Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Leleplezés: mp3-lejátszót vásárolt a céleszközök ellensége!

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2009. augusztus 25. kedd, 06:57 | 23 hozzászólás

Szóban - meg talán írásban is - mindig szívesen hangoztattam, hogy mennyire fölösleges dolog külön mp3-lejátszót (meg órát, PDA-t és egyéb specializált kütyüket) tartani a mai, mindent tudó mobiltelefonok korában. Mármint idáig. Most jött el az ideje, hogy megérdemelt magyarázkodásra szoruljak, hiszen a legutóbbi kütyü-beszerzésem éppenséggel egy mp3-lejátszó volt.

Azzal kezdem, hogy leszögezem: elméletben továbbra is rendíthetetlen híve vagyok az integrált eszközhasználatnak. Továbbra is remek ötlet a pontos idő megtekintésétől a telefonáláson át az e-mailezésig, könyvolvasásig, internetezésig és zenehallgatásig mindent egyetlen kütyüről intézni.

Az utópiák tragédiája azonban gyakran az, hogy megpróbálják megvalósítani őket. Elméletben ugye a "mindenki képessége szerint, mindenkinek szüksége szerint" mottó is hibátlanul hangzott, aztán mára már tudjuk, hova vezetett az elv átültetése a gyakorlatba.

A saját példámra visszatérve, fokozatosan jöttem rá arra, hogy a mobiltelefon gyakorlati kizárólagossága sem feltétlenül bölcs dolog. Való igaz ugyan, szinte mindent el tudok vele intézni, amit szeretnék, viszont mindent kevésbé kényelmesen, mintha céleszközöm lenne rá. Van, ahol ez a kényelmetlenség vállalható kompromisszum - például a mail és a feedek gyors átolvasásakor semmi bajom vele -, viszont van, ahol érdemesebb sutba dobni az elveket, és ez utóbbinak remek példája a zenehallgatás.

SonyEricsson telefonom van. Ez a márka viszonylag erős zenében, annak ellenére, hogy a cég a modelljei többségén - vélhetően szándékosan - lebutítja a funkciók egy részét, hogy ne legyenek konkurenciái egymásnak: például az elsősorban zenére pozícionált "Walkman" telefonokon gyalázatos a fényképezőgép, a jó kamerás gépeken meg izomszegény a zenei szolgáltatás. Arra azonban csak fokozatosan jöttem rá, hogy még a zenés telefonok is mennyire gyengén muzsikálnak egy dedikált lejátszóhoz képest.

A több eszköz ellen szóló érvem volt annak idején a méret is: minek több dolgot cipelni. Ez azonban csak akkor áll meg, ha az ember valami batárral, mondjuk nagy iPoddal vagy kazettás walkmannel, akar zenét hallgatni. Az egyszerű lejátszók viszont picinykék: mind méretben, mind tömegben észrevehetetlen többletet jelentenek.

Ha már ekkorát pálfordultam, akkor gyorsan azt is előadom, hogy milyen lejátszót érdemes venni, hátha ezt is kínosan újra kell majd gondolnom valamikor a jövőben. Nézzük hát sorban, mire célszerű odafigyelni:

- hangminőség: ez magától értetődik, bár mindenkinek más jelenti a jó hangzást. Nincs mese, próbálgatni kell, az a legbiztosabb módszer; vagy ha az nem megy, akkor olvassatok sok értékelést a weben. De ne túl sokat, és lehetőleg azt se fanboyoktól. (Külön kérdés a fülhallgató: az ember azt hinné, hogy ilyen miniatűr hangszóróknál nem lehet nagy különbség a különféle termékek között, aztán meglepődik, amikor kipróbálja őket. Persze a fülhallgató a lejátszótól függetlenül cserélhető.)
- kapacitás: talán pontosabb, ha azt mondom, bővíthetőség, mert szerintem az a kulcsszó. A batár lejátszókban sokszor van elég memória, de őket a méretük miatt már eleve kiejtettük a versenyből. A mai kis lejátszókra jellemző 2-4 GB hely viszont nagyon gyorsan betelik. Innen származik az első alaptörvényem: csak olyan lejátszót vegyetek, ami befogad (és rendesen támogat is!) külső memóriakártyát. Ez tipikusan SD mini formátumú szokott lenni, és tessék odafigyelni: olyan lejátszó kell, ami támogatja az újabb, SDHC nevű formátumot is, ami már 16GB kapacitásnál tart, és nyilván lesz az még több is. Mindez közmagyarra fordítva azt jelenti, hogy a külső kártyával is használható lejátszót nem kell kidobni, amikor túl szűkössé vált, hanem viszonylag szabadon lehet bővíteni, továbbá a kártyával együtt a zenéinket is még könnyebben átvihetjük más lejátszókra, ha éppen arra lenne szükség.
- szabványos fejhallgató-csatlakozó: a telefonomnál végtelenül bosszant, hogy az egyedi csatlakozó miatt nem tudok beletenni másik fejhallgatót, csak olyat, amit szintén tőlük veszek, holott azok nem annyira jók. Persze sok márkához lehet ügyes kínai átalakítókat szerezni, de hát ne kényszerüljünk már bohóckodásra csak azért, mert a telefonunk zsugori gyártója több bőrt akar rólunk lehúzni. A telefonok kisebbsége, viszont az mp3-lejátszók döntő többsége sima jack dugós fejhallgatókkal használható, ahol ez a probléma nem fordulhat elő.
- további szempontok. A következők engem ugyan nem hoznak lázba, de úgy tapasztalom, hogy másokat igen: kivehető/cserélhető akkumulátor, flash/videó lejátszása, valamint szinkronizálhatóság a számítógéppel. Miért is ne, ha valakinek épp ezek a funkciók kellenek.

Összefoglalásképpen: azért döntöttem úgy, hogy a telefonomhoz képest jó ötlet a külön mp3-lejátszó, mert pici, célzottan okos, kezelhetőségben és hangminőségben agyonveri a telefont, sokkal több zene fér rá, valamint hallgathatom a profi fejhallgatómmal meg ráköthetem a PC-hangfalaimra is - úgyhogy tényleg mobillá tette a zenehallgatásomat.

Sansa Fuze

A végére hagytam a márka és a típus bemutatását, mert az tulajdonképpen mellékes, már ha nem Apple-hívő az ember. Én egy Sansa Fuze lejátszó és egy 8GB-os memóriakártya kombinációjában találtam meg az aktuális boldogságot, összesen 60 dolláros áron, de a márkaháborút megelőzendő máris hozzáteszem: feltehetően több hasonlóan jó megoldás létezik.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (23)

1

hiradó, 2009. augusztus 25. kedd, 08:13 (#)

Furi, hogy a menüjéről egy szót sem írsz. Ha a 8 GB-ot tényleg megtöltöd zenével, a legnagyobb gondod az lesz, hogy válaszd ki mit hallgatsz. Pedig hát a hangminőséget leszámítva főleg ez az, amiben eltérnek az egyes megoldások egymástól.

Kivéve persze ha teljes albumokat hallgatsz egyszerre :)

2

szekelya, 2009. augusztus 25. kedd, 09:34 (#)

Én attól vagyok kiakadva, hogy a walkman-es SE telefonokon, (most egy W705-öm van) meg egy csomó mp3-játszón Artists / Albums / Tracks / Playlists lehetőség van, de könyvtár listázás nincs. Egy közepes (~50GB) zenegyűjtemény esetén, amikor én mindig vagy teljes albumokat, vagy nagyon ritkán egy-egy vegyes könyvtárból való zenéket hallgatok, ami miatt playlistjeim sincsenek, az ID3 tagok meg úgy állnak ahogy akarnak, nagyon büntet, ha nem lehet könyvtárat kiválasztani.

Otthonra szobabiciklizés mellé egy ilyet vettem: http://cache.gizmodo.com/assets/images/gizmodo/2008/06/philipsGoGear.jpg , ez véletlenül tudja kezelni a könyvtárakat, és nyolc évente kell csak feltölteni az akksiját, de a fenti szempontok egyikének sem felel meg.

3

deacon, 2009. augusztus 25. kedd, 09:47 (#)

@szekelya: pont ebből a meggondolásból vettünk gogear-t mi is anyósnak. nem nagyon látom magam előtt, ahogy otthon hekkelgeti az id3 tagokat.:D

4

rivera, 2009. augusztus 25. kedd, 09:56 (#)

Azt hiszem a slusszpoent a google adta meg a cikkhez :) Igy nez ki a cikk a reader-emben: http://farm4.static.flickr.com/3453/3855526022_b9a6283184_o.jpg

5

dincsi, 2009. augusztus 25. kedd, 10:19 (#)

Csak meg akarom erősíteni, hogy fontos, hogy az aksi cserélhető legyen. Van egy kb. négy éves iPod-om, ami tökéletes lenne, ha lehetne egy óránál többet hallgatni egy töltéssel... Így meg használhatatlan.

6

Author Profile Page ervin, 2009. augusztus 25. kedd, 11:47 (#)

hiradó, pedig igen. :)

nagyon keveset használom a menüt, nem akarok kavargatni, csak a minimumot. tekerés, kattintás, aztán egy jó darabig ne kelljen matatnom rajta. albumokat hallgatok, vagy épp szerző/műfaj szerint meghatározva mindent. listák összeállítása meg ehhez hasonló mutatványok nem játszanak, ezért aztán nem is tudom megmondani, hogy abban a tekintetben a lejátszóm megfelelne-e az elvárásoknak.

7

deacon, 2009. augusztus 25. kedd, 12:02 (#)

@ervin: "albumokat hallgatok, vagy épp szerző/műfaj szerint meghatározva mindent"
csak normálisan feltöltött id3 tag-ek nélkül a fenti esetekben meg vagy lőve.

8

Hubidubi, 2009. augusztus 25. kedd, 13:20 (#)

@szekelya: vannak arra nagyon szép megfejtések, hogy ki lehessen fésülni az ID3 tag-eket. Én ezt anno végigjátszottam. Online adatbázis alapján a nagy részét helyére teszi.

9

Author Profile Page ervin, 2009. augusztus 25. kedd, 14:42 (#)

deacon (7) - valóban, a zenéim nagy részét magam digitalizáltam, és igyekeztem figyelni a tagekre. nem tökéletes a helyzet, de vállalható. :)

10

vanp, 2009. augusztus 25. kedd, 16:46 (#)

Nekem az id3 balhén túl még a következő probléma szokott előjönni: mivel hosszabb egységeket is szoktam hallgatni (kb órás dj-szettek, hangjáték,lekapott rádióműsor, szimfóniák – ezeket hosszabb közlekedésnél), az lenne a legjobb ha megállítás és kikapcsolás után nem egyszerűen a hallgatott track elejétől indulna, hanem pont onnan – márhogy a track azon részétől – ahol abbahagytam. Az első mpio-m így csinálta (és könyvtár rendszerben lehetett használni – az tényleg sokkal jobb), de elvesztettem, azóta amiket használtam egyik sem tudja ezt. Ha valaki tud egy erre megfelelő modellt nyögje már be lécc.

11

phnb, 2009. augusztus 25. kedd, 18:03 (#)

@vanp: a Sansa Clip-em ezt tudja, megy a zene, rányomsz a kikapcsolóra, aztán később bekapcs, és ugyanott folytatja. Mixeknél tényleg praktikus. Nem hiszem, hogy csak ebben a modellben van meg ez a fícsör. :)

12

tallian.miklos, 2009. augusztus 25. kedd, 19:12 (#)

Messzire vezet, úgyhogy csak csendben trollkodom bele, hogy a "mindenki képessége szerint, mindenkinek szüksége szerint" mottó elméletben is fundamentálisan el van baszva, és rettenetesen hangzik, és nem csoda, hanem egyenes következmény, ami a megvalósításából lesz.

13

vanp, 2009. augusztus 25. kedd, 20:43 (#)

@phnb: köszi. nekem a philipsem és a sonym sem tudja ezt. (mindkettőt impulzusvásárlással vettem, nem szabad ilyet csinálni).
@tallian: tényleg rettenetesen hangzik, hogy ne a születési státusz határozza meg a munkalehetőséget és a szükségletpiramis alja, de lehetőleg minél vastagabb rész alanyi jogon kielégíttessék. szörnyű, nem is merek a még a térképen sem rápislantani a skandinávokra.

14

ant, 2009. augusztus 26. szerda, 13:00 (#)

"az lenne a legjobb ha megállítás és kikapcsolás után nem egyszerűen a hallgatott track elejétől indulna, hanem pont onnan ahol abbahagytam."

Nekem egy Sony Walkman NW-E valami van, az tudja ezt (mondjuk nekem fel sem merült, hogy ez nem alap funkció mindenhol.) Csak az a kib*khm* SonicStage ne kellene hozzá! :-(

15

ferenc, 2009. augusztus 26. szerda, 20:02 (#)

iPhone iranyu integralt strategia kicsit megakadt (fiam a kiserleti nyuszi) latvan a szivasokat, sw/ hw.

hw: tul sok minden zabalja a dzsuszt, ipod funkcio, gps funkcio, wifi, bluetooth, stb.
sw: most nyomoz epp egy olyan bugot hogy barmelyik app ikonrol elinditva rogton exital vissza az ikonokhoz.

kb. mint Karinthy automataja.

ugyhogy marad kis ipod mini 8gb es a motorla razr fliphone- elem elettartamra optimalizalva bluetooth csak mikor muszaj.

mini-usb toltes kiraly, LCD es egyeb funkciok borzalmasak, de a keszenleti szazalek es kenyelem elegge vonzo

16

dx, 2009. augusztus 27. csütörtök, 10:12 (#)

én fordított utat jártam be. nagyjából hasonló elvek alapján vettem szintén valami sandisket. (ott még sima SD kártya volt a bővítési lehetőség) nálam a szabvány (esetemben AAA elem) áramforrás is alapkövetelmény volt. aztán egyet elloptak, a másik tönkrement kétszer egymás után. először adtak másikat, utána visszaadták az árát én pedig áttértem a mobiltelefonos zenehallgatásra, de azon is többnyire rádiózok, mert mostanáig lusta voltam nagyobb memóriakártyát belerakni. most vettem egy négy gigásat, kíváncs vagyok lesz-e kedvem zenét töltögetni rá.

17

ORsolya, 2009. augusztus 27. csütörtök, 22:11 (#)

tetszett a bemutatód, nekem a mobilon valahogy nem olyan "kényelmes" zenét hallgatni. minden kicsit boynolultabb a kezelést illetöen. bár az is lehet, hogy elkényelmesedtem a sansa clip-pel (8GB). családon belül több féle mp3-mal is próbálkoztunk, ma már mindenkinek sansa clip-je van. sok elönye mellett a pici-mérete és a füllhallgató minösége is 1A.

18

szekelya, 2009. augusztus 28. péntek, 13:52 (#)

deacon (3) - kérdés, hogy kedveled -e az anyósodat. Vagy nálad köt -e ki végül a probléma, és te editálod anyósod mp3-mait egyesével. Nagy torrent-guru a néni?

Hubidubi (8) - na én pont ezzel nem akarok foglalkozni. Az ID3 tag értem van, nem én őérte. Ha eddig nem kellett, akkor egy nyomorult lejátszó hiányos fícsörlistája miatt hadd ne kelljen adatbázisokat kapálnom.

19

Király András, 2009. augusztus 28. péntek, 17:22 (#)

Hát ez egy meghökkentően lassú megvilágosodás volt, ha azt nézzük, hogy hány éve fotózol fényképezőgéppel (és nem telefonnal). Hogy az más? Persze, más, de nagyjából ugyanúgy.

20

nyelv-ész, 2009. augusztus 28. péntek, 20:26 (#)

Kíváncsi lennék, hogy a most vett lejátszódhoz adott "tányéros" füllhallgató ugyan mennyivel jobb hangminőséget produkál, mint a SonyEricsson walkman sorozathoz adott "agybadugós" füles, vagy bármely hasonló kivitelű füles.
Gyanítom, semmivel.

Persze ha a lejátszódban egy 3,5-ös aljzat van, akkor akár egy Sennheisert is ráakaszthatsz, de például ezt én is meg tudom tenni egy Nokia E71-gyel, meg a hozzá adott átalakítóval.

21

Author Profile Page ervin, 2009. augusztus 30. vasárnap, 00:33 (#)

Király András (19), a meghökkenésed félreértésen vagy tévedésen alapul. A telefon kameráját folyamatosan és megelégedésemre használom, amióta megvan, párhuzamosan a fényképezőgéppel. Szó nincsen arról, hogy nem fotóznék vele, ahogy állítod. Egyszerűen másra való, mint a nagygépem, másra is használom. Ellentétben a telefon és a dedikált mp3-lejátszó zenei funkciójával, ami tök ugyanarra való. Ergo az analógiád szerintem még csak nem is áll meg, azon felül, hogy téves. :)

nyelv-ész (20), mivel a Sony tesz arról, hogy a fejhallgató és telefonoldali csatlakozója semmivel ne legyen kompatibilis, hallgatótesztet ez irányban nem tudtam végezni. Annyit tudok csak mondani, hogy a Sony saját telefon+hallgató kombója *együtt* sírnivalóan alulmarad a Fuze lejátszó+hallgató kombójával szemben. Nem tudom - de hát nem is érdekes -, hogy melyik láncszem gyenge a Sony esetében, vagy esetleg mindkettő.

Kicsit jobb a helyzet, ha a telefont elfelejtjük, és csak a lejátszót tesztelem különféle fülesekkel. Ezt meg is tettem kábé féltucat alternatív versenyzővel, és eddig mindig a Fuze saját cucca nyert, igaz, "csúcsmodell" jellegű fülhallgatóval még nem próbálkoztam.

22

Király András, 2009. szeptember 21. hétfő, 18:59 (#)

A telefon zenei funkciója ugyanolyan jellegű, mint a fényképező funkciója. Lehet használni, sokan meg is teszik. De nagyjából ugyanannyira pocsék a fényképező funkció egy jó DSLR-hez képest, mint amennyira pocsék a zenei funkció egy jó lejátszóhoz képest. Fotósként tudva az egyikről, nem lehet meglepő a másik. Úgy tippelem, sokkal több jó képed készül fényképezőgéppel, mint telefonnal, tehát tudod, hogy erre a célra (is) jobb a dedikált eszköz. Ehhez képest furcsállottam a megvilágosodást.

23

Author Profile Page ervin, 2009. szeptember 22. kedd, 17:25 (#)

András (22):

"nagyjából ugyanannyira pocsék a fényképező funkció egy jó DSLR-hez képest, mint amennyire pocsék a zenei funkció egy jó lejátszóhoz képest"

lehet, de nem ez a lényeg. hanem, hogy kiváltja-e a telefon és a céleszköz egymást, illetve hogy megéri-e a kompromisszum, amit kötsz akkor, ha nem céleszközt használsz. eszerint nézve:

1. a telefon és a zenelejátszó teljesen kiváltja egymást, mert pontosan ugyanarra használnám őket, a telefon-kamera meg a DSLR viszont nem, mert mást csinálok velük. ezt leírtam neked a 21-ben, és ezért nem tartom relevánsnak a hasonlatodat.

2. jelenleg a fényképezés esetén továbbra is érdemes kompromisszumot kötnöm, és bizonyos esetekben a telefont használni, míg a lejátszó teljesen kiütötte a telefon zenei funkcióját.

megvilágosodásról pedig továbbra sincs szó. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork