Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kéretlen reklám: Workrave, egy szoftver a fájdalom ellen

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2009. január 8. csütörtök, 22:32 | 29 hozzászólás

Az egész vagy másfél hete kezdődött: csúnyán elaludtam a nyakam. Mivel kis kivételektől eltekintve egész nap a gép előtt ülök, az ilyenek nehezen gyógyulnak, és nagyjából évente olyan szintű görcsös fájdalomban csúcsosodnak, ami akár hetekig is eltarthat... tényleg nem kivánom senkinek. A dolog mögött az van, mint azt a legutóbbi esetnél úgy egy éve egy masszőr elmagyarázta, hogy a félrecsúszott, vagy becsípődött ideg fáj, amire ösztönösen az izmok megfeszítésével reagál a test, ami megakadályozza a kilazulást és kész is az ördögi kör: minél jobban fáj, annál jobban fáj. Kijönni rendszeres mozgatással, tornáztatással, figyeléssel lehet csak belőle. Aki viszont - hozzám hasonlóan - képes órákra elmerülni valamiben, az hajlamos az állandó fájdalom ellenére elfeledkezni arról, hogy itt az idő kicsit pihenni, tornázni. Ezt akadályozza meg tesztünk tárgya.

vicces logó

A Workrave most nagyjából fél-háromnegyed óránként (még be kell lőnöm a jó időmennyiséget) figyelmeztet, hogy tartsak 5 perc szünetet. Ezeknél felállok, megmozgatom a nyakam, sétálok, teszek veszek, vagy a program által véletlenszerűen ajánlott kis gyakorlatokat végzem. Ezek is teljesen jók egyébként: nemcsak speciális testhelyzetből is mozgásból adódó sérülések (RSI) ellen tesznek, hanem átmozgatják, pihentetik például a szemet is. A program kijelzője lerakható taskbarra is, így ha akarom, mindig látom, mennyi időm van még a következő szünetig, plusz egy rakás vonatkozásban testreszabható, igazából szeretnék, de nem tudok belekötni.

A Workrave fut Windowson és Linuxon is, ingyen van, úgyhogy futás letölteni, ha sokat ültök gép előtt - nekem már két nap alatt rengeteget segített.

(A tippet nagyon köszönöm a Twitteres segélykiáltásomra azonnal jelentkező Veszignek!)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (29)

1

bence, 2009. január 8. csütörtök, 21:37 (#)

hasonlóan egyszerű programocska:
http://www.appsapps.info/instantboss.php

Annyival tud többet, hogy a pihenőidőt is be tudod állítani. Hivatalosan arra van kitatálva, hoyg a nehezen koncentráló emberek rövid szakaszokra bontva dolgozzanak.

( forrás http://lifehacker.com/software/featured-windows-download/time-your-work-sessions-with-instant-boss-298550.php bár tudom, hogy törni fogja az URL, de a tinyurl-t nem szeretjük)

2

Cigiző, 2009. január 8. csütörtök, 21:53 (#)

a rendszeres nikotinpótlásra amúgy is kimegyek

3

Dévai Zoltán, 2009. január 8. csütörtök, 22:08 (#)

Én kb. két és fél éve akadtam rá (egy unixos rendszergazdánál láttam), aztán jódarabig én nem, de a családi gép használta. Be volt állítva a gyerekek napi kvótája. Addig volt OK, míg a fiam rá nem jött, hogy hol tudja konfigurálni. (arra meg már lusta voltam, hogy megcsináljam úgy, hogy root joggal induljon minden login alkalmával - meg a gyereknek is lassanként benő a fejelágya)
Viszont egy jó fél éve már én is használom a kis barit.

4

Author Profile Page stsmork, 2009. január 9. péntek, 09:29 (#)

Eszpee, köszi a linket, épp most akartam írni magamnak egy ilyen progit :-)

5

lipilee, 2009. január 9. péntek, 09:34 (#)

hát nálam nem húzta sokáig. először próbáltam követni az utasításait... aztán egyre gyakrabban "skip", mert hát munkát csak nem hagyok félbe... aztán leszedtem.
én a masszázsra esküszöm, meg a sportra.

6

agyvihar, 2009. január 9. péntek, 09:39 (#)

"munkát csak nem hagyok félbe"

Hát igen. A szünetmentes munka biztos fontosabb, mint hogy 5 percre megállj pihenni, ha már nyomtad egy ideig folyamatosan...

A masszázs meg a sport jó, de a ha egész nap a gép előtt ülsz, akkor a rendszeres szünetek megtartása legalább olyan fontos.

7

Charlie Brown, 2009. január 9. péntek, 10:08 (#)

Nekem volt egy olyan csöves Relisys monitorom, ami nagyon egyszerű módon ugyan, de hardverből tudta ezt a funkciót, beállított időközönként egy ronda kávésbögre kezdett a képen föl-alá mászkálni :)

agyvihar:
Persze hogy néha abba lehet és kell hagyni pár percre a fontos munkát is, de annak is megvan az arra megfelelő pillanata. Nem fogja senki eldobni az egeret egy fontos munkafázis kellős közepén.
Az én főnököm legalábbis furcsán nézne, ha tudná, hogy épp dolgozok egy feladaton, és mikor rákérdez, hogy kész van-e, azt mondanám, hogy nincs, mert a bárány pont most elküldött pihenni. :)

8

Author Profile Page eszpee, 2009. január 9. péntek, 10:28 (#)

Bence, ebben is be lehet persze állítani a pihenőidő(k) hosszát.

Lipilee, tényleg az van, hogy a masszázs meg a sport az tök jó, de egy ilyen begyulladás kigyógyítására vagy megelőzésére szerintem elengedhetetlen az, h ne ülj órákat mozdulatlanul a gép előtt.

9

agyvihar, 2009. január 9. péntek, 10:31 (#)

Alig hiszem, hogy a munkák többsége egy ötperces pihenőidőn bukna meg, ami törvényileg mellesleg kötelezően elő is van írva óránként.

Én nem dolgoznék egy olyan munkahelyen, ahol ennyit sem lazíthatok egy órában. Nekem az egészségem többet ér.

Egyébként a workrave-ben van halasztás funkció is, ha éppen valaminek a közepén vagy, de uninstallálni persze egyszerűbb.

10

CsasZ, 2009. január 9. péntek, 10:40 (#)

Ott szúrták el a program készítői, hogy idióta default beállításokkal jön. Egyből elkezd kb. 5 percenként baszogatni, tök rövid időközönként szünet van.
Fél óra után vágtam ki a kukába (más ismerős is így tett...)

A beállításoknál, meg nincs oda írva, hogy fényévben vagy másodpercben adom meg az időegységeket - igénytelen.

Nem, nem leszek türelmesebb, írjanak értelmesebb programot.

11

Author Profile Page eszpee, 2009. január 9. péntek, 10:48 (#)

CsasZ, így is van, jól kibasztál velük, most majd megemlegetik!

12

Author Profile Page ervin, 2009. január 9. péntek, 11:08 (#)

apropó, ez az alapértelmezésben hárompercenkénti kispihenő, ez mi a túró? elég hamar kikapcsoltam, úgyhogy nem zavar, de legalább elméletben érdekelne. :)

CsasZ, a fényévvel nem időt mérnek, hanem távolságot, de nyilván azóta már megnyugodtál, és eszedbe jutott neked is. :)

13

Author Profile Page eszpee, 2009. január 9. péntek, 11:10 (#)

ervin, a kispihenőket én is azonnal kikapcsoltam, gondolom ilyen távolba révedős megnyugvós időszakokat lehetne vele beiktatni... először nem gondoltam volna, hogy bárkinek is szüksége lehet rá, de elnézve a hozzászólásokat... :)

nálam a sima pihenőidő van csak bent most, 35 perces közönként 5 percre.

14

Author Profile Page ervin, 2009. január 9. péntek, 11:19 (#)

LOL

a 35/5 nekem elég staccatónak tűnik, de nyilván megfontoltad. :) én 50/10-zel indítottam, az elején elég lipilee-s érzéseim támadtak, de aztán arra gondoltam, hogy hát pont azért tettem fel, mert változtatni akarok a dolgokon, akkor meg miért bánt, ha a program pont azt csinálja, amire kértem? most feszült béke van, szokjuk egymást, bár az előbb valami trükkös jobbkattintással véletlenül elküldtem az egészet devnullba. eh, pedig pont pihenni akartam egyet.

15

Author Profile Page eszpee, 2009. január 9. péntek, 11:30 (#)

Nekem most muszáj a 35/5 a nyakam miatt, normál időben lehet, hogy az 50/10 jobb.

16

agyvihar, 2009. január 9. péntek, 11:39 (#)

A kispihenőket én tíz percre tettem. Tíz perces folyamatos gépre révedés után nem árt 30 sec szünet.

A sima pihenés pedig nálam 5 perc óránként.

Aki ennyit nem bír ki, annak merevedjen csak a nyaka és gúvadjanak a szemei. :)

17

agyvihar, 2009. január 9. péntek, 11:40 (#)

Az 5 perc persze úgy értendő, hogy ilyenkor fel is állok a gép mellől, vagyis nem ülök általában vissza pont 5 perc múlva, ezért kicsit több lesz általában a valóságban, mint 5 perc.

18

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. január 9. péntek, 11:45 (#)

A monitorod milyen magasan van? Ergonomikusan akkor lenne helyes, ha a szemeddel lefelé nézve tudnád használni. Ez gyakorlatilag egy speciális asztalt jelent.
http://www.office-ergo.com/setting.htm

19

agyvihar, 2009. január 9. péntek, 12:20 (#)

Dr. Minorka: nem feltétlenül, ha a magasabb monitorpozíciót nézzük, akkor elég egy alacsonyabb alátét is megdöntött monitorral.

Mivel nekem régimódi dobozos gépem van itthon, ezért most próbaképpen rátettem a gép házára a monitort, megdöntöttem, és kiszámoltam, milyen távol kell ülni, hogy kijöjjön a 15 fok lefelé.

Kis kreativitással bárki megcsinálhatja. Majd kiderül a gyakorlatban, hogy mennyire válik be. Én már tesztelem. :)

20

maz, 2009. január 9. péntek, 12:41 (#)

én már úgy három éve labdán ücsörgök a gép előtt a gyárban, és igazából összehasonlíthatatlanul jobb, mint bármilyen széken. folyamatosan mozogsz rajta, még ha egy idő után ez nem is tűnik fel (mikromozgásokról van szó, hogy megtartsd az egyensúlyodat), és ez pont elég ahhoz, hogy ne gémberedjenek el a tagjaid - arról nem is beszélve, hogy elég jól lehet rajta nyújtó gyakorlatokat is végezni - pl. hátradőlsz egészen a földig.

szóval szerintem első körben: szerezz egy, a testmagasságodnak megfelelő labdát :)

21

Author Profile Page ervin, 2009. január 9. péntek, 16:03 (#)

maz, van esetleg valami infód vagy linked a helyes testmagasság/labda arányokról? megköszönném. kingának van egy lasztija itthon, de ha azon ülök az asztalom elé, akkor beleverem az orromat a szélébe, ami már rövid távon is csökkenti a munka élvezeti értékét. :)

22

szekelya, 2009. január 9. péntek, 17:00 (#)

Felraktam, köszi a tippet. A leaflet-et kinyomtatva elhelyeztem a kávézóban, és bátorítottam a beókat is, bár elég szkeptikus volt a fogadtatás, én is kiváncsi vagyok, hogy két nap után uninstállom -e.

A monitor-ergonómiáról eddig olyan ajánlások keringtek, hogy a szemed a felső kávával legyen egy magasságban, ez a lefele nézés kissé trükkösnek tűnik.

23

maz, 2009. január 9. péntek, 17:08 (#)

elvileg van valami, hogy 170es magasságig olyan 65 cm átmérőjű az igazi, de inkább az a fontos, hogy a lábszárad és a combod olyan 90-110 fokos szöget zárjon be ülés közben.

24

Author Profile Page ervin, 2009. január 9. péntek, 18:01 (#)

(18), ez a hova tegyük a monitort dolog szinte vallásjelleget ölt. az ilyen asztalba süllyesztett cuccoktól kezdve a szemmagasságban elhelyezésig minden iskolának vannak hívei. néhány alternatíva, amelyek ellentmondani látszanak minorka linkjének:

- http://www.ergoindemand.com/lcd-ergonomic-setup.htm (a szem a monitor felső részével legyen vonalban)
- http://www.osha.gov/SLTC/etools/computerworkstations/components_monitors.html#Angle (lefelé legyen, de nem annyira)

meg biztosan van még több alternatíva is. most mondja meg valaki, kinek van igaza.

egyébként komolyan kérdezem, elég sokat ülök monitor előtt ahhoz, hogy érdekeljen a válasz.

25

szekelya, 2009. január 9. péntek, 20:35 (#)

Vegulis nem az szamit, hogy neked hogy kenyelmes?
En idonkent eljatszom a "toljuk le, hogy szemmagassagban legyen a kava" jatekot, neha feljebb emelem, mert ugy tunik jobbnak, de altalaban beall a cucc olyan magassagra, hogy a kepernyo kozepe es az az alatti resz esik abba a vonalba, ahova kenyelmes fejtartassal nezek, altalaban oda esik amit irok vagy olvasok. Az elobbi hozzaszolasom utan bejatszottam szemmagassagba a kavat mielott hazaindultam volna az irodambol, de kapasbol lejjebb kellett eresztenem a szekemet, ami nem biztos, hogy rossz, csak szokatlan.

26

agyvihar, 2009. január 10. szombat, 17:32 (#)

A 15 fokban lefelé nézős monitorban az a logika, hogy ha a monitor szemmagasságban van, akkor csak egyféle pozícióból tudsz ránézni. A fejedet egyenesen tartod, és nézed.

Ha lefelé nézel, akkor tudsz váltogatni a pozíciók között. Döntheted lefelé a fejed, és nézhetsz egyenesen a monitorra, de amikor az adott helyzet kitartása kényelmetlenné válik, akkor feljebb emelheted a fejedet, és a pillantásodat kicsit leeresztve nézhetsz ugyanoda.

27

CsasZ, 2009. január 12. hétfő, 11:30 (#)

eszpee: ők basznak ki magukkal, ha olyat csinálnak, ami nem tetszik a népeknek, akkor kevesebben használják. Nem csak nekem nem tetszett...

28

Author Profile Page eszpee, 2009. január 12. hétfő, 11:32 (#)

Értelmezd már a kibaszást egy ingyenes szoftver vonatkozásában... ez olyan, mintha kiállnék a sarokra limonádét osztani, majd egy alak nem csak hogy visszajönne panaszkodni, hogy sok benne a cukor - ezzel nincs semmi baj - hanem még abban is biztos lenne, hogy ezzel most jól kibasztam magammal. Nekem nem áll össze igazán.

29

Author Profile Page ervin, 2009. január 12. hétfő, 11:59 (#)

na most már én is kíváncsi vagyok.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork