Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


25 megabit, avagy vissza a T-Rex kebelére

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2009. május 21. csütörtök, 10:12 | 21 hozzászólás

Még két és fél éve sincs, hogy öntudatos fogyasztóként faképnél hagytam a csodálkozó T-csoportot, és a kiváló Yo neked! szolgáltatás ügyfeleként telekommunikáltam tovább. Az alkalmankénti hullámvölgyektől eltekintve kapcsolatunk felhőtlenül alakult: a cég stabilan hozta, sőt kicsit általában túl is teljesítette a reklámokban ígért 4 megás maximális sávszélességet és a havidíjmentes telefont, miközben számomra meglehetősen rejtélyes módon több hónapnyi díjat elengedett (állítólag új csatlakozók engem jelöltek meg referenciának, amiért minden alkalommal ingyen hónap jár), szóval minden rendben volt velünk.

Mégis búcsút intek nekik, tisztán matematikai alapon. Kiderült ugyanis, hogy a telefonvonalunkon már a 8 megás sávszélesség sem biztosítható zökkenőmentesen - bár van ilyen csomagjuk, viszont a bemérő guruk szerint reálisan 6 mega körül várható a csúcsteljesítmény. Az egyetlen alternatíva a kábel, ami nálunk még nincs bevezetve, de lám csak, a T időközben előállt a 25 megás übercsomagjával.

Számolgatni kezdtem. Kiderült, hogy ha elszánom magam, és kábeleztetek, meg se állva 25-ig, aztán melléje telefont is kérek (itt nincs havidíjmentes lehetőség), sőt az egészet megfejelem egy USB-s mobilnettel is (hogy ne kelljen már a szabadúszónak a wi-fis kávézókra korlátoznia az ideiglenes munkahelyeit), akkor összesen néhány ezer forinttal emelkedik a havidíjam.

Yo neked: sorry, darling. It's me, not you. Megtörtént hát az a bizarr dolog, hogy saját akaratomból indultam vissza a soha fel nem vett ügyfélszolgálati telefonok táborába.

A T-pontban, ahogy a T-Rex a leendő ügyfeleknek szánt kiképzőtáborait hívja, csak a várakozóknak volt ülőhely, ügyeket intézni már állva kellett. Ez persze akár jó reklám is lehetne: ha egyszer Ön sorra kerül, akkor olyan gyorsak vagyunk, hogy mire leülne, már végzett is. Viszont itt nem egészen erről van szó. A valóban kissé összetett kérésemet több mint egy órán át intézte - inkább bonyolította - egy végtelenül kedves hölgy. Mint kiderült, a számítógépes műveletek egy részéhez mindössze egyetlen munkatárs értett az egész pontban (a Mammutban vagyunk egyébként, tehát nem valami eldugott helyen), mindenki más az ő idejét vadászta, ő pedig kétségbeesetten rohangált ide-oda a gépek között.

Ez idáig olyan T-Rexes forma. Amikor a hölgy megkérdezte, hogy mikorra szeretném a felszerelést időzíteni, mondtam neki, hogy másnapra. Elnézően mosolygott: egy hónapot ígérnek, ennél kicsit reálisabbat kéne mondanom. Na de ha itt most arról van szó, hogy mit szeretnék, vaálszoltam, akkor miért ne merjek nagyot álmodni? De tudja mit, legyen a jövő hétfő. Látta, hogy menthetetlen vagyok, úgyhogy ebben megegyeztünk.

Ehhez képest már azon a héten pénteken felhívott a szerelő, és vasárnapban egyeztünk meg. 10-re vártam, mondván, hogy korábban nem vagyok fogadóképes. Mégis 9-kor csöngött a kaputelefon. Amikor emlékeztettem rá, hogy mit beszéltünk meg, és kértem a türelmét 10-ig, akkor egyetlen szó nélkül otthagyott, és azóta se hallottam róla. Így mulat egy noname magyar alvállalkozó.

Inkább viccesnek, mint bosszantónak tartottam a dolgot, beszéltem a T-vel, és két napon belül küldtek egy másik, értelmes szerelőcsapatot. Felállították a rendszert, amelyben külöm modem kell a 25 megabitnek, mert ugyan az alapmodem is "tud internetet", de csak 8 megáig. A két kütyü életre kelt, de a 25 megás delej csak nem akart elindulni. "Tudja Uram, két hete működik a rendszer, még nagyon új, nem biztos, hogy van megfelelő jelük."

Így aztán a szolgáltatás egyből hibajelentéssel kezdődött. Megnyugtattak, hogy ezzel nincs semmi baj, a bentiek majd megoldják a dolgot. És a bentiek megoldották a dolgot. Másnap este hajlobogtató sebességre értem haza, és azóta akárhányszor tesztelem, mindig efféle számokat látok a képernyőn:

Speedtest.net

Bónuszként itthon tesztelve még a mobilnet is mindkét irányban simán leveri az eddigi négy megás kapcsolatomat. Úgyhogy most már tényleg nincs több kifogásom, nekiállhatok dolgozni. A T-Rex visszavág.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

Author Profile Page eszpee, 2009. május 21. csütörtök, 10:29 (#)

"10-re vártam, mondván, hogy korábban nem vagyok fogadóképes. Mégis 9-kor csöngött a kaputelefon. Amikor emlékeztettem rá, hogy mit beszéltünk meg, és kértem a türelmét 10-ig"

HŐSÖM!!!

én ezt soha nem mertem eljátszani, mondjuk legtöbbször lakásfelújításra érkező mesteremberek jöttek hajnali 8-hoz képest 1-2 órával korábban. bele se mertem gondolni, mi lett volna, ha nem én alkalmazkodom hozzájuk, pedig röhej, hát nekem dolgoznak. na mindegy, ez más sztori.

2

Author Profile Page ervin, 2009. május 21. csütörtök, 10:42 (#)

(1) annyira azért nem hasítok én se.

ha nem beszéltük volna meg külön és kifejezett nyomatékkal, hogy 10 előtt nem tudom fogadni, akkor valszeg beengedtem volna. úgyhogy nem példát akartam statuálni, hanem tényleg ez volt a helyzet.

na jó, mondjuk félig azért statuáltam.

3

Bártházi András, 2009. május 21. csütörtök, 10:46 (#)

Én is ugyanezt fogom eljátszani hamarosan, amikor az új helyre költözünk. Van ADSL (hát nem), van Extranet (mikrohullám?), és van T-Kábel (legalábbis a szélessávkereső.hu szerint). Az Extranet még érdekes is lehetne, de sem árban, sem sebességben nem nyújtanak kiemelkedőt. Igazából a UPC vagy Digi lenne a szívem választottja, de azok meg nincsenek a környéken.

4

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. május 21. csütörtök, 11:58 (#)

Lenne néhány kérdésem, pusztán tudományos/kutatói alapon:
Ha jól értem, akkor a kábeltévés Internetet vezették be nálad?
-----------------
Ha nem zavaró a kérdés, akkor mi volt az oka a váltásnak, miért nem elég a 4 mb/s (vagy 8 mb/s)?

5

CsasZ, 2009. május 21. csütörtök, 12:20 (#)

Hát ezen a pálforduláson jót mosolyogtam :), bár mosolyom nem nevezhető függetlennek.
A szerelős sztorit tudom überelni, én bejelentettem a homegateway hibát kb. pénteken, majd szombat hajnal 9-kor kijött a szerelő, mondván hogy akkor kicseréli.
Anélkül, hogy előzetesen időpontot egyeztettünk volna. Namind1 :)

6

Author Profile Page eszpee, 2009. május 21. csütörtök, 12:22 (#)

Nyilván válaszol majd ervin, de hozzáfűzöm, hogy pont ez volt nekem is az első reflexem, hogy mi az istenre kell 25 megabit, nekem a töredéke is bőven elég. De mielőtt feltehettem volna, szerencsére rájöttem, hogy tök értelmetlen a kérdés, ha kb. elhanyagolható különbséggel ugyanannyiért hozzáférhető a nagyobb is, akkor a helyes felvetés úgy hangzik, hogy "miért ne váltsak nagyobbra?" - és erre nem tudnék én se válaszolni. :)

7

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. május 21. csütörtök, 12:27 (#)

Ne legyen félreértés, nem értetlenkedem, tényleg a munkámhoz kapcsolódóan érdekelnek a használati/döntési indítékok.

8

Author Profile Page ststofi, 2009. május 21. csütörtök, 12:31 (#)

Köszönöm a tippet, régóta várom, h elinduljon a 25-ös kábelnet. (decemberben voltam compleo előadáson ahol igérték)
Fura helyzet, hogy a My T-Home "portál" ha belépek nem ajánlja fel, ha névtelenül kérem az upgradet cím és jelenlegi helyzet megadásával akkor büszkén igen. na mindegy, t-csoport. :)
Leegyeztetem az asszonnyal, hogy fizessünk 3000-el kevesebbet ugyanazért vagy 1000-el többet a többért.
(4) nekem nagyon is érdekes a fel irány 5MBit kitolása a jelenlegi 8 le/1 fel helyzetben itthoni munkánál - gondolom ervin is örül neki

9

Author Profile Page eszpee, 2009. május 21. csütörtök, 12:55 (#)

ja egyébként igen, a 25-tel járó feltöltés növekedés viszont már valóban indokolhatóan vonzó lenne nekem is. :)

10

nyelv-ész, 2009. május 21. csütörtök, 13:04 (#)

Arra volnék kíváncsi, hogy a nem t-rexes környezetből érkező bitek (mondjuk egy tengerentúli szerverről) érzékelhetően gyorsabban jutnak-e a gépedre, mint a 4 megás vonallal?

Ugyanis gyanítom, hogy nem a szolgáltató és a végpont közti sávszélesség a leggyengébb láncszem ilyen esetben. Mindenesetre ha legalább a hazai szerverek elérése gyorsabb lett, már megérte (plusz a mobilnettel megspékelve).

11

Author Profile Page ervin, 2009. május 21. csütörtök, 13:33 (#)

Dr. Minorka (4), ststofi és eszpee részben már megválaszolták a kérdésedet, de jöjjön ugyanaz saját szempontból.

Amire egyértelműen szükségem volt, az a mobilnet, a munka részleges helyfüggetlenítése érdekében. Tisztább, szárazabb érzés saját stickkel küldeni, pláne, hogy Pesten a legtöbbször vagylagos kapcsolatban van egymással a jó kávé és az ingyenes wi-fi. A tesztek és ajánlások alapján már eleve a T-t kerestem ez ügyben.

A többi végül is a T sikeres cross selling tevékenységének is tekinthető a kapcsolt kedvezmények miatt, bár az 5Mbit feltöltés is olyan dolog, amire valóban szükségem van, mert a munkámból adódóan rendszeresen kell 100MB - X GB nagyságrendű állományokat mozgatnom *felfelé*. Ez a 4 gigás kapcsolattal (256 Kb föl) úgy ment, hogy elidítottam a feltöltést, aztán elmentem hosszú hétvégére. 5Mbiten viszont működik.

A 25Mbit lefelé hab a tortán, meg nyilván jó marketingérv is, tehát nem becsülöm le a fontosságát. De az a része már tisztán az élvezet kategória, pláne az alig nőtt árat figyelembe véve.

nyelv-ész (10), eddig úgy látom, igen, pl. japán meg amerikai ftp szerverekről csak úgy süvít lefelé a munka.

12

Benny Lava, 2009. május 21. csütörtök, 13:40 (#)

Bocs, hogy megint a mellékfonalat ragadom meg, de nákunk a takesznő volt nagy és rendszeres túlkoránjövő. Király volt, mikor a szokásos 7köznap reggeli rohanásba toppant be, páromon és rajtam összesen egy bugyi (nyugi, nem rajtam :D)...

13

Boca, 2009. május 21. csütörtök, 17:36 (#)

Remélem, nem bánod meg az ügyfélszolgálat miatt, amit magad is ismersz.
Ha sokat kell feltöltened, megértem a döntést, csak elsőre én se tudtam volna okot a váltásra.

14

methan, 2009. május 21. csütörtök, 19:44 (#)

a cím tehát a váltás egyik utolsó szempontját emeli ki.

15

karaj, 2009. május 21. csütörtök, 22:24 (#)

Akkor még mindig a Digi a nyerő a stabil 30/20-as csomagjával, ráadásul olcsóbb is.

16

Author Profile Page ervin, 2009. május 22. péntek, 14:12 (#)

nálam a Digi földrajzilag bukja a dolgot. :)

17

dw1, 2009. május 24. vasárnap, 23:14 (#)

itthon elég a 10 megás UPC is lefelé.

legalábbis 20 megáról váltottam mindenféle bonyolult hókuszpókusz miatt és így is követni tudok minden sorozatot stb-t amit csak akarok :)

néha még +10% sebesség is belefér valahogy. plusz hamarosan megemelik 15 megára.

de azt az 5 megás uploadot irígylem :)

18

payskin, 2009. május 27. szerda, 11:33 (#)

Ez pontosan melyik szolgáltatásuk és hol lehet megnézni, hogy a világ mely pontján elérhető?

Kelenföld szélén szeretnénk egy a lakóteleptől egy késávos utcával arrébb lévő épületbe internetet. A UPC nem hajlandó átjönni az úton (a 10 méterre levő panelben benn vannak), a DIGI még fél kilométerre van és félév múlva ígéri. Próbáltunk ADSL2-t köttetni. Le is szerződtünk részleges hurok átengedéssel, és kértük a viszonylag sürgős ügyintézést. Ezután kipucoltuk a helyet, falakat húztunk benne, kifestettük és kitapétáztuk az egészet önkezünkkel, felújítottuk a konyhát és két hete azért nem tudunk költözni, mert nincs net. A szolgáltató szerint ők már szóltak a T-nek, a T szerint ők nem tudnak semmiről, különben is törvény szerint 60 (???) napjuk van, bla-bla-bla...

Még mindig itt tartunk? 2009, Magyarország. Komolyan, siralomház. :(

19

Author Profile Page ervin, 2009. május 27. szerda, 12:04 (#)

Balázs (18), ez a T "Kábelnet Extra" szolgáltatása. A T-Pontokban cím alapján biztosan megmondják neked, hogy játszik-e a dolog nálatok, de talán a weboldalon is találsz lefedettségtérképet, ha ügyesen keresel (utóbbi csak találgatás).

20

evl, 2009. május 29. péntek, 23:26 (#)

A kemeny cucc az optinet:
http://www.t-home.hu/lakossagi/internet/dijcsomagok_uj_elofizetoknek/optinet/optinet_super

nemsokara mindenhol lesz ahol erdemes elni.

21

Benny Lava, 2009. május 30. szombat, 15:20 (#)

Jól lám, gogy erről az optinet cuccról mindent megtudhatunk, csak az árát nem (azon kívül, hogy "kedvező")?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork