Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Itt a Quake Live

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2009. február 25. szerda, 14:39 | 23 hozzászólás

Dzzzzsssdzzz!

Megmondom őszintén, szaporábban vert a szívem, amikor először hallottam, hogy az id software nekiállt böngészőben játszhatóra adaptálni a Quake III Arena-t. Kevés játékban voltam jó, mert általában hamarabb unom meg őket, mint amennyi idő kéne ahhoz, hogy a jóindulattal is csak maximum átlagosnak nevezhető tehetségemet kitartó gyakorlással fedjem el. De a Q3A más volt, ott valahogy összeálltak a véletlenek: rengeteg munkahelyen töltött idő, felgyülemlett feszültség, némi unalom, és ugye kiváló szocializáló eszköz is egymás virtuális mészárlása. Tegnap nyílttá vált a béta, ma kipróbáltam.

Egy ügyes húzással oldották meg a fejlesztők a várható roham kivédését: sorba állítják az érdeklődőket, így egyszerre csak annyian játszhatnak, amennyinél még a játékélmény nem csorbul senkinek sem. Ennek köszönhetően egy tizenötezres sor végére sikerült letelepedni, még jó, hogy elfut a háttérben, ráérek.

Uszkve két óra alatt le is pörög a sor, én jövök! Továbblépek, majd rögtön az üzenet: a letöltendő Quake III plugin (!) nem túl friss, update kell. Jó, hogy nem friss, először vagyok itt, szólhattak volna, hogy amíg várok, pluginezzek. Oké, 4 mega, nem vészes, viszont böngésző újraindítás kell persze hozzá, és mire végzek, hol van már a helyem a sorban? Hát hol lenne, tizenhétezer ember mögött. A jó életbe. (Nem tudom, megúszható-e ez a lépés, mindenesetre itt a windowsos plugin letöltési linkje, próbáljátok meg, hátha.)

Érdekes, ezúttal valahogy gyorsabban megy, egy óra alatt megvagyok, még letöltünk egy rakás adatot, és már jönnek is a nagyon korrekt bevezető körök. Látszik, tisztában vannak vele, hogy az eltelt évtizeddel jött egy rakás játékos is, aki új ezen a téren. Én is bénázok rendesen, a rocket jump sokadjára se sikerül, feladom, elkanyarodok az középszerbe belenyugvás felé, majd legalább hozzám hasonló ellenfeleket kapok, igéri a program.

De még nem, először végigvezet a gyakorlóarénán, ami kicsit idegesítő, mert a felénél újra kellett kezdenem, ugyanis rosszul emlékeztem arra, hogy reverse mouse-ra voltam-e szokva, vagy nem, és a menetközbeni opcióállítás nem nagyon ment. (Milyen érdekes viszont, hogy ilyen dolgok tíz év alatt is megmaradnak az emberben, hogy az egeret merre tolom ahhoz, hogy lefele nézzek. Ráadásul mennyire idegesítő, amikor pont a másik irányba, mint ahogy gondolnám.) Sebaj, másodjára már minden oké, ahogy befejezi a mondókáját a hosztessz, arcon is lövöm egy shotgunnal, egy ide, bébi, kezdjünk bele. A tíz perc alatt több fraget kell hozzak rajta, jó lenne előnyből indulni, de nem, hiába esik hátra véres arccal, nulláról születéssel kezdik az időmérést.

Eleinte elég reménytelen vagyok, az viszont hamar beugrik, hogy miért is szerettem az érezhető ugrásokkal operáló egérgörgőket: most ennek híjján nagyjából véletlenszerűen váltogatom a fegyvereket, és káromkodok hangosan, amikor rakétával üldözés közben ráfutok az aknavetőre, és át is vált rá a mocsok. Ezt valahol ki lehetett kapcsolni régen, mindegy.

Egyébként marha jól néz ki a játék, egy az egyben visszajön a régi irodai meccsek hangulata, pedig még csak egy robotot üldözök, akinek eleinte ráadásul egy falakon is átlátszó háromszög világít a feje tetején. Kicsit megalázó. Azért lassan kezdem átvenni a vezetést, jön vissza a magabiztos rakétakezelés, az aljas eléaknázás, a folyamatosan célratartó lézerezés (ezt valamiért borotvának hívtuk anno), minden. Az izgalom a tetőfokára hág, döntetlenre állunk a vége előtt, egy frag van hátra, aki öl az nyer. Persze nem figyelek az egészségre, soha nem figyeltem, rohanok a mocsok mögött folyamatosan lőve, az hátrafele ugrálva menekül, közben rakétázik, egyet elnézek, elkap, vége. Kezdhetem elölről a tízperces meccset.

Nem baj, nagyon élvezem, de azért egy kis szünet - és whoa. Ez mi?! Szédülés, hányinger, tyű, engem is elkapott a motion sickness, de nagyon durván. Ilyen régen soha nem volt, biztos a gyakorlat, vagy nem tudom. Hát, ez így egyáltalán nem vicces, felállok, sétálok egy kicsit, mély levegő, lassan múlik a rosszullét.

Belémnyilal, hogy úristen, mennyire megalázó ez.

A játékban, amiben tíz éve ha nem is fölényesen, de magabiztosan jó voltam, abban egy rövid menet után, ahol lever egy a szintemre butított robot, tengeribeteg leszek.

Hát, akkor erről ennyit.

Valaki kommentben mesélje majd el, átjön-e a deathmatchek hangulata, nálam ez sajnos marad a fiókban. Tényleg elmúltak a kilencvenes évek.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (23)

1

KTamas, 2009. február 25. szerda, 16:32 (#)

Opcioknal vhol ki lehet kapcsolni az automata weaponvaltast, hirtelen nemtom fejbol, de lehet.

Motion sickness nalam is bezavar, kb. egy orat tudok tolni nelkule (mondjuk meg mindig jobb mint pl. a Trackmaniaba -- autos jatek --, amit nem tudok 10 percnel tobbet jatszani, mert akkor nagyon komoly hanyigert ut be)

2

dw1, 2009. február 25. szerda, 16:36 (#)

pont ugyanúgy érzek mint te, beszálltam a játékba, 10 év vissza az időben, jövök, megyek, lövök, még mindig pontatlan vagyok rakétával. összesen fél óra játék után, az irodában ébredek. szó szerint. teljesen beszippantott a játék - durva.

3

robi, 2009. február 25. szerda, 16:40 (#)

Azt mondják a bemutatóban, hogy a gyakorló bot folyamatosan tanul, hogy be tudja állítani a rendszer a tudásodat. Gondolom emiatt a végére ő kerül fölénybe, szóval az a lényeg, hogy az elején tudd tartani.

4

Orosz Péter, 2009. február 25. szerda, 17:54 (#)

Két éve augusztus hetedikén reggel fél hét körül rájöttem, hogy a szervezetem már nem úgy viseli az éjszakázást, mint előtte. Azt hiszem, ez is valami ilyesmi lehet. Még nem mertem előtúrni a Logitech Mousemant a „Komputeres izék” feliratú dobozomból.

5

Koránkelő, 2009. február 25. szerda, 21:11 (#)

63,231-ik vagyok a sorban :-((

Asszem itt bukott el ez a szép kezdeményezés.

6

q3, 2009. február 26. csütörtök, 01:31 (#)

"Valaki kommentben mesélje majd el, átjön-e a deathmatchek hangulata"...neked meg nem jott at sosem, nem ertem, hogy miert irsz errol egy cikket, a q3 egy elo scene, napi szinten jatszanak vele a nepek, epp egy bajnoksag zajlik, magyar bajnoksag, eleg lenne lenne annyit mondanom, hogy aurail, vagy pilot, ror, rush... tehat, elo, letezo q3 kozosseg van, te nem tartozol kozejuk, vagyis nem gyakorlod ezt a jatekot..mi ertelme errol irnod?
vagy, helyesebben, miert nem informalodsz, miert nem kerdezel?
miert nem tudja meg senki, hogy ez a jatek sokadik reneszanszat eli, miert nem irod le, hogy a kozosseg nemzetkozi bajnoksagai a legnagyobb presztizzsel birnak, miert nem irod le, hogy napjaink q3 bajnokai: cypher, jibo... roksztarokhoz hasonlo statusszal rendelkeznek, es bar nem keresnek annyit, professzionalis szinten uzik a jatekot, ebbol elnek, egyaltalan, miert irsz?

ha esetleg tenyleg erdekel a dolog, akkor szivesen megtanitunk kvekelni, hogy vegre neked is atjojjon a deathmetchek hangulata:

http://cybergames.hu/ ....:-)

ja es a qlive, cypher jatszik zero4-al, cypher napjaink legfigyelemremeltobb egyenisege, nem veletlenul szerepel ebben a q3( qlive ) movieban:
http://www.youtube.com/watch?v=YDcMZ7FAhPQ

7

Author Profile Page ervin, 2009. február 26. csütörtök, 09:13 (#)

q3 LOL!

8

Author Profile Page eszpee, 2009. február 26. csütörtök, 10:59 (#)

q3, izé, ha te tíz év után lemennél a grundra focizni egyet, és a bénázásodat megörökítenéd egy blogpostban, akkor az milyen összefüggésben lenne releváns, hogy közben épp a bajnokok ligája zajlik?

9

Author Profile Page ervin, 2009. február 26. csütörtök, 12:37 (#)

hát hogy ő nem írhatna a fociról. sőt, egyáltalán, minek írna?
nem értem.
még mindig nem érted?

10

Author Profile Page eszpee, 2009. február 26. csütörtök, 12:41 (#)

hát őszintén szólva tényleg nem, ezért várom q3 válaszát. :)

11

Nostrus, 2009. február 26. csütörtök, 13:48 (#)

"napjaink q3 bajnokai: cypher, jibo... roksztarokhoz hasonlo statusszal rendelkeznek"

Hát ez kurvajó :) Mégis hol? Szívesen megnéznék egy ilyen beszélgetést, hogy:

"- Helló szépség, ismered a Quake 3-at?
- A mit?
- Quake 3, abban játszom, és kurvajó vagyok. Nem iszunk meg valamit?"

Quake 3 helyére pedig tetszőleges híres rockbandát behelyettesítve (Persze ekkor a visszakérdezés kisebb valószínűségű), és az esélyeket összehasonlítani.

12

q3, 2009. február 26. csütörtök, 14:01 (#)

okeoke, igy visszaolvasva eleg szar :-) no de a hirertek ugye, kepzeljetek, a fold a nap korul kering es nem forditva, istenem, a karaktert pedig a billentyuzeten levo gombokkal lehet iranyitani......

en is elkezdek blogolni, mert annyira klassz, amikor a nemletezo velemenyemet, es a nem letezo tudasomat megosztom masokkal, a szabad es demokratikus netes kozosseggel, akik mind kedvesen( hiszen mindannyian ilyen kedves es figyelmes emberek vagyunk ) biztositanak engem arrol, hogy mennyire klassz es kedves dolog, hogy leirtam mindezt, es megosztottam, mert megosztani ugye jo, a tudast, hmm, azt

13

Author Profile Page eszpee, 2009. február 26. csütörtök, 14:40 (#)

q3, a 8-asban feltett kérdésre válaszolnál még, mielőtt elmész blogolni?

14

q3, 2009. február 26. csütörtök, 14:59 (#)

kedves eszpee, a hasonlat nem relevans, mert nem egy spontan lan party adott urugyet a szerzonek( oo, neked? ) a nosztalgiazasra, hanem az id uj webes felulete, a quakeLive..

ez a cikk cime, ugyi: Itt a Quake Live..

telleg itt van :-)

es hat, ize, no, en sem reagaltam tul kedvesen....

15

Author Profile Page eszpee, 2009. február 26. csütörtök, 15:31 (#)

q3, nem értelek. Ha ez egyáltalán nem ugyanaz, mint a q3a, sőt, ég és föld a kettő, akkor mi a baj azzal, hogy nem írtam arról a quake live kapcsán, hogy mindeközben mi zajlik a q3a környékén?

Ha viszont bizonyos keretek közt nagyjából mégiscsak hasonlónak tekinthető a kettő, akkor meg csak releváns lesz az a hasonlat, és továbbra is várom a válaszod a 8-as kommentben feltett kérdése.

16

Author Profile Page stsmork, 2009. február 26. csütörtök, 15:58 (#)

"De a Q3A más volt, ott valahogy összeálltak a véletlenek: rengeteg munkahelyen töltött idő, felgyülemlett feszültség, némi unalom, és ugye kiváló szocializáló eszköz is egymás virtuális mészárlása."

Eszpee, engem viszont az érdekelne, hogy melyik az a munkahely, ahol annyi szabadidőd van, hogy még arra is jut, hogy naphosszat a munkatársaidat mészárold. Ez véletlenül nem ugyanaz a munkahely, ahol csocsózni is megtanultál? ;-)

17

Author Profile Page eszpee, 2009. február 26. csütörtök, 16:14 (#)

stsmork, nem, ez az előző volt. és a napi 12-14 órákba belefért a quake-es stresszoldás. :)

18

S@ti, 2009. február 26. csütörtök, 19:47 (#)

Én mindig is UT-s voltam, a Q3-tól többszörös idegrohamokat kaptam már, szvsz a fizikája, ötletessége, fegyverkészlete sehol nincs az UT-éhoz képest, de beálltam a queue-ba. Kíváncsi vagyok, na!

OFF: KTamas, üdv itt! Te tolod még a Worms Armageddont online? Én most kezdtem nemrég :-)

19

payskin, 2009. február 27. péntek, 01:29 (#)

Engem a dolog technikai háttere érdekelne, hogy mi az a technológia, ami ilyen 3D-t tesz lehetővé egy böngészőben? Elmentem az oldalra, de első ránézésre semmi ilyesmit nem találtam. Most épp a developer blog betöltődésére várok, hátha...

20

Author Profile Page eszpee, 2009. február 27. péntek, 09:11 (#)

payskin, jó kérdés, és kicsit elhanyagolt is. én ahogy észrevettem, simán natív kódról van szó, tehát a böngésző csak betölt egy plugint, mint a java appletek esetében, és az futtatja a játékot. szóval kicsit túl van ez hypeolva talán.

21

rgranc, 2009. február 27. péntek, 14:03 (#)

q3 lol. Megalol.
Elképzeltem mit szólna ahhoz, ha én írtam volna egy blogbejegyzést: én ugyanis csak kipróbáltam a Quaket, de soha nem tetszett (egyik része sem), nem is játszottam vele egy óránál többet, nekem nem jön be. Nem érdekel a bajnokság, meg a q3 celebek. Jönne a gyalogsági ásóval mindjárt, gondolom. Nem is írom meg inkább. :)

22

Asszem, 2009. február 27. péntek, 18:21 (#)

Szerintem a költő itt arra gondolt, hogy méltatlanul mellőzted a műfaj roksztárjait a blogodból, ezáltal félrevezetted az olvasóid, tehát mondjál le.

23

Heckler, 2009. március 27. péntek, 14:15 (#)

Szerintem a Quake Live lényege pont az, hogy nem (csak) a "celebeknek" szól, hanem hogy leülsz egy akármilyen géphez, ahol van net, belépsz, csinálsz magadnak egy dupla presszót, addig lejönnek a pályák, és utána bárhol gyakhatsz a saját nevedben, a saját statjaiddal.

A developer blog szerint az egyik fő örömök az id-s arcoknak az volt, hogy a 10 forintos EEEpc-n (vagy min, az a pici laptop) is full screenben 60 fps-el megy a cucc, és lehet játszani (szinte) azonnal, ha van net. Élmény, móka, ennyi.

Persze azáltal, hogy a "tömegek" számára is ismert és szeretett dolog lesz a quake live, talán "q3" álma is valóra válik, és a közeljövőben csajozhatunk Q3L statokkal! ;]]


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork