Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Ami igaz, az igaz

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2009. április 19. vasárnap, 15:42 | 20 hozzászólás

Én általában mulatni szoktam az Apple fanboyokon, ahogy a cég a remek hipnózismarketingjével egyre-másra húzza ki a bankjegyeket a zsebükből. Ezek után viszont pláne nem lenne fair, ha ezt elhallgatnám.

A szövegkörnyezet: egy szórakoztató-elektronikai eszköz használati útmutatója. Éppen azt magyarázza, hogy miként kell az eszköz segédprogramját életre kelteni a számítógépen. Nézzük ugyanannak a feladatnak a megoldását a két operációs rendszeren (a konkrét alkalmazás nevét "Application"-re cseréltem):

Windows

Ha az Application ablak nem jelenik meg, kattintson a [Start] gombra, és válassza az [All Programs/Minden program], majd a [Utilities], az [Application], az [Application] és az [Application] lehetőséget.

Macintosh

Ha az Application ablak nem jelenik meg, kattintson az Application ikonra a Dockon.

Hát igen, ez a másik oldala a dolognak.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (20)

1

bodzasfanta, 2009. április 19. vasárnap, 16:58 (#)

Én ezt nem értem

2

denes, 2009. április 19. vasárnap, 17:32 (#)

nekem macem van, de nem vagyok fanboy, csak ki akartam próbálni.
A cégnél egy kollégám-haverom vett először macet, agyon istenítette, ilyenfasza-olyanfasza, egyfolytában térített (végül sikerrel :), hosszú ideig tényleg csak dicsérte az osx-et. Aztán idővel rájött, hogy bizony ennek is vannak hülyeségei (tudnám sorolni én is...)
Szerintem néhol más szemlélet, bizonyos dolgok jobbak, bizonyos dolgok rosszabbak.

A példa azért sarkítva van, mert nem biztos ám, hogy ott van a dockon, ennyi erővel a wines quicklaunch-on is ott lehet. Ha meg nincs dock, keresheti spotlight-tal mondjuk, de a favágó útvonal a finder-applications-utilities-blablabla-akármi.app.

3

dincsi, 2009. április 19. vasárnap, 19:05 (#)

Hát az éremnek két oldala van, mondom ezt úgy hogy elég régen használok mac-et és épp most jelent egy egy könyvem ebben a témában (olyan swicher guide féle http://store.fotonlog.hu/barath-gabor-sziklai-janos_mactertem_megrendelo.php ).

Igen vannak dolgok, amik hihetetlenül egyszerűek, néha annyira, hogy amikor utánanézel, hogy lehet megcsinálni, nagyon megdöbbensz, hogy miért nem gondoltál erre, hiszen triviális. Ilyen a CD másolás például amihez nem kell semmilyen külön program. Vagy a rendszer beépített helyesírás ellenőrzője. De sorolhatnám. Aztán ott a konzisztens grafikai környezet, amit sem a Windowson nem tapasztaltam, de főleg a Linuxon nem volt meg, ahány program, annyiféle grafikai könyvtárat használt. (Talán most jobb azért már a helyzet.)

Az érem másik oldala, hogy az Apple sok esetben Microsoftabb a Microsoftnál. Próbálj csak meg iPhone-ra feljeszteni és rájössz, hogy ezek szinte fasiszták. Nem elég hogy 30%-ot egyből lenyúlnak minden alkalmazásből, de mindent tudni akarnak rólad, amerikai adószámot akarnak csináltatni, mert Magyarország nincs rajta az Apple világtérképén.

Ezen felül tényleg jóval drágábbak a cuccaik mint amennyiért egy hasonló tudású PC-t lehet szerezni, főleg most, hogy felment a dollár. Azért 600eFt-ért borzalmasan jónak kellene lennie annak a notebooknak, nem? Mert most annyi egy alap MacBook Pro.

Szóval bennem elég ambivalens érzelmeket tudnak kiváltani, na.

4

bodzasfanta, 2009. április 19. vasárnap, 19:08 (#)

Most már értem

5

ern0, 2009. április 19. vasárnap, 22:02 (#)

Van egy másik "layer"-e a kezelhetőségnek: Mac OSX - és GNU/Linux alatt - előkapok egy shell-t, aztán megnézem mi van. MS-Windows alatt baromira zavar, hogy nem tudom, ki kivel van, mi indít mit, mitől függ vagy egyáltalán merre az arra. Lett volna már rá szükségem: csak ki akartam lőni egy beragadt task-ot, vagy megnézni, fut-e egy service - WinXP esetében fogalmam sincs, hogy egy driver hová és hogyan épül be, hol tudom megnézni, kitörölni, miért kell újraindítani hozzá a gépet. Jó, linuxos problémák is vannak kacifántosak, de leírják a guruk a fórumokon, hogy a izé konfigjában a 23. sorba írjak "yes"-t.

6

nyelv-ész, 2009. április 20. hétfő, 10:37 (#)

A fenti példa is jól tükrözi, hogy az Apple mennyire trehány és mennyire nem figyel a felhasználókra. Ahelyett, hogy akkurátusan bevonná őket a rendszer reszelgetésébe, megpróbálja lazán egy kattintással letudni az egészet.

Az Apple usereknek ráadásul azzal a fájó kirekesztéssel is szembe kell nézniük, hogy a Mac rögtön az elején megmondja nekik, mit lehet, és mit nem. Nincs meg az a jó érzésük, mint a windózosoknak, akik számtalan rafinált módon, sok-sok idő ráfordításával kapják meg végük ugyanazt a szép hibaüzenetet, mint amit az Apple rögtön az elején az ember arcába tol.

7

nyelv-ész, 2009. április 20. hétfő, 10:44 (#)

ern0, windóz alatt a net start és net stop parancsokkal tudsz szervizt indítani, leállítani. Parancssorból számtalan lehetőség van a rendszerszolgáltatások kézben tartására. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Linux ilyen téren fényévekkel jobb.

Azt azért megnézném, hogy az Apple mennyire dokumentálja az OsX-et. Mivel ez sem nyílt forrású, mint a Win, így nyilván bolondok lennének olyan szinten dokumentálni a rendszer komponenseit, mint a Linux esetében.

8

pblue, 2009. április 20. hétfő, 10:51 (#)

az informatikaban szerintem az egyik alapdilemma, hogy vannak rendszerek amiknek a kezelese olyan mintha repulogepmuszerfalat kezelnel, de egymillio dolgot tudnak csinalni egyenkent ezerfelekeppen, vagy a kezelofelulet csak egy nagy piros gomb, es ennek megfeleloen csak egy dolgot tud egyfelekeppen, viszont konnyu kezelni :) a fejlesztoknek altalaban a ketto kozt kell egy optimalis egyensulyt talalni, mig az ugyfelek jellemzoen mindig azt szeretnek, ha csak egy nagy piros gomb lenne, viszont az mindig azt csinalna, amire _gondolnak_.

(mondjuk a mac oprendszere eseten persze hozza kell tenni, hogy a bsdre epul, igy nagyon konnyu benezni a nagy piros gomb moge, hogy hogymennek a drotok. csak hogy erintsem nyelv-esz elozo kerdeset)

9

pblue, 2009. április 20. hétfő, 10:52 (#)

(bocs, ugyfel=felhasznalo)

10

szekelya, 2009. április 20. hétfő, 11:20 (#)

Elvonatkoztatva a postnál sokkal érdekesebb kommentektől, azért "az [Application], az [Application] és az [Application]" inkább tűnik copy/paste vagy tördelési esetleg fordítói hibának, mint valódi elérési útnak. Még ha mégis így volna, általában úgy kell lebeszélni az összes programot, hogy a StartMenün kívül ne tegyen ikont a desktopra és a quicklaunch-ba is.
Nekem volt régen egy magyar nyelvű Winword 2.0 könyvem, annak a tartalomjegyzékében mindenféle Micimackók meg Malackák voltak, de szerintem nem a Windows vagy a Word volt rossz. Vagy mégis, de nem ezért.

11

szekelya, 2009. április 20. hétfő, 11:51 (#)

Bocs, az első félmondattal nem bunkózni akartam, de ide tényleg jó átklikkelni a GReader-ből, mert jók a kommentek.

12

Author Profile Page ervin, 2009. április 20. hétfő, 12:42 (#)

szekelya,

"inkább tűnik copy/paste vagy tördelési esetleg fordítói hibának, mint valódi elérési útnak"

nem, ez a megerősített (tesztelt) elérési út.

13

Author Profile Page Pozsi, 2009. április 20. hétfő, 13:10 (#)

Macen minden alkalmazás automatikusan megjelenik a dockon? Ha igen, akkor mi történik ha túl sok alkalmazást telepítesz (és már nem fér el), ha nem, akkor hogyan módosul a fenti megoldás (éppen nincs kint az ikon).

14

szekelya, 2009. április 20. hétfő, 13:39 (#)

Pozsi: Nincs mac-em, de amit 3 perc alatt láttam az alapján úgy gondolom, hogy eccerűen lehúzod az ikont a dockról, és az egy kis felhőcskés animációban eltűnik. Finderből pedig az alkalmazások közt amúgyis megtalálsz mindent. Vagy csinálsz stack-eket a dockra, és oda rendezed a dolgaidat, mint pl. ezen a shoton: http://www.perryho.net/wp-content/uploads/2009/02/r7-thumb.jpg Ez egyébként létezik Windowsra is, én is használom, nem csak a csicsa miatt, hanem mert produktív.
BTW a windowsos telepítők is felajánlhatnák, hogy tesznek ikont a rocketdock / objectdock / rklauncher / y'zdock / mifenébe, nem lehet az olyan bonyolult.

ervin: hát ez elég láma dolog, törném le a kezét az ilyennek. Továbbra sem gondolom Windows limitációnak, hogy az alkalmazás fejlesztője nem All Programs / [Application]-be tette az ikonját, hanem három szinttel lejjebb, de igazad van, röhejes.

15

Author Profile Page Pozsi, 2009. április 20. hétfő, 13:57 (#)

szekelya: csak arra akartam kilukadni, hogy amint nincs ott az ikon a dockon, quick launchon, bármin, visszaesünk a bonyolultabb, startmenüben, finderben, akarmiben turkáláshoz. Tehát a fenti példa, fordítva is megállná a helyét, ha az adott alkalmazás történetesen kint van a windows quick launch barján a macen meg nincs rajta a dock-on.
En egyébként Launchy hívő vagyok, az flexibilisebb bármilyen ikonsornál.

16

Author Profile Page ervin, 2009. április 20. hétfő, 14:19 (#)

szekelya (14), vicces, igen. viszont az a helyzet, hogy elég sok ehhez hasonló használati útmutató megfordul a kezem alatt, és szinte mindig ugyanez a helyzet: a macen a feladatok többsége sokkal, de sokkal rövidebben elmagyarázható, windowson valahogy mindig sokkal több lépés és kattintás kell hozzá.

ebből én azt a következtetést vontam le, hogy tuti nemcsak az alkalmazások fejlesztői bénáznak, hiszen az nem túl életszerű feltételezés, hogy macre minden külső partner tud optimalizáltan fejleszteni, windowsra meg senki se.

17

Dévai Zoltán, 2009. április 20. hétfő, 15:31 (#)

Jókor jutott eszébe ervinnek ez a téma. Pont most olvastam egy felmérési eredményt (az óperencián túlról persze). Benne a Forrester legfrissebb CxP indexeivel (Customer Experience). Ha valakinek nem lenne elég meggyőző ervin itteni példája, akkor erre tessék: ( http://dezo.posterous.com/miert-jobb-ugyfel-egy-apple-hasznalo-mint-egy )

A felhasználók véleménye alapján egyszerűbb és élvezetesebb használni. Ennyi.

18

Author Profile Page NagyGa1, 2009. április 21. kedd, 05:29 (#)

Ervin, érdekes megfigyelés, valószínűleg abból következik, hogy Macen (mivel *NIX) a fejlesztőezköz és a környezet relatíve sokkal több tudást követel meg, ami kiszűri a gyengébb képességű vagy felkészültségű fejlesztőket, még Winre minden jöttment írhat bármit.

Kicsit hasonlít a helyzet a tíz évvel ezelőtti VB őrületre: úgy indultak projectek viszonylag nagy cégeknél, hogy a "manager" jobbkeze, a "guru" szaktárs otthon a hétvégén összedobott valamit abban amit ismert, majd ez alapján indult a céges rendszer Visual Basic-en.

19

Author Profile Page eszpee, 2009. április 21. kedd, 09:11 (#)

Amennyire felületesen tudom, nekem úgy rémlik, hogy Macre nagyon régóta (kb legelső verziók) elképesztően alapos fejlesztői guideok vannak, amik megmondanak az OK gomb igazításától az inputboxok keretéig mindent, hogy hogy kell csinálni, hogy "szép" legyen, logikus, a rendszerbe illő. Azt persze nem tudom, hogy mennyire "kötelező" ezt figyelembe venni, és hogyan, de valószínűleg a fejlesztőnek sem érdeke a tömegből kilógó szart csinálnia.

20

Asszem, 2009. április 27. hétfő, 18:06 (#)

A MAC-et nem ismerem, de XP-re is vannak application launcher programok (Launchy, FARR, Executor, Enso, stb.), ezek pont arra jók, hogy mégannyit sem kell vizuálisan keresni, mertugyebár vannak olyan emberek, akiknek a desktopján mondjuk 234 ikon van kihányva, na ott megtalálni az Application-t még bonyibb, mint négy menü mélységre túrni a StartMenü-ben.

Win7 alatt például már jól működik az, hogy Start gomb, és a fókusz rögtön a keresőmezőn van, elkezdem bepötyögni amit akarok, és jó eséllyel a gép meg is találja.

Ehhez már csak az kéne, hogy az átlag Win userek is képesek legyenek a paradigmaváltásra, miszerint programot indítani gyorsabb gombokkal, mint egérrel :D

(mondjuk oké, ehhez nem árt minimálisan tudni gépelni sem).

Egyébként a poszt eszmei mondanivalójával tök egyetértek, a Windowst minden előnye és ereje dacára azért lehet olyan imádnivalóan gyűlölni, mert pont az ilyen átgondolatlan apróságokkal van tele.

Nekem a kedvencem a 2003-as Excelben a szöveg igazításánál az, hogy a legördülő menüt úgy csinálták meg, hogy a 4 opcióból csak 3 látszik, a negyedikhez scrollozni kell...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork