Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Google Friend Connect - én egyelőre kösz, nem

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2008. december 10. szerda, 17:18 | 12 hozzászólás

Terjed ez a Google Friend Connect dolog, weboldalak fölötti hálózatépítés, webkettő, kánaán. Nincs is ezzel semmi baj, értem én tisztán, hogy miért jó ez a Google-nek, talán magyarázni se kell: elképesztően értékes kapcsolati adatok és böngészési, viselkedési szokások, amikből olyan szintű felhasználói profilt tudnak kialakítani, amivel tökéletesen tudnak hirdetéseket célozni. Ne értsetek félre, ezzel sincs semmi bajom, ha már muszáj, inkább nézek fényképezőgép-reklámot, mint intimbetétet. Google tehát pipa, lássuk a többi résztvevőt, kinek miért éri meg.

Azt is értem nagyjából, hogy miért jó ez a blogtulajdonosoknak: kapnak egy szép listát, hogy kik járnak ide, meg majd a hozzászólásokon kívül egyéb közösségi mókákba is tudják terelni őket, mit tudom én, nemsokára lehet torpedózni a blogok szélén. Az egész persze sokkal jelentősebb nem közösségi oldalak esetén: egy webáruház például felkinálhatja majd, milyen termékek népszerűek az ismerőseim között, ami azért már perspektíva. Egyelőre viszont ebből semmi sem látszik, csak a látogató-gyűjtögetés, kicsit az össznépi "kinek van több iwiw ismerőse" játékra emlékeztet, de hát gondolom majd kialakul.

Egyet nem értek: nekem, hétköznapi látogatónak ez most ebben a formában miért lenne jó? De még ha csak simán semleges lenne, a napfényes jövő igérete akár be is hozhatna, viszont vannak itt idegesítő apróságok. Egyrészt, amióta kijött ez a cucc, naponta három-négy ismerősömtől kapok meghívókat, hogy ugyan, lépjek már be a blogukra. Gondolom a regisztrációnál ajánlja fel a Google, hogy az összes ismerősömet meghívhassam, de őszintén szólva ezt nálunk spamnek hívják, és kicsit elveszi az ember kedvét a nagy összeborulástól. Másrészt ha meg akarom nézni, mi is ez az egész, és belépett Google accountommal elmegyek a Friend Connect főoldalára, mit kapok? Egy bazinagy jogi szöveget, hogy ezt legyek szíves elfogadni, mielőtt bármit mutatnának.

Én nem hiszek az összeesküvéselméletekben, nem gondolom, hogy a Google a kelleténél aggasztóbban törne világuralomra, de a fenti bénázások, meg amit András már májusban megírt, szóval ez mind mind arra mutat, hogy csak azoknak lesz végül igaza, akik évek óta hajtogatják, hogy a Google az új Microsoft. Amivel szintén nincs semmi baj, csak amíg nem látok valami személyes hasznot is belőle, addig nem nagyon van miért asszisztálnom hozzá - a hype már nem elég.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

katmandu, 2008. december 10. szerda, 18:07 (#)

Én folyton mondom, hogy a Google az informatika Microsoftja :)

2

Longhand, 2008. december 10. szerda, 18:11 (#)

Manual Trackback Tool Beta version v0.6 by Longhand:
http://optimalizalas.info/jelensegek/friend-connect.php

3

mosquito, 2008. december 10. szerda, 18:12 (#)

persze, de ez a hirdetes megjelenhet mi? :) -> http://kereso.blog.hu/2008/11/27/celldorado_nyerj_egy_iphone_3g_t

4

Author Profile Page eszpee, 2008. december 10. szerda, 18:16 (#)

mosquito, felőlem nyugodtan.

5

ern0, 2008. december 10. szerda, 21:04 (#)

Na, lássuk:
- Microsoft mouse (bár ez mintha már eltűnt volna, az a változat, amit én kedveltem, a fehér, enyhén görbe),
- Excel;

vs

- Google Search, Image Search,
- Picasa,
- Reader,
- Analytics,
- Documents.

Fenti termékeket tartom olyan minőségűnek a két cégtől, ami említésre méltó. Hát, a Microsoft nem kényeztet minket, de legalábbis a Google sokkal jobban.

(Csak érdekességképpen egy kisebb céget is megemlítek - Adobe: PhotoShop, GoLive!, Acrobat Reader. Ráadásul az első kettőt nem is használom, de ismerem, és tudom, hogy frankó).

6

katmandu, 2008. december 11. csütörtök, 08:22 (#)

Ha már ern0 kamingautolt, akkor én is elárulom, hogy nálam szinte minden Microsoft, a billentyűzettől az egéren át, a hangrendszeren keresztül, a Vistán és az Office-on át, a grafikai programokig bezárólag, de keresésre Google Search, webes levelezésre Gmail.

Közösségi dolgokat viszont nem használok, mert kényelmesebb bejárni blogokra kommentezni, a többire meg elég az Iwiw. Médiát, doksit sem dolgozok fel weben, így azok a részek közömbösek.

Viszont ami nagyon hiányzik: fájlok tárolása Google Akármivel a weben, védetten, folder rendszerben, szükség esetén egyedileg megoszthatóan. Úgy tudom, a Google ilyet még nem csinált, bár anno a Gmailből voltak akik faragtak ilyesmit.
Ha kiderül, hogy rég van ilyen, csak én szatyorlakó módjára nem ismertem, az ciki, de akkor szóljatok. Katmandu addig kénytelen a Microsoft Live SkyDrive szolgáltatásra fanyalodni, ami valami botrányos, a használata mintha 1987-es színvonalon állna :(((

7

Kamela, 2008. december 11. csütörtök, 12:49 (#)

katmandu:
te tényleg feltöltenéd a googlenak a privát fájljaidat? Ha már az összes levelezésemet, dokumentumomat, képeimet, kereséseimet eltárolják és felhasznál(hat)ják, akkor még a fájljaimat is osszam meg velük? A lelkem ne adjam oda nekik?
Sokkal szimpatikusabb a microsoft live online fájltárolós szolgáltatása, ahol kevesebb a kisbetű.

8

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. december 11. csütörtök, 13:10 (#)

Számos olyan hely van, ahova feltöltheted a privát fájljaidat, meglehetős biztonsággal. Arról nem is beszélve, hogy ha titkosítva teszed fel, akkor lehet a Google is a tároló. Legjobb, technikailag csodálatos, a dropbox. Amit katmandu akar, ahhoz a box.net áll nagyon közel, például.

9

katmandu, 2008. december 11. csütörtök, 14:58 (#)

Kamela, Minorka:
A Microsoft Live fájltárolóját, a SkyDrive-t használom, de gyötrelmes benne a fájlkezelés. Kényelmetlen, otromba, pocsék. Pedig saját pluginja van, ami dragndropot is lehetővé tesz lokálból oda, de ezzel az erővel már lehetett volna rendes folder- és fájlkezelést is beletenni.

Ha nem lenne ilyen vacak, egy szót se szólnék, de amikor több tucat fájlt és foldet kell pakolgatnod, átnevezned, törölnöd, akkor már nagyon zavaró, fárasztó.

A Box.net jónak néz ki, kösz a tippet. Az ingyenes változat 1 GB tárhelyet ad, ami nekem bőven elegendő lenne, mert az összes munkaanyagom alig kb. 800 mega és ezekből csak az épp aktuális és fontos dolgokról raknék másolatot egy online tárolóba, backupnak, átmenetileg. Semmi illegális warez vagy családi növénypornó, csak a saját melóim tárolásáról van szó. Szinkroizálni sem kell, saját verziókövetést csinálok.

Kérdés persze, hogy a box.net mennyire secure. Boxék azt mondják, very, de hát .net cég, és a "nagyok"-ban (MS, GGL) az ember valahogy jobban bízik.

10

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. december 11. csütörtök, 15:19 (#)

Próbáld ki a dropbox-ot is. http://www.getdropbox.com/
Hihetetlenül egyszerű. Megadott könyvtárakat figyel, amit ott talál azt öntevékenyen felmásolja. Sőt ugyanannak a fájlnak a változatait is képes követni (mindig csak a változást másolja), tudsz a távoli tárolón könyvtárakat csinálni. Ahogy látom a megosztás a jövő év elején lesz elérhető. Mac, MS, Linux,+ az egyes gépeid között is szinkronizál. Paradicsom.

11

katmandu, 2008. december 11. csütörtök, 16:37 (#)

#10/Dr. Minorka:
Köszi, meg is néztem, de éppen azt nem akarom, hogy bármi is öntevékenyen szinkronizáljon. Írtam is fentebb.

Nekem pusztán egy tárterület kell, ahova biztonságosan, védve rakhatok fel fájlokat, saját folderekbe szervezve, és multiple selecttel tudjam őket törölni, egy kattintással átnevezni, a folderek között áthelyezni vagy másolni. Még az sem kell feltétlenül, hogy meg lehessen osztani másokkal őket (legfeljebb jelszó ellenében).

Sokat lebegtették anno a Gdrive-ot, de a Google azóta se csinálta meg.

12

szilvus, 2009. január 14. szerda, 22:17 (#)

Szerintem maga a Google sem tudja teljesen meg h miert alltak elo a Friend Connect-tel. Erdekes h ennek bejelentese es a Facebook Connect bejelentese kozott csak par nap elteres volt (most, december elejen).

Mindket ceg az iranyba mozog h a nala hasznal azonosito-pwd parokat mas szolgaltatasok is hasznaljak. Mire is megy az egesz vissza, persze az OpenID-ra. Ami ugye egy open kezdemenyezes egyfajta webes single sign-on megteremtesehez. Amit persze nagy cegek is tamogatnak, ld Google, csak nemt teljesen ugy ahogy a zsabvanyban le van irva. Meg ugye a yahoo es az AOL is aki minden felhasznalojanak biztosit OpenID-t, de mas szolgaltatoktol kapott OpenID-val hozzajuk belepni nem lehet. Na szerintem ez a baj.

Es persze a kerdes jogos, ezzel van most tele a web2-es blogelet picit, ki fog kijonni az egeszbol nyerteskent. Most a Facebook-ra fogadnak a legtobben, mert minden alkalmazas amire a developer engedni h Facebook userid-pwd parral lehessen belepni rogton update-eli az emberke feed-jet a Facebook-on. Azaz forgalmat general az anyaoldalnak, es mogotte van egy szep nagy social network. Mig ezzel a Google nem rendelkezik.

A dolgok ugyan a felhasznaloi erdekek felol indultak el (OpenID, SixApart) de mar masfele jarnak.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork