hogy egy böngésző használhatja-e a netet. Sőt, külön, hogy kimenő és külön hogy bejövő kapcsolatokat létesíthet-e. Ha meg több protokollt használ és esetleg nem mindig 8080 az IP, akkor is kérdést dob fel.
Ilyen tűzfalra a otthoni felhasználók 99%-ának nincs szüksége. Ha meg felrakja, akkor ré nézve szégyen, hogy nem tudja engedélyezni a böngészőt és ezért még a böngésző a hibás.

25

rivera, 2008. október 18. szombat, 16:50 (#)

Megjelenés óta első számú böngésző nálam is, a sebessége miatt. FF-ot csak olyan oldalakhoz használok amik nem Chrome kompatibilisak. Problémám nem volt eddig vele, imádom hogy egyszerű, gyors, jól kezelhető. Nagyon jól használható a startlapja és bevált a cím mezős keresés is nálam.
Egyetlen problémámm hogy nem tudok proxyt állítani benne mint FF-ben, hanem a Windows-os proxy configot használja, így a céges gépen nem tudom beállítani a portable változatot.

26

Imrityinko, 2008. október 19. vasárnap, 10:00 (#)

@Penge:

Te az írásomat teljesen félreértetted, de ne törődj vele. ;)

Amúgy:
Kerió tuzfala van, és a Chrome magától indult. ;)

27

Jád, 2008. október 19. vasárnap, 22:00 (#)

Mikor kijött, felraktam, nekem is feltűnt hogy a vinyón szenved. Ez laptopnál zavaró volt, mert amúgy is időnként fel-felzúg az álló gép is, de ez sokkal gyakoribbá vált hála az Updaternek (?). Mindegy, google elő, megkerestem hogyan lehet kilőni, kilőttem. Azóta is boldogan élek a Chrome-al, egyelőre nálam most ő az első, mert statisztika ide vagy oda, az ÉN gépemen sokkal gyorsabban elindul, mint a Róka. Hiányzik ez-az, de inkább szokom az újat.

28

Author Profile Page ervin, 2008. október 19. vasárnap, 22:04 (#)

deacon (22), azért az magáért beszél, hogy szerinted bénázás az, ha valaki nem rak fel egy override add-ont, amivel meg tudja hackelni a többi add-ont :) - de sebaj, most nem erről vitatkozunk. a lényeg, hogy a te ötleted alapján felment a FF 3.1, köszönet érte.

a chrome nálam továbbra is agyonveri az indításban a többi brózert (az opera még úgy, ahogy tartja magát), úgyhogy marad a helyén.

29

deacon, 2008. október 20. hétfő, 08:44 (#)

ervin részben igazad van, de az addonok fejlesztését-frissítését társadalmi munkában végzik egyes júzerek, így ez nem a firefox fejlesztőinek hibája. Tény, hogy vannak fogyatékosságai a rendszernek, de jobbat még nem találtak ki. Pont ez a rendszer biztosítja, hogy egyik böngésző sem tudja testreszabhatóságban (de szép szó:) utolérni a firefox-ot. Személy aszerint én reménykedem, hogy bepörög ez a dolog a chrome-nál is, mert jelenleg nekem az addonok hiánya a legfájóbb.

30

Penge, 2008. október 20. hétfő, 11:28 (#)

"de az addonok fejlesztését-frissítését társadalmi munkában végzik egyes júzerek"

Ez közeláll a dzsunka cuccokhoz, ahol a rizsföldekről begyűjtött kici kínaiak végzik ugyanezt. :D Ilyen körülmények között ne is várj minőséget. Még a Chrome a stabilitást tartja a legfontosabbnak (multi-process), ami egyre inkább elengedhetetlen, Gmail, Google Docs vagy Google Reader közben egyszerűen nem fagyhat ki a böngésző! Addig a Firefoxban az addonok instabillá és sebezhetővé teszik a böngészőt. Azt ugye hozzá sem kell tennem, hogy mikor olvasol 1-1 changelogot a Mozilla oldalán, ott az alap böngészőről beszélnek. Azt nem fogják leírni, hogy akinek mondjuk egyszerre fent van az All-in-one sidebar és a Foxmarks, annak xy scriptnél memóriatúlcsordulása lesz, vagy esetleg egy DDoS támadás védtelenné teheti az egész rendszert. Számtalan olyan kombináció van, ami elviekben okozhat ilyesmit.

"de jobbat még nem találtak ki."

Dehogynem. Ugyanezt, belső, ellenőrzött kiterjesztésekkel. De ezesetben már felesleges a plusz absztrakciós réteg. Sokkal célszerűbb beépíteni.

"Pont ez a rendszer biztosítja, hogy egyik böngésző sem tudja testreszabhatóságban (de szép szó:) utolérni a firefox-ot."

Ha én nem értek a scriptekhez és a tabokat a címsáv fölé akarom helyezni, esetleg alulra az állapotsáv fölé, akkor hogy tudom véghezvinni? A userChrome.css szerkesztése felejtős. Operában drag n' drop az egész. Ha telepítek egy témát, akkor hogy tudom alkalmazni újraindítás nélkül? Operában ez is adott. Szóval a testreszabhatót nem erőltetném annyira. Inkább a tele lehet pakolni töménytelen mennyiségű fícsörrel megfogalmazás jobban takarja a lényeget. Bőven elég lenne, ha az alap dolgokat, mint mondjuk Operában a fícsörök kb 90%-a) alapból beletennék és ezen felül kellene csak telepíteni kiterjesztéseket, azoknak, akiknek extra igényeik vannak.

31

Author Profile Page ervin, 2008. október 20. hétfő, 13:31 (#)

Penge (30),

"a Firefoxban az addonok instabillá és sebezhetővé teszik a böngészőt"

elméletileg. biztos lehet klassz fagyásokat produkálni, ha valaki erre utazik. a szubjektív gyakorlatban viszont soha nem volt semmi gondom, innentől kezdve - számomra - az elméleti érv csak elméletileg meggyőző.

"("de jobbat még nem találtak ki".) Dehogynem. Ugyanezt, belső, ellenőrzött kiterjesztésekkel."

ezzel szemben a tény az, hogy a firefoxhoz nagyságrendekkel több kiterjeszéts/add-on/stb. van, mint bármilyen ellenőrzötten fejlesztett cucchoz.


- szerintem oda vezethető ki a dolog, hogy el kell döntened: inkább korlátozottabb (de neked talán bőven elegendő) funkcionalitást választasz nagyobb biztonság mellett (pl. Opera, mai Chrome), vagy gazdagabb funkcionalitást korlátozott (de neked talán bőven megfelelő) biztonság mellett (pl. FF, a Chrome, ha megnyitják kifelé). érzem, hogy te a biztonság felé hajlasz, de ettől még a firefox-addonok funkcióbeli előnyét vitatni ugyanúgy hegymenet marad. :)

32

Penge, 2008. október 20. hétfő, 16:03 (#)

"a szubjektív gyakorlatban viszont soha nem volt semmi gondom, innentől kezdve - számomra - az elméleti érv csak elméletileg meggyőző."

Én sem csak az elméleti része alapján alkottam a véleményt. Akárhányszor akartam benne pótolni az Operában megszokott fícsöreimet kiterjesztésekkel, annak hibás működés lett a vége. És nem csak én jártam így.

"a firefoxhoz nagyságrendekkel több kiterjeszéts/add-on/stb. van, mint bármilyen ellenőrzötten fejlesztett cucchoz."

Ha nem titok, akkor mik azok a kiterjesztések, amelyek számodra pótolhatatlanok mondjuk Operában, vagy Chrome-ban? (jó, mondjuk Chrome-ban még vannak olyanok).

Egyébént nem csak a biztonság felé hajtok, mondjuk ha final verziót használok, akkor azt szeretem gondtalanul tenni, ha bétát tesztelek, akkor tudom, hogy miért omlik össze. A programműködési sebesség legalább olyan fontos, ha nem fontosabb. Azután jöhet az erőforrásigény, indulási sebesség és végül a feature-ök és az oldalbetöltési sebesség.

33

Author Profile Page ervin, 2008. október 20. hétfő, 17:30 (#)

Penge,

"Akárhányszor akartam benne pótolni az Operában megszokott fícsöreimet kiterjesztésekkel, annak hibás működés lett a vége. És nem csak én jártam így."

Én viszont pont nem jártam így soha, ez meg is magyarázza, miért mentünk másfelé.

"Ha nem titok, akkor mik azok a kiterjesztések, amelyek számodra pótolhatatlanok mondjuk Operában?"
Nem titok, és nemcsak kiterjesztésekről van szó. A GMail nekem jelenleg pótolhatatlan munkaeszköz, az Opera hosszas töketlenkedése a GMail-oldalak kezelésében végül önmagában showstoppernek bizonyult. Hasonló praktikus gondjaim voltak az IE-s weboldalak kezelésével (pl. Outlook WA kliens), aztán ott van a szintén munkaeszköz Remember the Milk integrációja, a Google Bookmarks használata - fejből ezek jutnak a leghamarabb az eszembe.

34

zedexes, 2008. október 22. szerda, 10:10 (#)

Én még hozzátenném, hogy teljesen ki vagyok akadva mert nem működik a felfele scroll, laptoppal dolgozom, és a touchpad-on lévő scroll-lal nyálazom át az oldalakat nap mint nap 8 órában és tetszik a chrome, gyorsabban is tudok vele dolgozni. De emiatt, emiatt kizárt, lemegyek az oldal aljára és amikor felfele akarok menni mehetek a fel gombhoz, vagy a szélső scroll bar-hoz, amivel elvesztem a megtakarított időt, ergó teljesen ki vagyok bukva... :)

35

Penge, 2008. október 22. szerda, 12:12 (#)

Már javították, használj fejlesztői előzeteseket, vagy Chromiumot:

http://chrome.blog.hu/2008/10/16/uj_elozetes_0_3_154_3

Csak töltsd le a chromechannel.exe-t indítsd el, megváltoztatod a Beta-ról Dev-re a frissítési csatornát, leokézod, elindítod a Chrome-ot, frissíted az About (Névjegy) résznél, miután frissült, már az új verziót használod: http://chromium.googlecode.com/files/chromechannel-1.0.exe

36

tmnk, 2008. október 31. péntek, 17:19 (#)

amiben működik (kezdőoldal, gyorsaság, egyszerű felület, stb), azt nagyon bírom,
de annak nem örülök, h egy csomó dolog (pl az egyes fórumokon ill. oldalakon való hozzászólás elég karcosan megy/menne (delete-es/backspace-es törlésnél ottmarad félig/egészben/összevissza a törölt szöveg), facebookon nem tudok új könyvet hozzáadni az i am reading alkalmazásnál, quarton nem tudok hozzászólni, stb) nem működik, amire így más böngészőt használok, és nem tudom, h mikor lehet érdemes (ill. egyáltalán érdemes lehet-e majd) valamikor újratelepíteni, hátha az újabb verziója már azokat is tudni fogja (mert pl nem tökölnék minden alkalommal azzal, h kitörlöm nullára a szótárát, h ne húzogassa alá a gmail-es leveleim szavait (mondjuk arra sem ártana az újabb verzióban egy olyan opció, h egyszerűen csak ki lehessen kapcsolni a helyesírás-ellenőrzést ahelyett, h szótárt töröljek))

37

Penge, 2008. október 31. péntek, 18:35 (#)

Már kikapcsolható: http://chrome.blog.hu/2008/10/29/kikapcsolhato_helyesirasellenorzo

A hibás oldalakat meg jelentsd a "Report bug or broken website" menüponttal, hogy mielőtt javíthassák, de már a Webkit 528.5-nél, a V8 pedig 0.4.2.1-nél jár, szóval lehet, hogy már működnek vele a szóban forgó oldalak.

38

hnor, 2009. december 9. szerda, 04:34 (#)

Drága Imrityinko!
Mitől indult magától a Chrome?
Merül fel a kérdésem, s joggal!
Abban az esetben tölt be egy böngésző, ha valamilyen alkalmazás internet hozzáférést kér. Tehát erősen vélelmezhető, hogy a Chrome volt az alapértelmezett böngésző, így emiatt indult el!
Nincs olyan böngésző, ami csak hopp a nagy semmiből magától elindulna! Miért is indulna el? Internetezni óhajt?
Szintén nagy dilemma, hogy milyen futó processek voltak még a Chrome-on kívül? Mert ha mondjuk az alap cirka 40 Windows alkalmazás mellett még futott vagy 10-20, akkor már érthető a gép terhelése! Főleg akkor, ha éppen egy vírus fertőzte atomjaira a gépet!

A Kerio-ról pedig szimplán csak annyit, hogy a nagyobb programok, mint például a Kaspersky, a Norton 2010, az Eset Smart Security, az F-Secure, és még lehetne sorolni, miért nem találják akárcsak vírusgyanúsnak is a Chrome-ot?
Ha egy program magától (


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork