Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Automatizált Google Docs backup

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2008. november 12. szerda, 14:13 | 9 hozzászólás

Gyorstipp lesz haladóknak. Amióta egyre fontosabb anyagaim vannak a Google Docs jelentette "felhőben", egyrészt bárhonnan és bárkivel együttműködve el tudom érni őket, másrészt viszont egyre nyugtalanabbul alszom. Oké, persze, nyilván a Google redundáns központjainál bármilyen helyi megoldásomnak nagyságrendekkel több esélye van adatvesztést produkálni, mégis, az ördög nem alszik. Aki hozzám hasonlóan élt már át egy másfél órás "a dokumentum most nem elérhető, dolgozunk a problémán" leállást, amikor semmilyen információd nincs arról, most mi van, mi lesz, mikor, és egyáltalán, előkerül-e valaha a sehol máshol nem létező anyagom, nos az szerintem tudja, miről beszélek. Régimódi informatikus vagyok, szép dolog a felhő, de a fontos dolgokról legyen kéznél saját, offline is elérhető mentés. Ezt sikerült most megoldani.

Mielőtt jönnétek vele, igen, volt már kézi megoldás erre nagyjából ezer éve, de ne vicceljünk, a kézi backup nem backup: gondolni kell rá, tehát elfelejtődik, tehát pont amikor kéne, akkor csak egy régi mentés lesz, tehát nem. Automatizált megoldás kell, ami a rendszeres éjszakai backup ciklusba szépen illeszkedik - vagyis Linux alatt kell fusson, mert Ubuntu van a nagyszobai multimédia gépen (tényleg megírom egyszer, hogy néz ki), az intézi a szerver mentését is, ott tökéletesen elfér egy ilyen.

Szóval automata mentés, parancssorból, na erre egy jelöltet találtam csak: a GDataCopier nevű, elsőre kicsit abandonware-nek tűnő dolgot. Ezt ki is próbáltam úgy egy éve, akkor nem ment, szomorúan otthagytam. Aztán kipróbáltam fél éve megint, hátha - de nem, ekkor se ment, viszont legalább a fórumokban volt magyarázat: a Google változtatott valamit a Docs APIn, már nem lehet letölteni anyagokat. Elkeseredés, fiók, majd most újra elővettem a dolgot, és mintha mi sem történt volna az elmúlt évben: szépen működik az egész. Synapticból kell csak telepíteni mellé a python-gdata csomagot, 2.5-ös vagy nagyobb pythont rakni alá, és kész is vagyunk (esetleg egy python-elementtree jöhet még, de a 2.5-ben már elvileg benne van), nulla tuningolással meg is van a miniscript, ami indítja a backupot:

#!/bin/bash
/home/eszpee/gdatacopier/gdoc-cp.py --username eszpee@gmail.com --password eztazertnem --export default --google-id all --local /home/eszpee/gdatacopier/files

Ez mehet is a backup2l pre-backup fázisába, és kész vagyunk. Ja, még egy: a PDF formátum nekem csábítóbb volt elsőre az Open Office-nál, viszont a több sheetet tartalmazó spreadsheeteknek látszólag csak az első oldalát mentette, így maradt az OO, erre figyeljetek ti is. Az eredmény pedig egy könyvtárban szépen az összes doc és spreadsheet anyag, eredeti néven, képekkel, mindennel együtt, Open Office alatt szépen nyithatóan és szerkeszthetően. Két szépséghibája van a dolognak: a prezentációkat és a Google Docsban kialakított foldereket nem menti.

Menti viszont a Google Docs jellegéből adódóan nemcsak az én anyagaimat, hanem a velem megosztottak is - könnyen lehet tehát csinálni egy központi backup accountot, és vele megosztani a mentendő fájlokat, így akár egy kis cégnek is lehet szép vésztartaléka egy ideiglenes hálózati, vagy Google-kiesésre.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

jacques, 2008. november 12. szerda, 16:50 (#)

Lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek, de ha a docs-ban offline-ra kapcsolsz, akkor nem kreál ő egy asztali ikont, ami a gépeden tárolt, automatikusan szinkronizált dokumentumaidat offline-ban is elérhetővé és szerkeszthetővé teszi? Én így használom egy ideje...

2

Author Profile Page eszpee, 2008. november 12. szerda, 19:44 (#)

Nem tudom, nekem ez olyan "fuzzy", odafigyelős dolognak tűnik... mi van, ha online használgatom mégis? Nem szinkronizál amíg nem kapcsolok át, ugye? Illetve mi van azokkal a doksikkal, amiket mások szerkesztenek, amíg én nem vagyok gépnél? Meg mi van, ha több gépről nézem?

Mindenesetre őszintén szólva örülök, hogy eddig nem is nagyon néztem ezt az Offline dolgot, mert ha előbb megtalálom, a fentiekre sose lett volna elég motivációm. :)

3

yaanno, 2008. november 12. szerda, 19:57 (#)

Google Gears-en keresztül működik az, amit jacques említett, nem is rosszul. Azt nem tudom megmondani, hogy verziókezelés szempontjából milyen a dolog, de arra biztosan jó, hogy ha egy darabig offline vagy és dolgozol egy dokumentumon, utána szépen szinkronizálódik minden. Kellene egy rendes test case ehhez :)

4

Author Profile Page eszpee, 2008. november 12. szerda, 19:59 (#)

Igen, én most bebillentettem, aztán meglátjuk, a következő leállásnál hova lesz jobb nyúlni. Nyilván a gearses megoldás nagyságrendekkel jobb, ha dolgozni is akarok az anyagokon kiesés közben.

5

yaanno, 2008. november 12. szerda, 20:10 (#)

#4 szépen működik, sőt odatesz egy kis "edited offline" flaget a doksi linkjéhez. Ettől függetlenül jó a független mentés, köszi, hogy megosztottad!

6

slink, 2008. november 14. péntek, 22:22 (#)

Nem parancssoros, hanem fancy egykattintásos GNOME app a Conduit, ami tud Docs-ot is szinkelni az ezeredgy másik dolog mellett.

http://www.conduit-project.org/

7

Author Profile Page eszpee, 2008. november 14. péntek, 22:53 (#)

Biztos? http://www.conduit-project.org/wiki/SyncStatus Itt nem látom, de lehet, hogy az én hibám.

8

cikoria, 2008. november 19. szerda, 15:41 (#)

A conduit a gDocs-ba csak felmásolni tud, onnan nem képes letölteni (még).

9

Google Docs master :-), 2010. július 23. péntek, 15:53 (#)

Mi a SimplyPadnél nyújtunk cégeknek hasonló szolgáltatást és migrálást is. Persze egyenlőre sok cégnél még az sem világos mire lehet használni a docst egyáltalán: https://simplypad.com/mittud/google-docs-dokumentum


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork