Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Föld megmentésének húsz legjobb módja

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2009. július 13. hétfő, 08:02 | 6 hozzászólás

Szimbolikus jelentősége van annak, hogy a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetséges módjaival foglalkozó konferencia éppen abban a városban ült össze, ahonnan az egész ipari forradalom elindult. Ötletekben nincs hiány, a Guardian a legjobb húszat külön is kigyűjtötte, és az olvasók szavazhatnak, hogy melyiket találják a legjobbnak.

Én a magam részéről arra a házi áramfejlsztő készülékre szavazok, amelyik földgázból csinál áramot, melléktermékként pedig meleg vizet. Ma a villamosenergia-termelés közben keletkezett hulladékhő (kevés kivételtől eltekintve) az erőmű hűtőtornyában végzi, ez a herkentyű nem csak ezt a veszteséget küszöbölné ki, hanem a szállítási költségeket is. Az egész szerkezet akkora, mint egy mosogatógép, és háromezer angol fontból előállítható. Mondjuk nálunk tuti, hogy beperelne az ELMŰ, ha otthonra vennék egy ilyet, merthogy rontom az üzletüket.

A többi ötlet is jó, például azé a pszichológusé, aki szerint először az emberek gondolkodását kell megváltoztatni (erre vannak bevált módszerek), a többi - életmódváltozás, környezettudatosság - már magától is menni fog. Hatékonyabb, mint a házi villanyerőmű, és nem is foglal annyi helyet, mint egy mosogatógép.

A környezetbarát technológiáknak egyébként nagy múltjuk van, a képeket böngészve meglepődtem, amikor Edisont egy elekromos autó mellett láttam. Persze egyenáram hajtotta az autót, gondolom.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

nyelv-ész, 2009. július 13. hétfő, 11:32 (#)

A huszonegyedik, egyben ultimate megoldás persze kimaradt:

Ne rendezzünk évente nagy felhajtással járó és energiapazarló konferenciákat a környezetvédelem ürügyén.

2

Kaméleon, 2009. július 13. hétfő, 11:56 (#)

Nem a földet kell megmenteni, hanem minket magunktól...

3

S@ti, 2009. július 13. hétfő, 17:02 (#)

Ajánlott olvasmány az Edison/elektromosautó témakörben: Egely György Borotvaélen című könyve, ahol egy kis jelenetben bemutatja, hogy egy olyan ember, aki az autózás hajnalán jelenlévő technológiák közül választhatott, milyen szempontok alapján tette ezt. Hát persze, hogy az elektromos volt a legjobb! Csak aztán egy nagyon szerencsétlen véletlen baromság miatt...

4

warnew, 2009. július 13. hétfő, 17:08 (#)

a pszichologusrol jut eszembe az okleveles hipnptizor: http://viridis.hu/blog/2/141/okleveles-hipnotizor

5

tallian.miklos, 2009. július 13. hétfő, 21:11 (#)

Ha már maga a "veszély" is idézőjeles, amitől menteni kell, mit várhatunk. A progresszív népnevelés meg soha nem jött be, valahogy mindig tömeggyilkosság lett a vége.

6

pro, 2009. július 14. kedd, 14:00 (#)

The planet is fine, the people are f**ked...

http://imgur.com/7dGuq.jpg


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork