Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Miért nem fogja beszántani a Google a Readert?

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2009. január 15. csütörtök, 14:19 | 6 hozzászólás

Steve Rubel és Hírbehozó gongatják a vészharangot: a Reader lehet a következő a mostani bezárási hullámban.

Elmondom, miért nem lesz az.

Azt mondják, hogy jelenleg nem termel pénzt a Reader. Ez nem igaz, mindjárt leírom miért, de még ha elfogadnánk, akkor is, ebben a felületben elképesztő kiaknázatlan potenciál van még. Jól látszik ahogyan a Google az élére áll az online tartalomfogyasztás átrendeződésének: ők hostolnak a Feedburner révén, a Readerben ők mutatják, teszik megoszthatóvá és kommentálhatóvá az egészet, és ők biztosítják a technológia kifizetődését a bevételeik kiesésétől félő tartalomszolgáltatók számára az Adsense for Feeds-zel.

Ez utóbbit annyira fontos területnek tartja a Google - persze, joggal -, hogy a Feedburner felvásárlása után fogták, és inkább kvázi kidobták a teljes ottani hirdetési rendszert, csak hogy az AdSense szerves részévé tehessék az egészet. És működik, egyre több oldal feedjében jelennek meg a reklámok, és ezáltal hozzák a pénzt a tartalomkészítők mellett a Google-nek. (A Google teljes hirdetési bevételének körülbelül harmada jön az AdSense-ből.)

Nem azt mondom, hogy a jövő innentől mozgójárda a Google Readernek, dehogy. (Biztos vagyok benne, hogy a feedekben megjelenő reklámok mellett ott lesz a felületen is a hirdetés, valahogy a GMail egysoros fejlécéhez hasonlóan.) De az a tudatos úttörés, amit a Google művel ezen a területen, az azt mutatja, hogy nemcsak óriási potenciál van még a feedekben, hanem a Google ezzel tisztában is van, és esze ágában sincs levágni az aranytojást tojó tyúkot csak azért, mert még esetleg nem olyan hatalmasok azok a tojások.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

HH, 2009. január 15. csütörtök, 14:50 (#)

egyreszt senki nem kongat, max kerdest tett fel. masreszt ott van a postban a google vp eleg egyertelmu valasza. harmadreszt meg a veszely itt az h szuk a felhasznalok kore, es nem az h bevezetik-e majd a hirdeteseket. nezzuk meg csak a legutobbiak kozul a jaiku peldajat. ennel a reader sokkal rosszabb helyzetben van. ami az erteket adja, h a geekek hasznaljak, akikkel a google nem akarja osszerugni a port.
vilagos h eddig is beletehettek volna a hirdetest a readerbe. ot perc melo lett volna.
de valszeg olyan minimalis lenne a nyereseg h folosleges lepesnek gondoltak. viszont steve rubel ezen elgondolkodott. es jol tette, mert legalabb mostmar tudjuk h a google jelenleg nem tervezi a reader bezarasat.

2

Author Profile Page eszpee, 2009. január 15. csütörtök, 14:54 (#)

A Jaiku szerintem sokkal rosszabb helyzetben volt, mint a Reader: egyértelműen egy versenytárs mögött volt, és a Readerrel szemben valóban nem produkált bevételt. A Reader kvázi piacvezető, és minden nap produkál bevételt.

3

HH, 2009. január 15. csütörtök, 15:03 (#)

a jaikut ennek tudataban vasarolta mar fel a google. es abban is biztos lehetsz h ha nick dentonnak hivnak a google vezetojet, a google reader mar nem letezne. nagyszeru, de nem profitabilis szolgaltatasokat nem tartanak meg puszta szorakozasbol a cegek.
a reader eseteben egyertelmuen egy labs-geek vonal fele torteno PR-rol van szo. ami _jelenleg_ a google-nak fontos. de abban szinte teljesen biztos vagyok h meg a mukodtetesi koltseget sem termeli ki ez a szolgaltatas. (elkepeszto adatforgalom es tarolasi kapacitas kellhet az uzemeltetesehez.) a google feedfetchert meg nem azonositanam a google readerrel. abba az igoogle, a news/blog search is belemerodik. raadasul a google reader eseteben nem google-publikus szolgaltatasrol beszelunk. ez meg jobban megneheziti a piaci ervenyesuleset.
ha a google-nak jol vagy optimalisan megy a szekere, a reader megmarad. ha nem, akkor nem. szerintem ez a helyzet minden profittermelesre keptelen, am fasza szolgaltatassal.
elnezve az elmult honapokban a google-t, szep es csondes atszervezesek tortennek. szerintem ezert merult fel egyaltalan a kerdes rubelbe. joggal.

4

Author Profile Page eszpee, 2009. január 15. csütörtök, 15:21 (#)

hát, a jelek szerint akkor nem értünk egyet. :)

5

gabesas, 2009. január 15. csütörtök, 21:34 (#)

Ha a google csak a profitábilis szolgáltatásait tartotta volna meg, régen nem lenne piacvezető. Felbecsülhetetlen az a pr érték, amit az ilyen apró, vagy nem apró(jelen esetben erőforrásigényes) termékek generálnak. És ilyen értelemben, igenis profitábilis a reader is, hogyha a szolgáltatások összességét nézed.

6

Bártházi András, 2009. január 15. csütörtök, 21:38 (#)

Elég egyszerű a történet. A Google Reader fenntartása nem kerül semmibe, mert a Google mindenképpen be akarja gyűjteni az összes RSS-t, ehhez pedig egy kiváló támogató forrás a Reader.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork