Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Jön az Opera Turbo a mobilnetezőknek

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2009. március 13. péntek, 10:23 | 4 hozzászólás

Ma reggel egy elképesztően okos húzásáról lebbentette fel a fátylat az Opera: A mobil böngészőjének sávszélesség-spóroló technológiáját elkezdi kihozni a desktopra is. A dolog lényege, hogy amikor a weben böngésszük a telefonunkon Opera Miniben, akkor először egy Opera szerverre kapcsolódunk, és az adatok csak azon keresztül érkeznek hozzánk, már tömörítve.

Ezzel egyrészt korlátos csomag, vagy roaming során értékes byteokat spórolunk, másrészt még korlátlanként is élvezhetjük a gyorsabb letöltést. Ez a technológia jelent meg most a desktopon, gondolva a mobil- vagy lassabb wifi hálózatokon böngészőkre.

A konkrét működés során bekapcsolt Turbóval (imádom a korai PC-s áthallást, zseniális névválasztás!) az oldal képei magasabb tömörítéssel, "szöszösen" jelennek meg, és a flash tartalmak csak kérésre töltődnek be - ezzel nagyjából csak negyedannyi sávszélességet használ a böngésző, mint normál esetben.

turbo gomb

Elnézve a netbookok térhódítását, az ember elismerően csettint, hogy sikerült egy nagyon jó kis piaci rést találjanak. Egyelőre csak OSX és Windows alatt érhető el a béta, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan meglesz ez Linuxon is. Addig is türelem, és egy gyors videó az index letöltéséről (persze ADSL kapcsolaton, szóval a sebességet ne nézzétek, csak a működést):

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Bártházi András, 2009. március 13. péntek, 10:58 (#)

Ezt a szolgáltatást alapból adja a Vodafone mobil internete, még a CSS és JS fájlokat is összepakolja neked a gyorsabb oldalletöltés érdekében. Csak azt nem tudom, hogy hol lehet kikapcsolni. ;)

2

ern0, 2009. március 13. péntek, 11:20 (#)

Azért pont erről egy _videót_ feltenni...

3

Csiszi, 2009. március 13. péntek, 12:50 (#)

"Csak azt nem tudom, hogy hol lehet kikapcsolni. ;)"
APN-nek internet.vodafone.net helyett standardnet.vodafone.net (vagy hu, nem emlékszem) kell megadni.
Egyébként szerintem zseniális, reload-ra automatikusan eredeti minőségben jön a site, shift+click egy képen pedig csak azt frissíti.

4

Benny Lava, 2009. március 13. péntek, 13:12 (#)

Az Opera azért reszelhetne a telefonos brózerén is. A latest verzió nálam vmi elemi katasztrófa. Nyűgös, mint a somogyi szűz: néha (...) üresen hozza be az oldalakat, hihetetlen iramban zabálja a kraftot és a memóriát, soxor halálra lassul, néha le is fagy a teflon(!) - ezek a szimptómák csak akkor mutatkoznak, ha megy a Mini. A régebbi verziók sem csínáltak ilyeneket, viszont a mostani semmi, számomra hasznos új fícsört sem tud. Kiru.
(Bocs a fél-offért.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork