Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Google az új Microsoft, a Yahoo! az új Netscape

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2009. április 15. szerda, 11:06 | 8 hozzászólás

Aki a cím olvastán máris fogalmazza magában a szikrázó cáfolatot, lazíthat: azzal kezdem ugyanis, hogy rögtön elismerem, nem gondoltam át részletekbe menően a hasonlatot. Inkább úgy fogalmazok, a mostani helyzet a piaci részesedések alakulásával több szempontból emlékeztet a múlt évtizedben lejátszódott webes átrendeződésekre.

A Google Reader volt az első, ami szemet szúrt. Néhány év alatt nulláról letarolta a mezőnyt, ma már szinte csak annak a feednek van jelentős tábora a Readeren kívül, aki elég régen kezdte ahhoz, hogy még sok "legacy" (azaz más, a Readernél régebbi olvasót használó) olvasója legyen. De még ez se mindig igaz. A saját fotóblogom kis híján hat éve működik, jó régen van feedje is, mégis így néz ki a statisztika:

20090415_stat.gif

A Reader esetén felbuzdulva arra gondoltam, hogy a Gmail esetében is bemutatom ugyanezt. Ekkor jött a döbbenet. A Hitwise szerint (eszpee segített az adatbányászatban) legalábbis a Yahoo! (meg amúgy a most épp Windows Live Mailre átkeresztelt Hotmail is) még mindig agyonveri a Gmailt. Ez tehát nem jött be.

A Yahoo! adatain érdemes elidőzni egy kicsit. Ilyen iszonyatos látogatottság mellett még kínosabbnak látszik, amit a cég vezetése évek óta művel. Pont annyira nem tudnak mit kezdeni a lehetőséggel, mint a Netscape anno. Értem én, hogy az okok mások, a világ is más azóta, de mégis látom a párhuzamot.

Ha ti is, vagy ti egyáltalán nem, akkor beszéljük meg a kommentekben.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Szajd, 2009. április 15. szerda, 15:33 (#)

Nincs az átkeresztelre Windows Live Mailre -- Windows Live Hotmail a neve. (Egy rövid ideig volt átkeresztelve, de az már évekkel ezelőtt volt.)

2

Author Profile Page eszpee, 2009. április 15. szerda, 15:38 (#)

Én mondtam neki, de hiába. :)

3

Author Profile Page ervin, 2009. április 15. szerda, 18:16 (#)

(1) és (2), a szemét Hitwise megtévesztett, ők hívják így a statisztikában. :) Aztán eszpee már mondta, hogy mi a helyzet, én meg lusta voltam javítani. de akkor most a kommentekben itt van az igazság.

4

monika, 2009. április 16. csütörtök, 13:01 (#)

Pontosítsunk: létezik Windows Live Mail is, ami egy e-mail kliens. Olvashatod rajta például a hotmailes leveleidet.

5

arsen, 2009. április 25. szombat, 15:50 (#)

Én is látom a párhuzamot, már sajnálom is előre szerencsétlen Larry Page-t és Sergey Brint, amit ők kapni fognak hónapokon-éveken belül (és aztán -át) :D

6

Asszem, 2009. április 27. hétfő, 18:09 (#)

Én azért nem értek egyet a Google~Microsoft párhuzammal, mert számomra a Google egyáltalán nem tűnik belomhult dinoszaurusznak a webes innovációban és fejlesztésben, tehát még bőven tartja a versenyt és ehhez nem szükséges az, hogy magához láncolja a usereket.

7

Author Profile Page eszpee, 2009. április 27. hétfő, 18:20 (#)

Asszem, a Microsoft a kilencvenes években egyáltalán nem tűnt belomhult dinoszaurusznak, sőt.

8

Author Profile Page ervin, 2009. április 27. hétfő, 21:17 (#)

Asszem, eszpeével értek egyet. Annak idején a Microsoft alkalmazásai szinte mind erősebb pozíciójú ellenféllel küzdöttek, a táblázatkezelőtől az adatbáziskezelőn át a szövegszerkesztőig és a böngészőig. Szvsz szó sem volt belomhult dinoszauruszról.

A másik kérdés pedig: az általános lózungot félretéve, konkrétan téged a Microsoft mikor és hogyan láncolt magához úgy, ahogy mondjuk ma a Google nem teszi?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork